Jonge boeren

Allemaal het kritische artikel gelezen in Boerderij van jurist Willem Bruil?
Hij veegt de vloer aan met de term jonge boeren. Er zijn wel een aantal punten waarin hij gelijk heeft.
Brandt maar los.

Deel dit topic

vaak

Reacties

weurding
Nee, niet gelezen, wel begrepen dat de term betrekking heeft op agrariers tot 40 jaar, en ja, is jonger dan ik maar echt jong?
+1
van Ittersum
@weurding daarom worden er juridisch de meest creatieve oplossingen bedacht om mee te surfen op die belachelijke jonge boeren regeling (de artikel nog niet gelezen, vanavond maar)
+6
Todi
De meeste < 40 ers die ik ken zit de oude garde er nog bij in het bedrijf.
weurding
@Todi gedwongen.......😂
hans1980
@Todi tussen 40-50 met school gaande kinderen vallen buiten de boot snap er ook nix van nu extra ha. steun €50-€100,-/ha
casev
@Todi ik ken er ook maar weinig onder de 40, waar de oude generatie al volledig uit het bedrijf verdwenen is. De gene waar dat op jonge leeftijd al wel zo was, heeft vaak een reden, of omwillen van de goede vrede..
+7
Flinstone
De meest belachelijke jongeboerenregeling vind ik die van de fosfaatrechten uit de fosfaatbank! Als je al extensief bent dan kan je rechten aanvragen!
Dat is de reinste herenboer regeling! Elke melkveehouder is grondgebonden en het moet niet zo zijn dat de rijke boeren met veel grond een voorsprong krijgen op minder bedeelde fanatieke jonge boeren!!
Kootst
@Flinstone het gaat om de latente ruimte die aanwezig is voor de aanvragen bij de Fosfaatbank, grondgebonden is niet genoeg.
Elvis
@Kootst das nog erger
Kootst
@Elvis da's minder aantrekkelijk voor intensieve, bedoel je .....
Ideaal voor grondgebonden bedrijven, ze huren een stuk land en kunnen er gratis rechten bij aanvragen. Is de huurprijs ineens niet te hoog meer.
Noorderling
@Kootst

Zouden er intensieve veehouders bereid zijn hun land te verhuren aan een veehouder die er uit de fosfaatbank rechten op kan benutten?
Zal er allemaal wel niet gezelliger op worden.
+1
Kootst
@Noorderling nee, natuurlijk niet.
Dan heeft die intensieve een nog groter Mestoverschot
slagroomvla
Quote Reactie van @Kootst:
gratis rechten bij aanvragen.

Ga het verhaal nog maar een x lezen, bruikleen onder voorwaarden voor een bepaalde periode, vervolgens totaal afhankelijk van de rvo, aantrekkelijk idee!?
Kootst
@slagroomvla ik heb de hele regeling al meerdere keren gelezen, dus ja, een aantrekkelijke regeling
Land huren, gratis rechten erbij en dan heb je 5 jaar de tijd om geld te verdienen om rechten te kopen. Ik zeg : Top.
Elvis
@Kootst waar komt die ambitie ineens vandaan?
Kootst
@Elvis het is geen ambitie, maar bovenmatige interesse, gaten en mogelijkheden zoeken in alles wat met fosfaat te maken heeft.
slagroomvla
Quote Reactie van @Kootst:
Ik zeg :

Bezigheidstherapie...
Kootst
@slagroomvla ik noem het Hobby.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Flinstone:
op minder bedeelde fanatieke jonge boeren!!

Ik zou beginne met een goede rekenmachine voor je al te fanatiek wordt.....
Erik 1979
@Jannus ik heb het eerder geschreven. Doe dat niet. Vandaag zelfs een duitse melkveehouder gesproken. Hij zei letterlijk. Vroeger rekende ik veel meer. Nu doe ik maar waar ik zin in heb en dat bevalt mij veel beter. Echt ongelooflijk. Boeren willen gewoon geen geld verdienen 🤣🤣🤣
Jannus
Quote Reactie van @Erik 1979:
Boeren willen gewoon geen geld verdienen

Dat bedoel ik nu ook,als je begint te rekenen begin je er niet aan en je moet onderscheid maken tussen boeren en agro-ondernemers,boeren willen gewoon de kost verdienen en kijken liever naar hun persoonlijke balans met hun bedrijf,de agro-ondernemers gaan voor maximaal rendement op geínvesteerd (eigen) vermogen.

Wil je als individu mee in de race dan moet je uitkijken niet ertussen te vallen want dan werk je je kapot zonder een stap vooruit te komen.

Even kort door de bocht,je hebt rentmeesterschap en 'rentmeesterschap',ik neem aan dat het grote deel van de boeren die jij bedoeld onder de laatste categorie vallen,misschien vind jij dat ze geen geld willen verdienen maar vinden ze zelf dat ze 'rijk' zijn op hun manier.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
Nu doe ik maar waar ik zin in heb en dat bevalt mij veel beter. Echt ongelooflijk. Boeren willen gewoon geen geld verdienen

Het moet ook niet alleen om geld draaien denk ik,je hebt met levende have te maken.
Deze week een stierkalf geboren,ademde direct vanaf de geboorte apart,dacht eerst dat er wat vruchtwater in de longen was gekomen,maar de veearts was er een paar dagen later,even laten kijken,heeft dat beestje een aangeboren hartafwijking,dus ongeschikt voor de mesterij,euthanasie was de enige optie.Maar omdat het beestje verder gewoon goed vlot is kon ik dat niet over mn hart verkrijgen,dus laat ik hem mooi hier tussen de kalveren lopen tot het de moeite waard is om er hamburgers van te maken.Kost me misschien wat geld,maar het voelt een stuk beter.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!