VIDEO: Het doodgezwegen stikstof rapport

Het doodgezwegen stikstof rapport

Lees meer »

Deel dit topic

Peterr

Laatste  |  

Reacties

+2
Jan S
😀
dijkstra uit w
Ah eindelijk komt de leugen uit, wat mesdag nu wil gaan doen, is dus reeds door wur al eens gedaan..
Harry K
@dijkstra uit w Mesdag wil het met isotopen doen. Dat is anders. Weet niet of dat nauwkeuriger is.
Weet wel dat ik in deze geen beter rapport van het RIVM zelf heb gezien dan bovenstaande van Lantinga en Santing.
Frits1
Precies wat "ons" boerenverstand al dacht.....
somerled-delremos
Op 16 oktober stond er in de telegraaf hierover een stuk. Zij melden overeenkomstige resultaten in Deens onderzoek:


RAVENSWOUD - De negatieve milieu-invloed van stallen met koeien, varkens of kippen op nabijgelegen natuurgebieden is mogelijk minder ernstig dan gedacht. De verzurende stof ammoniak, die verdampt uit dierlijke mest, slaat veel dichter neer bij boerderijen dan wat het rekenmodel van het RIVM voorspelt.

...

Janklaas Santing, biologisch melkveehouder uit Ravenswoud, deed zeven jaar geleden een onderzoek voor de Wageningen Universiteit. ,,Ik bestudeerde de ammoniakuitstoot van enkele boerderijen bij het Drentse natuurgebied Dwingelderveld. Vier melkveebedrijven met honderd dieren en één boer met vijfhonderd melkkoeien. Bij de eerste vier vond ik ammoniak terug tot vijftig meter rond de bedrijven. Bij het grote bedrijf tot maximaal vierhonderd meter.”

De uitkomsten komen overeen met studies van de Deense milieuprofessor Sven Sommer van Aarhus Universiteit. Hij kwam erachter dat de ammoniakuitstoot uit kippenstallen niet verder reikt dan tweehonderd meter. Toch gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in haar rekenmodel Aerius ervanuit dat de ammoniakuitstoot uit stallen tot vele kilometers verderop de natuur verstoort.

...

,Volgens mij heeft het weinig zin om veehouders op enkele kilometers van natuurgebieden te laten stoppen”, zegt Santing. Hij is verrast dat zijn afstudeeronderzoek zeven jaar na dato alsnog ophef veroorzaakt. Destijds klopte hij ook aan bij het RIVM. ,,Maar ik werd al snel aan de kant gezet. Mijn resultaten pasten niet in hun straatje.”

De studies van Santing en Sommer kwamen ook ter sprake tijdens een bezoek van zes ‘bezorgde burgers’ op maandag aan het RIVM. De wetenschappers van het instituut zien naar aanleiding daarvan echter ‘geen aanleiding’ tot ‘verbeteringen van het model’, zo blijkt uit de schriftelijke beantwoording van ruim negentig vragen.

bron: telegraaf.nl/nieuws/2000373204/…
Farmer_
trouw.nl/economie/…

1 In hoeverre is de huidige stikstofkwestie een probleem van de luchtvaart?
Waar de luchtvaart standaard in de beklaagdenbank zit als het gaat om de CO2-uitstoot, is dit bij stikstof niet het geval. De luchtvaart is namelijk slechts verantwoordelijk voor 1 procent van de totale emissie van stikstofoxiden, stelt het RIVM. De uitstoot komt via regen en via opname door planten uit de lucht weer in de bodem terecht: de stikstofdepositie. Het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofdepositie is al helemaal klein, namelijk slechts 0,1 procent.

Dat de stikstofdepositie zo laag uitvalt, komt doordat er maar tot een hoogte van 3000 voet (914 meter) onderzoek wordt gedaan, oftewel tot de vrije atmosfeer. Stoffen die in de vrije atmosfeer worden uitgestoten verspreiden zich voor een deel naar het buitenland. Ze dalen weliswaar neer op het aardoppervlak, maar dit gebeurt veel later en veelal op andere plekken dan waar de uitstoot heeft plaatsgevonden.

Het RIVM houdt overigens wel rekening met de depositie van de uitstoot in de vrije atmosfeer (dus boven de 914 meter).Dus die vliegtuigen die rondom nl vliegen komt het wel op nederlandse bodem, idioten.
Farmer_
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!