Illustratie van: TerraJohnDeerefan

Stalstrooimiddel

Hallo Collega's

Wie heeft ervaring met het gebruik van een stalstrooimiddel op een koematras om de infectie druk te verminderen we strooien nu twee keer per dag eerste soort vuren zaagsel op het matras,,,er zijn nl zoveel produkten op de markt enkele ,, Boxclean , Stalosan,Actilith,Stalstrooi van boerenwinkel ,graag jullie reakties

Deel dit topic

Reacties

anonymous_46
Boxclean en Staldren (Agriprom) zijn dezelfde, wij hebben het een half jaar geprobeerd, beide helpen niet, alleen extra werk en schrale spenen. Dus geen lager celgetal (of hoger na het stoppen) en niet minder (of meer na het stoppen) mastitis. Maar het helpt er altijd 1 of 2 wanneer je AB of andere hulp hebt, die kunnen dan meer uren draaien... (je moet het op de natte, schoongemaakte plekken gooien en daarover wat zaagsel strooien en als het kan meerdere keren per week/dag, arbeidsintensief met nihil resultaat). In de kalverboxen/hokken heb ik er betere resultaten van: minder vliegen/maden, maar ja daar strooi je behoorlijk royaler met het poeder.
Wil je het in de stal goed doen, dan ben je op 150 plaatsen zo 2 a 3 zakjes per week nodig a 18 euro per zak (volle pallet), dus dat tikt lekker aan... Succes!
Stalosan is trouwens bijna 10 euro per zak duurder, dus tikt nog harder door...
Wimsumar
Beste Grensboer e.a.:Eén van mn buren gebruikt strooisel uit een paardenmanege. Het is dus een mengsel vanvochtigzaagsel/houtvezel met paardenmest. In diepstrooiselligboxen word het bij kruiwagens vol eringereden. Tevens schijnt het een heilzame werking op het celgetal te hebben. Maar, ik vind 't niet wat.
Onbekend
twee keer in de week een kruiwagen kalk op 180 boxen (voorin) met daaroverheen een laag zaagsel, 2 keer daags tijdens het melken worden de boxen gestrooid door iets naar achteren te krabben, geen ervaring trouwens met andere middelen.
duitser
Wij doen al een lange tijd paardemest in de boxen. Werkt goed en kost niets. Celgetal is soms wel eens een probleem, maar dat was voor die tijd met zaagsel net zo. Op dit moment celgetal van 234. Oorzaak; zijn weer begonnen met dippen na jaren niets doen. Uieronsteking op gem 70 koeien, hooguit4 tot 5 per jaar.

Hier zelfs al een collega meegemaakt met compost in boxen. Of de KKM dit allemaal accepteerd weet ik niet.
Onbekend
al deze veelal dure middelen hebben geen heilzame werking, gewoon kalk werkt vaak net zo goed.
een andere optie is om ipv zaagsel, gemalen of gehakseld koolzaad of tarwestro te gaan gebruiken bij vertering en vermenging met uitgelegde melk/mest enz daald de pH minder als met zaagsel dus minder bacterien groei.
Wel opgemerkt dat stro minder vocht opneemt, dus wel min 2x per dag met schuifkrabber langs de boxen om natte/vieze stro er uit te harken en beetje schoon/droog van voorin de box naar achteren te harken.
wij hebben al jaren knap overbezetting in de stal en kunnen het op deze manier beheersbaar houden.
Onbekend
Al die dure middelen bestaan voor een groot gedeelte uit kalk. Dus waarom eerst geen kalk proberen. Wel twee keer per dag strooien. Ben je ontevreden hierover kan je altijd nog een ander middel proberen. Maar de resultaten laten zich moeilijk meten.
Onbekend
Kijk eens naar de collega's om je heen die goed scoren qua celgetal. Zelf altijd tussen 100 en 120 en doe verder niks apart. Wel twee a drie maal daags goed de boxen schoonkrabben, dit houd ze ook droog. Die producten kosten allen een vermogen op jaarbasis en van geen enkele is werking echt bewezen. Stop dan je geld in een goed dipmiddel wat de spenen ook goed verzorgd. Dit komt tenminste op de plek waar het moet zijn, en gezonde, niet schrale spenen sluiten gewoon netjes af na het melken. Zo zijn er stiekum veel producten op ons erf die enkel en alleen goed zijn voor de leverancier, en wij als kudde gedrag ze allen maar gebruiken.
Wimsumar
Helemaal mee eens Frees.
jeroenk
Gebruik nu Lavameel, voegt gelijk wat extra mineralen in de mest toe en maakt het net zo droog als kalk, maar is niet zo aggressief voor de spenen.
EKObert
Ik gebruik gemalen stro met wit zaagsel. Dit bevalt prima. Celgetal 180.
Maar ik heb een vraag aan JeroenK: welke mineralen zitten er in LAVAMEEL, volgens jou? En wat betaal je voor lavameel?
Onbekend
wij gebruiken boxclean.
Dit strooien we 2 keer per week, daarnaast gebruiken we dennenzaagsel in de boxen...

Celgetal: rond de 100.
klaas de b
Bedrijf waar ik vroeger stage heb gelopen deed vleeskuikenmest in de boxen. De hele administratie omtrent de mest bestond toen nog niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zaagsel en koematras geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN