Droogte niet veroorzaakt door minder regen

In West-Europa hebben we een aantal droge jaren op rij gehad. Zo meldde de Unie van Waterschappen vorige week nog dat het grondwaterpeil in sommige delen van Oost- en Zuid-Nederland ondanks een natte winter nog niet volledig hersteld is. Er lijkt volgens nieuw onderzoek dat in het wetenschapsblad Nature Geoscience is gepubliceerd, sprake van een trend van […]

Bron

Droogte niet veroorzaakt door minder regen
boerenweer.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Grasbaal
Verdamping?

De recente opeenvolging van droge jaren in West-Europa was uitzonderlijk. Doordat droogte grote gevolgen kan hebben, wordt veel onderzoek gedaan naar de frequentie van droogtes en veranderingen daarin. In Nederland is bijvoorbeeld een verdrogende trend aangetoond, vooral in het binnenland en in het voorjaar. Niet door minder regen, maar door meer verdamping.

Meer: knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/…
Kringloper
@Grasbaal
Nog een paar miljoen huizen erbij en er verdampt nog meer. Of zijn toch de boeren de schuldigen?
pa
Misschien dat er teveel grondwater opgepompt wordt? Door industrie en agrarisch??
slagakker
Zonnepanelen gaan er voor zorgen dat de droogtes nog heftiger en langer worden.
Frits1
adriaan33
@slagakker welk natuurkundige oorzaak ligt daaraan ten grondslag?Als je in een vliegtuig zit merk je wel dat veel zonlicht teruggekaatst word.
Vdejong
@adriaan33 Vliegtuigen, wat zijn dat?
pieta
@Vdejong Dat weet jij wel, of ga roeien naar Canada? 😁
ted9
@adriaan33 Zwart houd warmte vast. Klimaat hippies hebben het er allemaal over dat het ijs smelt en dat hierdoor minder warmte word terug gekaatst. Ondertussen wel allemaal zwarte panelen.
anonymous_400
@slagakker Ja , omdat de lucht onder de panelen veel warmer en droger is
.
Melkweb
@anonymous_400 Dikke onzin...Slootwaterpeil is geen grondwaterpeil. Je ziet zelfs in gebieden waar hoogwaterpeilen zijn dat de gebouwen verzakken. Het probleem is veel gecompliceerder. Het proces van lagere grondwaterstanden speelt al jaren, zeker weten al 20-30 jaar hoor je hier al over.
adriaan33
@Melkweb jaren geleden schreef men dat het grondwaterpeil in Eindhoven 15 cm gezakt is door de bruinkoolmijnbouw voor bij Mönchengladbach
anonymous_400
@Melkweb Ik heb het niet over grondwaterpeil,ik heb het over zonnepanelen waaronder de lucht warmer en droger is.Hoeveel zonnepanelen liggen er nu in Nederland ?
George
@anonymous_400
De meeste daken waren ook al zwart en die paar zonneakkers zullen het verschil ook niet gaan maken.
anonymous_400
@George Jij snapt hem nog niet helemaal , de zonnepanelen liggen schuin dus krijg je daaronder een soort van schoorsteen effect.De warme lucht stijgt , zorgt voor koeling van de panelen maar warmt wel de omgeving op.
+2
Leo,s vriend
@George 2 weken geleden een klusje in een zonnepark, grond afwerken, was buiten 10 graden, en daar in het park wel 20 graden , rond de transformators wel 30 graden. En dan is het nog niet eens zomer.
anonymous_400
@Leo,s vriend Ben toch blij met jou reactie,hieruit blijkt dat practische waarnemingen van een paar simpele boerenjongens aantonen dat de temperatuur op zonnepanelenweides kan verdubbelen.Dit is natuurlijk het paard achter de wagen in de strijd tegen de opwarming en uitdroging van de aarde.
adriaan33
@anonymous_400 bedankt voor je vraagstelling. We kunnen alles wel laten gebeuren maar door averrechtse uitwerking van alternatieve energie zal ons nageslacht met de gebakken peren zitten. Letterlijk.
+2
Hooibaaltje
@George vind ik ook. Wat een gezever om die paar hectare .
Laat die boeren toch profiteren van die paar plaatjes. Anders blijft er ook niet veel meer te verdienen in de landbouw.
Melkweb
Droogtegrens trekt steeds Europees gezien steeds meer noordelijker. Een trend die 20 jaar geleden ook al zichtbaar was. Verzilting van de gronden wordt sws al een probleem. We kunnen naar iedereen wijzen maar tis een algemeen probleem niet waar wij de werkelijke oorzaak van zijn. Toch al jaren bekend dat zoet water de nieuwe olie gaat worden en waar in de toekomst oorlogen om worden gevoerd.
adriaan33
@Melkweb de aardas is verplaatst, de zon staat nu noordelijker
+2
weurding
Vannacht 12 mm gehad, mag wel eens drogen
+2
labella
@weurding hier 9 mm, is ook meer dan genoeg.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!