Pirbright: laboratoria van wereldfaam

Pirbright: laboratoria van wereldfaam
LONDEN - Op ongeveer 8 kilometer van de haard van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Engeland staat het laboratoriumcomplex van Pirbright, sinds dit weekeinde het middelpunt van onderzoek naar de oorsprong van de MKZ-besmetting.

Het terrein biedt onderdak aan twee laboratoria, die zich beide bezighouden met onderzoek naar dierziekten zoals mond-en-klauwzeer. Het complex heeft een grote internationale naam op dit gebied.
De aandacht gaat nu vooral uit naar Merial Animal Health, een laboratorium dat wordt gerund door het Amerikaanse farmaceutisch concern Merck & Co en het Franse Sanofi-Aventis. Medio vorige maand is op dat lab ten behoeve van de ontwikkeling van vaccins een stam van het MKZ-virus gebruikt dat nu is teruggevonden op de besmette boerderij.
Het is een zeldzame stam (01 BFS67), die eigenlijk niet voorkomt bij dieren en die al veertig jaar geleden, na een MKZ-uitbraak, werd geïsoleerd door Britse onderzoekers.
Het complex van Pirbright herbergt ook het door de Britse overheid gefinancierd Institute of Animal Health. Dat liet zondag weten de betrokken MKZ-stam al weken niet te hebben gebruikt en ook geen enkele aanwijzing te hebben voor enig ?lek.?
Onderzocht wordt nu of, en zo ja hoe een eventueel ?lek? kon ontstaan. Het bedrijf heeft alle medewerking toegezegd aan het onderzoek dat onder aanvoering staat van de vooraanstaande Britse deskundige Brian Spratt.
Het kan zijn dat laboratoriummedewerkers het virus naar buiten hebben gebracht of er kan sprake geweest zijn van verspreiding via een defect ventilatiesysteem, zo opperden specialisten zondag.
Volgens de Britse microbioloog Hugh Pennington kan het virus ook elders vandaan zijn gekomen dan uit het laboratorium, maar is dat zeer onwaarschijnlijk. Hij noemde als mogelijkheid dat het virus de nabijgelegen boerderij via de lucht heeft bereikt.
?Er hoeft geen sprake te zijn van een ernstige overtreding van de veiligheidsvoorschriften. Het kan een klein voorval zijn geweest waarbij een pufje van het virus is ontsnapt?, aldus Pennington.
[www.refdag.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
tja, het zou zomaar kunnen dat het virus de veiligheidsvoorschriften heeft
overtreden, of de procedures niet heeft gevolgd.;-)
Onbekend
Het laboratorium heeft nu in ieder geval wereldfaam verworven, ja.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's virus , boerderij , overheid , dierziekten en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0