Export fokvee Rusland

De export van Nederlands fokvee naar Rusland is vanaf nieuwjaarsdag toegestaan. Het ministerie van LNV bereikte een akkoord met de Russische autoriteiten over de exportvoorwaarden.

Ondanks het akkoord durven exporteurs nog niet daadwerkelijk vee te exporteren. Reden daarvoor is dat LNV nog wacht op bevestiging vanuit Moskou.

Het certificaat waarmee vee het land in kan is ruim voor de kerst naar Rusland verstuurd. LNV heeft daarna niks meer gehoord uit Moskou. 'We gaan ervan uit dat het allemaal in orde is. Zolang er geen officiële Russische goedkeuring is, bestaat de kans dat de koeien het land niet in komen', meldt een woordvoerder.

Op slot
De Friese exporteur Nammen Schaap heeft de indruk dat LNV niet erg hard loopt om het in orde te krijgen. Hij bracht eind februari 2008 voor het laatst vee naar Rusland. Daarna ging het slot erop vanwege blauwtong.

In de periode daarvoor ging zo'n 70 procent van alle Nederlandse vaarzen naar Rusland. Schaap wacht dan ook met smart op groen licht.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
welke landen zijn er dan nog meer open voor export?
Coen
Russen (en andere MOE-landen) kopen nu massaal vaarzen in Dld, maar wat ik gehoord hebben zouden ze liever vaarzen uit NL hebben
hookwood
want die zijn goedkoper...?
Onbekend
Ik heb er 2 verkocht voor Rusland, 3 maand drachtig 950 euro zullen volgende week weg gaan.
Onbekend
is dat incl btw?
Onbekend
Dat is inclusief btw en exclusief premie (volgens mij 48 euro)
Onbekend
Had er begin oktober wat verkocht voor 1200 naar Rusland, dezelfde pinken boden ze nu 950 voor.
Blijven eerst maar eens staan. Maken de exporteurs er nu misbruik van nu er zoveel vee is? De Russen betalen vast niet minder.
anonymous_763
als er weer genoeg gasgeld van Oekraine binnen is kan de prijs weer stijgen!
hookwood
Kan natuurlijk dat de exporteurs nu een dikke marge hebben, maar die russen zijn toch ook niet gek? Die zien ook wel dat er geen bijna geen beest voor export gaat en dat zij ze feitelijk voor het uitzoeken hebben.

Je moet maar rekenen dat de proffesionele opfokkers ze nu liever voor 950 naar Rusland sturen dan dat ze er straks geen kant mee op kunnen.
Jack Rijlaarsdam
En wat doe jij zelf? Ik meen dat jij ook royaal in het vee zit?
hookwood
Wij hebben al jaren niets meer voor export verkocht. We laten alles afkalven en verkopen dan op de binnenlandse markt. Quotumtechnisch hoef ik nu nog geen aparte dingen te doen omdat nu de afkalfpiek pas komt en er weer een partij vaarzen instromen. Wat het nieuwe quotumjaar brengt zullen we dan nog maar weer eens afwachten. Misschien loopt de export volgend jaar wel weer volop en krijgen we weer te maken met hogere prijzen voor gebruiksvee of gaat het quotum niet volkomen.... We zullen wel zien. Ik zal wel wat ruimte in de nieuwe werktuigenloods moeten inruimen voor wat pinken...
Jack Rijlaarsdam
Wij hebben een bezetting van 130% in de loopstal, terwijl er nog een tiental vaarzen instromen komende anderhalve maand... Het exportverbod heeft ons behoorlijk dwars gezeten, zeg maar. Verse vaarzen zijn momenteel heel moeizaam voor knap geld te slijten; tenminste wanneer je niet zo'n goede fokkerijnaam als Hookwood hebt.
hookwood
Ik verkoop ze gewoon niet, dan kunnen me de prijzen ook niet tegenvallen. Enige wat nog tegenvalt is de leaseprijs, maar om nu nog bij te sturen met verkoop van vee valt ook niet mee. Er moet nog Ă©Ă©n koe uit (bewust gust gelaten) maar die is eigenlijk nog niet dik genoeg en geeft nog een kg of 15 per dag. Het is een Russel dus dikke melk en brengt de kost dus nog goed op.

Ik zal nog eens krititsch naar de brokgift kijken van de dieren die drachtig zijn zodat die niet overdreven meewerken aan het overschrijden van het quotum.
Coen
vorig jaar voor beste prijzen een aantal kalfvaarzen verkocht om overschrijding melkquota te beteugelen; ondanks toen hoge melkprijzen zijn we met die verkoop nog steeds zeer content.

dit jaar waren er wederom voldoende kalfvaarzen op aanwas; vanwege exportverbod waren de opbrengstprijzen abominabel slecht en zijn er een aantal aangehouden omdat de melkprijzen nog steeds redelijk goed waren.

voor ons wordt het dus ook afwachten wat de komende maand de melkprijzen en de leaseprijzen gaan doen; we zullen eveneens de brokgift wel neerwaarts aanpassen + er zal wel "een goedkoop DOC-brokje" in de voersilo komen
ben ik ieder geval blij dat de politieke blokkade in NL op de export van vee eraf is/gaat
anonymous_246
je hebt in ieder geval nu de aannemers voor het uitzoeken om een stuk aan je stal te bouwen
Onbekend
wil niet de knuppel in het hoenderhok gooien maar ik vind het jammer. De hele export mag van mij wel opdoeken.
Ik heb dus andere belangen(voor de ingewijden, het is financieel rond)
hookwood
Moet je toch eens uitleggen DD.
Onbekend
laat ik het zo stellen, dat ik weinig belang heb bij duur exportvee, dat trekt het andere ook mee naar boven(en nu niet vragen wat het andere is, mijn buget kent ook limieten)
Wimsumar
Beste D.D.: Gefeliciteerd, met het ''andere''.
Onbekend
nu nog het goed besteden, ik heb de tijd
casev
je hebdestaatsloterijgewonnen,enhebt meteenje quotum verdubbeld ?Dus nu ff gauw de vaarzen erbij zoeken
Onbekend
vanochtend nog een aanbieding gehad van dr.vaarzen (kalfd.d jan-april) 860 euro thuis, wacht eerst maandag af.
Coen
Export vaarzen naar Rusland weer onzeker; de export van fokvaarzen naar Rusland staat opnieuw op losse schroeven.

Tot gisterenavond leek er nog niets aan de hand. Het Veterinair Informatie Punt kwam vervolgens met het bericht dat de export mogelijk niet door kan gaan. Rusland stelt extra eisen. De inhoud van deze eisen is tot nu toe nog onbekend.

“Dit gaat tegen alle toezegging van het ministerie van Landbouw in”, zegt directeur Johan van de Berg van exportvereniging Veepro. Het ministerie zou eerder hebben laten weten dat met de voorbereiding voor export kon worden begonnen.
arie.j
Er zijn alvaarzen naar de exportstallen voor quarantaine.
Bij mij is er gisteren 1 vertrokken
Onbekend
4 weken terug 5 vaarsen verkocht voor rusland gaan niet weg want meer en meer wordt duidelijk dat rusland nu ook geld zorgen heeft . worden geen toe zeging meer gedaanen krediet vertragen worden gebloceerd door de banken van vertrouwde exporturs ook worden er nu noch hogere eisen gesteld aan het blauwtong virus 1 tot 24
casev
ik ben blij dat ik geen exporteur ben !Want die exportstallen zullen nu wel stampesvol zitten.

dat zullen een hoop telefoontjes / overurenwordenop dat kantoor bij Bles


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/01/2009 20:56 door casev.
Onbekend
Schaap koopt ook beesten voor Jordanie, 600 stuks, misschien kunnen ze daar heen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , koeien , export , blauwtong en fokvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3