Illustratie van: Sammy2004

Meetsystemen weideregistratie

Drie meetsystemen voor weideregistratie toegelaten. Natuurlijk controle is nodig, maar wij boeren laten ons ook werkelijk aan alle kanten inpakken. Allemaal transpondersystemen en die zijn behoorlijk prijzig. Daar gaat de weidepremie weer. Dat is de moderne tijd. Veel extra's doen en iedereen verdient eraan, behalve wij.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Ik hoef volgens mij alleen maar 120 kruisjes per jaar op leverantiepapier te zetten? Schiet alweer lekker op dit jaar. Ik weet niet waar jij het over hebt?
meelezer10
@jan is hobbyboer Wacht maar binnen nu en twee jaar moet het via een transponder in een of ander database worden bijgehouden.
Wilbert
@meelezer10 dat verwacht ik niet. Veel weiders kunnen namelijk via de melk zeer eenvoudig aantonen dat ze weiden (NIR qlip).
Deze nieuwe technische oplossingen met transponders zijn voor koeien die wel buiten komen maar niet of minimaal weiden.
bella
@Wilbert is niet aan te tonen met nir qlip, alleen maar dat ze gras krijgen maar wij voeren van april tot december gras op stal en die zal dan door nir qlip gewoon als weidemelk gezien worden.
Wilbert
@bella halsstarrig typje ben je...
veeteelt.nl/nieuws/…

@jan w mee eens!
jan w
@Wilbert
Ik heb er wel ???? bij.
Als je nu stripgrazen toe past, hierbij vreten de koeien ook in een halve dag of een hele dag een strip kaal. Dan vraag ik het mij af of ze daadwerkelijk het verschil aan kunnen tonen.
+1
jan w
@Wilbert
Ze willen er dit jaar wel mee gaan "controleren"alleen de veehouders krijgen er geen uitslag van. Ben van mening dat als er onderzoeken worden gedaan die in principe door ons als veehouders betaald worden, wij de uitslag er ook van krijgen.
+4
Deutzrijder
@jan w
Vind het wel raar iedereen heeft in de winter stalmelk.
Nu wordt de weide en stalmelk apart opgehaald.
Het is dezelfde melk.
+1
dwers
Quote Reactie van @Deutzrijder:
Vind het wel raar iedereen heeft in de winter stalmelk.Nu wordt de weide en stalmelk apart opgehaald.Het is dezelfde melk.

Ja (weide)melk uit zw Fryslân brengen ze in de winter nog naar noord holland en nemen (stal)melk uit Noord holland terug naar zwFryslân, dat noemen ze efficiëntie .
bella
@dwers je moet toch wat doen om de consument geloofwaardig te besodemieteren.
Jos1980
Ik weet niet wat ze kosten maar hoop niet een jaar voor deze apparatuur te weiden. Wij passen koppelbeweiding toe op verschillende tijdstippen dan wordt zoiets verplicht. En als het dan wetgeving wordt heb ik die zooi amper terug verdiend.
Ik persoonlijk zou liever 1 ct beuren voor het lang weiden van mijn laagproductieve groep 2/3 van het totaal. Die gaan van begin april tot eind oktober naar buiten en dat is economisch goed te doen. Mijn hoogproductieve leveren echt meer als 2 liter melk in
+6
dwers
Heb liever die flauwekul niet aan mijn koeien, maar als het dan toch moet koop ik wel tweede hands transponders en gooi ze in een kruiwagen en zet die overdag even buiten.
cjw73
@dwers wel een gat in de kruiwagen maken anders verzuipen ze bij de eerste bak regen!!
+1
Piet1960
@dwers Knoop die transponders wel op m'n schapen, altijd buiten.
+1
Vario512
Voor een groot aantal boeren is dit wel noodzakelijk, want er wordt een berg gefraudeerd met de weidegang om de premie op te strijken.
Ken een boer die vorig jaar 25.000 euro onterechte weidetoeslag heeft ontvangen. Als hem dit komend jaar weer lukt, krijg hij 37.500 euro. Wanneer programma's als Zembla hier achter te komen, dan krijgt FrieslandCampina een groot imagoprobleem.
cjw73
@Vario512 zo 1 zit hier ook op de buurt.
+1
weideboer
@cjw73 geloof mij maar FCDF of Qlip heeft beschikking over hele goede actuele satellietfoto's. Ze kwamen hier in deze omgeving meerdere malen kijken bij hetzelfde bedrijf omdat deze weiden had opgegeven maar de deur stond alleen maar open. En ja , je raad het al geen koe buiten (weiden moet je de koeien ook leren). Hoe het afgelopen is, weet ik niet.
+2
MTSTAMMINGA
@weideboer
Een winnaar vertel alles ,een verliezer niets 😀
+1
cjw73
@weideboer die hier bij mij heeft ze er soms een paar dagen uit en dan weer weken binnen.
weurding
@cjw73 als ie van onderbroek wisselt? 😂
cjw73
@weurding nee net hoe druk hij het met loonwerken heeft.
joop zwf
@cjw73 Je ga je buurman toch niet verklikken 😞
MTSTAMMINGA
@joop zwf
Niet verklikken maar wil zijn fosfaat rechten wel graag voor niets 😀 😃
joop zwf
@MTSTAMMINGA Dit ging over koeien in het land? ???????
cjw73
@joop zwf ik noem echt geen namen joop. Misschien heb je wel een vermoeden en ik ben de laatste die het meld bij rfc.
Vario512
Quote Reactie van @cjw73:
ik noem echt geen namen joop. Misschien heb je wel een vermoeden en ik ben de laatste die het meld bij rfc.

Die boer geeft zelfs bij de gecombineerde opgave de sportvelden in de gemeente op als zijnde grasland.
+1
brabo
@Vario512
zolang het geen kunstgras is......
Vario512
Quote Reactie van @brabo:
zolang het geen kunstgras is......

Op de satelietbeelden is het beide groen....
meelezer10
Quote Reactie van @Vario512:
gecombineerde opgave de sportvelden in de gemeente

Als zijn loonbedrijf de velden onderhoud en hij kan aantonen dat het gras aan de koeien wordt gevoerd is er volgens mij weinig mis mee. 😅
cjw73
@Vario512 was vorige week ook iemand bij mij die vertelde ook dat hij het voetbalveld ooit in gekleurd had
+1
joop zwf
@cjw73 Hoe was dat ook alweer met handen wassen in onschuld en de eerste steen werpen. Voor dat je wat zegt over een ander. ... weet zeker dat het zo is of hou je anders stil
MTSTAMMINGA
@joop zwf

Dit ging over koeien in het land? ???????

Ja weet ik 😀 En daar wordt op gecontroleert
Niet iedereen die hem aanvraagt krijgt hem ,met deelweidegang net zo
digger
Een boer die de koeien de vrije keus laat met de deur open zal in de toekomst nog wel een cent bovenop de weidepremie krijgen.
meelezer11
@digger Dat zie ik zo snel nog niet gebeuren. Een boer die zijn dieren nu de vrije keus geeft krijgt nu toch ook geen weidepremie? Deelweidegang is dan de enige optie lijkt mij?
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @digger:
de vrije keus

Die vrije keus is vaak een kale uitloop-weide en een flinke berg voer voor het voerhek. En dan de weidepremie willen opstrijken past wel erg goed in de moderne tijd.
+1
dwers
Quote Reactie van @digger:
vrije keus

Vrije keus prima maar dan moet de deur wel altijd open, anders is het nog beperkte keus.
casev
Je kan bij de meeste bedrijven toch gewoon simpel kijken wat het ureum getal in de melk doet? Die loopt hier direkt op zodra ik de deuren in april los heb, en in de herfst zie je direkt wanneer het weidegras op is....
Vario512
Quote Reactie van @casev:
Je kan bij de meeste bedrijven toch gewoon simpel kijken wat het ureum getal in de melk doet? Die loopt hier direkt op zodra ik de deuren in april los heb, en in de herfst zie je direkt wanneer het weidegras op is....

Hier niet. In de herfst een ureumgetal van 15-20.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's controle en weidepremie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN