Mortelaro en of stinkpoot

Wij hebben al een aantal jaren last van mortelaro/stinkpoot.Elke 2a3 weken moeten er wel een aantal koeien behandeld worden. Bekap ze,maak de klauwen schoon ,smeer er hoofgel op.Als je deze koe 4dagen erna bekijkt is ze geheel, dan wel zo goed als genezen.Maar een paar weken later wel weer een paar andere koeien.Koeien bekappen is niet mijn hobby.Het zit waarschijnlijk in de stal waardoor we er nooit helemaal van af komen.Heeft iemand hier een oplossing om ervanaf te komen.Gebruiken elke week voetbad formaline/kopersulfaat.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
moeilijk verhaal, de volgende punten kunnen meehelpen het probleem te verminderen;
zorgen voor een goede weerstand middels een uitgeballanseerd rantsoen met voldoende aandacht voor suikergehalte min 60 gr / kg ds. en de mineralen en sporenelementen met name zink (huid) en natuurlijk ruim voldoende structuur voor een goede benutting van het rantsoen. minimaal > 1.33 kg melk per kg ds (totale rantsoen)

weidegang in combinatie met een roosterschuif om de besmettings druk in de stal zo laag mogelijk te houden, ook goede ventilatie is hierbij van wezenlijk belang.

zorgen voor de juiste concentratie (vooral niet te laag) formaline. gebruik zelf 8 liter op een voetbad van 100 liter. doe dit overigens lang niet elke week. maar ongeveer een keer in de 6 weken.

Heb zelf gelukkig niet veel last van mortelaro, op dit moment 1 koe op een koppel van 96, die slepende melkziekte heeft gehad.

kan op dit moment niet meer bedenken wat je zou kunnen doen.

succes!
Onbekend
Er is ook hoofgel voor in de rugspuit doe het onder het melken even schoonspuiten dan de hoof ... . er op spuiten . gebruik geen voetbad voor mijn eigen gezondheid.En voldoende strutuur is heel belangrijk volgens mijn ervaringen .
Onbekend
roosterschuif schuift bij mij de mortelaro van de koeien naar de pinken
pinken van 6 maand
Onbekend
die horen in een andere stal
Onbekend
Dat was vroeger zo, nu wordt daar anders over gedacht.
Onbekend
Ik hoorde laats dat bedrijven die jongvee elders laten opfokken,veel problemen hebben rond het opstarten van de vaarsen dus een moeilijke 1e lactatie hebben,dit bedoel je waarschijnlijk of niet ?
Onbekend
tot 6 mnd apart huisvesten
Onbekend
De koeien bij mij hebben d'r sporadisch last van, maar het probleem is eigenlijk opgelost. Met name de open zijwanden zorgen voor een snelle opdroging van de roosters en zorg dat de roosters regelmatig schoon zijn, zodat de koeien op de kale grond lopen en niet in de mest. Daarnaast probeer ik het jaarrond het ruw eiwitpercentage tussen de 15,5 en 16,5 procent te houden met maximaal 400 OEB, met ruim structuur. De koeien hadden bij mij in het verleden de meeste pootproblemen in de weideperiode, ze lopen nu beter binnen.Daarnaast mineralenhuishouding in de gaten houden en ik voer altijd ruim krijt bij ook bij lage fosforgehaltes in rantsoen. Probeer niet te veel wisselen van rantsoen en gebruik nooit en never een stier met matige poten (<105)

Met het voetbad doe ik bijna hetzelfde, 1x per 3 weken formalinebad5% met 25 kg kopersulfaat25%drie dagen lang elke dag bad met niet of nauwelijks mest.
Onbekend
Hoeveel kopersulfaat gooien jullie op 100 Liter water ? ( 25 kg begrijp ik dat goed ? )
Is wel veel maar als het dan helpt wil ik dat ook eens proberen .
Ik doe meestal 4 tot 5 kg op 100 liter water .! ( te weinig ? )
Onbekend
nee sorry voor de verkeerde uitleg. We beginnen met een voetbad van ongeveer 150 liter water met 7,5 liter formaline en 1/3 van de 25 kg kopersulfaat. We proberen het bad redelijk schoon te houden en dat er bijna geen koe in @!#$. Dit doen we 2 melkmalen, waarna het bad weer gevuld wordt met water met 5% formaline en weer 1/3 zak kopersulfaat. Dag nummer 3 doen we hetzelfde met het laatste deel kopersulfaat erin.
Je zou denken dat het een besmettingsbadwordt na drie dagen maar het gaat eigenlijk best goed. Pas wel op wat voor formaline en kopersulfaat je gebruikt, er zijn verschillende concentraties in de handel en er is ook voederkopersulfaat in de handel en dat werkt helemaal niet. Er wordt bij ons ongeveer een zakje kopersulfaat per maand gebruikt, ik strooi dus geen graszout groen meer!
Onbekend
probeer het eens met lincomisine en de ouder wetse blauw spray
maak het voet bad klaar met warm water en voor die tijd alle klauwen schoon spuiten met hoge druk reiniger
gebruik het voet bad een keer en de volgen de dag een nieuwe
heeft bij mij geholpen groetten peter
Onbekend
Vorig jaar april is er een lely discovery geinstaleerd vanaf die tijd mooie droge roosters,weinig mest op de roosters open zijwanden.Desalniet te min is het probleem nog niet geheel opgelost,wel enorm verbeterd.Lincomicine mag dat nog,is dat nog verkrijgbaar.
Onbekend
2 keer per dag de roosters aan schuiven en elke week een voet bad met om en om koper en formaline (koper consentratie niet te laag doen) heeft bij mij wonderen gedaan.
En zorg dat je een paar kippen krijgt dan kun je lincomicine op halen bij de veearts.
Onbekend
staphorst je moet ook maar eens in het grijze gebied kijken formaliene is goed als je geen problemen hebt maar het helpt geen kloten als je mortelaro hebt kijk ook ff naar het voer heb je genoeg structuur anders kun je hooi bij voeren of gerste stro
staphorst je hebt 14 dagen veel werk maar daarna ben je er van af ik heb het hier ook gehad ps hoe hoog is je celgetal
Onbekend
Hoe voldoet de discovery? er waren eerst wat problemen geloof ik, en is die plastic kap nog heel?
Onbekend
heb zelf veel probemen gehad.
nu lopen ze eens per 10 dagen 3 dagen lang door een 5% oplossing formalinebad
dit bad is wel 5 meter lang
dat dit bad iets versmeerd is niet erg, de werking blijft
alleen bij warm weer werking korter, gebruik geen warm water
deze behandeling doorgaan, ook als de problemen over zijn
heb sindsdien nagenoeg geen problemen meer
Onbekend
Gebruik alijd voetbad 1dag 1x/ 3wkn, dit met een 3% formaine + 4% kopersulfaat, hierbij gooi ik altijd een paar liter vloeibare zeep(voetbad 1000 ltr), hierdoorhecht het kopersulfaat beter, kost weinig en een goed resultaat.
Onbekend
Ik heb geen roosterschuif mijn voetenbad is te koop en heb geen noemenswaardige mortelaro.Ik heb wel kippen en een handspuitje in de melkstal,is nog erg arbeidsextensief en goedkoop ook.
Onbekend
Handspuitje met kopersulfaat werkt ook prima 1l koper op 5liter water
Onbekend
2 keer per jaar koeien en jongevee 45 minuten in een[ 13koeien] groot bad met formaline en koper
Dat kost me dan wel 2 dagen per keer maar de rest van het jaar dan ook geen werk mee
Onbekend
Discovery voldoet prima naar tevredenheid. Elk uur gaat hij een route schuiven zodat hij elke route 7 keer per dag gaat,tijdens melken staat hij stil. De kap is nog helemaal heel De koeien willen als ze staan te vreten graag op het laatste moment aan de kant zodat er ook wel eens een over de robot gaat,hier kan hij wel tegen.Wij voeren ca 1kg graszaadhooi per koe per dag voer met mengwagen
Onbekend
Ter aanvulling, ik lees nog al wat reacties van een bloemspuit met kopersulfaat en of lincomicine om in de melkput te gebruiken,dan hebben je koeien het nog welEr zijn veehouders die geen mortel- / stinkpoot hebben. Wij willen er graag van af inplaats van behandelenMisschien is het ook wel een vrij algemeen probleem waar toch heel moeilijk vanaf te komen is of niet af te komen is.
Onbekend
Wil je er vanafmoet je de oorzaak bestrijden bakterien doodmaken dus.
Onbekend
Perazijnzuurbad kost weinig en nergens schadelijk voor al kiep je het in de melktank helpt tegen alle bacterieen en virussen,je kunt met de rugspuit er de stal ook mee doorgaan dan ben je gewoon 99% van de veroorzakers kwijt.Werkt meteen en lang Volgens mij in NL weinig ervaring je kunt er ook de reiniging van de melkerij koud mee uitvoeren scheelt tientallen euros energie.Op elk bedrijf in oost-duitsland te vinden ook bij geemigreerde nederlanders.

[www.onderzoekinformatie.nl]

Als je wilt neem ik wel eens een paar jerrycans mee naar NL.

Wofasteril zur Mortellaro-Bekämpfung (voor diegenen met duitsknobbel)

KESLA PHARMA WOLFEN GMBH

Wofasteril® Einsatz zur Prophylaxe und Therapieunterstützung von Klauenerkrankungen der Rinder

Praxisinformation für Rinderzüchter

Wofasteril® ist ein universell einsetzbares Desinfektionsmittel mit einem Wirkstoffgehalt der Peressigsäure von 40g / 100 ml. Es kann in vielen Bereichen der Rinderhaltung sehr erfolgreich eingesetzt werden. Sehr beachtenswert ist die Anwendung an der Klaue zur Prophylaxe und Therapie von Klauenerkrankungen, wie Mortellaro. Dazu eignen sich Durchlaufwannen und Sprühbehandlungen.

Die Anwendung am lebenden Tier setzt nach deutscher Rechtssprechung eine Arzneimittelzulassung voraus. Wofasteril® ist ein humanmedizinisches Arzneimittel und kann nach § 56a (3) Arzneimittelgesetz umgewidmet werden. Die Europäische Arzneimittelagentur (EMEA) belegt die Anwendung von Peressigsäure bei Mortellaro und den Einsatz bei allen lebensmittelliefernden Tieren ohne Festlegung von MRL Werten.

Die Stabilität des Präparates Wofasteril® im Klauenbad ist, wie Untersuchungen zeigten, auch bei Belastung mit organischem Schmutz bemerkenswert gut. Mikrobiologische Untersuchungen unter Praxisbedingungen im Klauenbad ergaben, dass es zu keiner Weiterverbreitung von Mikroorganismen über das Klauenbad kommt und dass die Klaue erfolgreich desinfiziert werden kann.

Folgendes gilt zu beachten:

·Vorschaltung eines reinigenden Bades ist empfehlenswert

·Die Herde sollte klauenpflegerisch in Ordnung gebracht werden bzw. sein

·Anwendungskonzentration im Bad nach Bestandsgröße festlegen

bis zu 100 Tiere / Klauenbad Ausgangskonzentration 1% Wofasteril®

bis zu 150 Tiere / Klauenbad Ausgangskonzentration 1,5% Wofasteril®

in größeren Beständen sollte das Bad entsprechend gewechselt werden

·Lösung frisch ansetzen und nach einem Durchlauf der Herde verwerfen.

·Die Anwendung sollte mindestens 1 x wöchentlich erfolgen und im Wechsel mit klauenpflegenden Bädern erfolgen

Um dauerhaft erfolgreich zu sein und Reinfektionen zu vermeiden, die Hygiene von Stallflächen, Triebwegen und Wartehöfen notwendig. Eine regelmäßige Reinigung und Desinfektion senkt den Infektionsdruck. Zur Desinfektion der Flächen (auch im belegten Stall) eignet sich das Wofasteril® - Kombiverfahren in 0,5%iger Anwendung (10 Liter Gebrauchslösung setzten sich zusammen aus 50 ml Wofasteril® E 400 + 150 ml alcapur + 9,8 Liter Wasser) als Sprühdesinfektion mit geeigneter Technik ( Hochdruckreiniger, Sprühwagen, Rückenspritze ).
Onbekend
Hello

Perazijn zuur welke concentratieen hoe te gebruiken in voet bad

Alvast bedankt
Onbekend
staat op de site van wofasteril1 tot 1,5 %
we zijn er helemaal vanaf al 3 jaar geen bad meer gemaakt.
Onbekend
elke week een potenbak zoals je nu ook doet 1 dag in de week met alleen koper zonder formaline .
formaline bijt namelijk de wond open en dus houd je een wond aan de poot en zit de mortolaro er zo weer op .
en zorg dat je roosters schoon zijn vooral als ze door de poten bak heen gaan.
Onbekend
Hallo boerin,

Je schreef over een kruidenmengsel voor een een goede weerstand,
mijn vraag is nu wat voor kruidenmengsel is dit??
aukevd
sinds ik consequent op de 1e van de maand een voetbad aanmaak met formaline heb ik beduidend minder koeien met mortellaro en stinkpoot is gedaald tot nul. bad is na drie dagen leeg en gaat dan aan de kant. Geen roosterschuif oid aanwezig
DeBoerin
Wij hebben de koeien al ca. 12 jaar het gehele jaar binnen.
We hebben (gelukkig) heel weinig problemen met mortelaro of stinkpoot.
Sinds ingebruikname melkrobot geen voetbad meer gebruikt. Dit is niet alleen goed voor de koeien maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van de boer.
Een kleine opsomming van onze werkwijze verduidelijkt misschien waarom zo weinig problemen.
- structureel 2* per jaar alle koeien bekappen.
- goed uitgebalanceerd gemengd voeren met voldoende STRUCTUUR.
- roosters goed schoon houden (sinds ca 2 jaar met discovery, voorheen handmatig)
-gebruiken een kruidenmengsel voor een goede weerstand

wij handelen steeds preventief, voorkomen is beter dan genezen (en kost uit eidelijk minder geld enmelk)
DeBoerin
het kruidenmengsel heet runderfiten is gemaakt door onze klauwverzorger, tegenwoordig wordt het geproduceerd door E.F.S Holland uit Culemborg
We voeren dit al jaren, en hebben het een korte tijd niet gevoerd, dit was volgens ons goed merkbaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , koe en voetbad geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
40
TREFWOORDEN