Zand in ligboxen

Zijn er prikkers die zand in de boxen gebruiken?
Hoe zijn de ervaringen?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
2 jaar gehad
slechte ervaringen.
Onbekend
met het zand zelf of de verwerking ervan?
Onbekend
perfect, de koeien staan heerlijk op, je hebt veel minder bacteriedruk tov zaagsel en veel minder tov van stro en in de zomer bij warm weer is het ook nog verkoelend. Er moet een dichte vloer zonder opslag daaronder en daarnaast heb je meer slijtage van rubbers e.d.
Onbekend
In stro zit tot 1000 x minder bacterien dan in zaagsel lijkt wat vreemd maar is het wel. In Duitsland maakt men nog wel een gebruik van kalk- stro als boxvulling.
200 kg gehakseld stro 750 kg kalk en 200 tot 400 liter water, in deze verhouding mengen in een voermengwagen en je zou een prachtig product krijgen om de boxen mee te vullen.
Onbekend
Je zegt "je zou een prachtig produkt krijgen....". Dus je hebt er zelf geen ervaring mee. Maar zou je kunnen vertellen waarom met het water toevoegt? Is dit bijv. om stofvorming tegen te gaan of om een betere "pakking" in de box te krijgen?
Onbekend
Ik kwam het tegen toen ik op zoek was naar instrooimachine's op de site van Van Lengerich. Daar hebben ze schepbakken om de boxen in te strooien en ook een kleine zelfrijder ( grootte grasmaaier) waar de baken aan passen op een folder kwam ik het kalk-stro verhaal tegen.
De site ligt momenteel off-line voor vernieuwing dus ik kan de link er niet bij plaatsen.
Onbekend
gaat die kalk niet aan je voermengwagen plakken?
Onbekend
hallo,

Ik ben één keer op een bedrijf in duitsland geweest die dit op deze manier deed, één keer per week een mengsel van stro, kalk en water in de voermengwagen zo in de diepstrooisel box. veehouder was erg tevreden

Ik was daar op uitnodiging van Hartmann, een bouwondernemer uit Duitsland die ook graag in NL aan de gang wil.

Erik
Onbekend
Ik heb het geprobeerd in de betonmolen, heb zelf geen voermengwagen. Dat plakken valt reuze mee. Het wordt eer rul mengsel wat net niet meer stuift. De kalk gaat aan het stro plakken.Denk dan het daardoor ook beter blijft liggen.
Onbekend
Ik zit er ook al lang aan te denken. Vindt er toch teveel nadelen aan zitten wat betreft bewerkelijkheid. Betreft prijs denk ik dat een diepstrooiselsysteem goed overkan met zand. Je moet de kosten voor het verwerken van zand niet onderschatten. Veel slijtage aan alles in de stal.
-vloer
-melkmachine
-mestschuif

ook zul je een duur putsysteem moeten maken met overstort e.d. Dan komt de smeerlapperij met het uitscheppen ook nog. Je maakt mij niet wijs dat je met wagens slijk te maken krijgt. Met alle rotzooi van dien. Plaats weer schoonmaken etc. etc.

Zaagsel is duur maar daar blijft het dan ook bij. De gevolgkosten van zand moet je ook mee tellen.De bacteriedruk kun met kalk net goed onder de duim houden. Ik denk dat als ik nieuw ga bouwen ik op termijn gewoon een opslag maak waar je zaagsel en kalk los in kan storten zodat het mengt en daarna met een soort holras bakje erin draait. Als je de boxen niet dieper maakt dan 5-10 cent op een verhoogde vloer valt de arbied ook nog veel mee. Op deze manier ben je in 15 minuten per week klaar met je boxen betreft aanvullen
Onbekend
ik hoorde laatst dat je zand uit de uitzakbakken wel verschrikkelijk lang moet laten liggen. Het blijft maar dunne drek. Kan iemand die verhalen bevestigen? Ik denk ook dat je door het intensieve gebruik van zand op je hele erf incl huis zand vind op plekken waar je het niet wilt hebben. dan maar ouderwets rubber matras met zaagsel.
Onbekend
Even geleden stond hier ook iets over zand en diepstrooiselboxen. Toen stond er ook een link naar [www.swaving-stalinrichting.nl] . Ik vind dit een heel interessant consept, de blister mat. Ik ben van plan om me hier verder in te verdiepen. Misschien voor jullie ook een idee om eens te gaan praten met deze mensen?
Onbekend
Het prikt nogal..
Onbekend
Voordat je aan die swaving matten begint zou ik ererst dit topic lezen:

[www.veeteeltforum.nl]

komt ook die swaving mat voorbij en wordt door kenners negatief beoordeeld
Onbekend
Iedereen die zandboxen overweegd moet eerst eens iemand die het systeem al heeft gaan helpen de put leeg te scheppen. Dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie "deze bende wil ik niet".
Ik ben geen koeienboer maar help af en toe bij iemand die sandbedding heeft en heb hem eens geholpen met de put leegscheppen. Dat was zo'n onbeschrijvelijke bende vandaar mijn advies. Verder is het veel werk om de boxen vol genoeg te houden want de koeien mogen graag een gat graven. Dat kost erg veel zand. En als de boxen hol liggen is het een grote smeerbende is mijn ervaring.
Onbekend
Met kalk in ligboxen , wordt de mest kwaliteit een stuk slechter!
Onbekend
verklaar!
Onbekend
lulkoek
Onbekend
Ik laat van de week maar een auto met beton komen, in plaats van zand.
Zegt dat genoeg........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
14
TREFWOORDEN