‘Wij hebben MRIJ op de kaart gezet’

MRIJ-vlees is populair, maar waar staat MRIJ eigenlijk voor?

MRIJ-vlees; een benaming die je steeds vaker op de menu’s terugziet, onder andere als het over hamburgers en kroketten gaat. Ondernemers pronken ermee, maar waar staat MRIJ eigenlijk voor? Wie op onderzoek uitgaat – en dat deden we – komt al snel uit bij Piet van den Berg en Gerard de Koning. Achter MRIJ, zo laten ze weten, zit een heel verhaal.

Deel dit topic

Reacties

+2
Frans1
Het is ook wel mooi vee 👍

(klik om te vergroten)

jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
Het is ook wel mooi vee

Zolang er geen uiers onder hangen en je geen melkcontrole uitslag krijgt is het prima (vlees)vee. Zelfde categorie als Fleckvieh.
+1
storm
@jan is hobbyboer dat gaat me tever Jan! Persoonlijk heb ik niks met MRY maar als ik zou gaan kruisen dan was het met dit ras!
Fleckvie en Montbeliardes zijn trouwens al helemaal op z'n retour en er zullen de komende jarennog meer verdwijnen middels stoppende boeren!!
noordhollander
@jan is hobbyboer jan als ze t wiel opnieuw willen uitvinden laat ze rustig.......
+2
Frans1
@noordhollander hoeveel gebruikerservaring heb jij met je showpopjes kerel
+3
Frans1
@jan is hobbyboer het is een halve mry,spiertje extra erop was het idee,dat is met deze wel gelukt 😁.deze wordt weer gedekt Door een hf.ga niet verder op mry,denk dat dat teveel melk gaat kosten.puntje van aandacht is hier toch de conditie,koeien zijn altijd wat aan de schrale kant.en als je niks probeert ervaar je ook niks
brabo
@Frans1 maïs voeren
Frans1
@brabo laatste 2 winters aardig hoge maïs kuil, voerde ik tegen de 20 kg mais/koe/dag om voldoende voersnelheid te houden,werd het idd wel wat beter,maar dan moet er weer een zooi soya tegen om het recht te houden.Veel gras is te schraal, dus ook daarom het mry avontuur.heb er ook maar een hand vol hoor,puur om te kijken hoe ze het doen tov de anderen
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
weer een zooi soya tegen om het recht te houden

Soya, hoe meer maid hoe meer raap
Frans1
@pieta oké, was meelmengsel soya raap krijt magnesium en mineralen
+4
Frans1
Dit is de eerste kruising mry die ik aan de melk heb.
Niet heel verkeerd dacht ik

(klik om te vergroten)

+2
aldert
Hé jongens,dit verhaal gaat over pure dikbillen hoor.
+1
MARTIJN G
@aldert Inderdaad Verbeterd roodbont. Wordt geen woord gerept over de keizersnede. MRIJ klinkt dan wel lekker onschuldig.
+2
fokker
Als jongveeopfokker heb ik MRIJ jongvee in opfok staan naast hf jongvee van een andere boer wat mij opvalt dat ze wel iets vruchtbaarder zijn Afgelopen winter heb ik er 14 drachtig gekregen met 17 inseminaties voor de winter vind ik dat een goede score bij de hf pinken is die score minder goed.
oldhuus
@fokker
Zuivere HF is liefhebberij of hobby, en voor de rest een boel emotie, ga je puur rationeel en bedrijfseconomisch denken dan heeft raszuiverheid geen enkel doel.
+4
voortman
Best grappig: bijna iedereen schopt tegen MRIJ terwijl jaar in jaar uit blijkt dat de boeren met MRIJ het beste saldo hebben........ Overigens gaat het bij de koeien in deze rapportage niet over "normale" MRIJ koeien maar over "verbeterd Roodbonten", dat is een essentieel verschil.....
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @voortman:
dat de boeren met MRIJ het beste saldo hebben.......

Gelukkig is er meer in het leven dan saldo..... Als dat het doel van je leven is moet je vooral snel wegwezen uit de primaire landbouw.
MARTIJN G
@jan is hobbyboer niet voor iedereen is boeren hobby.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Daarom heb ik ook liever arbeidsefficiëntie, zeg maar minder werk met de beesten, maar dan moet je geen 70 HF'jes gaan houden weet ik uit ervaring.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
70 HF'jes

De ene (CRV) HF is de andere niet. En 70 is ook meer dan genoeg, 50 komt eerst. Daar is ook een prima boterham mee te verdienen, duppie marge per liter is 50K per jaar, daar valt volgens mij prima van te leven.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ik heb HF stieren van 4 verschillende k.i.'s gebruikt, maakt allemaal niks uit, zelfs Big Winners krijgen tussenklauwontsteking en dan is het met 3x OTC nog niet opgelost, het blijven gewoon zwakke dieren. Ik kruis ook wel eens terug naar 75% HF en dan zit er nog 25% brown swiss of Deens rb heb je veel sterkere dieren waar wat pit in zit, lopen ook gewoon goed op de robot, en aan de buitenkant is het gewoon HF, hoef je de buren ook niks uit te leggen.. Makkelijk kalven, nageboorte is er ook zo af, geen of nauwelijks melkziekte, en hebben ze al eens wat dan zijn ze ook zo weer hersteld, een HF vaars die kalft van een tweeling herken je na een maand niet weer, ze teren gewoon helemaal in. Een HF moet je gewoon helemaal in de watten leggen, liefst diepstrooisel, en goed opletten bij hittestress, uitgekiend transitiemanagement. Een kruisling geeft daar allemaal niks om, die doet gewoon zijn werk, en dat is melk geven, en ieder jaar een kalf.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
Een HF moet je gewoon helemaal in de watten leggen, liefst diepstrooisel, en goed opletten bij hittestress, uitgekiend transitiemanagement.

Ben blijkbaar een betere manager dan ik zelf wist.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland en regiovlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN