FrieslandCampina beperkt groei melkplas

FrieslandCampina maakt bekend de groei van de melkplas aan banden te leggen. Om dat te kunnen doen wordt de groeiafspraak geïntroduceerd. Die afspraak wordt gebaseerd op de marktgroei. Meer productie dan de afspraak is betekent een inhouding op het melkgeld.

Introductie van groeiafspraak
FrieslandCampina beperkt groei melkplas

Maandag 16 april 2018 - Herma van den Pol
FrieslandCampina maakt bekend de groei van de melkplas aan banden te willen leggen. Om dat te kunnen doen wordt de groeiafspraak geïntroduceerd. Die afspraak wordt gebaseerd op de marktgroei. Meer productie dan de afspraak is betekent een inhouding op het melkgeld. De besluitvorming gaat nog plaatsvinden.

FrieslandCampina maakt bekend in te willen gaan zetten op een meer marktgerichte groei van het melkaanbod. Dit gaat in de toekomst gebeuren via een groeiafspraak. "Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld van 10 eurocent per kilo." Met deze beslissing brengt de zuivelaar de uitbetaling van de extra melk meer in lijn met de marktgroei van de basiszuivelproducten. De basis van de melkprijs blijft de garantieprijs.

"De leden-melkveehouders ontvangen vandaag een brief met de uitleg en referentie", zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina. Hij legt uit dat het systeem iets complexer is dan in het persbericht verwoord wordt. Zo wordt er elk jaar een inschatting gemaakt van de marktvraag. Daarna wordt er gekeken naar de groei van de totale melkproductie bij FrieslandCampina. Pas wanneer die de marktvraag overtreft, wordt er overgegaan tot het inhouden van melkgeld. Dit gebeurt dan nog alleen bij melkveehouders die meer produceren dan hun referentie toelaat.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's banden , frieslandcampina en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0