Koematras

Zijn er hier bedrijven bij die goede ervaringen hebben bij koematrassen(minder dikke hakken, levensduur vd mat enz) ?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
veel problemen door de koematrasen, 2 jaar al ellende
Onbekend

heb je toch de verkeerde!

voorstander van diepstrooibox??zal wel
Onbekend
Wat voor problemen? Ik heb zelf twee verschillende types in mijn stal. Een groene weidematras en een type met een dunlop toplaag. De dunlop mat lijkt veel beter dan het groene typ, die is na een jaar al ruw van boven. Gevolg is dat je de mat niet schoon kunt houden. Het aantal dikke hakken nam bij mij niet echt af omdat een ruwe mat met een dun laagje zaagsel toch schuurplekken aan de hak geeft. Als ik nu zou moeten kiezen dan zou het een dunlop topmat worden die echter erg duur is, of gewoon zaagselboxen. Nadeel van de dunlop mat is dat die zo mooi glad is dat zaagsel er slecht op blijft liggen.
Onbekend
de originele dunlopmat schijnt qua levensduur(>10jaar) het beste te zijn ook quastroefheid, koematrassen worden te slap en gaan bij het opstaan van de koe stuk bij de standplaats van de klauw.

Niet mijn eigen ervaring maar van een stalinrichtingsinstalateur(monteerd alle merken stalinrichting, dus objectief). wie heeft er na 20 jaar nog iets gehoord van die Enka-mat ????, bijna hetzelfde principe en hetzelfde probleem.
Onbekend
Er is maar een goede matras en dat is geen matras!!!
Na 10 jaar gaat alles eruit!
Terug naar diepstrooisel.Hogere kosten maar veel minder problemen.
Onbekend
bevalt mij ook goed, diepstrooisel, maar het is best duur ja.
Worden matten niet te glad in de boxen ?
Onbekend
ik heb agriprom koematras met een vrij dikke rubberen toplaag en het bevalt goed. Ik heb eigenlijk geen last van dikke hakken, maar ik wil niet uitsluiten dat ik er elk jaar 1 koe bij heb, maar dat had ik ook in de tijden met diepstrooisel. Het grote gemak is de besparing op arbeid tov diepstrooisel en het zaagselverbruik is minder. Maar je moet niet vergeten dat je ook ruim zaagsel moet strooien bij koematrassen.

Laat een ander zich maar rot werken met diepstrooisel omdat het zo mooi plaatje geeft, ik ben dik tevreden met de matras en kan nu mijn celgetal ook constanter houden tov diepstrooisel.

Over de levensduur kan ik weinig zeggen doordat ze er 2 jaartjes inliggen, maar het lijkt alsof ze nog niet slijten. In principe ben ik tevreden als ze 8 jaar meegaan, hopelijk langer.
Onbekend
Wij hebben ook een matras van geperst kunstof met daarop een dunne dunlopmat. Eerst zouden we kiezen voor een zachter matras met daarop een dikke dunlopmat. Die ander was echter nieuw en het was wel een kleine gok maar met de belofte dat we 12 jaar garantie kregen hebben we gekozen voor de dunne dunlopmat. aangezien het matras eronder anders te zacht werd hebben we vooor de dikkere versie gekozen. bevalt goed, geen dikke hakken meer. In de oude stal hadden we alleen een dikke dunlopmat en meer problemen.
Onbekend
Zand is by far the best you can get!!!

Probeer 1 geheel nieuwe stal te bouwen en je bestaande stal te gebruiken voor jongvee.

veel succes met je beslissing

gr ZV
Onbekend
Heb sinds een half jaar waterbedden onder de koeien. Bevalt prima. Had ze eerst op beton met een klein laagje strooisel. Veel last van stijve vaarzen, en dikke hakken. Is in één keer zo goed als opgelost. Heb ook nog diepstrooisel overwogen, maar ik zag op tegen het extra werk en de strooiselkosten.
Nico.
Onbekend
heb alleen een dun vloerbedekking achtig laagje in stal met zaagsel
Problemen met dikke hakken hebben wij bijna niet. Is verkeerde voeding niet de basis voor dikke hakken? Ik vind de meeste boxbedekkingen maar duur en onpraktisch. Noppenmatrassen heb ik in een deel van de stal, die zijn goed schpoon te houden(als proefje voor nieuw te bouwen stal.) duurzaam
Onbekend
Rubbermat met noppen eronder, jaap123? Lijkt mij ook wel wat; duurzaam, redelijk zacht, weinig strooisel nodig, goed schoon te houden. Toch?
Welk merk? Wat kost dat ongeveer per box/strekkende meter? Heb je zwevende boxafscheidingen of R-boxen? Wij hebben er vloerbedekking van Brouwer in liggen, maar is ook niet alles: hard, veel aankoekend vuil en op ongelijke ondergrond komen er nu gaten in.
Onbekend
Ik denk dat jaap123 het T20 noppenmatras bedoelt. Ik heb het er ook inmiddels bijna 2 jaar inliggen en tot volle tevredenheid. Op 70 boxen strooi ik per dag 1 zakje gemalen stro erop om ze goed droog te houden. Ondanks dat ik te korte (R-)boxen (210-230 cm) heb gaan de koeien er goed op liggen, ze hebben veel grip bij het opstaan, glijden nooit uit. Verder beduidend minder dikke hakken, en minder stramheid onder de koeien. Makkelijk schoon te houden, mest koekt niet aan.

Volgend jaar gaan we nieuw bouwen, naar alle waarschijnlijkheid komt deze boxbedekking er opnieuw in.
O ja, ik heb het van DSD Dokkum gekocht. Prijs was , meen ik, ergens tussen 40 en 50 euro per box, maar precies weet ik het niet meer.
Onbekend
Hoe heb je de R-boxen gemonteerd, ruud? Gewoon er bovenop: stabiel genoeg met de noppen eronder? Of de voet uit gesneden: geen rommel onder de mat?
Onbekend
De boxen hebben we laten staan. De voet hebben we eruit gesneden, aan de voorkant en rondom de voet van de boxafscheiding zijn strips gemonteerd, aan de achterkant ligt de mat los. Tot nutoe komt er geen rommel onder de mat. Hij blijft ook goed vlak, geen kuilen of deuken.
Onbekend
Ik weet het niet met die matrassen. Volgens mij is zo'n rubber met noppen nog het simpelste en duurzaamste. De vering komt dan uit de holle ruimte en niet uit het rubber zelf. Diepstrooisel en zand is het mooiste, maar ik zie mezelf daar niet mee bezig iedere dag. Laatst nog bij unne maat geweest die had simpel matje en een wagentje waarmee hij de boxen uitveegde en direct instrooide. Dan heb je in 10-15 muniten 100 boxen schoon en ingestrooid. Das leuk, en als het leuk is gebeurd het ook goed.
Onbekend
Om de veerkracht van boxen te testen, raad ik je aan om zelf, vanuit stand, met je knieen op de boxen te vallen. Je bootst daarmee het gaan liggen van de koe het meest nauwkeurig na. Als dit niet onaangenaam is, heb je te maken met een goede mat.
Bij mij is het noppenmatras nog even soepel als 2 jaar geleden.
Onbekend
Hoe boots ik het uier dan na ?? Moet ik herkauwend vallen of kwijlend ? Ik denk dat ons Hanny 112 belt als ze het ziet. (wel een goeie tip hoor)
Onbekend
Hoe zit het melk uitliggen in de zomer bij hoogproductieve koeien?
Wij hebben pastura mat van De Boer hier op liggen de koeien veel melk uit.
Onbekend
In mijn geval, met een robot, is melk uitliggen niet een groot probleem. Toch zijn er ook in mijn koppel enkele oudere koeien die dat doen. Vaak dieren met een hoge melksnelheid. Of het met deze mat veel slechter is geworden, ik heb niet die indruk. Gewoon geregeld even bij de boxen langs, en strooisel over die natte plekken, dan is het goed te beheersen.
Onbekend
inderdaad, noppenmatras van DSD Dokkum. op R boxen, voet eruit gesneden
Onbekend
was aan et googlen naar koematrassen en kwam op dit forum...
praat mij niet van noppenmatrassen, heb na een jaar of 6 mijn buik vol van BROUWERS NOPPENMATRAS.
leek eerst heel mooi maar na een jaartje of 4 vielen de gaten erin en leek het wel berg en dal in mijn stal.
pleur alles eruit(ook nog een zooi om af te voeren)
en er komen nu dikke dunlomatten in.
die hebben zich bewezen.
moet nog een metertje of 30 hebben dus wie nog wat heeft liggen...jaap123 schreef:
>
> inderdaad, noppenmatras van DSD Dokkum. op R boxen, voet
> eruit gesneden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koematras geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
17
TREFWOORDEN