Interesse in VVO’s begint nu al te komen

De handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) is de laatste weken behoorlijk in beweging gekomen. De reden hiervan is het feit dat de mestafzetcijfers flink tegenvallen.
 Interesse in VVO’s begint nu al te komen (boerenbusiness.nl)

De handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) is de laatste weken behoorlijk in beweging gekomen. De reden hiervan is het feit dat de mestafzetcijfers flink tegenvallen.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
Flinstone
Wat een geleuter, is door BB zelf verzonnen om dat er veel te veel vvo’s nog voorradig zijn!
Let maar eens op wat die handelaren nu doen, hetzelfde als met P-rechten twee weken geleden!
+3
grondlozeboer
@Flinstone Ik ben ze nu niet nodig maar heb ze nog nooit voor sinterklaas gekocht, idd wat een geneuzel
George
Quote Reactie van @grondlozeboer:
k ben ze nu niet nodig maar heb ze nog nooit voor sinterklaas gekocht, idd wat een geneuzel

Daar kom je dit jaar vanzelf achter of het geneuzel is. Niet gaan zeuren op het eind van het jaar als er bijna geen meer zijn of tegen dure prijzen. Neem maar van mij aan dat de mestmarkt heel moeilijk loopt dit jaar.
+1
pietjepuk
@George ja de deur van dikke fractie afvoeren is dicht.
George
@pietjepuk
Mestafzet verloopt zeer moeizaam. Maar ik laat menigeen graag in die waan , ze komen er vanzelf achter. Varkensboeren kunnen zelfs tegen hoge prijzen de mest niet kwijt en als prijs varkensmest hoog is dan stijgt afvoerprijs van rundermest mee. Ik heb nog nooit zoveel bijgebeurd als dit jaar bij mijn aangevoerde rundermest.
cjw73
@George hij heeft het over de handel in vvo's en niet over de mestafzet. En qua afzet ben ik het met jou eens want dat wordt moeilijk. Maar aangaande de vvo's heeft hij gelijk.
George
Quote Reactie van @cjw73:
Maar aangaande de vvo's heeft hij gelijk.

Ik denk het niet. Mest scheiden is niet meer interessant op veel plaatsen.
cjw73
@George dat kun je ondanks de onafhankelijke monstername nog wel kwijt. Da's met gewoon drijfmest een ander aspect. Dat halen ze op tegen woekerprijzen.
+2
de hoef
@Flinstone toch gaat er veel mest blijven zitten dit jaar
T6040
@de hoef hier komt het wel weg maar o o wat zijn de regels van rvo krom. Vorig jaar 600 kilo fosfaat ruimte over. Nu moet ik voor het eerst mest afvoeren om fosfaat en hou ik 1500 kilo stikstof ruimte over.
de hoef
@T6040 wat heb je veranderd dan
+1
T6040
@de hoef rvo wilt dat je de eindvoorraad opgeeft aan de hand van eventueel beschikbare monsters. dus vorig jaar de eindvoorraad opgegeven aan de hand van afgevoerde mest. 3.89 n en 1.68 p. dit jaar mest afvoer 4.61 n en 1.44 p
+1
Nick83
Quote Reactie van @T6040:
rvo wilt dat je de eindvoorraad opgeeft aan de hand van eventueel beschikbare monsters

Wat belachelijk is. Ik voer altijd mest af waarvan ik zorg dat deze wat meer gehaltes heeft dan gemiddeld. Want ja, dat is iets gunstiger, dan ben je dr sneller klaar mee. En dan zou ik daar dan mee moeten gaan rekenen? Ik heb er wel een stukje aan toegegeven, maar niet alles. Rekende vroeger altijd met 4 kg N per ton, heb vorig jaar mest afgevoerd van gemiddeld 4.6 kg N, maar daar heb ik dus niet mee gerekend. Ze kunnen de pot op. Heb de helft genomen, 4.3. Is al gek zat. Je trekt alles op een vreselijke manier helemaal krom en uit zn verband als je het ene jaar rekent met een voorraad van 4 kg N per ton en een jaar later zou rekenen met 4.6 per ton.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
krom en uit zn verband als je het ene jaar rekent met een voorraad van 4 kg N per ton en een jaar later zou rekenen met 4.6 per ton

Hoe heb je dat dan opgegeven: eindvoorraad in het ene jaar met 4 kg N en beginvoorraad andere jaar zelfde kuubs met 4,3 kg N? Daar is dan ook nog leuk mee te managen (om het woord fraude te vermijden).
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hoe heb je dat dan opgegeven

Bij het doorgeven van de eindvoorraad ieder jaar moet je invullen hoeveel ton mest je in de kelder heb zitten. En daarbij moet je ook invullen hoeveel stikstof en fosfaat daar totaal in zit. Voorgaande jaren was het zo dat als je de tonnen invulde, dat de kg stikstof en fosfaat automatisch berekend en ingevuld werden aan de hand van de forfaitaire waarden. Je kon dat nog wel wijzigen als je dat wilde, maar hoefde niet.

Nu einde 2017 werden de kg stikstof en fosfaat niet meer automatisch ingevuld en moest je dat zelf bepalen. Stond verhaaltje bij dat je moest rekenen met gehaltes van de afgevoerde mest. Indien van toepassing. Indien je geen mest afgevoerd had, kon je een monster uit de put laten nemen en dat gebruiken. Anders mocht je als laatste optie alsnog uitgaan van de forfaitaire waardes.
+1
Egbert D
@T6040
Het gaat om de best beschikbare gegevens. Als je redelijkerwijs aannemelijk kunt maken dat de afgevoerde mest niet representatief is, hoef je die gehalten dus ook niet te gebruiken en kun je zelf een meer realistische inschatting maken of de forfaitaire normen gebruiken.
puddingbroodje
@Egbert D er schijnen toch boeren te zijn die op honderden of misschien duizenden kuubs 1 of 2 vrachtjes afgevoerd hebben deze gehalten toch hebben moeten tellen ik vind het erg krom maar goed!
T6040
@puddingbroodje klopt en dan nog krommer is dat ik mest in april en mei afvoer. in juli augustus is de put nagenoeg leeg. En dan zijn de gehaltes op 31 december gelijk aan die mest van april mei. 😥 Ga in september maar een monster uit de put laten nemen denk ik. past dit nog niet dan in oktober nog een.
T6040
Quote Reactie van @Egbert D:
Het gaat om de best beschikbare gegevens. Als je redelijkerwijs aannemelijk kunt maken dat de afgevoerde mest niet representatief is

Het gaat vooral om wat ik 1 januari al opgegeven heb. Ben met rvo aan het bellen geweest of ik dit nog mag veranderen in forfaitair. omdat ik aan de hand van mestmonster van april en mei aan kan tonen dat de opgegeven warden van 1 januari niet reëel zijn. Nee mag niet was het antwoord. moet je volgend jaar maar weer verreken.

nu het ene jaar 600 kilo fosfaat (ongeveer 400 kuub) en het ander jaar 1500 kilo stikstof ruimte (ook ongeveer 400 kuub). dus 400 kuub afvoeren terwijl gemiddeld dit over twee jaar gewoon mag aan wenden.
boer03
@T6040 dan zou ik toch proberen om met de BEX wat meer te sturen op fosfor . Meer fosfaatvoordeel zodat je stikstof beter kunt benutten.
verbi
Handelarenpraat
+2
Egbert D
VVO heeft niet zo veel met de daadwerkelijke mestafzet naar bijvoorbeeld akkerbouw te maken. En de mestafzet is hier in jaren niet zo soepel en goedkoop geweest als nu. Inhoudelijk wederom een slecht verhaal van BB.
Flinstone
Flinstone
@Egbert D idd rundveemest gaat redelijk vlot weg nu en hoef minder toe te betalen als vorig jaar!
Wat BB suggereert is wat ze zelf uit de duim zuigen om de handelaren te vriend te houden!
En dan plaatsen het nog ff op prikkebord zodat zoveel mogelijk sukkels het lezen en er maar een paar intrappen!
Vervolgens staat er volgende week een bericht op BB dat de vraag in een keer flink is toegenomen!
George
Quote Reactie van @Flinstone:
dd rundveemest gaat redelijk vlot weg nu en hoef minder toe te betalen als vorig jaar!Wat BB suggereert is wat ze zelf uit de duim zuigen om de handelaren te vriend te houden!

Dan zit je toch in een heel ander deel van NL dan ik.
Erco
@George wij ook kennelijk. Hier is t geen probleem tov vorig jaar
George
Quote Reactie van @Erco:
ij ook kennelijk. Hier is t geen probleem tov vorig jaar

Ik vind dat erg vreemd . Mestwagens kunnen toch heel NL door . Ik kreeg van melkveehouder uit de buurt €9 toebetaald de mest op het land uitgereden gewogen en bemonsterd en wel . Ook heb ik op 6 april rundermest in de silo ontvangen van mesttransporteur per vrachtwagen en €12 per m3 toebetaald gekregen. Lijkt mij dat ze ook wel wat verder kunnen rijden en iets minder toebetalen.
pieta
@George Ik denk dat bij jullie de verplichte onafhankelijke monstername dikke fractie zich laat voelen. Hier is het ook makkelijker.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik denk dat bij jullie de verplichte onafhankelijke monstername dikke fractie zich laat voelen. Hier is het ook makkelijker.

Ik denk dat er niet veel melkveehouders zijn die mest scheiden nog aantrekkelijk vinden. Daarom geloof ik best dat VVO's duurder worden.
Nick83
Ben blij dat ik geen mest meer af hoef te voeren ... als ik dit topic hier lees ...
cjw73
@Nick83 extra land is ook brand duur en meer ruwvoer zit ik al helemaal niet op te wachten. Want daar moet je ook bijna voor bijbetalen om het kwijt te raken
Nick83
Quote Reactie van @cjw73:
land is ook brand duur

Klopt. Maar als het zo erg is dat ze de mest helemaal niet meer op komen halen, dan heb je toch wel een probleem. Als ik moet kiezen tussen een rijtje kuilen achter de schuur of een rijtje winbags, dan weet ik het wel...
+1
cjw73
@Nick83 kost alle 2 geld wat er achter de schuur ligt. Maar ze hebben hier vorige week nog 3 combi's geladen. Overigens was dat vaste mest.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!