Opgegeven mestvoorraden niet altijd leidend bij gebruiksnormencontrole

Uiterlijk 31 januari moeten de mestvoorraden bij RVO opgegeven worden. Bij een gebruiksnormencontrole rekent RVO niet altijd met de gegevens die met de AGL zijn opgegeven.

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
@spotmelker Komt je bekend voor is het niet. 😞 😞
spotmelker
@pietjepuk ja, ze zijn me nog niet vergeten. Ik wacht nog op een uitspraak van de rechter. Maar als tip: voorkom dat (afwijkende) mestanalyses bepalend zijn voor je voorraadopgave.
Bekkink
@spotmelker wat noem je afwijkend? 1 kg N of meer ?
+1
spotmelker
@Bekkink volgens RVO moet je de eindvoorraad berekenen o.b.v. best beschikbare gegevens. Als je dan ook maar 1 analyse hebt met b.v. 3 kg N en 1 kg P weet je wat dat met je voorraad berekening doet 't.o.v. het forfait. Het verschil berekent RVO met € 11/kg fosfaat, intrekken derogatie enz.
pietjepuk
@spotmelker Als dat monster dan toevallig van de jongveeput is kun je geruststellen dat dit representatief voor alle mest is. Denk dat de rechter daar het zelfde over denkt. Alleen dat wordt een lang getouwtrek met veel kosten en ergernis.
Noorderling
@pietjepuk
Normaal gesproken. Dat punt zijn we voorbij.
Afvoeren doe je altijd gestuurd, zo weinig mogelijk kuubs en is daarmee geen afspiegeling van het gemiddelde.

Ontloop het bemonsteren zo ver mogelijk. Zorg dat alles boer-boer kan en is het aan hun of ze het beter denken te weten. Heb 8putten en 2vaste mest opslagen. Daarmee ga je jezelf de afgrond in rekenen.
pietjepuk
@Noorderling Ik had het over spotmelkers "geval" die had maar 1 monster uit een put genomen. Heb je tien vrachten mest afgevoerd die bemonsterd zijn kun je inderdaad moeilijk zeggen dat het niet representatief is.
+2
Noorderling
@pietjepuk wat zegt 300kuub mest van bv droge koeien over 6000kuub wat geproduceerd is door allerlei doergroepen en andere rantsoenen?
Bekkink
@spotmelker putmonster is toch leidend?
+1
Noorderling
@Bekkink maar wanneer? September, februari, gemixt, dunne wel of niet onderweg gezogen. Jongvee, drogen, melkkoeien en spoelwater is ook allemaal verschilldend.
Bekkink
@Noorderling ik heb in dec. Een putmonster genomen. Dat was veel hoger dan dat ik afgelopen jaar afgevoerd heb. Bij een putmonster is het actueelst. Dus dat maar ingevuld...
spotmelker
@Bekkink RVO gaat uit van best beschikbare gegevens, dus als je een representatief monster, door geaccrediteerd bedrijf laat nemen zal dat wel goed zijn.
Jowi
Quote Reactie van @spotmelker:
tip: voorkom dat (afwijkende) mestanalyses bepalend zijn voor je voorraadopgave.

Hier voor het 4 de jaar dat Exlan de mestboekhouding doet, elk jaar geklaagd dat het niet klopt dat ze voor de aanvullende gegevens de N&P gehaltes nemen van de bemonsterde afgevoerde mest, dit jaar klopt er helemaal geen drol meer van, we hebben ongeveer hetzelfde vee en grond en 2020 bijna 1000 kg P meer afgevoerd dan in 2019 (toen de voorraad niet toe nam) en de voorraad P is nog meer als 2000 kg P toegenomen afgelopen jaar.
+2
Bekkink
@Jowi dan word het tijd dat je daar weg gaat
+2
pieta
@Jowi Komt dat niet door het gebruik van de uitslagen vd monsters bij voorraadbepaling? Is de extra afvoer P veroorzaakt door extra m3 of door meer P in de M3? Hoe zit het met gehalte N? Naast het feit dat je de feitelijke voorraad op moet geven in de put qua m3 😁 zit je ook nog met de berekening van de bex/klw. Hoeveel m3 voorraad moet je opgeven om de balans op 0 te krijgen voor N?
pietjepuk
@pieta als de voorraad 31-12-2019 op papier een fosfaat gehalte van 1.4 heeft. Je voert in dat jaar mest af met fosfaat van 1.1 dan zeggen ze dat je eindvoorraad ook 1.1 heeft. Bij een gelijke voorraad van 2000 kuub heb je zomaar 600 kg fosfaat minder in de put zitten. die moet ook ergens gebleven zijn.
Jowi
@pietjepuk hier net andersom van 1,1P naar 1,7 P in 2020 over de hele voorraad ,ze hebben er een grote puinhoop van gemaakt.
pietjepuk
@Jowi Kun je de kuubs nog wat terug zetten om het wat recht te rekenen.
Jowi
@pietjepuk Dat hebben we al 3 jaar gedaan en dat houd een keer op, er zal toch wat in de put moeten zitten op 1-1- 2021 wat ergens op lijkt.
Het zal wel creatief boekhouden worden met de aanvullende gegevens.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jowi:
,ze hebben er een grote puinhoop van gemaakt.

Het wordt al ruim 20 jaar uitgelegd! Maar noch LNV, noch de boeren willen luisteren. Dan prutsen we toch gewoon verder (met alle gevolgen)? Dan ook niet zeuren!!
boer03
@Jowi
Exlan kan er toch ook niks aan doen dat het fosfaat gehalte tussen 2019 en 2020 in deze mate verschilt?

Loop je op stikstof of fosfaat vast in het bemestingsplan?
pietjepuk
Quote Reactie van @boer03:
aan doen dat het fosfaat gehalte tussen 2019 en 2020 in deze mate verschilt?

Daarom wil ik zelf berekening naar kunnen reken zodat je halverwege het jaar kunt sturen. Eind mei heb je al goed zicht wat de gehaltes van de afgevoerde mest is. Dan kun je bepalen te stoppen of juist meer mest aftevoeren.
Jowi
@boer03 ik loop niet vast , stikstof is het probleem en waar ze na rekenen, maar van fosfaat en kuub's klopt niets meer van.
spotmelker
@Jowi voorraden zijn vrijwel niet te controleren. De berekening begint bij het uitrijverbod maar dan lopen de koeien hier nog lang buiten.
pieta
@Jowi Ligt het nou aan Exlan of aan de mestmonsters?
Jowi
@pieta Exlan had niet de gehaltes van de afgevoerde mest (ongeveer 1/4 van alles) maar een mestmonster van de mest die in de put zit of wat op het bedrijf blijft deze is veel lager als de bemonsterde afgevoerde mest of forfaitair 4.5 N/1.5P moeten nemen.
Als er elk jaar nog al verschil zit in de N+P van de afgevoerde mest loop je een keer vast met M³ of N of P ,de afgevoerde mest is niet representatief aan de mest die op het bedrijf blijft.
+1
pieta
@Jowi Hadden ze jou een putmonster moeten adviseren?
jan w
Houd rekening met de werkwijze van RVO ???????
+1
jan.1
Is reclame blokje jongens:😬
bio boer
Soms vraagt rvo om mijn vooraden maar meeste jaren niet waar dat van af hangt?
bio boer
Het is toch niet moeilijk hier begin en eidvooraad elkjaar hetzelfde reken met forfaitaire normen als ik wat moet afvoeren doe ik dat gewoon dat jaar als de volume mest veel meer is is dat allemaal regen water wat de kelder inloopt als het teweinig is komt het door lange weidegang
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
er begin en eidvooraad elkjaar hetzelfde reken met forfaitaire normen als ik wat moet afvoeren doe ik dat gewoon dat jaar

Bij controle kun je weleens bedrogen uitkomen. Want dan berekenen ze je eindvoorraad aan de hand van de afgevoerde mest.

forfaitair is 1.5 en 4. heb je dan mest afgevoerd met gehaltes van 1.1 en 3.5 dan zit er volgens Rvo minder in de put. bv: 2000 kuub maal 0.4 fosfaat is 800 kg fosfaat en 1000 kg stikstof. Dit zit niet in de put dus ligt het op het land aldus RVO. Ga je dan over je bemestingsnorm heen krijg je boete. In geval van derogatie voldoe je niet aan derogatie dus trekken ze je derogatie in. Dan pen je zwaar de pineut je bent uitgegaan van 230 kg N per Ha maar dan mag je ineens maar 170 per ha.
+1
pieta
@pietjepuk Dat zal bioboer ook wel forfaitair doen. 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pietjepuk:
dus ligt het op het land aldus RVO

We hebben eens een (toen nog) AID-er op bezoek gehad die letterlijk zei: "wij MOETEN in geval van mest tekort komen invullen dat boeren die mest illegaal over het land hebben uitgereden" (!!!)
diekman
@pietjepuk Als je in een bepaald jaar 1vracht mest afvoert met hoge gehalten dan zakken de m3 eindvoorraad. Beginvoorraad m3 is dan laag in het nieuwe jaar met fortaire gehalten als je geen mest afvoert. ?
Noorderling
Quote Reactie van @diekman:
Beginvoorraad m3 is dan laag in het nieuwe jaar met fortaire gehalten als je geen mest afvoert. ?

Dat selectief shoppen zou ik helemaal mee oppassen, dan gaan ze graven.
Net als jaar om jaar bexen. het kan allemaal, en het kan ook best goed gaan, maar je hebt de schijn behoorlijk tegen, als ze willen klopt er altijd wel iets niet, ook een berekende of gemeten voorraad is wat aan te vinden.
diekman
@Noorderling we hoeven ook geen mest af te voeren. Was een vraag.
bio boer
@pietjepuk ik zoek hier het randje ook niet op tot de laaste kilo als ik op papier 300 m3 kan aanvoeren doe ik meestal 200 om niet verkeerd uit kom met skal mag je niet met vooraden werken maar is 1 januari de scheiding per jaar ook al voer je al je mest aan in december dan teld het bij de skal voor dat jaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0