Pinken x Black Agnus stieren

In het Canada en UK gebruiken veehouders op pinken waar ze geen kalveren van willen aanhouden soms Black Agnus stieren. Zijn er prikkers die hier ervaring mee hebben? Zijn deze koe/stierkalveren hier in Nederland te verkopen?

Deel dit topic

Reacties

+1
noordhollander
Probeer je verstand te gebruiken juist die pinken die je aanhield om je veestapel te verbeteren cq aan te vullen moet je met een zeer geschikte stier geschikt voor pinken aanparen om zo de volgende snelle generatie te fokken als je gesext sperma gebruikt creeer je dus een snelle nieuwe lichting dat aberdeen anguszaad zou ik daar dus nooit voor inzetten!
achterhoeker2
@noordhollander klopt ooit waren die pinken wel de moeite waard om aan te houden ,doe ze bij gesext sperma mooie lichte vaarskalveren makkelijk opstarten en hoge verwachtingswaarde bij de kalveren.
EDOO
@noordhollander Ben het in principe met je eens, maar door de fosfaatrechten moeten wij zo scherp selecteren dat wij niet van alle pinken kalveren kunnen houden.
+1
robbies
Geen afzet voor in Nederland. Of je moet ze voor niets weg willen geven. Kun je beter wat meer Belgisch blauw inzetten bij je koeien en je vaarzen gewoon met een fokstier insemineren
Nico96
Mijn afnemer heeft liever Angus kruislingen als Belgisch blauwe kruislingen, maar omdat er ook een flink prijsverschil is, ben ik nog niet overgeschakeld.
robbies
@Nico96 het prijsverschil is mss de reden dat hij ze zo graag wil?
Nico96
@robbies Hij wil ze voor het jaar geslacht hebben, en dat is met BB kruislingen lastig te realiseren, de Angus kalveren zijn eerder slachtrijp. Boven het jaar kan hij ze niet meer als kalfsvlees verkopen. Hij mest ze biologisch af, dus het rantsoen is ook net wat minder energierijk vermoed ik.
Koeien boertje
@Nico96 omdat ie voor blauw een meerprijs betaald en voor Angus niet?
MARTIJN G
Ik heb goede verhalen gehoord over Speckle Park kalveren uit pinken voor bijna BWB prijzen. Alleen het sperma is te duur.
ki-samen.nl/stier/item/…
grondlozeboer
@MARTIJN G wat is duur? Als je de kalveren uit pinken niet wil houden. Dan brengt t nogal meer op als een pinkekalfje
MARTIJN G
@grondlozeboer Mijn eigen Fleckvieh stier doet het voor niks en heeft 100% tochtigheidsdetectie. Terwijl de Speckle Park 28 euro kost. Reken maar 50 euro per dracht. Ik ben er niet om de KI te sponsoren.
grondlozeboer
@MARTIJN G dat is ook zo. Maar niet iedereen wil een stier tussen de pinken en dan is dit een mooie oplossing. En rietje kost 28 euro. Zelf insemineren 1,3 rietje per dier.

Ben ik maar 35 kwijt ipv 50. Plus een meerwaarde voor het kalf.
MARTIJN G
@grondlozeboer De KI Samen Speckle schijnt niet zo goed te bevruchten. Zal korter bij de 2 liggen dan 1,3.
grondlozeboer
@MARTIJN G het viel mij mee. Zat zelf op die 1.3
MARTIJN G
@grondlozeboer oké en hoe lijken de kalveren?
grondlozeboer
@MARTIJN G die zijn nog onderweg
Grasbaal
De veehouder die bij mij pinken in de kost heeft is blij met de Angus kruisingen, licht afkalven, zeer levendig en een iets hogere nuka prijs
+1
Wilbert
Vaarskalveren uit vaarzen geven meer als koe meer melk tov vaarskalveren uit ouderkalfskoeien. Niet vanwege de genetica maar vanwege minder competitie om nutriënten tijdens de dracht (geen melkproductie / NEB).
oldhuus
@Wilbert
Dat is wel een interessant gegeven, verder vind ik het heel theoretisch, ik heb even mijn hoogste koeien nagezocht, maar ik zie er geen lijn in, mijn beste en oudste is van een 4e kalfs koe, en zo zijn er ook koeien van vaarzen die wat achterblijven. Dit is verder ook logisch, oudere koeien hebben zich al bewezen en slechte koeien halen geen 4e lactatie.
Misschien is het ook eerder een probleem bij hoogproductieve bedrijven met 50 liter ofzo dan waar er maar 25 liter daags uit word gehaalt.
Wilbert
@oldhuus Dit ga je niet vinden door je beste koeien te zoeken. Kijk naar de gemiddelde LW van alle koeien, heel mssn dat iets vindt.

@EDOO
cabdirect.org/cabdirect/abstract/…
Females born to mothers that were lactating while pregnant produced between 18 and 91 kg less milk (depending on parity number of the mother) and their lifespan was between 23 and 9 days shorter than those born to nulliparous cows.
achterhoeker2
@Wilbert als het al zo is dan komt dat door genetische aanleg.
Piet1960
@oldhuus Vaak heb je de best presterende koeien uit je gemiddelde of soms een matige koe. Ook een soort heterosis. 1 + 1 is niet altijd 2 hè in de fokkerij
brabo
Quote Reactie van @Wilbert:
Vaarskalveren uit vaarzen geven meer als koe meer melk tov vaarskalveren uit ouderkalfskoeien. Niet vanwege de genetica maar vanwege minder competitie om nutriënten tijdens de dracht (geen melkproductie / NEB).

ik geloof dit niet.
Als je een koe spoelt en je zet de embryo's over in (meestal) pinken, dan zijn vaak deze vaarskalveren minder dan de dracht die uit de gespoelde koe komt.
EDOO
Is dit wetenschappelijk onderbouwd?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0