BVD Jongveeroute GD

Laten we voorop stellen dat ik voor de bestrijding van BVD ben.
Wij doen mee aan de jongveeroute bij de GD. Daarbij zou je dus iedere 6 maand bij 5 stuks jongvee bloed moeten tappen.
Als ik bloed heb getapt en dit onderzocht is, krijg ik de status: Onverdacht
Na 2 maand krijg ik een melding dat de status is gewijzigd is in: Onbekend
Dan krijg ik een melding dat ik binnen 2 maand weer moet bloedtappen.
Dus 4 maand ipv 6 maand.
Zijn er meer die dit herkennen?

Deel dit topic

jan w

Reacties

+1
de jonge
Ik zou even naar de gd bellen,neem aan dat er ergens een foutje zit dan
jan w
@de jonge
Die verhouding met de GD is al niet al te best. Wij zijn nu ongeveer 11 jaar aan het oorbiopten. Nooit geen positieve gehad. Ben 1,5 a 2 jaar bezig geweest met de GD om de status BVD vrij te krijgen. Telkens had de GD weer een ander smoesje zodat dat niet door kon gaan. Heb ik een keer een mail gestuurd, dat ze corrupt waren. Met 2 dgn had ik iemand op de stoep staan, ze waren wel geschrokken van van mail. Toen kon het opeens wel. Alleen door familieomstandigheden is het toen niet gelukt om alles nog op tijd te regelen, vandaar nu het jongveetraject.
de hoef
Quote Reactie van @jan w:
Wij zijn nu ongeveer 11 jaar aan het oorbiopten. N

ent jij toevallig
jan w
+1
de hoef
@jan w hier enten we de pinken ,daarna gingen ze naar de opfokker , als ze terug kwamen waren ze positief, en dan gingen we weer biopten 10 maanden , nu een veterinaere eenheid met de opfokker , en van dat geneuzel af , tot je raad het al, er weer 5 stuks onderzocht moeten worden
+1
ricardo
@jan w hier ook drama met gd ook al 2 jaar in de biopten iedere keer weer verlenging van 10 maands periode ook door fouten gd veeartsen hier zijn er ook helemaal klaar zijn van plan met groep boeren de zaak in de publiciteit te brengen wie er mee wil doen mag pb sturen om dit verdienmodel van de gd te doorbreken
jan w
@ricardo
Laten de oorbiopten al jaren testen bij BeterVee. die zijn jaren bezig geweest om officieel erkent te worden. Alleen dat accrediteren gebeurd door een partij die: "Zijn eigen vlees keurt". Nl. de GD.
Het lab moesten ze goed keuren, is een erkend lab. Alleen ze keurden het kantoor van Beter|Vee in Kerkrade iedere keer af.
Sinus Voskes ( BFlex oormerken ) heeft het na bloed,zweet en tranen wel voor elkaar gekregen om de oorbiopten in Belgie te laten testen.
Maar het is van de zotte dat de GD de andere bedrijven moet accrediteren. Dan raken ze hun monopolistische Machtspositie kwijt. Dit wordt ook mede in stand gehouden door RFC.
RFC heeft er een stokje voor gestoken dat er een onafhankelijke organisatie zou komen die het IBR en BVD verhaal zouden gaan regelen
+3
puntertje
De GD richt de gezondheidsprogramma´s in naar hun eigen exploitatierekening en niet naar de beste ziektebestrijding/beheersing, dat moet zo langzamerhand toch algemeen bekend zijn. Als je de factuur niet binnen 2 weken betaald gaan ze al dreigen en vervolgens sturen ze ook nog een aanmaning met alvast het logo van een deurwaarde erop om lekker te dreigen. De stumpers, mijn facturen worden standaard op de allerlaatste dag betaald, of ik vraag de laatste dag per email uitleg over de factuur zodat je juridisch gezien het betalen nog even uit kan stellen. Onder het motto, als jullie graag kleinzielig willen doen kan ik dat ook.
Ruitenboer
Klopt, hier net zo gehad maar dan al binnen 2 maand na tappen, je kunt praten wat je wilt maar ze gooien je er gewoon uit als je niet over tapt
diekman
Inloggen in veeonline is ook een drama. Heb de moed al opgeven bij gd na tig telefoontjes. Informeer wel bij de veearts.
Boerbakje
Hier ook elke keer gedoe heb soms niet genoeg jongvee om er 5 te tappen.
Eigenlijk willen ze iedereen aan de oorbiopten.
De meeste zijn hier bb kruisling en gaan toch weg dus begin daar niet aan
+1
jan w
@Boerbakje
Op zich zou het de beste optie zijn geweest, maar dan alleen alle kalveren die worden aangehouden oorbiopten. Waren we naar mijn visie het eerste vrij. Alleen dan blijft de gezondheidsdienst niet aan het melken. De optie jongveebloedtappen blijft dweilen met de kraan open.
hookwood
@jan w is idd bizar dat je als je voor de biopten route kiest je alles moet laten testen dus ook wat je niet aanhoudt. Daarom hier ook weer terug naar de steekproef bij het jongvee maar ik laat nog wel steeds alle kalveren die ik aanhoud testen middels de biopten.
jan w
@hookwood
Doe ik ook nog steeds. Soms weet men niet waar een herbesmetting vandaan komt. Wil er geen drager 8 tot 15mnd er tussen hebben lopen.
+2
Jan-T
@hookwood Daarom hier ook weer terug naar de steekproef bij het jongvee maar ik laat nog wel steeds alle kalveren die ik aanhoud testen middels de biopten.

Deze methode al jaren toegepast en bvd vrij geweest, tot de K..T zuivel sector er zich mee gingen bemoeien toen moesten alle geboren dieren geoorbiopt worden de reden is mij nog steeds niet duidelijk.?

Nu nog steeds aan het kloten.
De jongvee opfokker laat de dieren enten tegen bvd voor de veiligheid.
De dieren die je weer ophaalt van de jongvee opfokker dien je na aanvoer op het eigenbedrijf te tappen op antistoffen.

En dat vind ik vreemd de dieren zijn geen drager wat al aangetoond is. maar ze kunnen wel antistoffen hebben van de inenting, En daarmee krijg je geen vrij certificaat.
Want de dieren dienen eerst gekalfd te hebben en het kalf dient vrij te zijn op basis van het dragerschap van BVD door het oorbiopt.

En als het er dan de toeval weer toeslaat en je de weer 2 dieren hebt aangevoerd die op 6 weken voor afkalven staan en deze weer getapt zijn waarbij er 1 vrij is en de ander antistoffen heeft. dan begint het weer opnieuw.

En dat omdat de zuivel het beter wist.
Dat ze wat wilden doen aan de diergezondheid dat vond ik goed.

Maar waarom daar dan ook nog extra eisen aan toegevoegd moet worden daar snap ik niets van.
Want de rundvee bedrijven konden voor de K..T zuivel regelgeving ook vrij worden en blijven met de regelgeving van toen.

Die Flapdrollen van de zuivel betalen nog steeds een jaren tachtig melkprijs uit.
Ze zijn nog steeds niet instaat om dat verander proces in te zetten.
Maar de kosten opdrijven kunnen ze wel.
+1
pietjepuk
@jan w heb nog nooit bloed getapt en oor biopten genomen. Heb alleen een tankmelk onderzoek en heb gewoon status vrij.
jan w
@pietjepuk
Hier was in het verleden de buurman niet vrij, heb er nog een paar oudere koeien tussen lopen met antistoffen. Dus tankmelk (nog) werkt niet. Wel vanaf 2003 "vrij" , eerst GD , nadien oorbiopten eerst via farmaceut en dat is overgenomen door BeterVee
grondlozeboer
Dierenarts even laten bellen.

Ik doe dit ook. Herken t niet.
Vario512
Jaren terug hetzelfde met de GD mee gemaakt. Ze wilden mij ook geen bvd-vrije status geven ondanks 5 jaar lang negatieve oorbiopt-uitslagen bij de concurrent (die ze wel erkenden). Koste me toen 400 euro aan focus planet bonus.

Pittige mail naar zowel RFC als de GD. Netjes terug gebeld door iemand van de GD die iets hoger zit dan de helpdesk. Kwam er uit eindelijk op neer dat ik veterinair gezien gelijk had, maar het management wilde mij niet gelijk geven (letterlijk gezegd).

Het gaat bij de GD niet om de klant, maar om het geld en de macht.
+1
JappieJo
Ik heb er ook wel bijna genoeg van die lui. Maffia uit Deventer
deJong
@jan w

Idd. Even bellen... dit ons deze week ook overkomen. Na een telefoontje was het opgelost.
elske-roorda
Hier ook klote. Bij aangekochte koeien bloed getapt en alle positief om dat dat bedrijf bvd ente. Daar bij moesten bij alle geboren kalveren uit deze koeien oorbiopt genomen worden. Tot zo ver nog geen probleem.alle negatief. Eerst geboren kalf al na 1wk na aanvoer geboren ,stierkalf na 2 wkn afgevoerd. Kreeg 4 wkn na aanvoer pas melding dat kalveren gebiopt moesten worden. Kalf was al weg en dacht dat alleen op bedrijf te houden kalveren moesten. Worden onderzocht. Na 6 wkn verval je dan in verplicht alles biopten om 1 niet merr op berdrijf zijnde kalf. Geprotesteerd tot aan st jutemus maar 0 op recest. Waardeloos.
Bekkink
@elske-roorda hier ook gehad, veehandelaar heeft achterhaald waar het stierkalf was gebleven. Op dat bedrijf is ie getapt.
+1
Boertje25
@elske-roorda hier ook gehad 2 jaar terug ofzo, zelfs voor de dierenarts was dat nieuw. Moesten al het vee opnieuw tappen plus alle kalveren in de komende 9 maand om status terug te krijgen of 2 jaar lang die 5pinken elk half jaar, maar dan sta je wel jaar langer op observatie, maja lekker boeie. laatste optie gedaan dus
komelker 2
@elske-roorda Als de aangekochte koeien het maar goed doen. Dan doe je het er toch ergens voor.
Ricochet
Quote Reactie van @elske-roorda:
Kalf was al weg
Neem je toch een biopt van een ander kalf..
Leo,s vriend
Hier bijna 20 jaar vrij, 2 keer per jaar 5 pinken tappen, nog nooit problemen gehad, gelukkig.
hookwood
@Leo,s vriend Wees blij. Hier destijds vrij geworden nadat via de BVD quickscan bleek dat er antistoffen werden aangetoont en daarna een drager is gevonden middels bloedonderzoek. Ruim tien jaar vrij geweest totdat in 2016 in de steekproef bleek dat alle vijf antistoffen hadden. Een paar maanden daarvoor al problemen met de vruchtbaarheid geconstateerd. Toen weer alles onder de 16 maanden getapt en een drager opgeruimd. Daarna met biopten begonnen en daar kwamen nog 3 dragers uit. Sinds die tijd worden alle kalveren die worden aangehouden gebiopteerd. Gelukkig nadien geen positieve dieren meer gehad en dat wil ik graag zo houden.
Leo,s vriend
@hookwood dat is balen.
Hier blijven we enten, te veel ellende gezien bij bedrijven die al dan niet vrij waren en een uitbraak kregen.
Mars2
Het heet GvD.
sjuu
Na 7 jaar bvd enten bij de melkkoeien, en 2 jaar oorbiopt gestopt met beide. Nu 2 keer per jaar 5 bloedjes en klaar.
harke
Praat me er niet van.
Gd zijn de grootste schurken van Nederland.
Dikke rekening schrijven.
Probeer ze maar eens te bellen, een half uur of langer in de wacht is vrij normaal voor 40 cent per minuut.
We hebben route oorbiopt nou dan ben je helemaal klaar.
Ieder kalf wat geboren wordt krijgen we melding van gd dat er een status wijziging aan zit te komen.
Zelfs op zondagmorgen nog berichten van gd.
Ze zijn helemaal gek daar.
Aansturen via dierenarts is ook verleden tijd.
En we hebben alle dieren vrij in tankmelk en er komt nooit een positieve dier voor bij.
Maar omdat we geen jongvee houden blijven ze bij oorbiopt.
Wie grijpt er in?
Niemand.
Als je gd laat gaan heb je portemonnee leeg .
nieuwoord
Even ter duiding de GD kan er ook niets aan doen🤥, Zijn een stichting die in het bezit is van NZO en LTO dus zijn het uitvoerende van het verdien model van de andere twee🤷‍♀️. Dus weet je ook waar alle regeltjes in de zuivel voor een groot deel weg komen.
Jan-T
Quote Reactie van @nieuwoord:
Even ter duiding de GD kan er ook niets aan doen🤥

Ben er van overtuigd dat ze de problemen wel tot normale omstandigheden kunnen krijgen.
Maar ze zijn zo arrogant dat ze dat niet willen.
Een bedrijf zonder normen en waarden.

En waarom is de landelijke status van BVD en IBR vrij zijn nog niet door ingevoerd door de wet geregeld.
Dit mag dan toch ook wel geregeld worden als ze het beter weten, Dan ook er voor staan en het landelijk per 1 februari 2021 inwerkingen stellen.
+1
harke
@nieuwoord gd kan er genoeg aan doen .
Maar dat willen ze niet want hun winstpercentage moet hoog blijven.
Dus altijd moeilijk doen,boeren lang in de wacht laten staan, nergens een oplossing voor aanbieden enz.
Je blijft door modderen bij gd.
Daar kom je pas achter als je eens een onderzoek door bv VLG laat doen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!