Brown swiss stieren

Zijn er prikkers die ervaring hebben met brown swiss stieren ,we lopen met het idee om deze in te zetten op de melkkoeien weten jullie nog fokkers van dit ras?.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
heb 7 brown swiss koeien (2de en 3de kalfs) aan de melk en ben er super tevreden over. Benen zijn super, uiers goed werkbaar, zeer goede gehalten en melkgift kan met een zwartbonte mee. Ben nu massaal weer brown swiss aan het gebruiken. Let er enkel op dat je ze niet gebruikt op taaie koeien aangezien de melkbaarheid wat traag is, maar dan ook nooit last van hoog celgetal en mastites.
Onbekend
Maar wat brengen de uitstootnuka's op?
Hier zijn niet blij met Brown Swiss kalveren.
Onbekend
Wil je echt duurzame koeien ga dan voor de BS kruising ik melk circa 120 kruislingen van 30 verschillende stieren. Ik ging 10 jaar geleden eigenlijk alleen voor het superieure beenwerk, dat is ook uit gekomen, maar het gedrag van de BSvind ik helemaal super. De dieren hebben gewoon een gen verstand meer dan een HF. Ik ben tussen door ook nog wat aan het kruisen geweest met MB en Fleckvieh waar we inmiddels ook een 30 dieren van melken ook van circa 5 verschillende stieren. Vergeleken met de BS verliezen ze het, de uiers zijn slechter productie lager beenwerk slechter en met name de Enrico dochterszijn nog al trapperig, de MB bevallen mij beter dan de Fleckvieh's. Maar als je aan HF gewend bent is de overgang naar de BS een verademing. Bij de eerste paring moet je vooral letten op het geboorte gewicht, ze dragen zomaar 10 dagen langer en stieren van 70 kg zijn geen uitzondering als je zomaar wat gebruikt. Ik gebruik ze van alle KI verenigingen daar ik zelf insimineer. Daarom geef ik hier wat tips van allemaal ,de topper is Alta Pronto internationaal bewezen goede productie en melkbaarheid wel melktypisch dus iets minder zwaar dan andere. GGI heeft verreweg het grootste aanbod aan BS stieren waaronder vele Pronto zonen. Delta verkoopt Rombo ook goed maar Brown2 isniet goed te klein matig beenwerk en Jackpot die zijn wel goed maar niet al te hoog eiwit wel erg groot. Kijk voor echt goede informatie eens op braunvieh.de klik op de bruine stier dan krijg je een overzicht van 4 ki -verenigingen bij Memmingen staat een heel overzicht van alle beschikbare stieren met hun sterke en zwakkere punten, iedere 3maanden een update van nieuwe stieren en vrijwel alle stieren zijn verkrijgbaar via GGI. Zelf gebruik ik op dit moment veel Pronto en Husir en vangen veel kalveren van Vinner ook Ameranto heb ik in het vat zitten die wordt in Nederland nogal wat opgehemeld omdat die goede betrouwbare NL cijfers heeft maar internationaal zijn de eerder genoemde beter. Voor meer info kun je wel mailen, veel succes en ze zulle je verassen!
Onbekend
BS BOER Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wil je echt duurzame koeien ga dan voor de BS
> kruising ik melk circa 120 kruislingen van 30
> verschillende stieren. Ik ging 10 jaar geleden
> eigenlijk alleen voor het superieure beenwerk, dat
> is ook uit gekomen, maar het gedrag van de BS
> vind ik helemaal super. De dieren hebben gewoon
> een gen verstand meer dan een HF. Ik ben tussen
> door ook nog wat aan het kruisen geweest met MB en
> Fleckvieh waar we inmiddels ook een 30 dieren van
> melken ook van circa 5 verschillende stieren.
> Vergeleken met de BS verliezen ze het, de uiers
> zijn slechter productie lager beenwerk slechter en
> met name de Enrico dochterszijn nog al
> trapperig, de MB bevallen mij beter dan de
> Fleckvieh's. Maar als je aan HF gewend bent is de
> overgang naar de BS een verademing. Bij de eerste
> paring moet je vooral letten op het geboorte
> gewicht, ze dragen zomaar 10 dagen langer en
> stieren van 70 kg zijn geen uitzondering als je
> zomaar wat gebruikt. Ik gebruik ze van alle KI
> verenigingen daar ik zelf insimineer. Daarom geef
> ik hier wat tips van allemaal ,de topper is Alta
> Pronto internationaal bewezen goede productie en
> melkbaarheid wel melktypisch dus iets minder zwaar
> dan andere. GGI heeft verreweg het grootste aanbod
> aan BS stieren waaronder vele Pronto zonen. Delta
> verkoopt Rombo ook goed maar Brown2 isniet goed
> te klein matig beenwerk en Jackpot die zijn wel
> goed maar niet al te hoog eiwit wel erg groot.
> Kijk voor echt goede informatie eens op
> braunvieh.de klik op de bruine stier dan krijg je
> een overzicht van 4 ki -verenigingen bij Memmingen
> staat een heel overzicht van alle beschikbare
> stieren met hun sterke en zwakkere punten, iedere
> 3maanden een update van nieuwe stieren en vrijwel
> alle stieren zijn verkrijgbaar via GGI. Zelf
> gebruik ik op dit moment veel Pronto en Husir en
> vangen veel kalveren van Vinner ook Ameranto heb
> ik in het vat zitten die wordt in Nederland nogal
> wat opgehemeld omdat die goede betrouwbare NL
> cijfers heeft maar internationaal zijn de eerder
> genoemde beter. Voor meer info kun je wel mailen,
> veel succes en ze zulle je verassen!

He code weer niet opgeslagen vandaar andere naam klik op braunvieh.de en dan op rinder union batem wurtenburg voor het meest complete overzicht van beschikbare stieren gewoon naar beneden door klikken, succes!
Onbekend
mijn brown swiss zijn allen van 1 stier namelijk hilltop acres Jolt. Dit was destijds de nummer 1 tpi in amerika en scoort nog steeds hoog. Gebruik nu weer uitsluitend deze stier. Kwa karakter heb je gelijk, het zijn eigenwijze koppige dieren en dat viel in mn zij aan zij melkstal in het begin niet mee om ze op de plek te krijgen. Maar verder zijn ze tussen het koppel wel heel mak. Door de eigengereidheid zijn het wel sterke dieren die zich makkelijk in een koppel kunnen handhaven
Onbekend
Ik melk al bijna 20 jaar kruislingen, waaronder een gedeelte Bss.
Het zijn zelfredzame harde beesjes die een leuke boterham voor je kunnen verdienen. Melksnelheid is en bliet na 20 jaar een aandachtspunt.
Laatsgebruikte Bss is/was hier Amaranto; een Italiaan.
Juist deze melktypische brownie vanwege mn groot aandeel montbéliarde in het koppel.
We melken ca 225 koeien waarbij 1 persoon zich met het melken en stalwerk bezig houdt. Dan zijn crossie's , waaronder de Bss, ideaal.
Onbekend
Jups, maar ik ken nie meer onder mn eige naam reageren want dan doet deze saait ruk tegen mij.
Onbekend
ik ben op zoek naar een zuivere bs pinkenstier met een goede afstamming misschien is dit wel een goede gelegenheid om die vraag eens op te werpen
nuka stier met goede afstamming mag ook

gezien de discussie liefst een kalf met normale draagtijd
Onbekend
doe het andersom zet zwb op bs. dan is de melkbaarheid en uier zichtbaar en de keus van zwb is groter
Onbekend
Na de F1 heb ik vele probeersels lopen, het liefst doe ik een verdringingskruising richting zuivere BS. Het is dan wel belangrijk om die stieren te zoeken met de meeste liters vandaar dat ik Husir en Pronto veel gebruik. De nadelen van het ras komen dan wel aan het licht zoals soms eenkleurig rode kalveren als die wat enkel zijn worden ze voor jersey uitgescholden. Zijn ze donker dan is er niks aan de hand, ze zijn meestal zwaarder dan HF stiertjes en brengen meestal ietsje meer op. Daar hetheterosis effect na de F1 ( wat op HF circa 8 tot 10% is volgen Les Hansen) bij verdringingskruisen daalt ,kruisen we ze ook wel met MB en FLV waar we ook al vaarzen van melken die produceren goed en zijn groter dan uit een zuivere HF. Alles wat niet super is kruis ik overigens met een belg, echt super kalveren krijg je dan.Ook kruising pinken kunnen wel een belg brengen ze hebben veel meer ruimte dan een HF pink. Kalveren willen inderdaad wat moeilijker drinken, dat heb je met al die rassen zowel MB als FLV en ook belgen zuipen soms wat moeilijker. Maar geen probleem direct de zonde erin het komt eigenlijk altijd goed ook al duurt het soms een week. Ook de melkbaarheid is een punt van aandacht bij de F1 valt het wel mee maar sommige F2zijn traag vandaar Husir de snelst melkende BS in Duitsland. Ook doen we een aantal met Zweeds RB en proberen zo de maximale heterosis vast te houden, die zijn nog niet aan de melk overigens. Daarna misschien wel weer HF maar hooguit een keer want ik ben blij dat ik daar bijna vanaf ben.
Onbekend
Wie kan me helpen met het telefoon nummer van zents in vorden ?
Onbekend
Volgens de telefoongids zou dit het moeten zijn:
Ruurloseweg 107

7251LD VordenRoute
0575-556723

Ook interessant is het bedrijf van André Mulder in Wijthmen

[www.ecoloar.nl] tel 0529 401929. Biologisch en ook alleen brown swiss (ook pure graze en meer interessante zaken)
Onbekend
bedankt melkveehouder
anonymous_46
Dat valt nog wel mee (tegen), wij hebben er ook 7, maar dat is niks bijzonders. Alleen de Playboy's (Italiaanse goede fokbrown swiss stier) doen goed mee met de rest. Dit komt volgens Veecom doordat ze in italie in vergelijkbare koppels gemolken worden, itt de duitse (Alta/Tellus/CRV) stieren, welke nog veel in kleine, (aanbind)koppels hun fokwaardes halen. Ik heb een paar goede Plaboy's van goedemoeders en die doen het goed, paring volgens triple aAa. De andere BS-dochters hebben net zo goed celgetal, beenwerk en uierproblemen als de rest van de veestapel. Wel allen goed eiwit! Vergis je echter niet op de koppigheid!!! Je kunt makkelijker een zwartbonte koe vast zetten of bekappen dan een Brown Swiss, ze zijn enorm eigenwijs en sterk!!
Playboy's zijn niet taai, je moet dan ook Brown Swiss fokstieren kopen met alle gegevens bekend, dus ook melkbaarheid, dochtervruchtbaarheid en afkalfgemak, Playboy is pinkenstier en dochters kalven ook gemakkelijk, ondanks de kruisbreedte (groot manco bij Brown Swiss). Triple aAa code 615243.
Wij gebruiken nog wel BS, maar heel beperkt, moeten niet denken aan een stal vol van die bruine, koppige beesten, wachten eerst wel eens af of ze ook met gemak 10 jaar oud worden, zoals de moeders....
Succes!!
anonymous_46
Zelfde geld, maakt niks uit, gezeur van de handelaar, want ze drinken goed en zijn net zo bevleesd als zwartbont, of beter..
jan w
Je zou eens naar zents in vorden kunnen bellen, hebben alleeen bs
hookwood
Hee henkie is er ook weer!
anonymous_106
het probleem dat ik zie bij andere boeren is dat de kruislingen, wil je het goed doen, anders gevoerd moeten worden dan onze minder efficiente zwartbonten
dwz de kruislingen worden vaak te vet zodat ze niet de leeftijd halen die je graag wilt

wil je kruisen om meer kracht in de koeien te halen zo ik eens proberen om mry of blaarkop te gebruiken
dit zijn dieren die meer voor de melk worden gehouden dan voor het vlees
en dit gaat meestal wel goed

zelf gebruik ik veel sperma van woudhoeve russel maar dit is bijna op
dus nu zoek ik een nieuwe stier met veel conditie en hoge gehalten

kalm an klaas
schoppenboer
Kijk, dit is tenminste nuttige praktijkervaring waar wij als prikkers wat aan hebben!
eikelenboom
Wat is jullie advies na de F1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en fokkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
30
TREFWOORDEN