Lastige vaarzen in melkrobot

Hallo , we melken met lely A3's laatste tijd lastige vaarzen erg zenuwachtig gedrag moeten met halter vaarzen in robot trekken , eerste paar keer, nu al paar vaarzen op rij.

We hebben lekstroom en aarding gecheckt maar vaarzen willen eerste keer er al moeilijk in en als ze erin zitten slaan en staan op arm sommigen proberen in voerbak te staan.

Na week wordt dat beter

Waarom zouden ze zo angstig zijn? Normaal wel rustige vaarzen

Kent iemand dit , tips ?

Deel dit topic

Reacties

+1
albert1
Opvoeding? zijn ze bang/schrikachtig? Wij doen ze 3 weken voor afkalven tussen de koppel en vanaf 1 week kunnen ze in de robot halve kg brok krijgen. Dan zet ik ze een keer ervoor en laat ze snuffelen kijken en krijg ik ze er met rust meestal alleen in, nooit slaan of schreeuwen.. zonodig herhalen en dan gaan ze na afkalven van uit afkalfstal direct erin en daarna nog een paar keer halen maar vaak komen ze dan vanzelf.
Mathijsen
@albert1 Wij doen dat eigenlijk niet direct na afkalven melken, misschien maar eens proberen.
+1
albert1
@Mathijsen Zijn ze nog een beetje overdonderd en lopen ze er makkelijker in.
Naar ons idee is voor afkalven ook positief, ze leren dat ze brok krijgen en dan is na afkalven alleen de arm nog nieuw.
+1
IJsseldelta
@albert1 Je kunt de arm er ook nog onder laten gaan tijdens het vreten van de halve kilo brok.
sil
Hier ook af en toe onrustig......heeft bij mij veel te maken dat er zeer weinig menselijk contact bij jongvee is. gebruik dekstier en doe aan voorraad voedering. Maar binnen paar dagen worden ze al rustiger, dan maar af en toe een beugel erop.
bio boer
@sil hier juist hoe tammer het vaarsje hoe meer werk je hebt om ze er in tekrijgen de robot is dan enger dan ik ben druk ik ze er met de rug in een wilde waar van je soms denkt dit gaat wat worden loopt er zo in niks loos 😅
labella
Ze zijn bang voor rood denk ik.
+2
producent
@labella

Ik ook, maar een koe mag toch niet stemmen.
+1
Koers
Check potentiaalspanningsverschil op de arm maar eens. Hier hetzelfde probleem gehad. Met een nieuwe aardingskabel alle delen van de arm met elkaar verbonden en het probleem was over.
ntd79
@Koers maar zijn ze dan niet allemaal lastig?
Koers
@ntd79 Klopt, ophaallijsten worden langer en veel koeien staan onrustig. Alleen de verse vaarzen laten je het echt zien dat er iets mis is. Slaan, schoppen en niet willen komen zie je eigenlijk alleen maar bij die groep.
Sacmelker
We doen ze hier een aantal weken voor het afkalven ook bij de melkkoeien. Eigenlijk lopen ze allemaal de eerste dag al wel een rondje door de robot. We doen ze geen halsband om, zodat de robot ze niet herkent en een beetje brok laat vallen. ( de robot geeft een paar seconden brok als een koe in de robot staat met de kop omhoog, zodat de de kop laat zakken en herkend wordt)
Het scheelt misschien wel dat de groep met drachtige pinken naast de robot zit.
Na het afkalven zetten we ze een keer of 3 met de hand onder, dan krijgen ze een halsband om, en hebben we er eigenlijk geen omkijken meer na. Op een enkeling na uiteraard.
bio boer
Is het ook een lichting van een andere stier dat verschilt hier ook wel eens welke vader de vaars heeft zo zijn mijn talentino vaarsen wat onrustiger wat minder mens gericht maar pakken het wel snel op
+1
pietjepuk
@bio boer moeders heeft ook invloed. had er een die eerst twee uur in de wachtruimte moest staan en dan uit zijn eigen in de robot ging. jaagde je hem er in gaf hij zijn melk niet. Nu een vaars van die koe verrekt het ook om te komen. en dat is niet de eerste van dezelfde moeder.

en ja ze kunnen beter de eerste keer alles kort en klein slaan dan mooi stil blijven staan. Die mooi stil blijven staan gaan later meestal liggen donderen.
de hoef
@pietjepuk heb hier 1 malki, das een etter rest valt wel mee hier
+1
markford4600
Wij doen de vaarzen ook 2 weken voor de tijd al bij de koppel, gelijk 1x daags door de robot (eerste keer met halter op). na een dag of 3 komen ze uit zichzelf brok halen. Ideaal als ze eenmaal melk is, dan is alleen het melken opzich nog nieuw. Probleem wat wij wel hadden is dat als ze eenmaal afgekalft zijn dat ze na een week beginnen te slaan en zich niet meer laten uitmelken. Vaarzen bleven wel steeds opnieuw komen maar iedere keer slaan. Sinds de laatste onderhoudsbeurt het vacuum laten zakken van 48 naar 46 kpa. Het lijkt nu een stuk beter te gaan. Melken kan er wel iets langer van duren maar we hebben de robot niet vol dus die tijd is er.
+1
de hoef
@markford4600 hier kalven ze in stro hok af, gaan daarna pas na de vaarzen, trappen een keer en klaar , jonge vaarsjes lopen met een dag of drie zelf, ouwde vaarzen leren wat trager

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0