Koeien hebben ingebouwd kompas

Koeien hebben ingebouwd kompas

Koeien zijn gevoelig voor het magnetisch veld van de aarde en stellen zich het liefst op met hun lichamen op een as van noord naar zuid of precies tegengesteld. Dat zeggen Duitse en Tsjechische wetenschappers na op satellietfoto's van Google Earth de positie van meer dan achtduizend koeien te hebben bekeken. In zestig tot zeventig procent van de gevallen lagen de koeien loodrecht op de evenaar, wat volgens de onderzoekers een significante afwijking is van willekeurige houdingen.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek verschijnen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De beelden van Google Earth misten overigens de scherpte om uit te kunnen maken of de koeien hun kop vooral naar het noorden of naar het zuiden keren.

Magnetisme

Het idee om te onderzoeken of runderen gevoelig zijn voor magnetisme ontstond vanuit eerdere studies naar het effect van het magnetisch veld op kleinere dieren. Zo is bekend dat bijen en termieten zich met behulp van een speciaal orgaan aan de hand van magnetisme oriënteren.

Uitsluiten

De onderzoekers zeggen mogelijke andere verklarende factoren -zoals een geprefereerde houding van de koeien ten opzichte van de zon of de wind- te hebben kunnen uitsluiten. Bij andere dieren, zoals herten, werd in het onderzoek een soortgelijk fenomeen waargenomen. De onderzoekers, onder meer verbonden aan de Duitse universiteit van Duisburg-Essen, zijn nu van plan ook te gaan kijken naar schapen, geiten, paarden en wilde zwijnen.

Bron: nu.nl

Dit zou natuurlijk ook voor de stal kunnen gelden....

Poll:

Poll: Zijn de ligboxen in de stal noord-zuid geplaatst?
  • Ja
  • Nee oost-west
  • [*]Ik geloof er niet zo in
    Tussenstand:

    Deel dit topic

    « Terug naar discussielijst

    Deel ook jouw kennis en inzicht

    Hebben de thema's stal , koeien , geiten , schapen , paarden , ligboxen en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

    REACTIES
    0
    DEELNEMERS
    0
    WEERGAVES
    0