Robotmelken

Hoe is het te verklaren dat robotmelkers meer machine en loonwerkkosten hebben?

Vorige week op een avond georganiseerd door accountanskantoor Alfa over melkwinning.
energiekosten robotmelkers 0.2 eurocent / kg. hoger. dit verviel tegen andere betere resultaten.
Het enige wat opviel was dat de robotmelkers hogere machine en loonwerkerskosten hadden dan de vergelijkbare groep met convensionele melkstal. bijna ? 0.02 per kg melk.
de gemiddelde robotbedrijven molken gem. 840.000 kg quotum vol met 1.77 melkrobot

Wat er verder werd aangekaart:
Is het fysiek vol te houden om 20 jaar lang 120 koeien / uur te melken.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
robot meestal snel (is ook duurder dus ook een relatief grotere post)afgeschreven, maar er zijn echter nog niet veel robots helemaal afgeschreven, dit terwijl meer dan de helft van de conventionele melkmachines helemaal afgeschreven zijn en daardoor niet voorkomen in machine kosten.

hebben jullie nog andere ideeen?
Onbekend
vrij logisch, in het algemeen meer summerfeeding dus meer loonwerkkosten.
Maw als je summerfeeding doet dan kan een robot snel uit?
Onbekend
En bij summerfeeding meer mestuitrijden niet te vergeten.
Onbekend
De afschrijvingstermijn die accountants hanteren zijn vaak
de voorschriften van de belastingdienst!!
Onbekend
Ik melk nu 4,5 jaar met een robot en bij ons zijn de loonwerkkosten sindsdien gedaald: de vrijgekomen tijd benutten we nu deels voor meer eigen veldwerk zoals injecteren.

Mechanisatiekosten wel licht gestegen: ook bij ons valt de robot onder de vrijwillige afschrijving: de laatste jaren is er dus vlot afgeschreven wat de machinekosten omhoog stuwt.

Er begint nu meer beweging te komen in de tweedehands robotmarkt en de afschijvingstermijn die de accountants hanteren blijken ver verwijderd te zijn van de economische termijn: robots van bijv. bouwjaar 1998 hebben op dit moment vaak nog een marktwaarde van ergens rond de 50.000 á 60.000 Euro (wel Lely natuurlijk) . Als je dat in dit plaatje meeneemt komt de robotgroep waarschijnlijk ook anders (beter) uit.
Onbekend
Het lijkt Philips wel, duw bepaalde cijfers in een vakje en je hebt winst of verlies.
Onbekend
Ik heb al welvaker aangegeven dat je eigenlijk alleen mag vergelijken als je bedrijven neemt die op hetzelfde moment geinvesteerd hebben in, of een robot, of een nieuwe melkstal. Vergelijkingen van accountants gaan op dat punt vaak de mist in. Daar zitten ook afgeschreven melkstallen van 25 jaar oud in. Daarnaast is het hanteren van verschillende afschrijvingstermijn voor melkstallen en robots aan discussie onderhevig. De levensduur van de nieuwste robots mag je gerust op 15 tot 20 jaar stellen.

En verder: 120 koeien / uur. Dat lukt niemand alleen, omdat het aantal handelingen per uur gewoon te groot is. Ongeacht de grootte van de melkstal is, met 1 melker, 80 - 90 per uur gewoon de limiet.
Overigens ken ik nogal wat collega's in mijn omgeving die met schouder-, rug- en knieklachten in de reductieregeling van AB zitten. De rest van het werk lukt nog wel maar het melken moeten ze aan een ander laten. Meestal boeren van 45jaar en ouder. Trek je conclusie!
Onbekend
Met de vergelijking hadden ze dus wel rekening gehouden met het tijdstip van investeren. Het waren allemaal bedrijven die in 2002 of 2003 een nieuwe melkstal cq. dan wel in een robot hadden geinvesteerd. Wat ze niet wisten, waren de resultaten voor dat er geinvesteerd werd en de gebieden waar de bedrijven waren gevestigd was niet bekend.
Onbekend
En hoe zat het met de arbeidsproduktiviteit? Bijv liters melk per VAK en de kosten voor betaalde arbeid.
Onbekend
De Harr lag per bedrijf zo'n € 16.000,00 bij CMS (conv melkstal) per fte kwam de robot beter uit. ongeveer in de zelfde orde.
Wel viel er wat te zeggen dat de AMS systemen nog lang niet vol zaten, er stond per bedrijf 1.77 robot. bij 840.000 kg. melk ( dus nog geen 500.000 kg / robot.)
Onbekend
opgenomen info uit eigen studiegroep, één deelnemer sinds voorjaar 2004 met AMS van Lely.

vergelijking met het gemiddelde van de groep bleek de robotboer vanwege summerfeeding: per kg melk de veevoerkosten 1 €ct omlaag vanwege besparing ruwvoerkosten en bewerkingskosten 1 €ct omhoog vanwege meer voederwinning en mestverwerkingskosten.

De energiekosten wel aanmerkelijk hoger; niet alleen de extra energie nodig voor de melkerij en de melkkoeling maar ook 's zomers de extra ventilators in zijn eigenlijk te (lage) stal.

De afschrijving van de installaties (melkerij + melktank) allemaal herrekend op basis van 10% van de vervangingswaarde zonder restwaarde; bleken we nu allemaal veel hogere inventariskosten te hebben omdat de hele melkerij bij de meesten toch behoorlijk oud aan het worden was.
De vervangingswaarde van de AMS kwam daarbij op het dubbele uit van de CMS.
Onbekend
Het vergelijken van melkstallen met melkrobots is zo mank als het maar zijn kan; Je gaat toch ook geen vaatwasser met handmatig afwassen vergelijken?
Verder:
* Melkstallen (inclusief bouwkosten) zijn de laatse jaren veel duurder geworden; melkrobots door de felle concurrentie steeds goedkoper
* Afschrijvingstermijn (de TECHNISCHE) afschrijving is veel langer gebleken dan voorheen werd gedacht. Als je tenminste een goede machine hebt (een rode..)
* Ik heb het al aan veel mensen verteld, maar ze geloven het pas als ze het zelf ervaren,: Je krijgt met automatisch melken een gezonder, mooier en socialer leven dan wanneer je twee maal daags de "deadline" van de melktijden moet halen.
* De arbeidsproductie per gewerkt uur kan bij automatisch melken, en een goed management, gemakkelijk oplopen tot het dubbele van wat waar-ook-ter-wereld op mega bedrijven mogelijk is. Hiermee kunnen we in Nederland altijd een concurrerende melkveehouderij in stand houden!

Met 7 jaar prettige ams ervaring zie ik de toekomst van de automatisering steeds zonniger. Wat is het met personeel: Als je een goede medewerker hebt is die zo vertrokken omdat die overal (voor een beter salaris) aan de slag kan. Heb je een slechte medewerker: Kom je er nauwelijks van af...

Gegroet, Karel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melken , melkstal en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
3