Column Sjakie - Fabrieksquotum of aanbod anders afstemmen

Door Jack Rijlaarsdam,

De leden van FrieslandCampina kregen deze week een uitnodiging voor de komende ronde ledenbijeenkomsten. De inhoud van het bijgevoegde informatieboekje is heel wat explosiever dan het vertrek van een directielid, maar hier zijn vooralsnog weinig reacties op gekomen.

Een deel van de informatie gaat over voorgestelde aanscherpingen van de regels. Hierbij zijn de voorstellen in feite een vooraankondiging van de nieuwe regels. Een aanpassing naar aanleiding van de discussie in de ledenbijeenkomsten is hoogst ongebruikelijk. Meest opvallend is het feit dat grupstalboeren de wacht wordt aangezegd. Uitbreiding of nieuwbouw wordt niet meer toegestaan. Een goed verstaander leest dat een verbod op termijn voor de hand ligt.

Daarnaast wordt Foqus Planet meer ingericht naar de duurzaamheidsthema's van deze tijd: naast kalversterfte is er aandacht voor broeikasgassen, ammoniakemissie, eiwitproductie, blijvend grasland en stikstofefficiëntie. Via de achterdeur wordt de Kringloopwijzer dus weer omarmd, hoewel een beloning voor fosfaatefficiëntie hierbij nog nadrukkelijk wordt vermeden. Best slim, op deze manier is er voor alle types bedrijven wel een mogelijkheid om punten te scoren en wordt niet langer één bedrijfsstijl zwaar bevoordeeld. Dit zal het draagvlak ten goede komen.

Het andere deel gaat over een balans tussen melkvolume, marktvraag en verwerkingscapaciteit. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij duidelijk: een fabrieksquotum is aanstaande. Dit wordt een alinea verder afgezwakt naar wenselijkheid van voorspelling van het melkaanbod en een betere verdeling van het melkaanbod gedurende het jaar.

Het worden interessante bijeenkomsten. De aanpassingen van de regels zijn slechts hamerstukken, maar vooral de mening van de leden over sturing van het melkaanbod is interessant. Voor het einde van de quotering was beperking van de melkaanvoer absoluut niet bespreekbaar. Na een jaar met een magere melkprijs is er wellicht meer animo om de marge per kilo melk te verhogen door de melkaanvoer op de markt af te stemmen.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Wanneer de fosfaatrechten en de wet grondgebonden groei hun werk goed gaan doen, zal het zo'n vaart niet lopen met het fabrieksquotum.

Maar het idee wordt bewust wel op een waakvlammetje warm gehouden, voor het geval een aantal clevere collega's met hun even clevere advocaten alles weten te omzeilen.

Zoals meestal hebben we het gewoon zelf in de hand wat er te gebeuren staat... ben benieuwd..
BoerBart
@Greetje heb jij je procederende buurman in eigen hand?
Referentie koorts#
Greetje
@BoerBart Nee, maar mijn buurman heeft zichzelf wel in de hand, óf procederen en er vervolgens achter komen dat er nog minder draagvlak voor z'n bedrijf is en dus nóg bozer op de maatschappij worden die er niks van begrijpt. Of zich erbij neerleggen dat in Nederland vrijwel niemand op nog meer koeien zit te wachten, waarbij het goede nieuws is dat er voor gewone gezinsbedrijven die de koeien naar buiten doen nog steeds heel veel draagvlak en waardering is.

Maar we leven gelukkig in een rechtsstaat waarin het ieders goed recht is om voor z'n belangen op te komen.

Dus wat ik al zei: ik ben benieuwd
cornelissen
Quote Reactie van @Greetje:
nog minder draagvlak voor z'n bedrijf

Wat een onzin,heb je gebouwd en voldoende latente ruimte voor je eigen vee,wat je in je stal wil houden ,wordt het " afgeroofd'. Niemand die dat snapt.
j h p
Quote Reactie van @Greetje:
Maar we leven gelukkig in een rechtsstaat waarin het ieders goed recht is om voor z'n belangen op te komen.

Zolang je maar niet in het vaarwater van de overheid komt.

Quote Reactie van @Greetje:
dat in Nederland vrijwel niemand op nog meer koeien zit te wachten,

Ik denk dat dat nog wel meevalt, het zijn vooral de links draaiende cavia knuffelende grachtengordel achtige figuren ( helaas heb ik dat zelf niet bedacht 😂 ) die dat roepen.
+2
BoerBart
@Greetje luister Greetje, de fosfaatrechten worden toebedeelt aan de rechtzaak winnaars. De overheid heeft hier geen cent voor over.
Dan rest slechts 1 mogelijkheid.
De niet procederende (misschien wel gewenste weide keuter boer) onwetende zal een flink gedeelte (kan zomaar 20% worden) gekort worden.

Eerlijk? Nee
Lto/rabobank/2de kamer standpunt? Ja
+1
Frans1
Quote Reactie van @Greetje:
Zoals meestal hebben we het gewoon zelf in de hand wat er te gebeuren staat...

Dat is dus absoluut niet waar!
arie.j
Quote Reactie van @Frans1:
Dat is dus absoluut niet waar!

Het is maar net wie je met "we " bedoelt.
+1
BoerBart
@arie.j leg uit?
+1
MTSTAMMINGA
Deze colum @pieta
Voor iedereeen wat te ergen en\of te winnen
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Dus wel de column die ik dacht. Inderdaad voor eenieder wat. Ik had graag gezien dat we als wat intensievere bedrijven wat van de korting hadden kunnen terugverdienen. Ook niet meer terugverdienen dan dat. Maar als het niet kan houdt dat gewoon op.
MTSTAMMINGA
@pieta
Het spel is nog aan de gang
Die 200 miljoen die na de varkens gaat ,om die varken boeren \collega''s warm te saneren
Dat fosfaat kan weleens na koeboeren gaan denk ik
Coen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat fosfaat kan weleens na koeboeren gaan denk ik

als compensatie voor nog een extra korting ?
m uut m
@MTSTAMMINGA
Waarom zou het fosfaat qoutem van de varkenhouderij kleiner moeten?
+1
robbies
@MTSTAMMINGA dat geloof je zelf toch niet hè. Met overheidsgeld de ene sector saneren om een andere te vergroten. Makkelijker kun je het de NGO's niet maken
jvt
@MTSTAMMINGA Beetje zon in de bol geslagen karst? Gaat niks van naar melkveehouders, wat van de markt is, is van de markt. Zijn veel te bang dat er anders brabantse varkenshouders potje van 200 miljoen benutten en dan in groningen weer nieuw bouwen. Fosfaat wat opgekocht wordt is voor eeuwig verdwenen. Moet nog steeds zien of het dadelijk niet gewoon dierrechten worden ipv fosfaatrechten, icm grondgebondenheid.
MTSTAMMINGA
@jvt en @robbies en @m uut m
Waar in Nerderland denk je dat het nog zal lukken om nieuw te bouwen als varkensboer ?
Als ik het zo lees[bl 19 Nieuweoogst] blijf die varkens fosfaat gewoon onbenut die vrij komt bij de warme sanering
pieta
@MTSTAMMINGA Ze kopen bestaande bedrijven. Daar bouwen ze nieuw.
Jaap40
@pieta die euro's in varkens investeren in Nederland?
Waarom hier?
pieta
@Jaap40 Vraag het een varkensboer zou ik zeggen.
+1
robbies
@Jaap40 in Nederland is er nog steeds een prima structuur voor varkens.
cornelissen
@robbies Zie hier Elshof in het noorden, net een nieuwe stal gebouwd in Waskemeer op een bestaande lokatie
Coen
@cornelissen , met alleen werknemers uit Oost-Europa.
Jaap40
@Coen dat ze er nog zin in hebben in Nederland
Jan S
😀
robbies
@Jan S er werken meer dan genoeg Nederlanders in de varkenshouderij
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Die staan bij de grote melkveehouders in de melkstal.
Jan S
😀
m uut m
@Coen
Nee hoor
+1
cs-agrar
Sapperdeflap Sjakie, je raakt nog eens DDB ere-lid..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0