Droge koeien en pas gekalfd melkvee op stro

We denken er over het laatste deel van de oude stal ook verbouwen naar strohok/potstal voor droogstaande koeien en pas gekalfde koeien (10-14 dgn)

Lijk mij ideaal ruim altijd voldoende grip om op te staan en goede comfort, of over zijn er hier al die daarvan zijn teruggekomen?

Deel dit topic

Reacties

+1
dorpsrandhoeve
Doe maar niet, want dan denk ik dat je daar heel tevreden mee zult zijn. En dat is niet boers eigen. (grapje). Goed inrichten dat je het makkelijk kunt strooien en uitmesten. Dan wil je niet anders meer.
-NEW-HOLLAND-
Huidige situatie?
Braboboer
Wij hebben de droge koeien een tijdje volledig op stro gehuisvest, tegenwoordig alleen nog de laatste 2-3 weken. Dit is voldoende is onze ervaring, scheelt strooiselkosten en ik denk zelf dat ligboxen de voorkeur heeft voor koeien die net droog staan omdat die toch nog melk uitliggen.

Voor na het afkalven zou ik de koeien standaard niet langer dan twee dagen op stro houden. Alleen (oudere) koeien of risicodieren langer dan twee dagen. Standaard 14 dagen op stro lijkt mij onnodig en minder goed voor de uiergezondheid. Wat wel een optie is is een opstarthok tot 14 dagen in ligboxen, een kleine groep ergens voor aan in de stal waar geen risico is op bespringen door tochtigde dieren en je kunt ze goed monitoren.
jan.1
Alleen risico dieren er in,de rest moet zich kunnen redden anders is je ligboxenstal niet goed.
+1
m uut m
@jan.1
Er bestaan geen ligboxenstallen die goed zijn.
+1
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Er bestaan geen ligboxenstallen die goed zijn.

Het is altijd een compromis.
jan w
Buiten. Wij zijn niet meer bij de tijd, maar onze droge koeien lopen naast het huis in een weide van een halve hectare en moeten binnen hun voer ophalen. 90 % van de tijd lopen de koeien buiten en 90 % van de koeien kalfd buiten. Wel meer werk om de koe met het kalf naar binnen te halen. Heb geen strohok en die ga ik voor de laatste aantal jaren ook niet meer maken.
brabo
Hier voor de droge en verse koeien ook een vrijloopstal
Ik zelf vind stro hiervoor niet het beste materiaal en gebruik daarom compost en afval van een plantenkweker. Bevalt me super.
Ik zou het liefst heel de stal zo hebben
m uut m
@brabo
Alles in het stro gewoon super
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
Alles in het stro

veel te bewerkelijk
m uut m
@brabo
Met een stroverdeler is het dagelijks werk niet meer als 2 keer daags een baal op de verdeler zetten en de touwen er af halen.
Elke 6 week 5 uur om de bak leeg te rijden.
brabo
@m uut m
juist dat bedoel ik dus, veel te veel werk.
hier in de zomer 0 werk mee, en in de winter hooguit 15 keer 10 minuten frezen.
En 1 keer per jaar dag werk om hem leeg te rijden, maar dat is ook geen werk voor mij, want de betalende mestafnemer komt het er zelf uit rijden.
m uut m
@brabo
Ten eerste ik heb alle koeien in het stro.
Ten tweede compost bij melkvee vond ik een zooitje.
Ik hoef de bak maar 5 leeg te rijden in de zomer loopt de gehele veestapel dag en nacht buiten.
Wij hebben het bedrijf in evenwicht en hoeven geen mest af te voeren.
Voor een biologischbedrijf is vaste stromest waardevoller dan compost.
dwers
Vaarzen en 2e kalfskoeien kalven gewoon op de grupstal af (schot over de grup) vanaf 3e kalfskoe kalven ze af in strohok 5 bij 6 m.(gemak dient de mens)
sjoerd de melker
Close up (2 wk) op stro. Mijn ervaring is wel dat als je niet regelmatig uitmest ondanks royaal opstrooien er toch een wat hogere infectiedruk m,n, kans op coli infectie bij de pasgeboren kalveren.
Gelijk maar stroeve/ruwe stroroosters kopen
cjw73
Laat alles afkalven in de strobox, maar daarna doe ik ze er zo snel mogelijk uit. Want dat apart melken vind ik niks.
zwier
Hier al jaren alles afkalven in potstal, en laten de koeien afhankelijk van de koe er 2 tot 10 dagen in, mijn ervaring is als je de koeien er ruim op tijd in doet je er bij het afkalven geen omkijken meer naar hebt. Maak hem niet te diep, je kan hem beter een keer extra afmesten, kost maar een uurtje. In strooien doe ik met een hooikanon, gaat snel en makkelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0