GDT -3,6 %

Hoezo melkprijs van 50 cent ?

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Door droogte zijn verse melkproducten schaarser door minder aanbod maar dat us tijdelijk vraag blijft wereldwijd achter bij aanbod dus verwacht nu hogere melkprijs en in 2019 weer een crash
+1
cjw73
@hans1980 wat heeft de droogte daar mee te maken. Er is aanbod genoeg en te weinig vraag dus niets wijst op een prijsstijging.
hans1980
@cjw73 spotmarkt €39,-
+1
ricardo
@cjw73 prijs kan maar 1 kant op en da's omhoog
hans1980
@ricardo fosfaat?
cjw73
@ricardo kan misschien wel een paar cent bij komen maar verder verwacht ik weinig. er is deze maand weinig uit interventie te koop aangeboden maar komende maand wel weer. en er zit nog zat
ricardo
@cjw73 das dan mooi geld toch?
KuikenenKoe
Kwestie van geduld, komt nog wel.
+3
casev
Ik zie op internet uit de VS niet anders dan schrijnende verhalen over de melkprijs crisis daar. Dus er is wereld wijd nog melk genoeg....
+1
hans1980
@caseven dan passen geen kostprijs verhogende rechten bij dus goed dat het melkquotum verdween zakte de kostprijs toch 7 cent per liter mee (aldus lto)
diezel
Quote Reactie van @casev:
Ik zie op internet uit de VS

Steeds weer die ongelofelijke plaatjes over schaalvergroting binnen één generatie.....en het dringende advies aan "de kleintjes". 😞
nbcnews.com/news/us-news/…
+2
Jaap40
@diezel triest verhaal over Kentucky, maar de keiharde werkelijkheid.
Voedsel moet goedkoop blijven, voor de consument..... zal niet anders worden met de huidige politiek. De rat race gaat gewoon door, ook in Europa. En dan in Nederland willen produceren met dure fosfaat rechten? Het is dan logisch dat veel melkveehouders gaan stoppen, al dan niet vrijwillig.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
En dan in Nederland willen produceren met dure fosfaat rechten? Het is dan logisch dat veel melkveehouders gaan stoppen, al dan niet vrijwillig.

De beperkende factor wordt grof voor betaald en de 10-20% best draaiende bedrijven bepalen de prijs. Dat is hier in Nederland zo, in de VS en ook Nieuw Zeeland. Zo links en rechts wordt er echt nog wel geld verdient in de landbouw, moet je alleen niet altijd achter de meute aanlopen maar je eigen plan trekken en goede technische resultaten behalen.
Jaap40
@Noorderling je zult ongetwijfeld gelijk hebben, het is natuurlijk wel de vraag Of het allemaal vol te houden blijft voor een ieder.
Ik begrijp in ieder geval wel dat velen graag zullen stoppen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
@Noorderling je zult ongetwijfeld gelijk hebben, het is natuurlijk wel de vraag Of het allemaal vol te houden blijft voor een ieder.

Het is in elke sector dat je je best moet doen om bestaansrecht te behouden. Dat geld voor een winkel, bouwbedrijf en melkveehouder. 9/10 keer ligt het aan de motivatie dat een bedrijf stopt, uitgezonderd geen bedrijfsopvolging. Al heeft de motivatie van de ouder daar ook een behoorlijke invloed op. Als het alle dagen geklaag is bedenk je je ook wel 3x voordat je uberhaubt denkt over overnemen.

In het quotumtijdperk ging het bijna vanzelf, als je je quotum niet vol kreeg doordat het niet mee zat of je even geen zin had kon je het altijd nog verleasen. Wat meer op bracht dan melken, dus maar lekker achterover hangen. Als je ziet wat voor een puinhoop het bij sommigen nog om de boerderij is, en dit in veel gevallen een afspiegeling is van het reilen en zeilen op het bedrijf is het toch ook niet vreemd dat het financieel op den duur ook niet meer te trekken is?
We zijn zelfstandig ondernemer en niet de plantsoendienst van de gemeente.
Als je ziet wat sommigen met hele beperkte middelen opgebouwd hebben dan kan er nog heel veel.
+3
jg
@Noorderling Je vergelijkt appels met peren. Hoe belachelijk is het dat individuele ondernemingen 8,3 % gekort worden kwa omzet potentieel. ? Als rekenvoorbeeld: 6000 kg fosfaat is 480 kg gekort, moet je a ca 180 euro per kilo terugkopen om dezelfde omzet te kunnen draaien. Wel even 86000 euro investeren .......
+1
diezel
Quote Reactie van @Noorderling:
9/10 keer ligt het aan de motivatie dat een bedrijf stopt, uitgezonderd geen bedrijfsopvolging.

Zo lust ik er nog wel één.
Moeten we raden voor welke situatie je je alvast wat indekt? 😄
Noorderling
@diezel Daar hoef ik me nog lang niet druk om te maken 😉
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Al heeft de motivatie van de ouder daar ook een behoorlijke invloed op. Als het alle dagen geklaag is bedenk je je ook wel 3x voordat je uberhaubt denkt over overnemen.

Een beetje ouder wil toch wel het beste met hun kinderen en dat doe je niet door ze te hersenspoelen dat jou beroep het beste beroep van de wereld is. Dat heeft verder niks met motivatie of geklaag te maken. Maar jij denkt dat de stoppers allemaal klagers en mislukkelingen zijn? Als dat allemaal klagers zijn dan zal er ook wel een reden toe zijn denk je niet? Als men in zo'n grote getalen stopt en geen bedrijfsopvolging heeft zal het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn.
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
hersenspoelen dat jou beroep het beste beroep van de wereld is

Klopt niet het best,maar wel het mooist beroep elke dag mooi dicht bij de keiharde natuur ondernemen met ups en downs En een stel hopeloose amtenaren die zich meer bemoeien met je bedrijfsvoering Als je moeder met je opvoeding vroeger 😀
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Klopt niet het best,maar wel het mooist beroep elke dag mooi dicht bij de keiharde natuur

We denken het mooiste beroep te hebben vooral omdat we niet beter weten of anders kunnen. Maar als je begaan bent met de natuur kun je ook boswachter worden Karst. Vast ook een heel mooi beroep.
MTSTAMMINGA
@George
En dan vrouwelijke collega''s hebben 😃 om te heledag dom te ouwehoeren 😀
pietjepuk
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
vrouwelijke collega''s hebben om te heledag dom te ouwehoeren

Kijk wel uit wat je zegt dan he. vaak verstaan ze alleen het laatste woord. Voor je het weet heb je dikke ruzie. 😅
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
n dan vrouwelijke collega''s hebben om te heledag dom te ouwehoeren

Heb je daar ervaring in Karst? Ik bedoel in dom ouwehoeren tegen vrouwen?
Melkmeisje
@George dat wil je niet weten 😜
Melkmeisje
[i]@George]
Quote:
We denken het mooiste beroep te hebben vooral omdat we niet beter weten of anders kunnen. Maar als je begaan bent met de natuur kun je ook boswachter worden Karst. Vast ook een heel mooi beroep.

Karst wil ondernemen met ups en downs. Dat kent het leven van een boswachter niet. Ik had toch echt gedacht dat jij dat wel in het snotje zou hebben George.
+1
Dre van Helmond
@MTSTAMMINGA Waar ik het meeste moeite heb zijn die negatieve berichten van de boerenhaters.Er is nog veel werk voor Caroline van den Plas
+3
Frans1
Quote Reactie van @Noorderling:
moet je alleen niet altijd achter de meute aanlopen maar je eigen plan trekken

Leuke stelling,maar de meesten hebben toch dezelfde plannen aan de prijs van de p rechten te zien 😄
Jaap40
@Frans1 ja, lekker massaal 230 euro betalen voor P rechten😂😂 veel succes ermee
+3
George
Quote Reactie van @Jaap40:
iest verhaal over Kentucky, maar de keiharde werkelijkheid.Voedsel moet goedkoop blijven, voor de consument..... zal niet anders worden met de huidige politiek. De rat race gaat gewoon door, ook in Europa. En dan in Nederland willen produceren met dure fosfaat rechten? Het is dan logisch dat veel melkveehouders gaan stoppen, al dan niet vrijwillig.

Het is gewoon wereldwijd Hig beleid wat er gevoerd wordt met landbouw. Ik begrijp er geen zak van dat landbouw zo ondergewaardeerd wordt en totaal wordt afgebroken. Eens is het toch te laat dat men tot inkeer zal moeten komen.
+2
diezel
Quote Reactie van @George:
en totaal wordt afgebroken.

Het meest frappante vind ik dat die paar echt grote jongens juist alle medewerking krijgen van zowel provincie als bank. Kijk maar eens waar momenteel hard gebouwd wordt. Hier althans. De aantallen varkens-pluimvee-geiten-vleesvee etc. worden echt niet minder. Enkel op een fabrieksmatige manier. 😞
Jaap40
@diezel wat ik dan niet begrijp is waarom die bedrijven in Nederland nog opnieuw investeren. Kijk lekker eens in het verre buitenland, met een beetje geluk heb je daar ook gemotiveerde mensen om te werken.
+1
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
wat ik dan niet begrijp is waarom die bedrijven in Nederland nog opnieuw investeren.

Het is niet "nog opnieuw", maar juist EN "satelliet"-bedrijf erbij EN "satelliet"-bedrijf erbij.
Nu nog niet zo goed zichtbaar, maar na invoering van die strenge emissie-eisen van 2022 voor de IV zal blijken dat dit soort "Brabantse" bedrijven zowat als enige overblijven. Dan is "het 10 kleine negertjes"- scenario voor de IV afgerond.
p.s. niet te snel denken dat dit scenario voor de melkveehouderij niet aan de orde is.
Hier net over de grens, hebben ze deze week een vergunning binnen gehad voor de bouw een "satelliet-bedrijfje van ...… 1500 mk. 😞
Jaap40
@diezel en dan alles met personeel rondzetten....in Nederland....😁😁met je satelliet bedrijven 🙄
+1
diezel
@Jaap40
Ik zeg enkel wat ik hier in een klein cirkeltje van luttele kilometers momenteel zie gebeuren.....
Erik 1979
@diezel ik ben jaren geleden al begonnen met meerdere lokaties. Niets mis mee. Hebben nu droogkoeien appart. Afkalbereik appart. Nu op 2 lokaties melken. Klein jongvee lokatie en een groot jongvee lokatie. Allemaal volwaardige bedrijven behalve dat bij ons thuis met kleine kalfjes. Droogkoeien staan bij een grote akkerbouwer die ze verzorgt. Dat gaat ondanks de vele hogere investeringen ook in Nederland gebeuren. Het is echt jammer dat melkquotum eraf is. Schaalvergroting gaat razendsnel. In die grafiek over Amerika waren ze als ik het goed gelezen heb met 300 koeien gegroeid in 10 jaar. Plus de melkveehouders de meerdere lokaties hebben. Gaat in Europa in verhouding ook gebeuren.
+1
Elvis
@Erik 1979 meerdere locaties is niks zelf was ik 1 a 2 dagen in de week aan t slepen met van alles en machines kun je ook niet efficiënt gebruiken. Droge koeien verplaatsen is sowieso een slecht idee
Erik 1979
@Elvis gaat heel goed. Moet alleen groot denken. Droogkoeien verplaatsen met volle vrachtwagen. Simpele mengwagen. En minstens 100 droge koeien op 1 lokatie. Meer niet nodig. Minstens 200 koeien melken voor melkstal. En zorgen dat 1 man kan melken op zo'n kleine lokatie. Voor Nederland een robot bedrijfje met 2 stuks geen probleem. Jongvee wordt met doseerwagen gevoerd. Kleine kalveren alleen hooi en krachtvoer. Ik heb thuis 150 kalveren melk te geven met drinkautomaat. Best efficiënt. Melkkoeien worden bij ons allemaal vanuit 1 plaats gevoerd. Daar is ook voeropslag. Dit jaar onder 20% uitval tot nu toe bij koeien. (Slacht en dood samen) en ruim boven de 30 liter. Dus het kan wel. Personeel is moeilijk maar voor mij zijn melkers geen probleem omdat ik in 2007 een Bulgaar de kans gegeven heb om een bedrijf op te zetten voor professioneel melken. Hebben nu over de 100 melkers in Europa rond lopen op de grote bedrijven.
Elvis
@Erik 1979 Best efficiënt? Je gaat eerst de koe verplaatsen en dan het kalf nog een paar keer? Zij altijd tegen mijn toenmalige werkgever" tijdens de rit wordt er niet gespit" ze zijn van 5 naar 2 melkstallen gegaan loopt veel mooier. Zelf zitten mn broer en ik 170 km uit elkaar dus er kan helemaal heen weer wat je dagelijks nodig hebt en dat bevalt best
Erik 1979
@Elvis natuurlijk is het mooier. Maar 10.000 koeien met jongvee is bijna niet mogelijk. 2 x 2x 100 draaistal langs elkaar lijkt mij wel mooi. En dan nog 2x 50 rapit exit voor de verse en verpleeg koeien. Voorlopig alleen in Azië te doen.
+4
pietjepuk
Quote Reactie van @Erik 1979:
10.000 koeien met jongvee is bijna niet mogelijk. 2 x 2x 100 draaistal langs elkaar lijkt mij wel mooi. En dan nog 2x 50 rapit exit voor de verse en verpleeg koeien

voor de rest alles goed met je.
Erik 1979
@pietjepuk van de week filmpjes aan het kijken samen met mijn oudste zoon. Bedrijven met 4 melkstallen in èèn gebouw. Geweldig. Wat ik probeer uit te leggen is dat de schaalvergroting door gaat door op meerdere lokaties te werken. Maar niet op èèn lokatie alles. Wordt in West-Europa niet geaccepteerd. Grootste bedrijf in Duitsland heeft volgens mij zo'n 5000 koeien op èèn lokatie. Daarlangs nog wat extra lokaties. Ik zie niet zitten dat er in Duitsland nog zulke vergunningen afgegeven worden. Dan wordt je creatief. En dat is wel geaccepteerd.
+1
ted9
@Erik 1979 Volgens mij mis je wat in je leven of je wil jezelf bewijzen door een bedrijf op te zetten met deze aantallen. Ik heb medelijden met je.
+2
ted9
@diezel Dit soort bedrijven zullen in de toekomst ook weer verdwijnen. Gebrek aan personeel en het niet kunnen voldoen aan dierenwelzijn eisen van melkfabriek en consument. Kennis van me heeft tijdhe door new Zeeland getrokken en bij aantal grote boeren gewerkt en die zagen het somber in wat personeel betreft in oostduitsland is het niet veel anders.
diezel
Quote Reactie van @ted9:
Dit soort bedrijven zullen in de toekomst ook weer verdwijnen.

Even voor de duidelijkheid. Ik zeg enkel wat ik hier zie in zowat alle agr. sectoren.
Ben het er totaal niet mee eens en heb ook totaal niets meer met dit soort bedrijven.
Gezinsbedrijf Plus is wat mij betreft in de landbouw de max.
Het bijzondere is dat hier juist door het strenge Brabantse mest- en salderingsbeleid/ het versneld invoeren van emissienormen, de schaalvergroting een extra boost krijgt omdat die extra milieumaatregelen enkel rendabel zijn bij grote aantallen.

Die verdwijnen komende 30 jaar echt niet. Ken hier in het LOG-gebiedje nog verschillende bouwlocaties waar de putten net zijn uitgegraven en de volgende (grote) bouwvergunningen alweer zijn goedgekeurd.
Personeelsgebrek in een productie-omgeving is schijnbaar met een paar honderd € extra/maand wel aantrekkelijk te maken voor niet-Nederlanders. Zo hoor ik het althans.
Erik 1979
@diezel ik vind het gewoon geweldig zo'n grote bedrijven. Daarom ben ik ook weggegaan in Nederland. Kan in Nederland ook niet uit. Familie bedrijf geen gekke dingen doen en op het vermogen passen hoord bij Nederlandse melkveehouders. Toch drukt de overheid de schaalvergroting in een stroomversnelling. Beetje jammer.
jg
@Erik 1979 Draait Hellendoorn nog ?
Flinstone
@jg die is al gestopt weet ik uit betrouwbare bronnen! Bedrijfje staat nog te koop
Erik 1979
@ted9 verdwijnen niet. Verwisselen gewoon van eigenaar en worden nog groter.
+2
EDOO
@diezel Het theaterstuk "Maalkop" over de laatste koe die weggaat kan zo in het engels vertaald worden. Het zal in America ook een succes worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0