Kalversterfte

Ik heb de laatste tijd veel dode kalveren bij de vaarzen.
Kalf komt er dood af en de nageboorte komt direkt mee.
Bij de koeien een kalversterfte % van ongv 0
De laatste 6 vaarzen100%.

Weet iemand wat de oorzaak kan zijn?

We hebben een aantal vaarzen getapt en mineralen niveau was volgens het boekje.
We gaan nu nog urinemonsters nemen voor mg onderzoek.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_602
Heb daar ook last van (gehad) mineralen, vit E, Selenium gespoten, geen effect. Vorig jaar een periode gehad waarbij van de 10 kalveren uit vaarzen er 9 dood waren. Daar wordt je niet echt happy van.

De vaarzen zijn eigenlijk te lang aan het kalven en dan komt er een dood kalf af en de nageboorte vrijwel meteen er achteraan. Dit is al een langer bekend probleem en de GD heeft hier ook geen oplossing voor.

We wekken de geboortes nu op en hebben nu in principe geen dode kalveren meer, behalve bij de laatste. Deze hadden we te laat gespoten. Normaal kalven ze dan na 36 uur en de laatste na 18 uur.

Weer een les geleerd. We dienen de dieren te spuiten voordat ze aan de telling zijn en al wel beginnen op te uieren. De laatste vaars hebben we pas gespoten 2 dagen nadat ze de volle tijd had. Nog een geluk dat het geen vaarskalf was.
Onbekend
Als je ze spuit voor te kalven hoe is het dan met de nageboorte,komt die er dan gewoon af.
anonymous_602
Nageboorte is inderdaad een risico, maar een dood kalf is ook niet leuk.
Onbekend
Wat spuit je ze dan?

Dynolitic.
Onbekend
Vetiprost?
anonymous_602
Wij spuiten momenteel Enzaprost, maar dat had idd ook Dinolytic kunnen zijn.
Onbekend
Heb je B.V.D. al uitgesloten?
Dat begint vaak met dit soort problemen bij de vaarzen,terwijl de koeien geen problemen hebben!!
anonymous_602
Wij hadden idd een drager onder de kalveren. Deze heeft in principe de vaars die nu gekalfd heeft kunnen besmetten. Deze is afgelopen voorjaar geruimd. We zitten nu in het BVD onderzoek.
Onbekend
wat je ook kunt proberen is de vaars mee laten lopen met de koeien ook in de melkstal ongeveer een maand van tevoren kunnen ze alvast wennen en je kunt ze gelijk ook mee dippen maar dat is het probleem niet . als ze beginnen te lekken uit de spenen gewoon mee melken ook als ze dus nog niet hebben gekalfd. we proberen het nu een half jaar en ik heb 6 van de 8 kalveren gevonden . en een celgetal van gem. 50 onder de vaarzen
Onbekend
Heb je die andere twee kalveren niet gevonden dan? Spoorloos verdwenen?

Wat voor effekt heeft dit systeem op de produktie van je vaarzen, wat voor verandering in LW en BSK?
Onbekend
vaarzen gaan pas lekken 2a3 dagen voor het kalven door het melken krijgen ze een hormoon stoot en kalven ze volgens mij makkelijker . ik heb het nergens gelezen of zo gewoon een eigen bedenksel en als alles goed en gezond is zal mij de lw en de bsk het eerste jaar worst zijn . het zal nooit veel schelen . en sjakie je kunt kalveren vinden en vangen maar dat weten de boeren toch.
maar anders wat ik was net nog even bij de koeien en dacht hoe oud laat jij (hans) je vaarzen kalven ik moet zeggen dat ik geen liefhebber ben van te vroeg het liefst tussen de 22 en 25 maanden. zijn ze toch even wat volwassender.
Onbekend
wij enten 2maal per jaar voor B V D en 2maal ibrook geven wij de koeien en vaarzen 2 maand voor afkalven 2 droogstandsbolissen resultaat een jaar lang geendode kalveren gehad80 geboren
Onbekend
gefeliciteerd henk
ik geef ook die bolussen 2maanden voor afkalven en heb een BVD vrij bedrijf.
Vorig jaar liep het prima, 4 dood op 59 afkalvingen.
Dit jaar al 10 op 50.
Ik heb de ervaring dat je niet te snel iets als DE oplossing voor bepaalde
problemen moet zien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , kalveren en kalversterfte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
4