Waterbedden als boxbedekking

Hallo,

Zijn er mensen die waterbedden als boxbedekking hebben.Ik ben erg benieuwd naar hun ervaringen.

alvast bedankt!

Groet,Wim

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Loop ook met het idee rond om komend seizoen de oude DeLaval matten eruit te gooien en er iets ander in te leggen. Maar de vraag van mij is nu: WAT is het beste?
Wimsumar
Beste HP30: Waarom wilt u de "oude Delaval"-matten vervangen? Van nieuwe kan een koe ook geen melk geven.
Onbekend
Heb je helemaal gelijk in. Maar een gedeelte van de matten is al een hoek afgescheurd of er zit een scheur in. Het schoonmakken van de matten gaat veel te veel tijd kosten.
Onbekend
Beste Wim,

U moet niet vergeten dat veel van uw collega's naarstig zoeken naar mogelijkheden om hun fiscale winst te drukken en hun kostprijs in de buurt van de opbrengstprijs proberen te brengen...
Onbekend
Hoger koe comfort moet zorgen voor hoger rendement op de lange termijn........

Ik denk dat dat altijd je uitgangspunt moet zijn,het is bij aanschaf veel geld dus daarom ben ik benieuwd naar bevindingen van collega veehouders.

Groeten.Wim
Onbekend
Heb ai 10jaar waterbedden van Dunlop ,ze zijn nog nieuw gebruik geen stroeisel .Met een kalvende koe moet je even oppassen ,door het vrucht water en een iets zwakkere koe glijden ze wel eens uit .Haal die er dan voor die tijd er weg.
Onbekend
Terinformatie jaargemiddelde opgave fabriek .Kiemgetal 7.Celgetal 135
anonymous_994
Geen strooisel ? Hoe hou je de matten droog dan?
Ben ook wel benieuwd naar dit systeem. Vorige week nog zand in de boxen gezien, mooi voor de koeien maar ....
Onbekend
Nog nooit een zak stooisel gebruikt,ze staan hoger dan de zijkanten vocht loopt eraf .Komt ook nooit een mestkorst op.Net zoals ik al aangaf met kalvende koe opassen ,heeft toen 2koeien gekost in combienatie met melkziekte
Wimsumar
Beste Melkveehouab: Dat is nu zo verschrikkelijke jammer van dat argument. Immers, over de investering betaal je ook belasting (19% b.t.w.) en heel veel ijzer, steen, beton, kunststof en dus ook boxbedekking heeft restwaarde E 0,-. M.A.W. als het niet echt noodzakelijk is, is het beter het geld te sparen.
Onbekend
ik ben altijd bezig om de afvoerleeftijd (levensproduktie) van m'n koeien te verhogen, maar helaas lukt het niet altijd. Een goede huisvesting helpt daarbij. Ik had ook rubbermatten in de boxen en heb ze jaren geleden al vervangen door matrassen en ben daar nog elke dag blij mee. Voor honderd euro per meter hoef je het niet te laten en afvoer door beengebreken is voor mij zo'n beetje verleden tijd. Nu is de vruchtbaarheid vaak het probleem!
Onbekend
tip: gebruik een eigen stier... doe het zefl ook. na 2 keer insemineren (koeien) en 1 keer insemineren (pinken) gaan ze bij de stier. dat resulteerd in zon beetje 15 procent van de koeien bij de stier en iets meer bij de pinken
Onbekend
helaas, geen ruimte al staat het wel op m'n verlanglijstje!
casev
100 euro per meterhoef je het niet te laten?Dat word bij elkaar bij de meeste toch een heel bedrag,.
Onbekend
110 euro per box op 5jaar x 10.000 kg melk per box=0,22 euro per 100 kg melk. Nu maar hopen dat de matras 10 jaar meegaat. Ik geef hier liever geld voor uit dan bijvoorbeeld gegalvaniseerde spanten te gaan gebruiken ipv normaal geverfd e.d.
Het enige probleem is dat de koeien soms ruzie gaan maken wie er kan liggen met 10% overbezetting. Gedurende de dag is het erg rustig in de stal en ligt driekwart of meer van de koeien.
Onbekend
Wat is nu de levensproduktie bij afvoer?Van de laatste jaren?
Onbekend
36000kg. Ik weet niet of dat veel is, maar d'r is nog het een en ander aan te sleutelen. Het is mooi om die produktie te zien stijgen, maar ik heb d'r momenteel ook een paar koeien bij die ik bewust niet meer drachtig maak doordat ik anders teveel problemen verwacht bij de volgende lactatie. Deze melk ik nog een dik jaar door en doe ze dan hopelijk dik weg.
Onbekend
Hi,

Nu heb ik een misschien wel overbodige (domme?) vraag, maarre, hoe zit dat eigenlijk met die waterbed dingen.
Zitten er verwarmingselementen ook in, want water kan verrekte koud zijn en is een zeer slechte isolator, dus ik vroeg mij af hoe deze dingen in de winter aanvoelen en of ze dus een element hebben. Dan de volgende vraag, als er een element in zit, hoe is het stroomverbruik van die dingen?

Groeten.
Wimsumar
Beste Willem: De kans op bevriezen is in Nederland klein. Het koudste moment van de dag, de nacht, is de kans dat er een koe op ligt ook groot en de warmteafgifte van de koe voorkomt daarmee bevriezing . Of het overigens nadelig is dat het water in de koematras bevriezen kan weet ik niet maar het rubber zal daarvoor wel dik genoeg zijn om niet te beschadigen. Verwarmingselementen zitten er zeker niet in, dat word veel te kostbaar. Voor koecomfort hoeft het water ook niet warm gehouden te worden. Een koe heeft altijd een dikke leren jas aan.
Onbekend
Beste Wimsumar,

Bedankt voor je antwoord, al kwam het wel een beetje kleinerend over, maar dat zal aan mij liggen.
Verder ben ik mij er van bewust dat het weinig vriest in Nederland, dat woord heb ik dan ook niet in mijn mond gehad.
Ik weet dat de dames een leren jasje aanhebben, maar tussen jouw en mij, ook die kunnen het behoorlijk koud hebben, met hun leren jasje aan. Als ze ziek zijn wil je ook niet dat ze zo op het kale beton liggen, ondanks hun leren jasje aan, dan probeer je ze toch ook op het stro of zaagsel te hebben?
Mijn vraag was in jouw ogen misschien een beetje achterlijk, zal wel, maar het schoot mij gewoon te binnen, verder niet. Ik weet niet of je zelf al eens op een waterbed gelegen hebt, als dat element niet werkt, is het verrekte koud, dat kan ik je wel vertellen. Ook zonder dat het vriest, in een huis met gewoon kamer temperatuur.
Onbekend
Ja Willem dat klopt. Maar jouw denkfout is dat je koeien vergelijkt met mensen. Qua uiterljk zijn er inderdaad vaak veel gelijkenissen, maar de klimaatbehoefte van een koe is heel anders. Zeker een hoogproductieve melkkoe heeft een heel ander temperatuurtraject waarbij ze zich lekker voelt dan een mens.
Dat verandert inderdaad als ze niet lekker in hun vel (leren jasje) zitten. Dan is extra comfort en warmte gewenst.
En verder heb ik zelf geen ervaring met waterbedden voor koeien. Eerlijk gezegd lijkt het me een wat dure benadering voor een goed ligbed.
Wimsumar
Beste Willem: Het antwoord van Melkveehou. onderschrijf ik graag nog even. Het staat buiten kijf dat watermatrassen voor de koeien zeer comfortabel kunnen zijn maar ik en vele anderen hebben wel eens een koe die net zo makkelijk op de roosters gaat liggen ( zelfsvoor een open deur waar het tocht als de pleuris) als in een box. Zelfs de ongeneeslijke damslapers kunnen prima presteren. Dus welke waarde heeft dan de goedbedoelde extra comfort? Ik heb "gewone" 3 cm dikke rubbermatten in de boxen en strooi nouwelijks zaagsel. Wat ik wel een aanrader vind n.a.v. eigen ervaring is de boxbreedte naar 1,2 meter brengen en voor de droge koeien 1,3 m. Dat word door de koeien zichtbaar als weldaad ervaren! Voor mezelf lijkt me een waterbed ook niet het je van het, afgelopen zomer voor E 45,- Aupingbed (als nieuw) gekocht in de Kringloopwinkel met vermelding als VEEDRINKBAK op de kassabon, dus bedrijfskosten. Na gedane arbeid is het goed rusten op kosten van de zaak.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/10/2008 20:38 door Wimsumar.
anonymous_78
hoelang schrijf je af op die drinkbak wim?
Wimsumar
Beste Theo: Bij dit soort van bedragen valt het onder "klein materiaal", dus in één keer afboeken. Dan komt "mijn slaapplek" ook niet op de inventarislijst en kan bij belastinginspectie geen moeilijkheden opleveren. Kijk, dan zeg ik dat ik er maar een bed van gemaakt heb omdat ie nogal lekte.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/10/2008 21:33 door Wimsumar.
casev
doe er zout water in, en het bevriest niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boxbedekking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN