Illustratie van: johnderfavo2.0

Qprijs: Voermengwagen

Mijn oude mengvoerwagen is aan reparatie toe. Nu heb ik een mooie tweedehands gezien met een frees er op. Nu vul ik de wagen met de voorlader. Wie heeft er ervaring met een frees en wat is jullie mening hier over

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Zelf geen ervaring,. maar zie in de omgeving wel dat iemand die zo'n wagen inruilt geen nieuwe terug koopt.......

Verwacht relatief veel onderhoud aan frees en hydropompen, weinig zicht op je werk, moeilijk nauwkeurig te laden en veel last van wind bij het volfrezen.
Onbekend
Je ziet ze overal staan die freesmengers geen goed teken.Daar zitten ook horizontale vijzels in, hou ik niet van, verticaal is beter geeft minder frictie en dus minder slijtage.Verders zitten op zo'n freesgeval te veel draaiende delen wat allemaal kapodt kan gaan. Ik geef de voorkeur aan een verticale met uitkuilmes/lader.
Onbekend
Jongens , niks van waar. Ik heb mijn Seko Samurai SL 105 met laadfrees vanaf Juli 1997 en nog nooit reparaties gehad. Deze wagen heeft 2 horizontale mengsnij vijzels en heb een keer de mesjes vernieuwd op de vijzels (klotewerk). Met de laadfrees nooit problemen gehad en de eerste mesjes zitten er nog steeds op!
Makkelijk een gladde kuil en maar 1 trekker nodig. Buurman had ook zo'n Seko en heeft hem na 10 jaar ingeruild op een nieuwe Luclair met laadfrees ondanks hij een loder in de schuur heeft. Ik ben eerlijk erg content over deze probleemloze voermengwagen.
Onbekend
Zeg george ik dacht dat er bij jou in de buurt geen boer meer koeien had?

Zelf meng ik met een trioliet 2 vijzel verticaal menger. Volgens mij het meest onderhoudsvriendelijke mengsysteem. Geen hydromotoren, bandjes of wat dan ook. alleen kleppen aan de zijkant. Volgooien met een kuilgrijper op de voorlader kan ook weinig aan kapot. Indien er een trekker met voorlader of shovel aanwezig is is het goedkoop voeren.
Onbekend
Als je wil blijven mengen, een verticale menger zonder afvoerband.
Gebruikt lijkt me niet wijs.
Onbekend
wat voor producten gaan in de mengwagen? kuil je je gras gehakseld of met opraapwagen met of zonder messen in? Anders vraag je toch of de wagen niet even op proef gebruikt mag worden.Hoeveel tijd ga jij straks besparen t.o.v. de huidige situatie als je een freesmenwagen hebt? want zo te horen heb je al een lader, dus die kosten heb je nu ook al en ik neem aan dat die dan niet de deur uitgaat!
Zelf ben ik erg gecharmeerd van een mengwagen met zo weinig mogelijk slijtende delen zoals Izak aangaf. Je bent dan wel een extra trekker+lader of shovel nodig, maar tegenwoordig heeft bijna elk gangbaar melkveebedrijf al zo'n apparaat in bezit omdat het multi-inzetbaar is.
Onbekend
Voeren al 18 jaar met voermengwagen met frees. 9 jaar geleden nieuwe gekocht ivm te klein vanoude. De huidige wagen (CHV) gereviseerd vorige maand, kosten 4000 euro. (nieuwe messen en windingen bovenvijzels, nieuwe bodem, opvoerband etc, dus weer probleemloos 9 jaar draaien.) Dit zijn de enigste kosten in 9 jaar tijd, met uizondering van 1x weegcel kapot, ca 800 euro. Aanschafwaarde destijds 58.000 gulden (=26.000 euro), komende jaren onderhoud tot grote beurt of inruil over 9 jaaris gelijk aan inruilwaarde, 26.000 +4000 = 30.000 gedeeld door 18 jaar is 1666 euro per jaar. Knappe vent die dit kan met zijn voorlader en verticale menger. Een eenvijzel is geen menger is maar een roerder, bij verticaal mengt alleen een tweevijzel voldoende goed. Voordeel freeswagen: 1 tractor, 1 maal starten ipv 2, niet op en neer rijden van kuil naar mengwagen. 70 koeien plus jongvee dagelijks in 35 minuten gevoerd, wel alleen vdk, mais, min en luzerne, meel. Bij jongvee vdk, mais, gzh.
Nadelen: relatief veel pk's nodig, maar nooit zoveel als bij 2 trekkers bij trekker voor mengwagen en 1 met de voorlader, verder is bij vdk met ds hoger als 50 % het laden wat windgevoelig, speelt in ZO brabant natuurlijk minder als aan de kust.
Onbekend
Gewaagd om te denken de 1e 9 jaar geen kosten meer aan je wagen te hebben.
Overigens voordeel van verticaal tov horizontaal luchtiger mengsel,minder bederf van structuur van gras.
Onbekend
een éénvijzelmengwagen mengt prima bij mij, zelfs al kuil ik het in zonder messen. Wel moet je dan langer mengen bij lang materiaal om een mooi resultaat te krijgen. Ik heb nog nooit gezien om dit product te gaan frezen in de mengwagen, kan dat wel? Balen beheershooi kun je ook zonder problemen erin kwijt, hoe doe je dat bij de freeswagen?
Ik ben het helemaal eens met je dat 2 trekkers duurder zijn als 1trekkker met een zelflader, maar de shovel heb ik nodig voor veel meer werk en in combinatie met een kuilhapper heb ik in 4 jaar tijd alleen messen verwisseld van de mengwagen. Verder kan een 70pk trekker de 12m3 mengwagen rustig doen. Bij mij duurt het ongeveer een half uur om de melkkoeien te voeren met alle producten, dan nog de droge koeien en het jongvee om de dag. Over dieselverbruik weet ik niet zoveel, de trekker vul ik 1x per 2 weken en de shovel 1x per week. Ik hoop deze wagen nog een kleine tien jaar te kunnen gebruiken, ik hoop dan wel dat ik de koeien in 2 of drie keer voer per dag.
Onbekend
ook nog nagedacht over een weelink voerhek of een ander systeem.
Onbekend
Luchtiger mensel bij verticale wagen zie ik helemaal niet zo zitten. Tegenwoordig mengen de horizontale wagens volgens het molshoopprincipe. De vijzel(s) zijn zo geconstrueerd dat het voer naar het midden van de wagen wordt gestuwd en door het vallen mengt. kost weinig vermogen en weinig slijtage. Wel kost de frees wat PK's. Verder denk ik er hetzelfde over als jvt , het ding werkt fantastisch ook in lange voordroog. Totaal in meer dan 9 jaar geen stukken gehad! Nu worden de vijzels wel kalm aan wat dunner en komt er bijna een punt dat hij moet worden opgeknapt.
anonymous_188
Heb in het verleden ook een seko tiger gehad met frees, heb van meer mensen en vertegenwoordigers wel gehoord dat seko een sterk merk is. Frezen kost extra pk's en diesel ( maar met voorlader draaien 2 motors maar met veel lager toerental, dus minder diesel) frees slaat met name gras nogal wat korter. Wind gevoeligheid valt wel mee. Heb in de 10 jaar dat ik hem gehad heb 2 maal een kapotte pakking van de hydropomp gehad, verder heel weinig kosten aan gehad. Maar ik heb nu voor de prijs toch een zonder frees gekocht maar ik had inmiddels een tractor met voorlader in mijn bezit.
Onbekend
Kijk goed verhaal. Iedereen die er nooit een gehad heeft denkt dat een frees veel stukken en slijtagemet zich meebrengt. Terwijl het totaal niks te lijden heeft.
Zo'n Seko tiger en Panter mengden nog wel volgens het oude principe met 4 vijzels.
Mijn Seko Samuarai vraagt minder vermogen en mengt via het molshoopprincipe.
Verder een eerlijk verhaal , geen tweede gekocht door prijs en tweede trekker met voorlader. Dus niet omdat een freeswagen slecht was.
Grasbaal
Ik heb vanmiddag een video gemaakt van een startende loonwerker die sinds kort met een zelfrijdende voermengwagen actief is:
<a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
target=0><img src=

hij voert op dit bedrijfelke dag voor een prijs van 33 cent per koe (140 stuks). Hij voert nu elke dag bij 5 klanten +- 500 koeien maar wil groeien naar minimaal 1000 koeien per dag.

Ik ben zeer benieuwd wat de totale kosten per koe zijn van een melkveehouder zijn die dat zelf doet met een eigen tractor en voermengwagen. Persoonlijk vind ik 33 cent per koe veel te weinig om uit de kosten te komen. Bij 1000 koeien haalt ie 330 euro omzet per dag. Als hij als ZZP,er te werk gaat kan hij zonder machine en dieselkosten ook dezelfde omzet behalen.
Onbekend
Ik hou het bij m`n voerdoseerbak,
goedkoop voeren !!
zie foto op weblog 😄
Onbekend
Ik voer met een trioliet zelflader. Bevalt heel goed, heb een tractor van 70 pk ervoor staan, geen last van de wind. Je kunt alles af met een tractor. Heb hiervoor een frees gehad, maar dit vraagt veel meer vermogen en dus diesel en je kuil is veel minder glad. Echt een aanrader.
Onbekend
voer nu 9 jaar met een luclar 9m3 1 x nieuwe frees motor1x nieuwe mesjes op de onderste 2 vijzels wel wind gevoelig dieselverbruik case ih 845 xlagem. 4,25 liter per wagen
Onbekend
aanvulling rantsoen mk 50/50 mais/kuil(gehakseld) luzerne min. krijt zout geplette gerst en meelmengsel. jv 25/75 mais/kuil min en 2kg graszaadhooi per dier /dag 3 x in de week voeren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , voermengwagen en voerwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
19