Vraagje?

Ik wil graag een rosestiertje afmesten. Hij is nu reeds 6 maaden, maar ik sta in dubio: nu verkopen of toch verder afmesten.
Morgen komt de veekoopman en die zal hem taxeren. Om een goede (kosten)afweging te kunnen maken heb ik nog een paar vragen:

- Op welke leeftijd is een rosekalf slachtrijp?
- Hoeveel kg geslacht gewicht houd je dan over?
- Wat zijn ongeveer de slachtkosten van zo'n dier?

Hopelijk heeft iemand hier er ervaring mee en kan me van wat antwoorden voorzien.

Sorry, ben vrouw en blond en wil echtgenoot overtuigen van zelf slachten

Deel dit topic

Reacties

Coen
Bernie, wij mesten elk jaar 2 tot 4 stiertjes af voor eigen gebruik
- voeren hz overtollige melk, iets snijmais en krachtvoer
- 8 à 9 maanden worden ze aangehouden
- eindgewichten bruto circa 350 kg en netto circa 175 kg
- slachtkosten; zeer verschillend, echt in de eigen regio navragen
porsche928
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------

> - slachtkosten; zeer verschillend, echt in de
> eigen regio navragen

Vragensteller wil zelf slachten
Wimsumar
Beste Bernie: Het ideale slachttijdstip voor rosékalfsvlees is mij niet bekent. Ik vind het wel jammer dat niet maximaalde zeer snelle jeugdgroei tot ruim 2 jaar benut word bij slacht op 6-9 maanden. Het geeft veel meer vlees voor lagere kostprijs.

''Zelf"slachten lukt eigenlijk niet meer vanwege de I & R registratie van de dieren.
Coen
de maximale jeugdgroei wordt bereikt tot circa 9 maanden; bruto 1,25 kg groei per dag

vanaf 9 maanden tot 24 maanden wordt bruto maar juist de 1,0 kg per dag gerealiseerd
Wimsumar
Beste Coen: Het hangt er uiteraard vanaf wat een dier op welke leeftijd te vreten krijgt maar ik had de groeiresultaten andersom verwacht.
porsche928
Heb daarover toevallig net met een Limousin-mester gesproken in de buurt van het adelijke Beetsterzwaag, over waar de meeste kosten zitten bij het mesten, deze fokker slacht overigens wel zelf een select aantal per jaar en verkoopt het ook zelf. Levert volgens hem aardig wat op, tesamen met het vervangen van krachtvoer door ruwvoer zonder mineralentekort en het terugbrengen van de veeartskosten uiteraard.
Onbekend
Traditioneel zal het rosekalf rondom de 8-9 maanden gehouden worden voordat deze geslacht is. De 375 kg klopt behoorlijk met een 200 kg geslacht gewicht.Jouw kalf zal momenteel nog wel behoorlijk minder zijn in de kg's en deze kun je er nog wel extra uithalen. De vetbedekking geeft aan of het beestje klaar is. Als de rug mooi gevuld is en er geen botten meer uitsteken, dan ben je al een heel eind. Ik zou zelf niet te lang wachten met het verder mesten en nu volop energie voeren om het beestje "klaar"te krijgen. Wim en anderen willen misschien meer kilo's vlees, maar ik vind persoonlijk het zeer malse kwalitatieve rosevlees erg lekker (kwaliteit gaat voor kwantiteit). Daarnaast kun je dit vlees snel bakken (enkele minuten) en hoef je niet zo lang in de keuken te staan. Wanneer je alleen traditioneel draadjesvlees wil zou ik het beest nog maanden houden.

Ik hou zelf af een toe een kruislingvaarskalf van belgische blauwe aan en houdt dit beestje bij de reguliere vaarskalveren in het hok en voer het de eerste maanden wat extra soyaschroot bij naast het normale rantsoen van mais en kuil/hooi. Na een maand of 5 geef ik het beestje wat meer energie van het koeienvoer (tarwe of ccm) en mest het af tot ongeveer 7 maanden en dan is deze ongeveer150 kg of meer geslacht. Ik vind dit vlees lekkerder dan van een melkras. Helaas weet ik niet wast de kosten zijn, want m'n slager is een goede vriend van mij en we helpen elkaar onderling weleens dus...
anonymous_46
200 kg geslacht is ideaal, niet teveel slacht kosten, hier 0,65 per kg (plus vracht en afvoerkosten, totaal ong. 30 euro) en heerlijk mals vlees (idd rose) wat heel gemakkelijk en snel te bereiden en weg te krijgen is. Zeker niet te vet, hetgeen op hogere leeftijd snel gebeurt bij een niet ideaal voerschema. Hier pakken uit gemak vaak vaarskalveren uit een tweeling stier-vaarskalf, elk jaar wel 2 of drie, lopen zo in de koppel mee, je voert ze tot een jaar hard en daarna kijk je hoever de diepvries is.... Trouwens het genoemde vlees verkoopt erg gemakkelijk in de familie/buurt, mocht je zelf niet bergen kunnen in de vriezer. 4 euro per kg is zeker zonder schaamte te vragen, want het is echt kwaliteit en heerlijk ......
anonymous_137
slachten kost vaak een euro de kilo plus afvoer restmatriaal en bse test, (in jou geval bespaar je de test omdat zij of hij nog geen 2 jaar is) komt denk ik zo rond de 275 euro.
Onbekend
Helaas,
Het heeft niet mogen baten.
Kalf is vandaag opgehaald, nadat hij gisteren de baas gemolesteerd had.
We houden het er maar op dat ie iets tegen mannen heeft.
Ik heb nooit last met hem gehad.
Maar in ieder geval bedankt voor jullie reacties.
Misschien de volgende keer dan toch maar een vaarsje aanhouden ipv een stier.
In eigen beheer geslacht vlees is toch wel erg lekker.
Coen
Bernie schreef:
-------------------------------------------------------
In eigen beheer geslacht vlees is toch wel erg lekker.

je weet wat je eet; bovendien is jong rundvlees super gezond
anonymous_78
>Helaas,
>Het heeft niet mogen baten.
>Kalf is vandaag opgehaald, nadat hij gisteren de baas gemolesteerd had

een goeie reden om dat kalf te molesteren en in de vriezer te duwen
anonymous_292
Vandaag geslacht. Hoe weet je dan nu al dat het vlees lekker is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's afmesten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
345
TREFWOORDEN