Illustratie van: oldtimergek

Wordt de Zonnebloem, alternatieve vervanger Mais ??

Zonnebloem ongeveer 30% droge stof, minder eiwitten wel meer mineralen en vitaminen als Mais.
De mais, zeker voor 2013 wordt relatief te duur, denk hierbij aan het zaaizaad, weet ook wel dat dit in sommige Oost-Bloklanden goedkoper is, scheelt de helft, maar je moet het dan wel zelf ophalen of mee laten brengen.
Wat de Zonnebloem betreft het prijsverschil zit hem alleen in de aanschaf zaaizaad.
Hakselen, Kuilen en/of Ronde Balen maken is net zo duur als mais.
Dus zeg het Maar !!!!
Denk dan ook zelf het is leuk om met elkaar een alternatief te zoeken, mogelijk deze ook te vinden.
Zo ben dan ook met bepaalde projecten bezig.
B.V. Vezel-Hennep als Pens-Prik
Zonnebloem in plaats van Mais
Riet in plaats van Stro

Deel dit topic

Reacties

aldert
Denk van niet ! zonnebloemen heeft nog niet de helft van de opbrengst,30% ds is bijna onmogelijk ,zeker in nederland. Het kuilt heel anders dan mais,het verzuurd,is net of je een pot augurken opentrekt.Is m.i. wel een gezond voer.
degier
Denk van wel ! zonnebloemen hebben welliswaar een lagere opbrengst als mais maar kun je in juni nog zaaien gewoon met de kunstmeststrooier,staat dan binnen 10 dagen bodembedekend spuiten is niet nodig samen met een snede (mei)gras valt de opbrengs dan ook mee.Doordat het ingkuilt verzuurt worden de celwanden beterverteerbaar.Doordat de bloemkoppen in elkaar haken is het hakselen wel lastig.In kuilen in sleufsilo is aantraden want door het vocht uit de spil van de steel is 30%ds onhaalbaar en blubbert en rijkuil uit elkaar.
maisboerke
Degier,
Snap wat je bedoelt, maar ook in de zonnebloemen zijn verschillende rassen,men is hier al vanaf 2001 mee bezig, je moet dit ook niet in willen kuilen. over het algemeen, die dit gebruiken gaat het om een lage voersnelheid, als dat zo is kan ik maar één advies geven.
Wil je een goede conservering, geen afval door broei,schimmel of rot, stopt het dan in een baal en je hebt gegarandeerd geen problemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hakselen , stro , Mais , mineralen en vezel-hennep geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
6