‘Ze moeten dijk van melkprijs neerzetten’

,,Een goed idee, het proberen waard.’’ Zo omschrijft melkveehouder Franke Stelma uit Haule het voorstel van zijn zuivelcoöperatie om grenzen te stellen aan de melkaanvoer. Het doel: een goede melkprijs in de benen houden.

,,Ik weet: er zitten nog haken en ogen aan en je maakt het nooit iedereen naar de zin. Maar het idee om de melkplas te reguleren voor een hoge melkprijs spreekt me zeer aan”, zegt Stelma die circa 80 melkkoeien heeft. Hij verbindt wel een voorwaarde aan zijn steun: ze moeten een dijk van een melkprijs neerzetten, zo’n 4 cent boven die van A-ware (particulier zuivelconcern met onder meer een kaasfabriek in Heerenveen). Want als FrieslandCampina wat van ons vraagt, mogen wij ook wat van hen vragen.”

Meer: lc.nl/friesland/…

Deel dit topic

Reacties

BernieX2
Ik vind het een zeer goed plan, vooral voor de bedrijven die niet aan Friesland Campina leveren.
Direct voor jaren invoeren. Gevolg: volgend jaar worden de fosfaatrechten veel goedkoper en de grondprijzen zakken ook.
Tommie1
@BernieX2
Zeker in het zuiden zal de grondprijs zakken de komende jaren met de 65% eiwit regel/blijvend grasland, de akkerbouwers kunnen dan niet meer kopen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Tommie1:
Zeker in het zuiden zal de grondprijs zakken

ieder tien jaar verdubbelt de grondprijs. en dat gaat gewoon door. zeker met al de andere sectoren in het zuiden. wordt al vlot tien euro betaald.
Tommie1
@pietjepuk
Dat zullen we wel eens zien Pietje als het blijvend grasland en de 65% re erdoor is zul je zien wat er te koop komt en of je nog van je grond af kan komen voor een goede prijs.
dewittemotor
@Tommie1 jij snapt er niets van. Voor de prijzen die in het zuiden betaald worden, hoef je als melkveehouder niet eens mee te doen
Tommie1
@dewittemotor
Nee die snap ik niet, leg ff uit
+1
diezel
Quote Reactie van @pietjepuk:
wordt al vlot tien euro betaald.

Toe maar. Doe maar ruig. 😄
pietjepuk
@diezel voor bedrijven met minstens 5 miljoen omzet per jaar stelt dat niks voor.
weurding
@pietjepuk dat zijn veel ha of veel melk. Zijn zat bedrijven die moeite hebben met 1 miljoen omzet
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
dat zijn veel ha of veel melk. Zijn zat bedrijven die moeite hebben met 1 miljoen omzet

zeg ik dat het om melkveebedrijven gaat? en over je stelling. er zijn maar heel weinig melkveebedrijven die een jaaromzet van 1 miljoen hebben.
pieta
@pietjepuk Dat komt door de waardeloze melkprijs. 😁
groeier
@BernieX2
Wat een onzin om de melkaanvoer enkel bij RFC te beperken, dit is de dood in de pot.
hans1980
De niet RFC boeren spinnen garen bij dit verschrikkelijke plan
+3
huske
@hans1980 kan je je lelijk op verkijken. 1 a 2 jaar misschien. Daarna zou het wel eens om kunnen slaan. Zeker als bij de andere verwerkers de melk tegen de plinten opklotst
+1
KlaasB
Quote Reactie van @huske:
Zeker als bij de andere verwerkers de melk tegen de plinten opklotst

Als je gelijk hebt zal dit zeker niet positief voor de melkprijs zijn en zijn RFC leden de dupe, ze mogen immers niet meer melken.
+7
putjesschepper
Dit plan helpt niet voor betere melkprijs,de aarde is nl rond en bestaat niet uit alleen rfc.
bio boer
@putjesschepper dat verwacht ik ook kan campina alleen zijn eigen merken nog verwaarden als de wereld prijs laag is kunnen ze geen kaas of poeder meer duur afzetten op de wereld markt
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @putjesschepper :
Dit plan helpt niet voor betere melkprijs,de aarde is nl rond en bestaat niet uit alleen rfc.

Is gewoon een vette worst die leden wordt voorgehouden om proberen draagvlak te krijgen
@KuikenenKoe Ja het is dit onzinnige plan off .......... de beurs ??? kweet nie wat die ratten nog meer in petto hebben voor ons , het is het ene zwakte bod na het andere.
+2
putjesschepper
@KuikenenKoe dat zijn de juiste woorden ervoor.dit is een mooie dekmantel voor de financiële situatie binnen rfc.
+7
brabo
"zo’n 4 cent boven die van A-ware "

waarom zou je willen dat je 4 cent meer dan een ander beurt. Laat een ander toch ook een mooie prijs beuren. Het is belangrijker om met zijn alle een goede prijs te beuren dan 4 cent meer dan je buurman.
robbies
@brabo in dat geval allemaal aan een fabrieksquotum. RFC-boeren zullen op omzet in gaan leveren als er niet meer volume gedraaid kan worden
+1
jan w
Mensen, wordt toch eens wakker!!
Wij krijgen als melk leveranciers alleen maar de MARKTCONFORME melkprijs, niet meer en niet minder, dus de melkprijs wordt er niet hoger door.
Het is dan alleen de prestatietoeslag die dan wat hoger zou kunnen zijn.
+2
putjesschepper
@jan w yep,maar blijkbaar zijn er veel mensen die denken dat de wereld alleen maar uit rfc bestaat
+1
Wilbert
@jan w inmiddels begrepen dat we er 0,5-1 cent op achteruit gaan door de correctie op basiszuivel aan het eind van het jaar.
Het hele voorstel is een achteruitgang voor alle leden!
pieta
@Wilbert Hoe bedoel je dit?
Wilbert
@pieta Ze noemen het de basiszuivelcorrectie, maar eigenlijk is het (eventueel) verlies op melkpoeder en boter afschuiven op de leden.
cs-agrar
@Wilbert op wie moeten ze het anders afschuiven, uitbetaalde melkprijs is simpelweg opbrengst-kosten. en het hele spul is van de leden dus het resultaat, +dan wel -, ook
Wilbert
@cs-agrar uuuh, belasting?
De heer stelma wil 4 cent meer per kg melk als A Ware,zolang de kosten van Campina de pan uit rijzen,en al die gekkigheid in china ons tientallen miljoenen kost zal dit nooit nooit gebeuren,Campina is gewoon te duur voor z,n afnemers,en dan kan je wel allerlei dingen verzinnen maar dat zal weinig helpen,de kostprijs is gewoon te hoog!!!
josl
Bijna 20 jaar geleden, nadat Nutricia aangaf dat zij op termijn geen toekomst zagen in het rechtstreeks boerderij melk te ontvangen heb ik ( en veel van mijn Nutricia collega's) gekozen voor DOC. Mij sprak de platte organisatie, gewoon goed voor elkaar, zonder dure merken strategie etc wel aan.Het voordeel van DOC is dat ik mijzelf moet focussen op de kostprijs van mijn melk. Het nadeel is ook iedereen bekend.Het is een basiskeuze: kies je op basis van volume produceren en dus ook volume afzetten en concurrentie op prijs of kies je voor marge? De eerste is de meest duidelijke: de wereldmarktprijs is je melkprijs met de grillen die daarbij horen. Kies je voor marge dan zul je ook de meerwaarde moeten organiseren en bieden.
Waarbij de vervolgvraag is: krijg je in Nederland de ruimte om op kostprijs en volume gericht melk te produceren? En die laatste vraag daar moet wellicht als eerste het antwoord op hebben wil de volgende generatie in Nederland ook nog vooruit kunnen.
jan w
@josl
Maar dan zal eerst de structuur van het uitbetalen van de melk moeten wijzigen. Zolang de leveranciers aan RFC de marktcomforme melkprijs uitbetaald krijgen, zal er weinig in de melkprijs wijzigen.
Denk er wel bij na dat de grootste hap van de nederlandse zuivel de grens over gaat. En daar komt bij, dat RFC de consumptiemelk voor de nederlandse markt onvoldoende weet te vermarkten.
cs-agrar
Quote Reactie van @josl:
krijg je in Nederland de ruimte om op kostprijs en volume gericht melk te produceren?

in welk ander land is dat anders dan?
+1
hans1980
@josl RFC heeft gekozen om alle ledenmelk te verwerken na einde quotering.
Dit besluit hoort bij langjarige visies, besluit ca.5 jaar geleden genomen en om nu al de visie te herschrijven is veels te snel, ok poeders waren moeilijk laatste jaren maar er komen betere tijden!
Ook boter was afgeschreven nu skyhigh!

RFC moet visie niet aanpassen maar inzetten op groei (is toch al beperkt)

Het individuele bedrijven beperken in groei mogelijkheden is niet de taak van RFC
Groei individueel is geen groei voor RFC in melkaanvoer omdat 80% lid is van Cooper

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!!!!
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @hans1980:
Het individuele bedrijven beperken in groei mogelijkheden is niet de taak van RFCGroei individueel is geen groei voor RFC in melkaanvoer omdat 80% lid is van Cooper

En daarmee, als zijnde van en voor de boeren, zou rfc dit wel kunnen doen. Vermarkten en vooral verwaarden van een groeiende melkstroom kan niet onbeperkt, rfc is het vermarkt-intrument van de (leden)boeren, deze moet dan ook terug kunnen koppelen dat de markt verzadigd is en meer produkt de prijs zal schaden.
Het huidige verhaal strookt echter met alle eerdere uitspaken gedaan door dezelfde rfc.
Een auto- of trekkermerk produceert ook niet meer dan men voor goede prijs weg kan zetten, zo simpel is het, anders moet het licht snel uit.
+1
weurding
Quote Reactie van @cs-agrar:
Een auto- of trekkermerk produceert ook niet meer dan men voor goede prijs weg kan zetten, zo simpel is het

schijnen woestijnen vol ongebruikte te staan dus die vlieger gaat niet altijd op
curioctopus.nl/read/9008/…
George
@weurding
Ik geloof er niet veel van. Zie een foto met wat Rovers 75 staan. Lekker actueel dit oude ijzer. BMW en Mercedes kennen dit niet en moeten nog steeds alle zeilen bijzetten om de verkochte wagens geproduceerd te krijgen. Record over record verkoop. Hebben ook totaal geen last van de crises gehad.
weurding
@George zijn veel sedans bij. Ik geloof het wel. Al vaker gezien. En nee. Niet de voorraad sjoemel vw s die teruggekocht werden door vw
dorpsrandhoeve
Die foto's circuleren al een paar jaar rond.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0