Pieter Derks over Nora de superkoe

Geeft goed aan dat de gemiddelde consument er helemaal niets van begrijpt:

Deel dit topic

Reacties

groeier
Klopt niets van dat verhaal, zoiets maken ze de burgers maar wat wijs, is te triest voor woorden.
+1
Gerron
Ik vind het juist wel een aardig stukje.
Vertel eens wat er niet aan klopt?
groeier
@Gerron
Biologisch is bv veel vervuilender dan gangbaar per kg melk. Moet jij mij toch maar is vertellen hoe je dan de wereld gaat voeden/voorzien van de eerste levensbehoefte voedsel/zuivel?
Gerron
@groeier Hij heeft biologisch niet genoemd. Alleen iets minder krachtvoer. En dat is volgens mij alleen maar slecht voor de koeien die veel melk geven. Maar dan moet je natuurlijk wel krachtvoer kunnen geven wanneer de dieren het nodig hebben dus een verplicht lege silo is absurd!
Als de melkprijs hoger is dan kan iedere boer prima op die manier boeren.
Het probleem van het voeden van de wereld ligt meer aan het aantal mensen dan aan de manier hoe het voedsel wordt geproduceerd.
ted9
@groeier Jij voelt je geroepen om de wereld te voorzien van voedsel. Is dat je doel in je leven.....?
huske
@ted9 mijn doel wel, voedsel produceren. Wat is jou doel dan?
ted9
@huske Voedsel produceren waar ik wat aan kan verdienen. Mijn doel is niet de wereld voeden. Dat er een stel armoedzaaiers is dat het voedsel wat ik maak niet kan betalen dat kan me niks verekken. Zou tesla ook zeggen ik wil iedereen aan een auto helpen en dan de auto s onder de kostprijs verkopen omdat niet iedereen hem momenteel betalen kan🙄
groeier
@ted9 @Gerron Maakt totaal niets uit wat P Derks wel of niet heeft genoemd, je kan de wereld dmv half gas geven nooit voeden met zo'n enorme aantallen mensen. @ted9 De melk prijs houden ze speciaal voor jou, of ons toch wel kunstmatig laag.
m uut m
@groeier
Sinds wanneer is melk produceren vervuilen ?
groeier
Quote Reactie van @m uut m:
Sinds wanneer is melk produceren vervuilen ?

Je kan nu eenmaal niet op een 100% schone wijze voedsel produceren voor al die miljoenensteden. Dat lukt biologisch zeker niet, of je moet in je moestuintje alles met de hand doen en water uit de sloot scheppen met je houten klomp.
+4
Frans1
@Gerron wat is er aardig aan? De PvdD druipt er vanaf, enige wat nog ontbreekt is het woord verkrachting. Wéér zo'n grapjas die ff verteld dat het wat minder moet, het bekt ook zo lekker, lekker het deugmensje uithangen in de media. Veehouderij is een economische bedrijvigheid, maar waar het verdienmodel voor de veehouder dan weg moet komen hebben ze geen antwoord op, want neeee, subsidie is uit den boze, produceren voor de markt.
Verplicht zwanger maken klinkt in die hoek ook altijd zo lekker negatief, maar vragen die mensen zich nooit af hoe dit in de vrije natuur werkt? Dieren krijgen elk jaar jongen, ook in het wild, maar peuter dat zulk soort maar eens aan het verstand
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
Veehouderij is een economische bedrijvigheid,

Stel nou dat jij ongeacht de hoeveelheid melk en vlees een vast inkomen per koe zou krijgen. Zou je dan nog steeds koeien willen hebben die zoveel mogelijk melk geven? Ik denk dat je 1 x per dag melken dan ook wel mooi vindt... Het is de markt die voor het huidige systeem heeft gezorgd. Als de prijzen beter zijn dan kan het anders en dat had Pieter Derks wel mogen zeggen.
+1
Frans1
@Gerron stellen hebben we niks aan. We moeten opereren tegen prijzen uit de markt, dus er zal gepresteerd moeten worden
+6
Ynze Oenema
@Gerron wat een onzin.

Ik vind het persoonlijk als boer en mens geweldig om een koe te zien die probleemloos 60 liter melk geeft. Ik had laatst een koe met 74 liter op een controle (klein recordje bij mij) en die koe is super gezond. Is in 1x drachtig geworden en heeft ook nog wat vet op de botjes. Geeft nu nog 50 liter. Daar wordt ik vrolijk van gezonde koeien die veel melk geven.

Het mooie aan boeren is voor mij zo'n goed mogelijk rantsoen voor de koeien te maken van je eigen voer plus wat krachtvoer. En dat zou echt niet veranderen met 60 cent melkprijs.

Ik voer overigens geen soja.

Nog even over koe Nora; niet alleen Nora is een topkoe. De boer van deze koe heeft ook geweldig voor zijn koe gezorgd. Wie op prikkebord heeft een koe die zo oud is geworden als deze Nora? Want ze heeft vast ook een respectabele leeftijd. Niks anders als lof voor deze boer.
Gerron
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
Ik voer overigens geen soja.

Wat voer je dan wel? En hoe?
+1
Ynze Oenema
@Gerron goed gras, raap, bierborstel als eiwit
+1
Jowi

(klik om te vergroten)

Nora 265 wordt deze maand nog 19 jaar(25 ste)
Hier een keer gelukt 19 jaar en 7 maanden,
maar lang niet die liters
Ynze Oenema
@Jowi is toch waanzinnig dat je zo'n oude koe op stal hebt gehad! Mijn oudste koe momenteel is 14 jaar! Onopvallend koetje met gigantisch karakter en ego.
Jowi
@Ynze Oenema Was net zo eigenwijs als ik zelf.
pieta
Quote Reactie van @Gerron:
Het is de markt die voor het huidige systeem heeft gezorgd

Daar zit je ver naast in mijn beleving. De agrarisch ontwikkeling in Europa en ook in veel andere landen is behoorlijk politiek aangestuurd. Het begint met voedselvoorziening op orde tegen betaalbare prijzen.
Jowi
@Frans1 Ik denk dat @Gerron nog nooit een koe gezien heeft van dichtbij , laat staan gemolken 😭😭😭
Gerron
@Jowi Ik ben opgegroeid op een boerderij waar door financiële problemen niet de beste zorg aan de koeien werd gegeven. Dus ik weet bijvoorbeeld dat het beter is om de kalverhokken eerder uit te mesten dan dat je madendood gebruikt.
Als kostprijs geen probleem was dan zou je dat wel met me eens zijn.
+2
Frans1
@Gerron 🤔 behoorlijk tegenstrijdig wat je hier verkondigd. Ouderlijk bedrijf kapot gegaan door slecht resultaat, en dan hier doodleuk verkondigen dat het minder moet.
Gerron
@Frans1 Toevallig is diegene die het bedrijf heeft overgenomen net bij me. We zijn het er over eens dat de meeste boeren zich eerder aangevallen voelen i.p.v. dat ze na willen denken over hun eigen rol binnen het huidige systeem.
Frans1
@Gerron ik voel me niet aangevallen, ik vind het een opmerkelijke uitspraak van iemand die het zelf niet gered heeft, dat is alles
Gerron
@Frans1 Hoezo niet gered?
+1
Frans1
@Gerron iemand anders heeft het over genomen schrijf je zelf. Gaat mij er om dat je voor de marktprijs moet kunnen produceren, anders val je af. Dat is het vrije markt systeem wat door de meesten omarmd werd. Als individu kun je weinig veranderen, en zo'n communistisch systeem wat jij voorstelt al helemaal niet. Voor een paar misschien wel, maar voor de bulk geldt de tucht van de markt
Gerron
@Frans1 In tegenstelling tot wat jij beweert heeft 1 van de andere kinderen het bedrijf overgenomen. Het bedrijf bestaat nog steeds.
Frans1
@Gerron ik beweer niks, ik was in de veronderstelling adhv jouw uitleg
Gerron
@Frans1 Dan heb je ofwel een probleem met begrijpend lezen of je wilt dat een boer met problemen helemaal kapot gaat.
Frans1
@Gerron of jij beschreef het niet goed. Waarom zou ik willen dat iemand met problemen kapot gaat? Mijn punt was dat je eerst vindt dat het allemaal wel wat minder kan, en vervolgens dat je van een bedrijf komt waar het niet goed ging omdat het financieel te krap was. Die combinatie gaat er bij mij niet in.
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
of jij beschreef het niet goed.

Je had ook kunnen schrijven dat je het verkeerd begrepen hebt. Ik zal de vraag nog een keer stellen en ik hoop dat je nu wel probeert om de vraag te begrijpen: Als je inkomen niet afhankelijk is van de hoeveelheid melk en vlees die het bedrijf opbrengt,wat vind je dan de beste manier van boeren? Wil je dan nog steeds koeien hebben die zolang en zoveel mogelijk melk geven tot ze er bij neervallen (Die koe van Jowi) of wil je liever op een andere manier boeren? Je schreef dat je afhankelijk bent van de markt maar wat vind je nou zelf de beste manier?
Pieter Derks vertelde eigenlijk alleen maar het huidige verdienmodel en dan zijn jullie het er niet mee eens omdat het op een verkeerde manier kan worden uitgelegd? Ga dan boeren op een manier die je wel wil laten zien aan de consument en protesteer dat voor die manier van boeren de prijzen hoger moeten zijn.
Het voorbeeld van het bedrijf van mijn vader is simpel dat je liever hebt dat het anders gaat maar dat je probeert te bezuinigen.
pieta
Quote Reactie van @Gerron:
Als je inkomen niet afhankelijk is van de hoeveelheid melk en vlees die het bedrijf opbrengt,wat vind je dan de beste manier van boeren?

Compleet los van elke realiteit maar ik zou dan enkel niet dragend en geen drup melkgevend vee willen en enkel vrouwelijk vee. En dan zoveel mogelijk. 😁
Gerron
@pieta Dus je wilt zelf ook geen zuivelproducten?
pieta
@Gerron Dan heb je ofwel een probleem met begrijpend lezen of 😁 Ik schrijf toch niet dat ik geen zuivel wil?
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Dan heb je ofwel een probleem met begrijpend lezen of Ik schrijf toch niet dat ik geen zuivel wil?

Ok, deze reactie van mij was net zo absurd als de reactie van jouw.
pieta
@Gerron Hoe bedoel je?
Gerron
@pieta Ik bedoel dat ik die reactie beter niet had kunnen schrijven.
pieta
Quote Reactie van @Gerron:
Dan heb je ofwel een probleem met begrijpend lezen

Dat heb ik dan ook. Ik ging ook uit van overname door een derde door de manier waarop je het schreef. Zelf zou ik schrijven mijn broer/zus heeft het overgenomen.
Gerron
@pieta Wat heb ik geschreven dat je tot die conclusie komt?
Frans1
@Gerron @Jowi Ik ben opgegroeid op een boerderij waar door financiële problemen niet de beste zorg aan de koeien werd gegeven.

Deze passage, het woord werd maakt verleden tijd, vandaar
Gerron
@Frans1 Werd betekent dus dat het toen gebeurde. Ook kan je indirect afleiden dat ik de boerderij niet heb overgenomen want anders had ik dat wel gezegd. Maar dat je concludeert dat het bedrijf niet meer bestaat is iets dat je zelf verzonnen hebt.
pieta
@Gerron Nee. Hij meende dat het bedrijf nu door een derde werd gerund.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:
@Gerron Nee. Hij meende dat het bedrijf nu door een derde werd gerund.

Helaas hebben jullie dan allebei last van "wishfull thinking" en dat is toch wel triest.
pieta
@Gerron Nee hoor. We hebben ons te vlug een oordeel gevormd op basis van wat jij schreef. Niets meer en niets minder. En dan kun je zeggen dat wij alles verkeerd begrijpen maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de "uitleg" niet al te best was.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Nee hoor. We hebben ons te vlug een oordeel gevormd op basis van wat jij schreef. Niets meer en niets minder. En dan kun je zeggen dat wij alles verkeerd begrijpen maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de "uitleg" niet al te best was.

Mooi dat je toegeeft dat je te vlug een oordeel hebt gevormd. Dat heeft Frans1 namelijk niet gedaan. Aangezien jij ook voor Frans1 beweert te spreken... Hoe innig is jullie band? Ik heb er geen problemen mee dat jullie seks met elkaar hebben want daar heb ik niets mee te maken.
En dit is dus af te leiden uit jullie reacties. Je hoeft alleen maar te zeggen hoe het zit zodat er geen onduidelijkheid hierover is. 😄
+1
Stroman
@Gerron Keerl......... 😶
+2
pieta
@Gerron Volgens mij hebben Frans en ik volop seks. Ik in ieder geval wel. Nou wel zorgen dat je hem snapt he! 😁
+1
Gerron
@pieta #I see what you and I did there
+1
Frans1
@Gerron waar het hart vol van is.. 😆
Op jouw vraag: bij ons is de insteek om het zo veel mogelijk vanzelf te laten gaan, dus zelf voer laten halen en de mest weg brengen, maar toch met een economisch tintje, want er moet geld verdiend worden tenslotte. Jouw idee van vaste vergoeding ongeacht de opbrengst geeft luie mensen zonder enige drive, kijk maar eens terug hoe het vroeger op de Russische staatsbedrijven ging, en wat daar geproduceerd werd
Gerron
@Frans1 Dan kan je dus het beste zoveel mogelijk weiden en melken in het land. Is dat de manier hoe je zelf het liefst wil boeren? Dat is mijn vraag en elke keer haal je de markt en het communisme erbij.
Frans1
@Gerron omdat het een economische activiteit is,makkelijk zat. Wat jij hierboven schetst, een vaste vergoeding ongeacht opbrengst doet mij denken aan de oude staatsbedrijven in het Oostblok, vandaar het vergelijk.
pieta
@Gerron Gewoon de manier waarop je het schreef maakte het dat het leek op overname door een derde.
Gerron
@pieta Frans1 schreef als eerste:"Ouderlijk bedrijf kapot gegaan"
Heb je misschien mijn reactie en die van Frans1 door elkaar gehaald?
pieta
@Gerron Nee. Gewoon vanuit jouw reactie.
+2
Ynze Oenema
@Gerron eerlijk verhaal. Maar om uit de financiele zorgen te komen zul je juist je koeien heel goed moeten verzorgen. Een koe is een dankbaar dier; verzorg je haar goed dan zorgt het beest ook goed voor jou.

Klein voorbeeld; ik vind het ook een doodzonde om koeien met 30 graden de hele middag buiten te laten; ik vind dat in het weide programma moet staan dat boven de 30 graden de koeien binnen moeten worden bijgevoerd. Dat is goed uit te leggen.

Over de kalverhokken; je moet kalveren altijd dik in het stro hebben liggen en kleine kalfjes natuurlijk ook uitmesten ivm bacteriën. Als je dat al niet kan betalen kan je beter direct stoppen. Maar dat weet elke boer tegenwoordig. Vroeger waren er gewoon veel prutsters; gelukkig maar dat die gestopt zijn.
+1
pieta
Quote Reactie van @Gerron:
Ik ben opgegroeid op een boerderij waar door financiële problemen niet de beste zorg aan de koeien werd gegeven

Of door niet de4 beste zorg aan koeien te geven in de financiële problemen?
+1
Frans1
@pieta dat probeerde ik ook een beetje door te laten schemeren
+1
Stroman
Allemaal geroeptoeter van een of ander jochie die vooral zichzelf heel belangrijk vind.
Veel feitelijke onjuistheden in zn verhaal, maar ook wel een paar rake. Ontbossing is niet tbv veehouderij, maar we zijn wel afhankelijk van alle reststromen geworden.
groeier
@Stroman
Juist ja exact; en bv die ontbossing enz... gaat toch niemand tegenhouden., grote slechte landen doen hun eigen zin.
m uut m
@Stroman
Hoe oud ben je zelf !
Stroman
@m uut m Ik snap de relevantie van leeftijd even niet....
+1
Kilokaas
Waarom zou je wat moeten doen met gebral van een mannetje zonder inhoudelijke kennis
buorman
Ach, laat Pieter toch een verhaaltje houden over Nora
Hij geeft tenslotte zelf al aan dat hij er geen verstand van heeft, en in het stukje over de zonnepanelen dat het hemd toch ook bij hem wel nader is dan de rok.
Nee dan minstens 125 van de 150 die in den Haag zitten te roeptoeteren over al die andere koeien en andere productiedieren.
Daar word niet alleen gepraat maar worden ook nog besluiten genomen waar we allemaal last van hebben, en dan niet op basis van inhoudelijke kunde maar volstrekte onkunde
+3
diekman
Laat Adrion pieter even uitnodigen op zijn bedrijf. Dan weet hij ook hoe goed de dieren verzorgt worden. Misschien komt hij dan met een beter verhaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0