Illustratie van: Jasperfendt

INNOVATIEVE STAL IN KOUDUM

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="[fpdownload.macromedia.com]; width="480" height="360" id="player" align="middle"><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="movie" value="[www.landbouwfilmpjes.nl]; /><param name="quality" value="high" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><param name="width" value="480" /><param name="height" value="360" /><param name="scale" value="noscale" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed src="[www.landbouwfilmpjes.nl]; quality="high" bgcolor="#000000" height="360" width="480" name="player" align="middle" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" scale="noscale" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="[www.macromedia.com];

Innovator Anton Stokman uit Koudum (Fr.) heeft deze maand zijn nieuwe stal in gebruik genomen. Bij het ontwerp hield hij rekening met een breed spectrum aan wensen en eisen. „Ik heb Marianne Thieme uitgenodigd om te komen kijken, maar ze is er nog niet op ingegaan.”

Bron: [agrio.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_106
een mooie nieuwe stal met aandacht voor mens, dier en maatschappij
ook mooi vind ik de brede looppaden al lijkt het me duur bouwen
zo kunnen de koeien nog beter elkaar passeren en hun natuurlijk gedrag laten zien
het lijkt bijna op buiten lopen alleen is de ondergrond nog hard
ik zou wel willen weten of rubber op de vloer tussen de gleuven ook een optie is

kalm an klaas
Wimsumar
Beste discussieleden: Als je dan een koe over de mestschuif heen ziet stappen in zo'n stal met dichte vloer dan wil je voorlopig nog niet van de roostervloer af, op laatstgenoemde hebben ze iets minder vuile poten.
Onbekend
Vloer blijft naar mijn idee vrij nat, ook de hoge schuif + ketting is eigelijk oude techniek....
Verder natuurlijk erg mooie stal!

ps. blijft die vloer zo stroef ?
hookwood
Het is juist ook het idee dat de vloer nat blijft. Daardoor wordt ie juist niet glad.
Onbekend
wat kost zo'n stal/stand ???
brabo
Hoezo in de toekomst een betere melkprijs omdat zijn dieren het beter zouden hebben. De koeien staan gewoon op de beton in de nattigheid. Dat heb ik wel eens beter gezien. Verders mooi bedrijf maar volgens mij niet echt vernieuwend.
jeroen groot
Ik vind ïnnovator Stokman" ook lichtelijk overdreven, als je met deze stal op de proppen komt, wat overigens niets van de stal afdoet, degelijk en beproefd. Maar innovatief niet echt.
anonymous_14
Het gaat erom dat een dichte vloer, zonder directe afvoer van urine, wat wel gebeurt bij een hellingvloer of "traditionele" sleuvenvloer, niet geldt als emmissie arm. Hierdoor kun je officieel na 1-1-2010 je koeien niet het jaarrond opstallen. Stokman heeft deze stal gebouwd en gaat zelf veel geld ca 30000 tot 40000 euro investeren in onderzoek om dit wel te realiseren, hij is dus wel degelijk inovatief.
Wanneer de ketting netjes in een van de sleuven valt en je de schuif iets vaker laat lopen blijft de vloer schoner en hebben de koeien minder last van de ketting. De schuif is niets hoger dan de instap van de boxen, ik heb nog nooit een boer daarover horen klagen. Als deze stal goedgekeurd wordt, is er eindelijk een systeem waar goedkoop en emissie arm hand in hand gaan. Ruime looppaden zijn door het ontbreken van een mestkelder ook goedkoop te realiseren in combinatie met berijdbare looppaden.
Volgens mij is het systeem ongeveer gelijk aan dat van steegro.
brabo
Je noemt hemzelf weldegelijk inovatief omdat hij veel geld gaat steken in onderzoek. Het lijkt me dat inovatief dan niet de juiste woordkeuze is.
Het ging erom dat de stal inovatief zou zijn. Dat is hij volgens mij dus niet, want dichte vloeren zijn er al genoeg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal en innovatieve stal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN