Leden FrieslandCampina uiten zorgen en kritiek in gesprek met Natuurmonumenten

Anderhalf jaar geleden besloten Campina en Natuurmonumenten hun krachten te bundelen. Een samenwerking die bij veel leden van FrieslandCampina vragen oproept. Eind september, vonden op uitnodiging van directeur Natuurmonumenten drie bijeenkomsten plaats

Deel dit topic Leden FrieslandCampina uiten zorgen en kritiek in gesprek met Natuurmonumenten | Melkvee.nl - Nieuws en kennis voor de melkveehouder (melkvee.nl)

Anderhalf jaar geleden besloten Campina en Natuurmonumenten hun krachten te bundelen. Een samenwerking die bij veel leden van FrieslandCampina vragen oproept. Eind september, vonden op uitnodiging van directeur Natuurmonumenten drie bijeenkomsten plaats

Antonie

Laatste  |  

Reacties

Nijhof
Nieuw concept?
Melk met een nasmaak
+1
Nijhof
Loket, klankbordgroep, in gesprek blijven, evalueren, elkaar stimuleren.... etc
Maar vooral: wat is in the game for NM?
Niemand die het durft te benoemen bij Rfc
Ssssst: ze hebben het een beetje moeilijk om hun onderhoud rond te zetten en zoeken moderne boeren die volgens eeuwenoude traditie tewerkgesteld worden.

(klik om te vergroten)

+1
diekman
Hoe kan Hester maij 80000 ha landbouwgrond stilletjes wegsluizen naar natuurgrond en er mee wegkomen.
Nijhof
@diekman Dat is toch niet moeilijk.
Je zoekt een save haven
Ideale plek heeft ze gevonden bij NMRFC
+1
Antonie
@diekman Ze komt niet alleen overal mee weg, maar onze eigen boeren bestuurders zoals Fransie K., die haar zo nodig binnen RFC willen hebben, vinden altijd alles maar goed. Ze heeft tevens ook nogal veel macht gekregen binnen het bestuur van NZO. Raar hoe dingen in de hoofden van die commisarissen/bestuurders van RFC werken.
Nijhof
@Antonie Of bedoel je : niet werken!
Ze is hoofd kringloopvisie binnen Rfc
Geheel in lijn met haar eerdere ambities
+1
harke
Wat moet fc met de directeur van de natuurmonumenten uit te nodigen??
Laat die natuurpipo's toch opkrassen.
Snap sowieso niet waarom ze daar aan begonnen zijn.
Misschien moeten ze eens gaan praten met Jan anker.
Die weet wel voor afzet van groeimelk te zorgen.
Melkweb
Misschien dat ik minder het gevaar zie dan de overige leden hier. Enige kritiek is de uitleg en verantwoording van Campina.
Als ik op de vergaderingen kom of op de kleine groepsgesprekken wordt altijd duidelijk dat er voor verschillende melkstromen dus de manier van boeren ruimte is binnen onze coöperatie en de winsten verdeeld wordt door alle leden. Niet elke lid kan met zijn bedrijf voldoen aan bepaalde wensen van de maatschappij of organisaties. Maar als een deel (als de markt dat vraagt) wil voldoen aan deze wensen, bv van NM dan hoeft dat geen belemmering te zijn om hiermee in gesprek te gaan. Het wordt anders als NM de regie van Campina dreigt over te nemen. Maar dat merk ik nog niet. Tis wel zo dat we buiten de NM om ook te maken hebben met een veranderde denkwijze van de maatschappij die geen rooie cent extra oplevert, maar dat is navenant met elke branche, helaas wel een feit. Zelf denk ik dat het laatste voor vele al (meer dan) genoeg is om hier aan te kunnen. En dat de NM gewoon de emmer laat over laat lopen. Misschien dat we dan oncooperatief moeten gaan denken en zeggen: alle extra gelden van bijzondere melkstromen alleen naar die boeren die meedoen, maar dat is echt de laatste halte. Dan kun je beter bij Aware zitten ofzo, die hebben dat al.
sorry
Quote Reactie van @Melkweb:
Misschien dat we dan oncooperatief moeten gaan denken en zeggen: alle extra gelden van bijzondere melkstromen alleen naar die boeren die meedoen,

waarom wordt er geen winst gemaakt bij deze versoberde garantieprijs...
Nijhof
@Melkweb Mag ik de winst van Veghel?
Antwoord: nee dat mag niet
Alleen duurzame onzin is extra geld waard voor de leverende boer
Belachelijke vertoning
En dan wel zeuren over de scheefgroei mbt ledengeld onderling maar vooral niet noemen dat er flinke herverdeling van melkgeld plaats vindt.
spotmelker
@Melkweb ben zelf geen FC-boer maar als er binnen de coöperatie geen enkele melkprijsdifferentiatie plaatsvind is dat een groot goed. Bij de aardappelafzetcooperaties is dat (gelukkig) normaal.
huske
@Melkweb prima alle extra centen naar diegene toe die extra levert. Maar dan moeten ze ook de extra kosten dragen. Denk dat er dan weinig boeren iets extra,s doen.
+2
puntertje
Men wordt bij RFC gegijzeld door NM. Men mag door Piet Boer en Han Swinkels een sjoemelstickertje op melkpakken laten plakken met goedkeuring van NM. Spreken ze NM ergens op aan dan dreigen die publiekelijk afstand te nemen van RFC. Het levert dus niets op maar kost grof geld als de 'samenwerking' wordt opgezegd. Dus 'gesprek aangaan', 'dialoog zoeken', 'elkaar versterken' en meer van dat soort loze termen om een beetje door te modderen. NM gaat ondertussen lekker door met schofferen en natuur bijplussen.
En waarbij Schumacher steeds meent uit te moeten leggen hoe een samenleving in elkaar steekt wordt steeds duidelijker dat hij net zo ver van leden afstaat als Polman van aandeelhouders. En dat is, om z'n eigen veel gebruikte woorden te gebruiken, niet duurzaam.
Bartlehiemboer
@puntertje Ik begrijp er ook helemaal niets van. Ik lees felle reacties op staatsbosbeheer die boeren zoekt voor pacht grond. Natuurlijk alleen maar om goedkoop land en arbeid te krijgen en alles naar hun hand te zetten. Maar Natuurmonumenten heeft straks (of nu al) al de boeren in de tang. Ik zou als boer bij FC toch hun eigen reacties eens terug lezen op het topic van Staatsbosbeheer. Het is jullie eigen keus.
+1
dwers
Als FC leden kunnen we net zo goed ons nek laten vast zetten , mogen toch alleen maar ja knikken .
Daats
@dwers als je nek vastzit dan zit ie vast. Knikken lukt dan ook niet meer.. Dan is 't wie zwijgt stemt toe
+2
hans1980
Wanneer tonen ze ballen en trappen ze Natuurmonumenten uit ONZE Coöperatie?

Natuurmonumenten blijft een gezwel binnen RFC moet verwijderd worden
+1
--Erik--
@hans1980 Natuurmonumenten zit niet "binnen" RFC. Zodoende kunnen ze er ook niet uitgetrapt worden. Je kunt hooguit de samenwerking beeindigen. Persoonlijk vind ik samenwerking in dit verband ook een groot woord. Wij gebruiken hun om onze planetproof melk aan de man te brengen, m.a.w. zij maken reclame voor onze melkstroom onder hun 800.000 ?? leden. Een marketing verhaal dus. Wat willen zij van ons. Zij streven uiteraard natuurdoelen na op verschillende niveau's. Schijnbaar zien zij iets in de voorwaarden die aan PPmelk gesteld worden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!