Hoogste hoornloze nieuwkomer roodbont: ERAGON P

Hoornloosheid is geen fokkerijdoel op zich, wel een hele prettige bijkomstigheid. K.I. SAMEN noteert met ERAGON P de hoogste (hoornloze) nieuwkomer binnen het roodbont segment.

Deel dit topic

Reacties

+2
arjan_kok
Ja bij roodbont komt er steeds meer interessant aanbod van hoornloosheid, bij zwartbont is het nog maar bedroevend
arjan_kok
En zijn vruchtbaarheids vererving is met 97 stuk beter dan vader fidelity
[dankzij goede moeder invloed denk ik]
pieko
Erfelijk gebrek po+ wat is dat nu weer?
Melkveehouder6
Po betekent hoornloos, en ja dit is erfelijk gebrek
+1
Jack Rijlaarsdam
Waardeloos prul. Eragon P

Vruchtbaarheid hopeloos en slechts heterozygoot hoornloos. Komen we niet veel verder mee.
arjan_kok
Geef dan een betere !zal ik zeggen of het prul is of niet !
komelker 2
Nova PP dan heb je direct 100% hoornloze kalveren.
arjan_kok
Nova lijkt inderdaad goed MAAR is nog enkel genomics getest , ik gebruik hem wel eens , maar alleen nog stiertjes van gehad
Jack Rijlaarsdam
Ik heb hier wat dieren van drachtig gemaakt. Ook genomics dus voorzichtig aan.
Freriks
@Jack Rijlaarsdam die wordt hier ook gebruikt, ook gesext ingezet. Stieren onder de 100 voor vruchtbaarheid komen er hier niet in.
brabo
@Jack Rijlaarsdam
ik neem aan dat je die stier zowat voor niks gekregen hebt, want daar zou ik dan weer niet mee willen werken. Geen produktie, slechte benen en matig uier, daar wordt je niet gauw vrolijk van.
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdammet 96 kruisligging en de foto van de stier mag je daar vooral op letten
+1
Jack Rijlaarsdam
@Freriks De redenen van afvoer zijn hier uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Dat zijn dus de criteria om een stier op te selecteren.
@brabo Melk geven doen Holsteins vrijwel allemaal, gehaltes er bij houden in de fokkerij is wel belangrijk. Exterieurkenmerken kijk ik vrijwel niet naar, hooguit van belang dat ze niet te groot worden. Selectie op bovenstaande criteria, de prijs en tegenwoordig deels hoornloosheid. Heb 2 nakomelingen van Paulus lopen, probeer nu dus 10 rietjes Powerplay. Bevallen deze in de melkstal dan sla ik wat forser in. Ondertussen zoek ik verder. Hoornloosheid heeft de toekomst.
Zoeiton2
@Jack je gebruikt een stier powerplay die geen produktie geen gehaltes en geen exterieur vererft. De stier heeft totaal niets te bieden behalve hoornlose kalveren. Hoe slim is dit?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Zoeiton2: Hoe slim is dit?

Dat mag een ieder zelf beoordelen. Ik zie overigens een klein plusje op de productie, flinke plus op de gehaltes en gemiddelde exterieurwaardes. Wel goede gebruikskenmerken. En inderdaad de hoornloosheid. Het gros van de melkveehouders gebruikt al jaren stieren met een hoge productievererving en best exterieur. Het resultaat in de stal is uiteindelijk toch maar heel gewone koeien en de gerealiseerde productie blijft ver achter bij de fokwaarde.

Het maakt mij niet zoveel uit hoe een koe in elkaar zit of welk abc-tje er op geplakt wordt. De gebruikskenmerken geven uiteindelijk wel aan of dochters van een stier geschikt zijn voor hun werk: langdurig melk geven. De productie-aanleg is ondertussen hoog genoeg, het management van de veehouder is hierin eerder beperkend. Levensduur kun je verbeteren door redenen van afvoer te tackelen, dat doe ik door focus op de gebruikskenmerken. @arjan_kok kijkt naar de kruisligging, boeit mij niet, het gaat mij erom of het dier weer drachtig wordt. Dit zijn nog genomics cijfers dus voorzichtig mee zijn, maar wanneer vruchtbaarheidscijfers goed zijn, lig ik niet wakker van die kruisligging.

Komt nog bij dat dit in feite een totale out cross stier is, verwacht daar ook nog een kleine boost van. Hoe slim is het om allemaal dezelfde stiervaders te gebruiken?
arjan_kok
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hoe slim is het om allemaal dezelfde stiervaders te gebruiken

dat is het grote gevaar in de wereldwijde ratrace naar de hoogste genomics die maar voor een beperkt aantal bedrijven wat opleverd
+2
tinus_
Hoi Jack, hoe kom je er bij dat Powerplay outcross is? Deze stier heeft O-Man, Goldwyn, Bolton, Lawn-Boy en Stadel in de afstamming.
+3
Jack Rijlaarsdam
@tinus_
Als dat zo is, zit ik er behoorlijk naast. Heb de stier al ff terug besteld, dus ben eigenlijk de echte finesses alweer vergeten. Ik meende dat dat meespeelde in m'n beslissing.

Wel grappig overigens dat de zelfbenoemde fokspecialisten hier op het bord dit slikken als zoete koek en door een nieuwkomer terecht gewezen moeten worden.

Welkom @tinus_, scherpe bijdragen worden gewaardeerd, het begin is veelbelovend. Wat is verder jouw mening over het bulletje?
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: zelfbenoemde fokspecialisten hier op het bord dit slikken als zoete koek

dat hadden ze al lang gezien
maar dachten : ach laat maar
+1
tinus_
@Jack Rijlaarsdam

ik heb er niet veel verstand van. Het is in mijn ogen gewoon een proefstiertje die een vader heeft die nog geen dochters aan de melk heeft dus het is behoorlijk gokken. Gevaar is dat als de vader van Powerplay dochters aan de melk krijgt en die vallen tegen dat dan de fokwaarde van Powerplay ook flink zakt.
Maar om er een 5 of 10 rieten van te proberen is niks mis mee. De koefamilie, de Caudumer Lol familie is wel een interessante koefamilie met goede koeien.
+1
pieta
Quote:
@tinus_: Gevaar is dat als de vader van Powerplay dochters aan de melk krijgt en die vallen tegen dat dan de fokwaarde van Powerplay ook flink zakt.

Dit zie je verkeerd. Dat de fokwaarde zakt maakt niets uit. Als je er slechte dochters van aan de melk krijgt dat is het "gevaar". 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's roodbont , hoornloosheid en ki samen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
6