Illustratie van: Fendttrisixfan

Cumela wil overgangsperiode sleepvoet na onduidelijkheid Schouten

De uitwerking van het verbod op de sleepvoet per 2019 is voor Cumela Nederland nog onduidelijk. De brancheorganisatie pleit voor een overgangsperiode. Die is nodig om aan alternatieven te werken.

Deel dit topic

Reacties

Was toch bekend dat verbod eraan zat te komen? Dan was dat de overgangsperiode toch?..
+2
marco2250
@ronald-deutz-fahr maar het is niks dat snijden en wordt niks hier weet niet hoe het bij jou zit
@marco2250 dat is een andere discussie...
Wij zitten op zandgrond, dus zitten er al een aantal jaren aan vast
+1
arjanvw
@ronald-deutz-fahr Toch is dat geen overgangsperiode. Er is tot op heden nog steeds niet bekend wat goedgekeurde alternatieven zijn, dan weet je ook niet waar je naartoe moet werken.
@arjanvw zodenbemester is hun alternatief. Wat daarvan gevonden word is een ander verhaal, maar iedereen wist dat het eraan zat te komen, en als mest niet meer los tussen het gras mag liggen zal er toch een sleufje gemaakt moeten worden, of verwacht je een andere oplossing?
+1
arjanvw
@ronald-deutz-fahr Ben ik niet mee eens, het is gewoon heel simpel. Met klei kom je simpelweg niet in de zode, ook al zou je het graag willen. Die is zo hard in de zomer dat de messen er gewoon bovenover lopen, dat is dus geen alternatief. Je kunt wel een regel bedenken maar dan moet het ook kunnen. In dit geval gaat het niet om willen... Sleepvoet mag dan niet, wat blijft er dan over? Toen het injecteren verplicht werd wist je wat mocht en niet mocht. De systemen waren al ontwikkelt voordat het verboden werd, nu ligt dat anders.
@arjanvw maar dat alternatief is er niet en gaat er ook niet komen denk ik... tja ik heb geen klei maar ik geloof je als je zegt dat die Bemester de grond gewoon niet in wil😉
arjanvw
@ronald-deutz-fahr ze hebben het over een systeem met toevoeging van veel water (2op1) Goedkeuring is er nog niet en lijkt me lastig en duur om dit te kunnen controleren (RVO) en uit te voeren met een tank. Je komt dan op sleepslang uit en wordt een dure grap als je zelf wilt bemesten..
@arjanvw 2op 1 is wel veel inderdaad, ik verdun ook, maar dan hooguit met 10% water, krijg je ‘normale’ mest een heel stuk dunner mee, en vooral zomers toch merkbaar snellere grasgroei. Maar 35% is gewoon idioot, word het met een tank veel te duur van indd, en wij hebben simpelweg het water al niet, moet je dat al van ver gaan aanvoeren lekker duurzaam..
+1
DESLAGERURRE
@ronald-deutz-fahr je moet niet kijken naar de hoeveelheid water dat je er bij in doet maar hoe dun de mest is .. tussen theorie en praktijk zit een heel groot verschil !
rommert14
@ronald-deutz-fahr heb het toen wij nog in nl boerden ook wel voorbij horen komen ja
@rommert14 dat bedoel ik...
+1
Koeien boertje
Ik heb ook een goede bemesten achter de tank maar ik heb de druk zo ingesteld dat hij het er amper aan een sneetje in de grond drukt.

Dan ligt het er bovenop maar als er geen regen op komt maai ik er overheen en komt er niets mee op huis aan.

Ik snap niet waarom mensen echt in de grond stoppen en veel gasolie verstoken om met droogte dikke spleten in de grond te krijgen.

Als je het vorige week in de grond wou pompen kon je de tank wel van de grond tillen
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Ik snap niet waarom mensen echt in de grond stoppen en veel gasolie verstoken om met droogte dikke spleten in de grond te krijgen

Dat snapt niemand. Ook niet waarom men juist grond verzuren wil door die mest in de grond te persen
dwers
@Koeien boertje pas maar op , volgend jaar komt er zo'n amtenaartje bij jou tussen het gras snuffelen of de mest wel goed in het gleufje ligt.
spotmelker
Quote Reactie van @dwers:
volgend jaar komt er zo'n amtenaartje bij jou

Nee hoor, ze willen alles on line controleren behalve als je met een zodebemester werkt, dan ben je vrij om te doen wat je wil.
+1
Jack Rijlaarsdam
@spotmelker Loonwerkmaatje had controle met bouwlandbemester. Er werd met een duimstok in het gleufje gepeild of dit wel minimaal 10 cm diep was. Wanneer de zodeverpester verplicht wordt, zal er gerust een potlood met geldingsdrang langs de weg rijden die komt kijken of er wel echt wortels worden doorgesneden en een gleufje gemaakt.
dwers
@Jack Rijlaarsdam juist dat heb ik ook nog nooit begrepen, je wilt toch dat het gewas de mest opneemt dan ga je toch niet eerst de wortels kapot snijden
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam en @brabo Het gaat er om dat ze de zodebemester niet on line controleerbaar willen hebben en de sleepvoet wel. De NVWA heeft de mensen niet om alle machines live te controleren. Het probleem is dat we met wetgeving te maken hebben die verplicht aanzet tot fraude en dat ze bij LNV daardoor het vertrouwen kwijt zijn en de sector het (financiëel) maar op moet lossen.
brabo
@spotmelker
hier toch al een keer of 5 controle gehad op de werking van mijn zodebemester
vorig jaar zelfs 2 dagen achter elkaar.
+1
George
Quote Reactie van @brabo:
hier toch al een keer of 5 controle gehad op de werking van mijn zodebemestervorig jaar zelfs 2 dagen achter elkaar.

Zitten ze in ieder geval aan de goede kant van Brabant te controleren. 😄
+1
DESLAGERURRE
@George wou ook al zeggen .. dat zal wel een reden hebben gehad als ze daar zo veel controleren 😂
brabo
@George de jongens hier van het loonbedrijf staan ook altijd te kijken dat ze mijn oud dingetje toch goed keuren. Hier wordt nogal wat gemorst op het kopeind omdat afsluiters niet zo best meer werken. Maar omdat het kopeind en de eerste 5 meter van de insteek niet beoordeeld mogen worden, kom ik er toch altijd mee weg 😄
George
@brabo
Ik heb ze een keer tijdens een controle gezien. Was met dunne varkensmest en in de hoek stond een plasje mest door het iets te laat aanrijden. Maar ze vonden het toch goed.
Fendt926Driver
Het resultaat is leidend. Niet de machine.
Een goede sleepvoet kan wel beter werk leveren dan een kapotte zodebemester.
Als de mest maar ligt waar het moet.....
DESLAGERURRE
Maaruuh eff terug komen opt onderwerp .. dat gejank over een overgangs periode is puur een formele kwestie !
omdat er nog geen duidelijk besluit is kunnen ze daar over beginnen te janken .. maar iedereen weet dat het verboden gaat worden, omdat die klootzakken ven de nvwa er regels aan verbonden hebben hoe de mest op het land moet liggen !
wil niet zeggen dat ik het er mee eens ben .. mest hoort OP de grond TUSSEN het gras .. en ast nou op 25 of 18 cm lig is aan de boer zelf ..
arjanvw
@DESLAGERURRE Tja, heb jij de oplossing al om in klei in de zomer een sneetje te maken waar de mest in moet? Met een zodemester gaat je dat niet lukken.
DESLAGERURRE
@arjanvw lees mijn reactie eff beter 😃
+2
hobbyboer
In mijn ogen terecht dat ze de sleepvoet niet meer toestaan.
Ik zag en zie nog regelmatig een grote kliederzooi op de akkers en weiden in den lande
+3
Noorderling
@hobbyboer en je denkt dat die kliederboeren met een injecteur netter werken?

Het gaat om het resultaat, met voldoende dunne mest kun je netjes werken met een sleepvoet. Daarnaast zitten bij 9 vd 10 bemesters de schijven er voor de sier aan en rollen ze nog net mee. Wie houdt wie dan voor de gek?
DESLAGERURRE
@Noorderling nee .. die boeren moeten ze gewoon de tank in beslag nemen of met een snijbrander de bemesten in stukken hakken ! of een bemestings verbod geven 😬
+1
DESLAGERURRE
@hobbyboer juist .. met zon golfplaat bemster of zon kwak bak .. maar die boeren pakken ze op een of andere manieren nooit aan .. wel die boeren die af en toe eens een keer onbedoeld morsen .. en die zijn dan de sjaak omdat een collega er een enorme tering zooi van maakt .. hier in de buurt zitten er ook een paar van die smeerdoedels .. en de goede lijden er weer onder ..
+1
dwers
Je zou toch ook ontheffing kunnen geven voor gebruik sleepvoet, borging net zo als met bovengronds was/is op basis van ureum, N Overschot per HA etc.
Dan is het per jaar wel te borgen..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onduidelijk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN