De morele kant van het stikstofdossier

De morele kant van het stikstofdossier is voor het gemene volk minder gemakkelijk aan te voelen dan de vlucht van de koning. Je moet even snappen waarom stikstof een probleem werd. Europese regels bepalen dat natuur beschermd moet worden als een land natuurgebieden beschermwaardig heeft gemaakt. Nederland heeft dat enthousiast gedaan. Misschien te enthousiast, want er zijn veel gebieden opgegeven. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer als je als overheid een plechtig besluit neemt.

Gaandeweg kwam ons land erachter dat die afspraken onhandig waren. Wonen, industrie en verkeer kunnen alleen expanderen als we door het innemen van boerenland (eigenaar van 54% van Nederland) én de vervuilingsrechten die daarop rusten. Het is van tweeën een: of de boer gaat boeren zonder land (heel technisch, zoals we niet grondgebonden kippen houden in stallen die alle uitstoot opvangen en de mest omzetten in energie) of hij verdwijnt. Dat laatste pikt hij niet zonder netjes uitgekocht en bedankt te worden. Het eerste zadelt hem op met hoge kosten, waardoor zijn product veel te duur wordt omdat het elders met minder kunstgrepen goedkoper gemaakt kan worden.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

Farma_boerke
Nederland heeft zich in VN verband ook verplicht om 17% natuur aan te wijzen. Water telt daar ook bij, vandaar het enthousiasme.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!