Toverteelt stikstof in de schijnwerpers



Originele beschrijving

Stikstof vangen uit de lucht: de oplossing voor het stikstofprobleem in de akkerbouw?

Deel dit topic

Reacties

+12
rene-de-jong
Het zat er al aan te komen en ja hoor deze toverteelt heeft de aandacht van NPO.
Het zou dé oplossing zijn op de vraag of bioakkerbouw zonder gangbare mest kan.
Proefboerderij Kollumerwaard in Muntsjesyl deed 9 jaar onderzoek.

In deze 8/9 teelt is er 5 maal geoogst, verder rekenen is dan al niet nodig maar als je toch meer geld wilt dan schrijf je een rapport waar in staat dat dat wel nodig is.

De resultaten zijn als volgt; spna.nl/downloads/9897-Sneak%20preview.pdf/

Verliezen in de bodem
P-AL getal daalt van 41 naar 37 = -/- 9,75%
P-W getal daalt van 35 naar 25 = -/- 28,57%
Een kalitekort van -91
Een $$$ tekort van ??

De opbrengsten van de oogsten zijn dus 5/8 van wat er wordt voorgespiegeld en voor het gemak zijn de kosten nog maar niet berekend want hiervoor wil subsidie-slurper Louis Bolk & onderzoeker Geert-Jan van der Burgt uiteraard méér onderzoek doen.

Het meest kwalijke van dit verhaal is dat beleidsmakers dit soort studies als waarheid aannemen en de realiteit niet onder ogen (willen) zien.

Het juiste antwoord van deze proef is:
Gangbare mest blijft nodig om biologische akkerbouw mogelijk te maken.
of
Forse meer grond nodig en forse tekorten in de bodem door teelt met vlinderbloemigen.
+3
dorpsrandhoeve
@rene-de-jong Die lui leven op een eiland Rene, Juist een groenbemester moet je goed bemesten met drijfmest. Dan maakt hij veel drogestof en heb je in de lente goed bodemleven.
+1
dorpsrandhoeve
Dat is weer zo'n artikel van iemand die de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Juist voor peelteelt komt ook de aaltjes problematiek weer naar voren. juist de voor peen schadelijke penetrans kun je nu eenmaal niet bestrijden met een vlinderbloemige. Sterker nog, je snijd je er mee in je vingers.
Ook dat gft en die rotzooi uit de burgerij zitten we niet echt op te wachten. De kwaliteit is gewoon niet goed. Hiermee bedoel ik glasresten en kans op invasieve onkruidsoorten.
Weidezicht
En gebruik rioolslib om de kringloop met de mens te sluiten. Alleen ff kijken hoeveel hormonen en medicijnresten er in dat afvalslib zitten. En groenbemester telen om er compost van te mak ern om de grond te bemesten? Beste kringloop alleen heb je dan geen produktie voor de mens.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Weidezicht:

En gebruik rioolslib om de kringloop met de mens te sluiten. Alleen ff kijken hoeveel hormonen en medicijnresten er in dat afvalslib zitten

Dat bedoel ik met rotzooi.....
@Weidezicht en resten (af)wasmiddel en andere schoonmaakmiddelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0