Illustratie van: joop2

Veel administratie bij mestscheiding op eigen bedrijf

Volgens onderstaand artikel moet je een complexe administratie bijhouden bij mestscheiding op het eigen bedrijf. Ben benieuwd hoeveel mensen dat op de voorgeschreven wijze doen:





Bron: nieuwsbrief WEA/Agro Actualiteiten

Deel dit topic

Reacties

Boerenverstand
Ik denk dat ons certificaat bvboerenverstand.nl/ hier hele mooie oplossingen kan bieden! meer zelfsturing op het erf en afrekenen op de doelen.
Grasbaal
@boerenverstand Een bruisend bodemleven is heel belangrijk maar is er dan veel mis met het bodemleven op veel graslandbedrijven??: In deze film wordt uitgelegd dat door meer bodemleven en een betere bodemkwaliteit toch de productie op peil gehouden kan worden. Scheuren van grasland moet zo veel mogelijk vermeden worden.
ErikSmale
@Grasbaal , waar haal jij dat artikel vandaan?
Heb www.wea.nl en www.agroactualiteiten.nl bekeken maar dit pers bericht kan ik nergens vandaan toveren?
Coen
@Boerenverstand
mestscheiding van rundveedrijfmest is een groot goed in het kader van het kringloopboeren, maar dan wel zonder al deze "gewenste administratieve lasten" 😞
Grasbaal
Quote @ErikSmale:
waar haal jij dat artikel vandaan?

komt uit de papieren nieuwsbrief van de WEA die gemaakt wordt door agroactualiteiten
cs-agrar
Zit er geen verschil tussen de toepassing van de dikke fractie? Als je het alleen op eigen bedrijf gebruikt voor bijv box-strooisel, wat kan dan het probleem zijn?
hookwood
Lijkt me idd ook wat onzinnig om dan zo'n administratie bij te houden. Eerst scheid je de mest en dan komt het via de boxen weer terug in de put. Waarna het weer ongescheiden uit wordt gereden.
kasé
Mijn boekhouder stuurde ook al brief van dergelijke strekking, het punt is dat de dunne fractie welke je dus wel uitrijdt een hogere w.c. krijgt, ben je met iets duurzaams bezig krijg je weer zulke buroklotie erbij 😞
Boerenverstand
Deze buroklotie kan voorkomen worden als we de mestwet bij de overheid weghalen en daar een onafhankelijk geborgd certificaat voor terugkomt wat afrekenend op de N en P efficientie en geen rits met middelen voorschrijft. Als je een laag (MINAS) mineralenoverschot borgt (bijv. P overschot =0) dan heb je niks met w.c.'s te maken. Alleen MINAS was te simpel om waar te zijn denk ik ... want ze snappen het in Den Haag nog steeds niet.
jan w
Bij het uitrijden van de mest geld die hoge W.C. toch al. Het is toch wel een kunst om van een mug een olifant te maken.
hookwood
Quote @jan w:
Bij het uitrijden van de mest geld die hoge W.C. toch al. Het is toch wel een kunst om van een mug een olifant te maken.

w.c. van de dunne fractie ligt op 80% dus alle mest waar je die dunne fractie doorheen mixt zou dan op 80% zitten. Dat betekent dat er dan minder kunstmest gestrooit mag worden.

Lijkt me trouwens vrij onnozel als je hiermee zou moeten rekenen als je boxstrooisel maakt en je de dunne fractie terug laat lopen in de put van de koeien. De dikke fractie kimt immers ook weer in die put en heb je weer dezelfde stront als voorheen.
jan w
@hookwood
Heb de dunne fractie bij in de put van het jongvee gedaan, dan is dat meteen ook beter mix-baar. In het verleden haalde ik nog wel eens een aantal giertanken bij de koeien uit de put ( dunne spul ) voor het mixen van de mest in de koeienstal.
hookwood
Quote @jan w:
Heb de dunne fractie bij in de put van het jongvee gedaan, dan is dat meteen ook beter mix-baar. In het verleden haalde ik nog wel eens een aantal giertanken bij de koeien uit de put ( dunne spul ) voor het mixen van de mest in de koeienstal.

Lijkt me een goede optie, maar als je die mest niet afvoert lijkt me de gemiddelde wc niet te veranderen en dus vind ik het grote onzin om daar een complexe administratie van bij te gaan houden....
Grasbaal
De s(p)oep wordt niet zo heet gegeten als hij werd opgediend:

Uitzondering voor mest als strooisel

Bij het gebruik van mest als strooisel in de ligboxen van de koeien mag toch gerekend worden met een lagere werkingscoëfficiënt voor de drijfmest dan de 80 % die geldt voor de dunne fractie.


Als melkveehouders gescheiden mest als strooisel gebruiken zou volgens de administratieve regels voor de dunne fractie en ook de gemengde drijfmest met dunne fractie een werkingscoëfficiënt van 80 procent gelden, in plaats van de 45 of 60 procent voor drijfmest. In praktijksituaties is deze berekening niet wenselijk en werkbaar. Vandaar dat praktijknetwerk, Mestscheiding dit probleem bij het ministerie EL&I heeft voorgelegd.

Uit overleg met het ministerie van EL&I is gebleken dat: wanneer de mest gescheiden is om de dikke fractie te gebruiken als strooisel in de boxen en uiteindelijk de dunne en dikke fractie weer bij elkaar komen in de mestopslag er gerekend mag worden met de werkingscoëfficiënt van de normale drijfmest.

Voorwaarde is wel dat alle mest op het bedrijf blijft en als drijfmest uitgereden wordt.

mestportaal.nl/29/…=
hookwood
Quote @Grasbaal:
Voorwaarde is wel dat alle mest op het bedrijf blijft en als drijfmest uitgereden wordt.

Waar is deze voorwaarde nou weer goed voor?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest scheiden en administratie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
5