Ervaringen met droogstand bolussen

Wat zijn de ervaringen met droogstand bolussen? Is dit een goed alternatief voor het dagelijks verstrekken van droogstands mineralen?

Deel dit topic

Reacties

Dre van Helmond
Daar ben ik ook benieuwd naar
brabantboer1
Zeer goed. bolus van delavl erin en geen extra mineralen bijvoeren in de droogstand. mineralen worden direct bijgemengd bij snijmaiskernbrok. Iedere koe krijgt bij ons tussen de 1,5 en 2 kg snijmaiskernbrok. weinig problemen bij afkalven. Bolus is soort van verzekering.

Ervaring dus erg goed.
Kootst
@brabantboer1 dus je weet eigenlijk niet of het door de mineralen bij de snijmaiskernbrok komt, of door de mineralen bolussen ???
Noorderling
@brabantboer1
Lijkt me toch niet dat ze de eerste 4week die hoeveelheid brok krijgen?

Vind ik het grootste nadeel van het bijmengen in krachtvoer via de automaten dat een kwart teveel krijgt en een andere kwart niets.
jan w
@Noorderling
Als je de automaten toch goed hebt afgesteld, krijgt toch iedere koe dat portie wat ze moet hebben?
+7
cjw73
@brabantboer1 das ook dubbel verstrekken. Heeft volgens mij ook weinig nut. Ik voer tegenwoordig goeie kuil aan de droge koeien en ben met alle andere flauwekul opgehouden. Laatste 2 jaar zeer weinig problemen rond afkalven.
van Ittersum
In navolging daarop ben ik ook benieuwd met mineralenverstrekking via het drinkwater. Vroeger zag je het vaak staan bij boeren. Theorie was hoe meer melk, hoe meer water, hoe meer mineralen. Oftewel mineralen op maat. Over het voer heen en later zien dat voergoot wit is van de mineralen lijkt me de benutting matig
Wolswinkel
@van Ittersum Zie het artikel over waterverbruik op veeteeltsite. Grote onderlinge verschillen in opname van water bij gelijke productie. Dit na onderzoek van CRV. Zal me niks verbazen als er straks een efficiëntiegetal voor waterverbruik/kg melk op de stierenkaart komt te staan.😉
van Ittersum
@Wolswinkel vroeger was alles wel wat overzichtelijker, wat je niet wist bestond gewoon niet😂
+1
Wolswinkel
@van Ittersum moet je voor de gein een watermeter op tussen de leiding van de waterbakken zetten. Zult je verbazen! Maar idd, we willen teveel weten..😉
Noorderling
@Wolswinkel
En dan het restwater ook nog terug wegen? 😄
Even rondje waterbakken schoonmaken is ook zomaar 2kuub water de put in.
Wolswinkel
@Noorderling Niet te vaak de bakken schoonmaken in dat geval...😬
+1
cjw73
@Noorderling 2 kuub?? Dat houdt hier met een 100 liter wel op denk ik.
+2
Wolswinkel
@cjw73 stop uithalen en dan eerst koffie drinken?
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
met een 100 liter wel op denk

Heb jij niet voor ieder 5 koeien een drinkenbak? dat wordt geen toplinemelk 😉
jan w
@pietjepuk
Oei, dan krijgt hier 2/3 van de koeien geen water!
cjw73
@pietjepuk geen last want zit ook niet bij die fabriek
cjw73
@van Ittersum hierin de buurt zijn er in het verleden een paar boeren geweest die giga problemen kregen na verloop van tijd. Na bloedonderzoek bleek dat de meeste dieren veel te veel mineralen kregen.
En daarna heb ik er nooit weer iets van gezien of gehoord.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wolswinkel:
. Grote onderlinge verschillen in opname van water bij gelijke productie.

wel gelijk aanbod van water? dwz, drinkwater, gefilterd bronwater, ongefilterd bronwater, schone bakken enz?
Wolswinkel
@cs-agrar Groep van 42 koeien op 2 drink/weegunits. Neem aan dat daar maar een soort drinkwater gebruikt word. Staat ook een filmpje op de Veeteeltsite van het testbedrijf.
+1
aldert
Met bolus,zonder bolus,ik merk geen verschil.
+2
friesboertje
Voer alleen kuil aan de droge koeien. Gaat al jaren prima.
tok achterhoek
Melkziekte is ook erfelijk
ted9
@tok achterhoek Melkziekte is steeds minder erfelijk geworden van melkveehouder op zijn zijn kinderen sinds 2015
EDOO
@ted9 ? graag verduidelijken
+1
ted9
@EDOO minder animo om melkveehouder te worden
grös
@tok achterhoek
Ja klopt, heb nog 8 zuivere holsteins en altijd het zijn altijd dezelfde moeder en dochter die melkziekte hebben.
sjuu
Gebruik sinds een half jaar droogstand lik blokken (25kg) van Heemskerk, nu geen problemen meer met cal/mag gebrek.
jan w
@sjuu Melkziekte is toch geen gebrek?
kanniewaarzijn
@jan w Hoe zie jij dat dan?
sjuu
@jan w Gevolg van toch ?
jan w
@sjuu
Ik zie het als een voedingsprobleem, het is eerder een overmaat aan het een, waardoor een ander verdrongen wordt. Alleen ik vind het zelf kloten om voor een paar koeien een goed droogstandsrantsoen te maken.
De mooiste manier is nog om het droogstandsrantsoen te mengen en in balen te persen. Dan is de opname het beste. Ik kan zelf niet mengen, maar zelfs bij bedrijven die dat wel kunnen en die dan voor 2 dagen een rantsoen maken zie je dat de koeien kunnen selecteren. de 1e dag het lekkerste en de 2e dag van armoe toch het minder lekkerste op moeten vreten.
+1
grös
@jan w
Of ze gooien er een hele baal voor en na een paar dagen ligt de halve baal daar te broeien.
Hier gewoon alle melkvee gras/maïs rantsoen elke dag vers.
Noorderling
Quote Reactie van @jan w:
om het droogstandsrantsoen te mengen en in balen te persen. Dan is de opname het beste. Ik kan zelf niet mengen, maar zelfs bij bedrijven die dat wel kunnen en die dan voor 2 dagen een rantsoen maken zie je dat de koeien kunnen selecteren. de 1e dag het lekkerste en de 2e dag van armoe toch het minder lekkerste op moeten vreten.

Kunt ook een paar kilo melkveerantsoen in de voerwagen laten zitten en dat vervolgens verdunnen met gehakseld of gemalen stro.
Compleet ander voer voorschotelen ben ik geen voorstander van. de pens heeft toch 3 weken nodig om aan een ander rantsoen te wennen. Ben je rondom de droogstand en begin lactatie de koeien 6 weken in een rantsoenwisseling aan het drukken, terwijl dit de periode is die allesbepalend is voor het verloop van de lactatie.
jan w
@Noorderling
Je moet wel een hele kleine voermengwagen hebben, wil je voor 10 droge koeien een mooi product willen mengen.
Meng een paar wagens vol en laat dit persen in balen. voerruif in de uitloopweide en laat de droge koeien ze maar vreten.
Noorderling
Quote Reactie van @jan w:
t dit persen in balen. voerruif in de uitloopweide en laat de droge koeien ze maar vreten.

Als het melkveerantsoen al goed gemengd is, en je doet er wat fijn gemalen stro bij zit dit met wat extra toeren op de vijzels er zo door gemengd. Juist met een grotere mengwagen met 2 vijzels waar het voer overgegooid wordt gaat dit beter dan met 1 vijzel waar het alleen maar rondjes draait.
sjoerd de melker
@Noorderling ik doe ook het melkkoeien rantsoen verschralen en bevalt mij prima. Aandachtspunt is wel dat in het melkveerantsoen op melkkoeien afgestemde mineralen zitten
jent
@jan w voor klein koppeltje drogen valt idd niet mee.
Voer hier alles v.a. 10 mnd tot afkalven +drogen dagelijks vers.Kuil+stro (en in de winter restvoer van melkkoeien erdoor).
Mineralen +Mg los erover

Door jv + drogen samen te voeren toch nog redelijk mengsel te mengen
sjuu
@jan w Dat denk ik ook. Mengen doe ik niet, ook voor de melkkoeien niet. Gewoon blokken voor het hek , de rest doen ze zelf wel. Droge koeien krijgen ronde balen, waar wel wat tekort mineralen in zitten.
+4
EDOO
Elke euro die je niet uitgeeft hoef je ook niet terug te verdienen. Sinds wij met droogstandsmineralen/ bolussen gestopt zijn zie ik geen verschil. alleen minder rekeningen
PIONIER
Wat een gedoe met al die verschillende manieren van voeren e.d. Hier al jaren alles het zelfde voer en jongvee tot een jaar een kilo simpele brok erbij en verder alles alleen een iets grovere kuil. Hoe simpel kan het zijn.
sjoerd de melker
@PIONIER ook al jaren dezelfde productie zeker
PIONIER
@sjoerd de melker Ja klopt. En doar schaam ik mie niet veur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0