€Prijs je gelukkig met RFC’

Ja, de winst kelderde, maar het is nog wel winst!

Door Robert Bodde,


Door corona zakt een flink deel van je omzet weg, zeg 15%. De rest van je producten moet je afzetten tegen ramsj-prijzen omdat al je concullega’s ook afzetproblemen hebben. Daarbij heb je ook nog veel vaste kosten. Wat dat betekent? Nou, je winst wordt dan snel een stevig verlies. Als je het zo bekijkt, valt het bij FrieslandCampina nog heel erg mee. Ja, de winst kelderde, maar het is nog wel winst! En ja, er moet daar gereorganiseerd worden. What else is new? Elke tien jaar moet elk bedrijf de liniaal langs de bedrijfsvoering leggen en kosten die opgelopen zijn wegsnijden of paradepaardjes ‘killen’ die niet brachten wat gedacht. ‘Back to the core business’ heet het dan vaak, waarna de tent weer vleugels krijgt.

Lees hier de complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Bron

‘Prijs je gelukkig met RFC’
boerderij.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+7
Bekkink
Ochoch. Bodde moet z n zegje ook weer doen....
+2
cs-agrar
@Bekkink "Elke tien jaar moet elk bedrijf de liniaal langs de bedrijfsvoering leggen en kosten die opgelopen zijn wegsnijden of paradepaardjes ‘killen’ die niet brachten wat gedacht. ‘Back to the core business’ heet het dan vaak, waarna de tent weer vleugels krijgt".

Zo stom lult ie anders niet, bovenstaande klopt wel aardig. Alleen gaat dit meestal een beetje gedwongen door lagere inkomsten.
Even los van het rfc verhaal, wat de lagere inkomsten aangaat, valt het bij de melkveehouders nog wel mee hoe groot de schade (door corona) is, hele sectoren dreigen gewoon weggevaagd te worden, zitten al bijna jaar zonder inkomsten, helemaal niets, dat is toch wel andere koek.
+4
torrarica
Goede realistische analyse van Bodde.
+3
Greetje
@torrarica denk ik ook wel, zeker nu de rook wat opgetrokken is na de knal van gisteren. Iedereen, krijgt dankzij het duurzaamheidsfonds, netto nog wat bijgeschreven en toch geen verlies voor de coöperatie. En ik ben maar even zo optimistisch om te denken er ook weer betere tijden komen
cornelissen
Quote Reactie van @Greetje:
toch geen verlies voor de coöperatie.

Netto natuurlijk wel , hier moet nog de winstuitkeringen aan de minderheidsaandeelhouders van de buitenlandse vestigingen af en rente op de ledenobligaties.
Want nagenoeg alle buitenlandse overzeese vestigingen hadden nog wel winst, zij het minder . Nederland en Duitsland waren verliesgevend. In Nederland door meer bulk ,vooral door de afzet moeilijkheden in de horeca en Duitsland weet je wel , was al een drama bij Campina. Toen bij FrieslandFoods werd al verteld ,dat het bijna onmogelijk is om in Duitsland geld te verdienen en kennelijk is dat nog steeds zo.
ricardo
@Greetje de kosten van de reorganisatie zijn ook in 1 keer in 2020 genomen is ook 100 milj
Realisme
Sla dit artikel maar op. Verwacht dat je over Max 2 jaar al kan zeggen of hij een voorzienende blik had of een grote plaat voor ze kop
+1
Dirk van Zetten
5 jaar geleden probeerde menig boer via maatschapconstructies bij Campina binnen te komen. Nu even niet
+4
brabantboer1
Komt allemaal wel goed. Ben nog steeds trots op Campina. Mooi bedrijf, goede naam en netjes altijd op tijd de centjes op de rekening.
+5
George
Quote Reactie van @brabantboer1:
Mooi bedrijf, goede naam en netjes altijd op tijd de centjes op de rekening.

Wat een onnozel gewauwel. Vroeger betaalde ze nog elke 14 dagen en ongeveer dezelfde melkprijs als nu en zelfs meer en waar de kosten niet eens een derde deel van nu waren op de rente na.
casev
@George en vergeet niet dat die laatste maand melkgeld al verpand is, dus eigenlijk niet van jou...
+3
labella
@brabantboer1 rfc zal trots zijn op zulke leden. Jaska de Bakker wel 1,1 miljoen vertrekpremie geven en de boeren latten verrekken!!!
Henry1
@labella en lees hier dat het eigenlijk niet mag:

volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
+1
Henry1
@Henry1 en daarbij lees ik hier tussen de regels door het lijkt dat ze weggestuurd wordt.
+2
Noordoost
Ik vond deze afbeelding wel gevat

(klik om te vergroten)

+1
weurding
@Noordoost is ook op vrijwillige basis
+9
George
Een redacteur kan beter zijn muil houden in dit geval. Maar veel schade doet ie er niet mee want veel lezers heeft ie ook niet meer.
+1
Tijdens deze carona epidimie heeft er nog nooit zo,n goede omzet van levensmiddelen plaats gevonden,mensen houden meer geld over om producten te kopen,dus of dit verhaal vanRFC klopt heb ik mijn twijfels bij!! Dat de winst zo gekrompen is,ik denk dat de uitgaven aan personeel en reorganisatie de boosdoener is.Ze gaan nu ook inzien dat we teveel personeel hebben en een te dure top ,DAT IS NIET VOL TE HOUDEN!! Gevolg de leden kunnen het gaan betalen.
+1
sorry
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl de schooljeugd die nu thuis loopt..die vreten de oren van je kop
+1
Noorderling
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
China dichte de gaten welke nu in het vizier komen wanneer het tegen valt.
De basis melkverwaarding is nooit geld mee verdient.
torrarica
Ik heb net het verkort jaarverslag van FC doorgelezen. Dan zie je hoe de zaken echt in elkaar steken. Zo verkeerd is het allemaal niet zoals velen hier beweren. 2020 begon goed daarna is o.a. door Corona heel veel veranderd. Lees het zelf maar eens door voordat er van alles hier wordt beweerd en geroeptoeterd. Ben het dus wel met Robert Bodde eens wat hij in zijn stukje schrijft.
Brutus64
@torrarica heb je de Volkskrant nog niet gelezen?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!