Illustratie van: Wilting NH

Sochtends of savonds koeien voeren met mengwagen?

Hee hallo,
Ik was benieuwd hoe jullie er over denken sochtends of savonds voeren. Zitten zelf een beetje in dubio,
Als de koeien sochtends gevoerd worden lijkt me dat over de dag heen er veel meer vreetactiviteit is omdat de koeien snachts vooral liggen.
Wat is beter voor de voeropname?

Deel dit topic

Reacties

+8
casejxu
Vergeet niet de praktische kant... als ie smorgens stuk gaat heb je nog de hele dag om wat te regelen. Als ie om 5 uur stuk gaat heb je minder makkelijk wat anders.

Tenzij de buurman smorgens voert en je daar heel goed contact mee heb😝

Wij voeren zelf smorgens na de koffie en dat bevalt prima.
+3
Terwisscha
Quote Reactie van @casejxu:
Als ie om 5 uur stuk gaat heb je minder makkelijk wat anders.

Daar heb je helemaal gelijk in. Zondag avond voor de kerst bodemketting schots en scheef in de blokkenwagen liggen. Ben je S'avonds weer eventjes zoet mee.... Maar goed wel weer een leuke vulling voor de avond. 😉😉
+1
BEboer
@casejxu Hahaha ik dacht dat ik de enige was met die strategie 😂 Ik denk ook altijd het zou maar eens kapot gaan zondagavond... Savonds is het beste voor de koeien maar voer smorgens uit veiligheid ook verveeld de zon mij vanaf 11u id zomer en 15u in de winter 😂
+1
casejxu
@BEboer pa voert altijd eigenlijk. En die doet t half 10. Als ie op vakantie is stuur ik op half 7. Direct na t melken. Ben je met grootste klussen weer klaar voor de dag
+1
newholland6640
Ik voer om de paar dagen. Maar mocht ik elke dag voeren zou ik sochtends voeren. Koeien zijn veel rustiger sochtends
+3
mf 6150
Als je voer goed is maakt het geen donder uit, zolang het voerhek maar 24/7 vol ligt. In principe komen er dan bijna geen koeien naar het hek tijdens het lossen.
'S zomers maakt het wel iets uit door de warmte, dan vind ik het prettiger als ik smorgens heb gevoerd.

Zou vooral doen wat het makkelijkst werkt, als je altijd smorgens moet voeren en er zit een keer iets tegen met melken, ben je de sjaak. Zeker als het voer dan bijna op is, overdag is makkelijker aanschuiven dan snachts (of je hebt automatisch aanschuiven)
Terwisscha
Quote Reactie van @mf 6150:
ben je de sjaak

Dan past het voeren nooit. Voer je s'avonds voor het melken zoals hier, dan kom je ook in de knel met het melken. Als er iets kapot gaat, is dat altijd hoogst ongelukkig en gaat dat vaak ten koste van iets anders.
mf 6150
@Terwisscha
Stel je hebt gedoe met melken, of zaterdag ff te diep in t glaasje gekeken. Dan ben je zondag later klaar met melken, kans dat t voer dan op is is groter, dat bedoel ik
+1
bluepower12
@mf 6150 klopt mooiste is rond de koffie. Ook als het voer eens krap is kan het best zijn dat het voor melken al op is. Als je rond koffie voert kun je altijd wat eerder voeren als het op is
+7
Herbert
Als je geen aanschuifbotje hebt heeft savonds voeren de voorkeur volgens adviseurs. Dan ligt er de hele nacht een dikke ril voer voor zodat vaarzen ook genoeg de kans hebben om te vreten. Overdag kun je de restanten vaker aanschuiven.
+1
@Herbert Precies, dat is de reden dat wij ook savonds voeren. Hele nacht de tijd om vers voer te vreten, de volgende ochtend aanschuiven en je hebt gelijk weer wat activiteit in de stal kun je mooi langs de boxen en koeien bij de robot halen etc.
+1
Hobby boertje
@Herbert hier voeren we ook om die reden 16:00 's middags. Bevalt goed en mocht er dan wat stuk gaan kun je altijd bellen dan zijn de onderdelen vaak de volgende ochtend wel beschikbaar. Ook heeft de buurman wel een voerwagen mocht dat nodig zijn voor een keer.
+2
dx11
@Herbert zo denk ik ook. Plus met weidegang ligt er dan niet heel de dag voer voor het hek zonder koeien.
+2
Fendt926Driver
@Herbert hier ook vaak s avonds voeren om dezelfde reden.
Overdag kan ik wel 5 keer voer aanschuiven.
Maar s nachts kom ik er niet aan toe om te doen.
+3
Braboboer
@Herbert

Als je een goed gemengd mengsel hebt schuiven ze het beperkt naar voren.

Ik los rond 10 uur s ochtends veeg het savonds voor het na bed gaan aan, de volgende ochtend kunnen ze nog voer aan als ik op stal kom.

Scherpe messen, lang genoeg mengen en indien nodig water toevoegen.
casejxu
@Braboboer mee eens hoor. Wij voeren smorgens idd. Schuiven om 4 uur met de shovel aan. Kun je mooi de boxen en roosters doen. En de volgende ochtend als de koeien in wachtruimte zitten nog even 1 keertje met de hand👌
new holland koen
@casejxu Niet vaker aanschuiven? Hier na de lunch om een uur of 1, 's avonds voor en na het melken, 's avonds voor het naar bed gaan en 's morgens weer voor en na het melken. En dan na het ontbijt weer voeren.
+1
casejxu
@new holland koen momenteel niet. Zal straks wel anders worden. Maar niet zolang pa der nog woont😝
+1
@new holland koen ik schuif ook maar 1 a 2 keer aan, sochtends voer er voor. Dan rond een uur of 4 een keer, om 8 uur nog een keertje en savonds met de hand. Dan hebben ze het altijd bijna op
+3
rommert14
Quote Reactie van @Jelle Boerkamp6110:
savonds met de hand. Dan hebben ze het altijd bijna op

Dan voer je ze te weinig
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
Dan voer je ze te weinig

Waarom dat dan?
Je kunt toch gewoon voeren op 1% restvoer.
Kwestie van net genoeg inpakken.
Hier op het laatst na 3 a 4 dagen voeren ook een schep of 6 restvoer.
rommert14
@Fendt926Driver dat is gewoon te weinig, dan hebben je vaarzen alleen de rommel te pakken, die komen immers ook niet altijd aan het voerhek, misschien pas als de rest gevreten heeft, en dan ligt er niets meer.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
dat is gewoon te weinig, dan hebben je vaarzen alleen de rommel te pakken, die komen immers ook niet altijd aan het voerhek, misschien pas als de rest gevreten heeft, en dan ligt er niets meer.

Heb 142 vreetplaatsen met voer.
En 91 koeien incl vaarzen aan de melk.
Hoezo kunnen de vaarzen dan niet vreten
Terwisscha
Quote Reactie van @rommert14:
dat is gewoon te weinig, dan hebben je vaarzen alleen de rommel te pakken,

De discussie gaat over het gemengd voeren. Elke hap is in principe het zelfde toch? Hoe zie je dit dan voor je?
Met een blokkenwagen heb je gelijk, maar dat is in Huub zijn geval ook niet zo.
rommert14
@Terwisscha Dat is waar, hier wil het nog wel eens zo zijn dat er schutbladeren van de mais blijven liggen, maar als koeien het op hebben voor het voeren dan krijgen ze in mijn ogen te weinig, dat bedoelde ik eigenlijk
Terwisscha
@rommert14 1% lijkt mij ook niet goed, dat ben ik met je eens. Denk dat 5 a 10% restvoer wel reëel is.
930triplemaaier
@Terwisscha 5% restvoer haalde ik bij lange na niet. zat eerder op 3 a 4%
rommert14
@Terwisscha ja dat probeer ik hier ook altijd aan te houden, dan ben je ook wat meer save als ze ineens wat meer vreten.
+1
930triplemaaier
@rommert14 mijn ervaring is dat je de koeien ook niet te veel moet verwennen want dan gaan ze als het voer bijna op is steeeds meer roeren met de neus totdat ze er niet meer bij kunnen anders hou je steeds meer restvoer over waar ze nog wat mee kunnen. Als je het restvoer door schuift naar de pinken wil je die ook niet te veel restvoer van de koeien voeren want anders worden die weer te vet.
+1
rommert14
@930triplemaaier dat is waar, maar als de 800 pinken bij mij thuis te vet krijg met restvoer van de koeien dan gaat er iets fout 😜
Erco
@rommert14 rommel? 😳Wil jouw kuilen dan wel eens zien😆
sjonnies
@rommert14 idd 10% restvoer ofzo is vuistregel? Ze moeten tijdens t voeren niet in grote getallen na voorhek komen dat is mooiste is mij vertelt
bluepower12
@new holland koen hoeveel voerplekken heb je? Als alle koeien kunnem vreten is paar keer aanschuiven genoeg
new holland koen
@bluepower12 3+0 stal dus meer ligboxen dan vreetplekken. Momenteel kunnen ze allemaal tegelijk vreten maar soms ook niet als er minder droog staan. We voeren gemengd dus is opzich geen punt.
Het grote voordeel van een voeraanschuif robot is dat hij er vaak langs rijdt, wij doen dat lekker zelf. Heb je meteen al het vee gezien en niet te vergeten of de mestrobot wel goed rijdt. Het is ten slotte maar een kleine moeite.
BEboer
@new holland koen hier 84 eetplaatsen op momenteel 139 koeien, had prijs gevraagd voor een nimbo vooraanschuifrobot en deze willen hem niet plaatsen omdat hij teveel voer moet verduwen 😂 als ik hier voor genoeg restvoer zorg en maak dat de bieten genoeg fijngesneden zijn is het bijna nooit drummen ah voerhek. Wij voeren tss 9en 12 smorgens en schuiven 3a4x voer aan. Eerste keer pas om 18u savonds dan gaan ze eerst eten voor het liggen goed voor de slotgaten. Ga snachts soms eens kijken voor kalfkoeien en schuif dan ook voer aan maar zie niet echt verschil in voer of productie 🤷
RaHeados
@BEboer hoe groot zijn de bieten bij jouw na het kort maken, en hoe doe je dat? Hier komen ze graag als de mengwagen naar binnen gaat. Niet alle voerhekken staan altijd vol, maar de meeste wel.
BEboer
@RaHeados ik kan er appelmoes van maken als ik wil maar ze zijn grotendeels moes deel is nog 2op2cm ong. Ik maak premix van 2700a3000kili bieten en 2000a2100 kilo protigold laat hem kwartier op 1000tpm brullen en los het voor de graskuil. Dit heb ik dan voor 3 dagen.
cjw73
@new holland koen jullie hebben het er maar druk mee. Voer in begin van de middag altijd, schuif voor melken aan en savonds laat en volgende morgen voor melken, verder nooit.
+2
Deutz-Fahr-Rijder
@cjw73 druk mee valt wel mee, de minishovel staat waarschijnlijk op de voorvloer, ff op springen, rustig aanschuiven. Meteen alle stierige koeien gezien en nog wat eventuele andere bijzonderheden en dan heb je een efficiënt rondje gemaakt met je shovel. Zo gaat het hier wel en ik verwacht bij @new holland koen niet anders.
+2
new holland koen
@Deutz-Fahr-Rijder Exact, direct ff langs de drogen en je hebt alles weer gezien.
+1
cjw73
@Deutz-Fahr-Rijder vind meestal dat tochtige koeien veel beter zichtbaar zijn als ik op een andere moment gewoon even in de stal ben. Als ik aanschuif gaan die ook even vreten.
+2
casejxu
Quote Reactie van @cjw73:
Als ik aanschuif gaan die ook even vrete

En als ik aanschuif let ik op de schuif😅 daarna even rustig rond kijken
+1
930triplemaaier
@casejxu de tochtdetectie deed de stappenteller en als ie aan bepaalde criteria voldeed werd de koe direct na het melken gesepareerd
+6
casejxu
@930triplemaaier daar ben ik voor aan t sparen incl melker met separatie🙃🙃
cjw73
@casejxu en nog een werknemer voor het andere werk...... 😜😜
+1
casejxu
@cjw73 haha nee hoor. Maar zie graag een melkrobot komen!!
rommert14
@casejxu zijn wij ook aan toe
casejxu
@rommert14 stuk of 30?
rommert14
@casejxu of eentje centraal 😉
casejxu
@rommert14 hoe moet ik dat zien dan??
+1
rommert14
@casejxu Gea maakt een gerobotiseerde carrousel
rubencasecs
@rommert14 geen batchmilken zoals hier in de buurt met 24 Delavals?
rommert14
@rubencasecs dat liep nog niet zo lekker toch?
+1
casejxu
@rommert14 ah zo. Die had ik nog niet gezien eigenlijk
Ruben-Wind
@rommert14 geen personeel te vinden ? Of slijt de Germania toch wel😜
rommert14
@Ruben-Wind personeel is opzich niet het probleem alleen ze kunnen niet melken, germania kan nog even mee dat is het probleem niet.
+1
@casejxu welk merk spreekt je dan het meest aan? 😄
+1
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 Voorkeur is lely. Al hoop ik wel dat ze wat aan het personeelsprobleem in NH gaan doen anders word t toch delaval
+1
@casejxu oja, wij melken nu ruim 12,5 jaar tevreden met een gea, afgelopen 2 jaar met een nieuwe monobox. Die bevalt eigenlijk ontzettend goed. Weinig trammelant mee en bijvoorbeeld, tepelvoering etc houden het heel lang vol
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 delaval en lely zijn de merken die je hier veel zie en bijv delaval heeft super goed dealer netwerk in NH. Lelys doen het hier ook goed alleen ze lopen behoorlijk achter met onderhoud. Komen regelmatig monteurs uit Friesland om ze hier te helpen
+2
newholland6640
@casejxu

Bij vervanging zou fullwood hier ook nog wel een kans krijgen
casejxu
@newholland6640 geen idee wie die hier ondersteund🤷‍♂️
grös
@casejxu
JOZ ? Zou toch bijzonder zijn als de firma zelf geen dealer in de buurt heeft.
Noknok
@grös ik dacht dat er 1 friesland daar ook wat werkgebied had
casejxu
@grös geen idee. Zou niet weten wie der mee draait in de buurt
casejxu
@hookwood contact gegevens Bolsward....
+1
CaseCS130
@casejxu Ja maar die komen wel bij jullie in die hoek en hebben ook wel monteurs uit Noord Holland. Het is ook mijn melkmachine dealer, prima familiebedrijf. En hebben inmiddels al heel wat robots draaien.
+1
casejxu
@CaseCS130 hebben met de dairymaster 2 jaar de dealer in Utrecht gehad. Ook super service alleen als ze toevallig niet in de buurt zijn duurt t altijd even voor ze der zijn🤷‍♂️ en met andere robots als delaval en lely 0 ervaring of bekende in de buurt die er mee draaien.
hookwood
@casejxu goed gelezen, zij zijn Fullwood dealer voor NH
casejxu
@hookwood daarom. Zitten mij ver genoeg. En heb niks met dat merk
+1
hookwood
@casejxu wij hebben altijd al Fullwood gehad, maakt de keuze wat makkelijker en de dealer zit in de buurt.
casejxu
@hookwood wij tot 2012 delaval. Melken sinds november dat jaar met veel plezier in onze 1x12 dairymaster. Tot 2021 dealer om de hoek. Torn 2 jaar holland Utrecht en nu sinds november doet Melktechniek onderhoud en storingen
rommert14
Quote Reactie van @casejxu:
1x12 dairymaster.

Heb je ze er zo door 👌
johndeere6230
@casejxu

Gea zie je ook nog wel zeker? Dealer hier in de buurt komt ook uit jullie hoek vandaan
+1
casejxu
@johndeere6230 ja denk t wel. Maar durf niet te zeggen wie er een heeft hier in de buurt
+1
Vincent.
@johndeere6230
In noord holland zit geen gea dealer, die moet dan uit Alphen ad rijn komen.
johndeere6230
@Vincent.

Dat is waar ook.. maar goed zal qua tijd om het even zijn verwacht ik, richting NH of hierheen
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Jelle Boerkamp6110:
tepelvoering etc houden het heel lang vol

Tepelvoeringen worden toch minder met melken en hebben niets met het merk robot of melkmachine te maken?
Rubber was 4200 melkingen toen ik op de mas zat later bijgesteld naar 3500 en nu is advies bij robot melken al 2500 melkingen.
Siliconen tepelvoering gaan langer mee.
Maar zijn ook duurder
@Fendt926Driver klopt had ik even niet aan gedacht, wij hebben rubberen en moeten met 4000 vervangen worden. Terwijl ze dan nog gewoon goed melken
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Jelle Boerkamp6110:
Terwijl ze dan nog gewoon goed melken

Tot 10.000 melkingen zou je er nog gewoon goed mee kunnen melken.
Maar de sprong naar nieuw is dan te groot bij vervangen.
En in de melkstal trek je ze na een dikke 1500 melkingen nog een keer door en haalden ze de 3500 melkingen prima
@Fendt926Driver 10000 gaat prima idd.
hookwood
@Fendt926Driver rubber is altijd al advies geweest om die om de 2500 melkingen te vervangen
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
500 melkingen te vervangen

voor de 15000 nooit hier , record 23000
+1
@de hoef hier net zo, ons record is 18500 😅
Cowboy3
@de hoef Maar toch geen 15000 met rubber voeringen ?
de hoef
@Cowboy3 jawel driehoek model
+1
hookwood
@de hoef tepelvoeringen zitten hier bij het onderhoudscontract in dus vervang ik ze elke 2500 melkingen. Zaten er hier in het verleden ook wel langer in omdat ik er niet aan dacht. Nu met de robot heb je elke dag in beeld hoeveel melkingen er mee gedaan zijn.
BEboer
@casejxu hebben jullie dan zo'n slechte melkmachine of lichamelijke problemen? Als je een dairymaster hebt zal je toch in no time de koeien erdoor hebben? Aangezien het merk zo lang nog niet in de Benelux zit zal het ook nog vrij jonge installatie zijn. Op langere termijn denken wij ook aan robots maar als je ziet wat stroom onderhoud en aanschaf(zeker nu na de inflatie) schelen melk ik nog wel een eind mooi verder. Weinig jonge boeren willen nog melken zeker hier is buurt, hier bestaat zoiets als zzp'er jammer genoeg niet... Melkers vinden op legale manier lukt nagenoeg niet, gelukkig hier nog mijn ouders maar op langere termijn moeten we ook richting personeel of automatisering.
casejxu
@BEboer sinds 2012 een 1x12 simpel de simpel. 60 koeien in 1,5 incl reinigen,spoelen,schoonmaken en tussen tijds de kalfjes kunnen voeren. Maar ik vind melken leuk maar niet voor altijd🤷‍♂️ en pa zal der een keer mee ophouden en dan kan ik me nog steeds flexibel opstellen
+1
BEboer
@casejxu oh ik dacht dat jullie 12/24 hadden dan dacht ik die is klaar op 45min 😅
casejxu
@BEboer mogelijkheid hebben we wel maar gaat nooit meer gebeuren. Als we robot plaatsen en rond de 60koei kunnen blijven hangen kunnen we onder bestaand dak alle melk en droge koeien houden inclusief zoals nu al de kalfjes tot 2 weken. Die staan nu naast de melkput(makkelijk voeren 👌)
robbies
@BEboer met de VLIF-steun gaat er toch nog 30% van de prijs af bij jullie?
+2
BEboer
@robbies 40 als je jonger als 40 bent 😂😂😂nog 7 jaar tijd om over te denken 🙈🙈🙈
+5
claasfendt
@BEboer je moet niet blind op de kosten kijken toen we hier begonnen met robot melken in een half jaar tijd ruim 15 % meer melk daar kun je al aardig wat kosten mee weg strepen daarbij is ons energieverbruik niet heel veel hoger geworden omdat we van een grote koelmotor naar een kleintje zijn gegaan, het scheelt veel lichamelijke belasting en het belangrijkste is de vrijheid en flexibiliteit dat is heerlijk, ik kan niet voor een ander spreken maar het robot melken is de beste investering wat we hebben gedaan als je het mij vraagt
+1
Ruben-Wind
@claasfendt ken ook wel verhalen waar ze juist 15% minder leveren helaas. Robot melken is mooi maar het kost wel gewoon meer.
+3
newholland6640
@Ruben-Wind

Neem een melkstal met dezelfde opties als robot dan is het gat al een stuk minder groot.
+1
Ruben-Wind
@newholland6640 klopt, maar melkstal gaat wel veel langer mee. Zie veel boeren bij 10-15 jaar toch weer een frisse robot er in doen.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
Zie veel boeren bij 10-15 jaar toch weer een frisse robot er in doen

Wij hebben onze melkstal ook geen 10 jaar draaiende gehad dat er weer een renovatie moest komen.
Tangensiale inlaat bij de melkstroom indicators
3 dubbel aantal pulsators erop omdat de 2 die op de 2 keer 6 te langzaam waren
Grotere diameter melkafvoer leiding
Grotere melkpomp
Grotere vacuumpomp omdat de COM de eisen weer eens aangescherpt had met het reserve vacuum
Afname die niet meer gemaakt kon worden dus nieuw in

Enz. Was niet in 1 jaar maar wel in de 33 jaar dat we in de melkstal gemolken hebben
En dat waren geen kleine rekeningen.

Als hier de robot gaat gaan de koeien mee.
Begin zelf nooit weer aan een melkstal
+2
Ruben-Wind
@Fendt926Driver wij staan ook in een andere levens fase. Jij bent meer van het afbouwen en ik ben nog maar net begonnen.

Melkstal hier is van 1999 geloof ik. Draait nog goed. Geen poespas behalve melkmeting, nieuwe onderdelen zijn er nog wel maar stervens duur. Daarom gaat er meestal gebruikt in.

Ben zeker niet tegen robot melken, maar dat het enkel succes verhalen zijn is helaas niet zo. Zelf gaf je ook al aan dat weiden en robot melken geen succes was.
+1
newholland6640
@Ruben-Wind

Ben het wel een beetje met je eens. Maar ook niet alles past bij iedereen. Jij vond dat weelinkhek bijvoorbeeld ook verschrikkelijk. Ik vind het ook niet alles maar kan er prima mee uit de voeten
+1
@Ruben-Wind robot heeft ook zeker nadelen, pinken die het melkrek weg trappen, of een koe die net de spenen scheef heeft staan etc.
newholland6640
@Ruben-Wind

Dat is opzich wel waar, hoewel ik ook wel verhalen ken van boeren waarbij de electronica in een melkstal na 17 jaar ook op is en niet meer te krijgen is.
+2
claasfendt
@Ruben-Wind ik verwacht dat onze robots 20 jaar mee kunnen, zolang de techniek niet te verouderd word ruil ik ze waarschijnlijk niet in omdat je met nieuwe robots ook gewoon storing hebt
+3
RaHeados
@claasfendt onze robots gaan hun 16e jaar in. Af en toe een enkele keer storing, maar dat hou je zo als je zegt toch wel. Zolang het niet te gek wordt zijn er voorlopig ook nog geen plannen/ ideeën naar om ze om te ruilen 😄.
+1
Ruben-Wind
@claasfendt ik denk ook dat ze steeds beter en zuiniger worden en als het goed is langer mee gaan. Wat voor robots heb je ?
claasfendt
@Ruben-Wind we melken sinds maart 2017 met 2 Lely a4 dus die kunnen nog een poos mee
+5
Braboboer
@Ruben-Wind

Een nieuwe rug en schouders zijn niet te koop 😁
+2
claasfendt
@Braboboer heb al eens verhaal gehoord van een boer met een carrousel die had gezegd de volgende moest de andere kant op draaien omdat hij al 1 schouder versleten had 🤣
+1
Ruben-Wind
@Braboboer klopt helemaal, als je daarom voor een robot gaat ben je eigenlijk al te laat. 😜😅
+1
claasfendt
@Ruben-Wind die zullen er vast zijn maar dan is er wel wat anders aan de hand dan de robots of ze staan op de verkeerde plek of te veel koeien per box
Ruben-Wind
@claasfendt zou kunnen ja, is toch wel een dingetje bij het plaatsten van robots in een bestaande straks
+1
claasfendt
@Ruben-Wind ja dat is een kwestie van veel advies winnen hier wou 1 merk alles gestuurd koeverkeer met een 5 tal selectie hekken eenrichtingshekken en terugslag hekken maken uiteindelijk voor helemaal vrij koeverkeer gegaan en geen spijt van je moet het simpel houden voor koeien
johndeere6230
@claasfendt

Hoeveel koeien hebben jullie er op zitten? Hier moeten er maar een hand vol 3 weken eerder droog, begint aardig druk te worden nu met 65 aan de melk😅
+2
Terwisscha
@J asper waar is jou uitgesproken mening over het robot melken?😜😜
+1
zettelmeyer
@Terwisscha die is mooi rustig de laatste tijd
+1
Terwisscha
@zettelmeyer zal vast zijn goede voornemen voor 2024 zijn🤣🤣, het elkaar het niet zo zuur maken.
+2
T60401
@Terwisscha Na de reactie van @zettelmeyer heb ik vandaag een aantal keer op zijn profiel gekeken. Het langste wat ik gezien heb was 23 miniuten geleden online. Dus nog even geduld kan zijn eigen toch niet inhouden om niet te reageren.
+1
zettelmeyer
@T60401 maar waneer kom jij nou eens die oude koelkast ophalen? Of moet ik hem toch na de stort brengen.
+3
T60401
@zettelmeyer Ik dacht dat prijzen wel thuis bezorgt werden. Maar moet zeggen dat het wel een beetje ver rijden is. Je mag hem wel bij ene @J asper bezorgen die heeft nog wat te goed naar de tip van de maaiers. 😉
+2
zettelmeyer
@T60401 tja in dit geval ophalen... @J asper die had hem al leeggedronken ja.. moet dat nodig keer terug doen. Zal ik hem daar wel dumpen voor je
T60401
@zettelmeyer Hij is wel koppig nu doet hij net of hij ook al niet meer op tractorfan kijkt.
+1
RaHeados
@T60401 uitgelogd, zodat je z'n tijd niet bij kan houden? 🤣
+5
zettelmeyer
@T60401 denk dat die met tf stopt had die het al over
+1
T60401
@zettelmeyer kan effe duren maar komt wel terug.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @zettelmeyer:
denk dat die met tf stopt had die het al over

Als dat zijn goede voornemen is voor 2024.
Dan moeten we dat respecteren.
Fast Eddy
@zettelmeyer

Als hij er mee stopt mogen er wel meer mee stoppen.
+1
T60401
@Fast Eddy Als hij er hier maar niet mee stopt omdat ze thuis wat aan de wilgen hangen? zou zonden zijn
+1
zettelmeyer
@T60401 nee joh hij stopt nie met de boerderij. Heeft net weer geinvesteerd, miss schaamt hij zich er voor
T60401
@zettelmeyer Sta tegenwoordig nergens meer van te kijken. maar mooi dat ze volle bak door gaan. een muf voor de voerwagen
Fendt926Driver
Quote Reactie van @zettelmeyer:
miss schaamt hij zich er voor

Oeps..
Vertel
Wat heeft hij aangeschaft??
Moet wel wat goeds zijn zoals hij alles beter wist..
+1
Fast Eddy
@Fendt926Driver

De pot verwijt de ketel.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fast Eddy:
De pot verwijt de ketel

Ja en jij dan???
Bent ook niets beter dan jasper of ik of vele andere tf ers
+1
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Nu even in duidelijke taal.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Nu even in duidelijke taal

In heel veel reakties weet jij ook alles beter.
Positief als het op john deere aan komt.
En negatief op heel veel andere merken
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Hetzelfde geld voor jou. Fendt is alles en als er ook maar een verkeerd woord over Fendt wordt gezegd wordt direct alles erbij gehaald. Omdat Fendt de beste is.
Het John Deere verhaal is jou gedachte. Als je een beetje kijkt op mijn profiel zie dat ik ook met andere merken heb gehad of mee gewerkt.
Zelf ben je ook niet heilig. Mensen de grond in trappen. En vervolgens ga je nog bij ze op de koffie ook. Laat mij niet lachen.
Fendt926Driver
@Fast Eddy dat zeg ik toch ook dat ik niets beter ben dan jou of jasper of vele andere tf ers.
Maar dan is het jou niet duidelijk.
Dus typ ik iets meer tekst en wordt je boos
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Als dat jou gedachte is heb ik daar begrip voor.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Als dat jou gedachte is heb ik daar begrip voor.

Top.
Durf ik ook al bijna bij jou koffie te drinken 😇😇
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Bespaar je de tijd en moeite.
Fendt926Driver
@Fast Eddy ook weer duidelijk.
zettelmeyer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Moet wel wat goeds zijn zoals hij alles beter wist

Tja das nou net het punt. Maar komt vanzelf wel een keer na buiten denk
+1
T60401
@zettelmeyer Heeft hij een valmet met goed gebruikte voorladder gekocht?
+1
zettelmeyer
@T60401 helaas geen koelkast dit keer
+2
T60401
@zettelmeyer Dat wist ik al wel maar jij gaat ook niet door voor de koelkast hoorde ik al wel. 😜
Fendt926Driver
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Tja das nou net het punt.

Ha ha. We wachten rustig af..
dirkao
@claasfendt wij melken 3 keer per dag. Als we over zouden gaan op robot melken stijgt de melkproductie echt niet meer
+1
claasfendt
@dirkao dat denk ik ook niet maar dan zit je ruim in de arbeid of je huurt arbeid in als dat laatste het geval is dan is robot melken nog niet zo duur
PieterA
@claasfendt Ligt er aan wat de arbeid kost 't.o.v een robot inclusief service.
Braboboer
@PieterA het probleem is op dit moment niet de kosten van de arbeid, maar dat de melkers er gewoon niet zijn.
claasfendt
@PieterA als je de helf van de melkingen uitbesteed 10 x per week a 2 uur is 20 uur in de week x 20 euro is 20.000 euro per jaar onze robots zijn een stuk goedkoper dan ga ik uit van 100 a 120 koeien
mf 6150
@claasfendt
Red je niet voor 20, goede melkers in ieder geval haast niet
claasfendt
@mf 6150 @Fendt926Driver ik dacht ik hou het wat voorzichtig aan. De meerkosten van robot melken ten opzichte van een melkstal zijn 1 ct per kg melk
+1
de hoef
Quote Reactie van @claasfendt:
opzichte van een melkstal zijn 1 ct per kg melk

wie bepaald dat getal nu eingelijk
claasfendt
@de hoef ik maar dat kan bij iemand anders wel anders zijn
Fendt926Driver
Quote Reactie van @de hoef:
wie bepaald dat getal nu eingelijk

Bij mij is het fors minder dan die 1 ct extra.
Als je al zegt dat er dus 1 ct nodig is voor een melkstal onderhoud.
Heb ik de 2e cent er niet compleet bij nodig
Fendt926Driver
Quote Reactie van @claasfendt:
in de week x 20 euro

In box 5 redt je het onder de 25 euro niet.
En op papier ga je richting de 40 euro.
Dus die 40 euro moet je aanhouden.
Een robot onderhoud is ook niet met zwart geld
PieterA
@claasfendt Ik weet niet of je weet waar @dirkao woont?
+1
claasfendt
@PieterA nu inmiddels wel 😂 🇧🇷 daar zal het wel wat anders zijn als hier ik vraag me af of daar de robot service net zo goed is als hier
+1
dirkao
@claasfendt er zijn hier melkrobots te koop van delaval, lely en GEA.
Van GEA weet ik weinig. Ze waren ook het laatste merk wat de robots aanbood hier in brazilie. Delaval was de eerste, maar hun service is niet zo geweldig (misschien in andere streken beter)
Lely heeft het hier goed voor mekaar. Moet ik erbij zeggen dat ze vauit ons dorp opereren . Het is dat bekende kringetje: als je veel verkoopt kun je beter zorgen voor goeie service. Als je goeie service hebt, helpt dat weer mee voor een goeie naam en verkoop je dus weer meer.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Ligt er aan wat de arbeid kost '

Ligt er aan of je die arbeider kunt vinden.
Hier zijn er steeds minder goede melkers te vinden.
dirkao
@claasfendt in brazilie lukt het nog wel om aan personeel te komen.
Daar komt nog bij dat een robot hier 2 keer zo duur is als bij jullie, en dat de rente hier belachelijk hoog is.
Toch worden er de laatste jaren hier best wel veel robots verkocht.
+1
bluepower12
@dirkao
Quote:
wij melken 3 keer per dag. Als we over zouden gaan op robot melken stijgt de melkproductie echt niet meer

zou ik niet te snel zeggen. Hoogproductieve koeien kunnen wel 5x gemolken worden. Plus minder statijd in de wachtruimte en meer ligtijd.
dirkao
@bluepower12 inderdaad , er zullen altijd uitzonderingen zijn. Maar als ik de verhalen zo hoor van boeren om mij heen is toch wel gebleken dat als je van 2 keer melken over gaat op de robot de melkproduktie stijgd. Van 3 keer melken over gaan op de robot valt de toename van produtie
voor 99% van de gevallen tegen.
Hier in brazilie is nog voor een redelijke prijs aan personeel te komen.
Weidegang wordt hier praktisch niet meer gedaan, dus hier hoefd niet naar gekeken worden bij de keus van wel of geen robot.
+3
bluepower12
@casejxu stageboer vroeg dan wel eens heb je de tochtige pinken niet gezien tijdens het voeren? Nee dan let ik op het voeren 😄
Baltus_steyr
@casejxu neem een aanschuifband, die laat je tegen het voerhek lopen, heb je direct tijd om rustig de stal in te kijken 😂 😂
+1
casejxu
@Baltus_steyr hebben we al. Moet alleen nog eens een 16,9r38 bandje aan ipv 16,9r34
+1
Mc_douwel
@casejxu precies hier netzo als er maar een mooi/goed gemengt rantsoen ligt is dat geen probleem en met bieten voeren zeker niet te vroeg beginnen met qaanschuiven anders zijn die al heel snel op
+1
de hoef
Quote Reactie van @Herbert:
de voorkeur volgens adviseurs

en daar moet je na luisteren war,
+1
bram power
Hier voeren we altijd in de ochtend, hebben wel een juno die 24/7 aanschuift
+4
hoest
Voerde hier in de winter altijd sochtends alleen deze winter veel last van spreeuwen in de stal dus nu smiddags. Ik vind het niks waard dat middags voeren. Anders sochtends gevoerd en is al het vaste werk klaar voor de middag.
+1
Wybren de vries
Wij vorene s'ochtends en savonds met de blokken doseerwagen en dan mestal s'ochtends 800kg mais met een 800 tot 1000kg kuilgras. en dan s'avonds weer 800kg mais en dan een beetje inschatten hoeveel kuilgras er nog bij moet om tot de volgende ochtend te komen.
+1
Moonshine
Vooral kijken wat voor jezelf makkelijk is, ik heb niet het idee dat de koeien hier meer of minder vreten als we s ochtends of s avonds voeren en kan het in liters onder de koeien of op de weegschaal van de voerwagen ook niet merken.
+3
RaHeados
Hier nu sochtends tussen 6 en 7 voeren, de helft er uit en eind van de middag 2e helft lossen en deel in de mengwagen weer gooien.
Doen 2x lossen vanwege de bieten, dan hebben ze de hele dag bieten.
Juno duwt het hele dag er voor. Als droge gevoerd moeten worden of mengsel maken voor boxen vullen draaien we alles er sochtends voor en juno halve dag uit.
Eind van de middag doen we vast deel laden, anders ben je sochtends vroeg lang bezig en zo past t mooiste in onze planning. Heb je hele ochtend en bijna hele middag om andere dingen te doen en s'avonds ook klaar met robot melken.
+1
oanejorrit12
Voer hier ochtends, rond half 8. Na melken/ aan het einde van het melken. Belangrijk is dat er onder melken genoeg voer licht. Ochtends vreten ze het meeste. Komen we smorgens in de stal dan kunnen ze altijd nog wel vreten. Voeren helemaal tmr en zie zelf ook geen nut in een juno of iets die elke uur ofzo het voer aandrukt. Als ik de wagen leeg dan komen er misschien 5 koeien van de 110. Los van de paar die er staan naar het voerhek maar de rest blijft doen wat ze deden..
+1
Baltus_steyr
Ik voer hier ook altijd ochtends na de robotwerkzaamheden. Meestal ligt er nog een klein beetje voer voor wat ik nog aanschuif en daar blijft dan 1 tot hooguit 2 bakjes (vd minishovel) over wat na de pinken gaat over. Mooiste is midden of in de middag voeren maar dat past niet in mijn ritme. Ik moet ochtends direct het voeren gedaan hebben , dan heb ik de rest van de dag daar geen omkijken naar.
Met de vorige voerwagen wel eens 3 x in de 2 dagen gevoerd. En dan kwam ik eind vd middag in de stal en oja, ik moest ook nog voer halen 😁
+1
Wij voeren vaak rond 10 uur half 11 zon beetje, dan heb je de rest van de dag vrij voor andere dingen. Werkt prima 👌
+3
dx11
@Jelle Boerkamp6110 anders heb vanaf 10uur alle tijd, moet je alleen een uurtje eerder stoppen 😜
@dx11 ik bedoelde sochtends 😅😂
+2
rommert14
Hier na de middag melking, het maakt volgensmij niet zoveel uit. Ook wel eens 2x daags gevoerd met het oog op meer melk maar dat had geen effect.
+2
claasfendt
Hier sochtens om 9 uur a half 10 de voergoot schoon schuiven dan de eerste vracht voeren na de middag een keer aan drukken en rond 17.00 de tweede vracht er voor die druk ik om 19.00 en 23.00 uur een keer aan nu met de feestdagen doe ik wel eens smorgens 1 dikke vracht maar merk tog dat dan de opname lager is als bij twee keer daags voeren
+1
jehan
Mijn vader zei altijd je moet de koeien net zo vaak voeren als je zelf eet. Hij moest er niet aan denken dan mn moeder smorgens een groot bord op tafel zette waar hij de hele dag mee moest doen. Waarom zouden de koeien her dan slechtrr hennen dan hezelf was zijn motto
roscho
Quote Reactie van @jehan:
de koeien net zo vaak voeren als je zelf eet.

Dan maak je het misschien voor de koeien wel aantrekkelijker, maar als ze in de wei lopen, krijgen ze ook niet driemaal per dag een maaltijd. Of moet het dan ook nog een warme maaltijd zijn? 😉
rommert14
@roscho warme maaltijd lukt zomers wel als de temperatuur goed is 🤪
+1
jehan
@roscho bij weide gang kregen de koeien gewoon altijd 2 keer per dag na het melken mais
grös
@jehan
Koeien eten toch de gehele dag? Maar als het maar fris uit de kuil komt valt het wel wat mee denk ik.
+1
JD 6110
Deden hier altijd 16.00 voer laden voor de volgende ochtend.. koeien opsluiten en dan voor draaien. Na het melken konden ze meteen vreten en gaan liggen.. later in de dag nog iets bij voeren
zettelmeyer
Ik voer ze wanneer ze het op hebben. Laden probeer ik wel ruim van te voren doen ivm calimiteiten
+1
PieterA
@zettelmeyer Probeer je dat dan op een bepaalde tijd uit te kienen? (Zodat her niet midden in de nacht valt?
+1
rommert14
@PieterA doet een boer hier uit de buurt ook, kwam bij hem soms zo uit dat ie 2 keer op een dag moest voeren, of nog even om 11 uur savonds 😅
+1
Fast Eddy
@rommert14 en @PieterA

Heb je @zettelmeyer zijn foto`s wel eens gezien? Daar is hij ook wel eens s`avonds of s`nachts bezig met voeren.
rommert14
@Fast Eddy @newholland6640 probeer hier zoveel mogelijk vaste tijden te houden, heb een dikke 5 uur werk met voeren dus dan loopt het ook behoorlijk uit als ik te lang na het middaguur begin.
+3
zettelmeyer
@Fast Eddy nacht werk is voor veeboeren en hoeren he💪🏻💪🏻💪🏻
+3
Fast Eddy
@zettelmeyer

s`Nachts is voor ongedierte.
+2
zettelmeyer
@Fast Eddy dat zijn veeboeren ook volgens de politiek
newholland6640
@rommert14

overkomt mij ook weleens met weelinkhek. Voor een dag of 3 voeren dan lukt het niet altijd om net de juiste hoeveelheid in te schatten
+2
zettelmeyer
@PieterA melkkoeien probeer ik altijd ochtends te doen rond 10 uur. De droge en jongvee als ze het op hebben. Is ook wel eens avonds, jongvee wat lastig in te schatten omdat ze op 4km afstand staan
+1
2850Johndeere6R
Hier laden we de wagen om 9:00 smorgens en voeren we na het koeien opsluiten voor het melken om 5:00 en om 16:00
johndeere6230
Voeren hier ‘s middags na de koffie, eerst de droge, daarna de melkkoeien. Moeten 2 vrachten laden voor de melkkoeien en draaien ze er beide gelijk uit. Voor de shovel ook wel 2x daags gevoerd, dan laadde we ‘s avonds en ‘s morgens draaide we hem uit dan. Maar nu hebben ze meer voer door de nacht heen
+2
dirkao
Als je het aan 1000 boeren vraagt krijg je 1000 verschillende antwoorden
Hier 0 weidegang, 3 keer daags melken, en in de zomer 3 keer daags voeren. In de winter kan met 2 keer voeren.
Maar zo gauw als het in augustus weer warmer wordt weer 3 keer voeren.één keer per dag de voerresten weghalen, alles weer terug de mengwagen in dan weten we hoeveel restvoer er is. Dit aanvullen met vers voer voor pinken en droge koeien.
O ja nog ff melden: 100% TMR.
Dit alles in een subtropisch klimaat. Pinken één keer in de 2 dagen voeren kan hier echt niet.
rommert14
@dirkao Hoeveel koeien melk je daar?
+3
dirkao
@rommert14 op het moment 150. Ik heb zelf jaren lang 120 tot 130 koeien gemolken. Zolang mijn zoons geen interresse voor de melkerij toonden vond ik dat wel best . Ik molk zelf op een simpele manier 22 tot 25 liter per koe per dag.
Inmiddels zijn mijn zoons hun wilde haren kwijt en gaan ze ervoor.
Dus inmiddels 150 koeien aan de melk met een produktie van 40 liter per koe per dag. Het aantal koeien blijft groeien.
Trouwens we hebben ook nog wat akkerbouw en doen wat loonwerk.
+1
rommert14
@dirkao mooi dat je zoons er nu ook voor gaan, Brazilië is niet een land waar je veel over hoort kwa melkveehouderij.
+3
930triplemaaier
Ik voerde altijd smorgens tijdens het melken.
Zodra ze begonnen met melken en koeien halen om 5 uur smorgens begon ik met voeren. Tegen dat de eerste koeien van de eerste groep dan terug komen heb ik dan al het voer voor het voerhek liggen. Omdat de eerste groep niet zo groot is begon ik direct daarna met het voeren van de 2e groep. Zodra de 2e groep in de wachtruimte gejaagd was kon ik hier ook het voer lossen. Omdat deze groep ongeveer dubbel zo groot was als de eerste groep had ik nu tijd om de drogen en het jongvee te voeren. Daarna kon ik direct door met het voeren van de 3e groep melkkoeien. Het restvoer schoven we altijd met een schuifbord naar het midden van de voergang. Als ik dan alles op de pinken na gevoerd had reed ik dan met de frees van de zelfrijdende voermengwagen aan grond over de voergang om het restvoer op te laden. Dit vulde ik aan totdat het genoeg was voor de pinken en loste ik dan bij de pinken. Rond 8 uur was ik dan klaar met voeren van de 500 koeien plus jongvee. Had dan ook nog tijd om rustig tussendoor een bak koffie gedronken meestal voordat ik loste bij de 3e groep melkkoeien omdat deze dan nog niet naar de wachtruimte gejaagd waren
hobbyboer
Quote Reactie van @930triplemaaier:
Had dan ook nog tijd om rustig tussendoor een bak koffie gedronken

Dat is idd wel erg 'rustig aan' in 3 uur 😉
reken maar dat een loonwerker met een dikke zelfrijder dat nog 2 á 3 keer zo snel kan
rommert14
@hobbyboer valt je tegen
hobbyboer
@rommert14 ik heb het gedaan, scheelt wel als de boer goed meedenkt hoe het zo efficient mogelijk kan.
En dat willen de meeste wel als ze per minuut moeten betalen
rommert14
@hobbyboer scheelt heel veel per situatie natuurlijk, kunnen hier ook snel omdat alles bijelkaar ligt maar heb altijd nog wel een uur werk per vracht, voeren is geen wedstrijd 😜
930triplemaaier
@rommert14 @hobbyboer ik moest ook het voer voor het voerhek weghalen en we lieten ook fatsoenlijk mengen na het laden en dat kost ook tijd. Als echt alles mee zat dus niet hoefde te wachten op de melkers totdat die de koeien in de wachtruimte gejaagd hadden dan was het mogelijk om in 2,5 uur te voeren. bij ons heeft er ook een loonvoerder gevoerd en die was ook die tijd nodig.
rommert14
@930triplemaaier Hier doen we het nu precies zoals bij jou, alleen wat later op de dag en iets meer koeien
hoest
@hobbyboer daarom zie ik de tijdswinst bij laten voeren ook niet. Als ik alleen de mengwagen vullen en legen tel ben ik makkelijk binnen een half uur klaar. De tijd zit in het bult open maken, restvoer ruimen, zakje mineralen pakken etc.
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @hoest:
daarom zie ik de tijdswinst bij laten voeren ook niet. Als ik alleen de mengwagen vullen en legen tel ben ik makkelijk binnen een half uur klaar. De tijd zit in het bult open maken, restvoer ruimen, zakje mineralen pakken etc.

Dan heb je toch dat halve uurtje winst?
Plus;
* geen diesel verstookt
* geen mengwagen 23,5 uur per dag/365 dagen per jaar werkloos in de schuur staan.
* geen extra trekker en/of laadwerktuig nodig
+1
hoest
@hobbyboer
* degenen die hier in de buurt laten voeren hebben allemaal wel een voorlader, shovel of verreiker.
* Mengwagen kan ook wel buiten slapen

Mijn mengwagen en happer hebben samen 37k gekost. Voor het gemak 40. In tien jaar afschrijven waarbij onderhoud betaald wordt door de restwaarde is 4k jaar kosten
Ongeveer 100lt diesel per week á €1,50 is een 7.5 k op jaarbasis. Totaal 11.5 k jaar kosten voor het voeren. Wat ik om mij heen hoor zou ik ongeveer 17.5k kwijt zijn per jaar. Dus €6000,- per jaar kwijt voor 180 besparing.
*Ik voer nu als de koeien eraan toe zijn en niet als de loonwerker eraan toe is.

Verder is het net als met alles als het je past mooi laten voeren wil je het liever zelf doen dan lekker zelf doen. Ik bespaar op voeren, een ander laat voeren en bekapt die ene koe misschien net een halve dag eerder en wint daar weer wat terug
930triplemaaier
@hobbyboer dan wordt er NIET fatsoenlijk gemengd en zijn er maar 2 of 3 produkten die geladen worden. als je 6of 7 producten moet laden wordt het al een heel ander verhaal kwa benodigde tijd
hobbyboer
Quote Reactie van @930triplemaaier:
dan wordt er NIET fatsoenlijk gemengd

Fatsoenlijk mengen hangt niet veel van de mengtijd af, is mijn idee.
Vaak is de tijd die het kost om naar de stal te rijden en het (meestal in of vlakbij de stal) water te laden voldoende om goed te mengen.
Als het dan niet goed gemengd is ligt het meer aan het rantsoen, bv te lange producten of te droog.
+1
Ruben-Wind
@rommert14 sommige kunnen wonderen verrichten. Met 500 koeien plus jv heb je vaak al 4 wagens vol. Dat doet de loonwerker volgens hem in 1 uur dus, 15 min per wagen. Zal allemaal wel maar ik geloof er niks van.
rommert14
@Ruben-Wind verschil tussen een zelfrijder en conventioneel voeren is dat je met een zelfrijder veel meer dingen vooraf doet aan voorbereiding om sneller te werken, tenminste hier was dat wel zo. Dat wordt denk ik nog wel eens vergeten.
+1
Ruben-Wind
@rommert14 ja klopt maar die tijd vooraf moet je ook mee rekenen. Restvoer ff weg halen, mineralen er in enz.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
is dat je met een zelfrijder veel meer dingen vooraf doet aan voorbereiding om sneller te werken,

En als de loonvoerder komt moet jij alle extra dingen vooraf doen. En kan de loonvoerder sneller werken.
Als jij zelf op de zelfrijder zit zijn die extra dingen voor jou als extra erbij en gaat het niet zo extra veel sneller
rommert14
@Fendt926Driver dat bedoel ik, of iemand die dat voor mij doet maar dat maakt de voertijd niet minder. Daarom ben ik ook bij de zelfrijders van mening dat meer inhoud zorgt voor sneller werken, net zoals bij de gewone wagens.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
dat bedoel ik, of iemand die dat voor mij doet maar dat maakt de voertijd niet minder

Hier ook wel meegemaakt.
Eerst zelf met de zelfrijder gevoerd en alles is voor de bestuurder.
Toen de loonvoerder kwam moesten nog de mineralen en toevoegingen voor de maiskuil liggen. En met harde wind werdt er gebeld dat we het plastik vast moesten houden enz...
930triplemaaier
@rommert14 voordeel met een zelfrijder is dat je niet steeds over hoeft te stappen en het erf blijft schoner
rommert14
@930triplemaaier klopt helemaal
+2
hoest
@Ruben-Wind ik geloof dat ik ooit eens ergens gelezen heb dat zon loonwerker die voerde gemiddeld met 11 minuten weer van het erf was. Dan lukt 4 vrachten in een uur makkelijk
bluepower12
@hoest dat is puur het voeren alleen. En dat lukt alleen met een halfvolle kuip niet met een volle kuip. Als je alles eromheen moet met meerdere groepen/stallen ben je zo halfuur kwijt per vracht.
hoest
@bluepower12 ik denk niet dat er veel boeren zijn die de loonwerker per minuut betalen en hem dan het restvoer laat opruimen.
bluepower12
@hoest nee klopt ik doelde op het verschil tussen zelf voeren en laten voeren met een zelfrijder
Ruben-Wind
@hoest dat geloof je zelf wel zeker? Jij melkt zelf toch ook? Dan weet je toch hoe lang het duurt ?
hoest
@Ruben-Wind ervan uitgaande dat je bedoeld dat een loonvoerder in 15 minuten een vracht kan laden en lossen, ja dat geloof ik wel. die zelfrijders kunnen enorm snel als je er niet uit hoeft.
+2
ljdekker
Een koe heeft van nature de drang om zodra het licht wordt te gaan eten. Daarnaast hebben ze drang om zich vol te vreten voor de nacht. Hier voeren we twee keer daags onder het melken.
new holland koen
@ljdekker Dat is inderdaad het mooiste maar wel arbeids intensief. Moet je altijd al met meerdere mensen zijn.
Als ik thuis ben melken we met zijn 2en en dan ga ik na het ontbijt voeren. Maar anders moet mijn vader het beide zelf doen.
Mocht het echt nodig zijn voeren we eerst en dan pas zelf ontbijten. Maar met een beetje een constant rantsoen is het wel te doen om er voor te zorgen dat ze het voer net niet op hebben als er weer gevoerd wordt. Ze moeten niet een schone voergang voor zich hebben net na het melken.
+2
930triplemaaier
@ljdekker voordeel van tijdens het melken voeren is dat ze ook vlot terug lopen vanuit de melkstal naar de stal. ook hebben de slotgaten van de spenen dan meer tijd om te sluiten voordat ze door het liggen smerig worden met als voordeel dat je minder kans hebt op het binnendringen van bacterien
+1
ljdekker
@930triplemaaier we zijn er mee begonnen omdat de wagen te klein werd. De koeien weten waar ze aan toe zijn. In de zomer is het voer op smorgens en wachten ze tot ze naar buiten gaan. T geeft rust en hier is het qua arbeid te regelen. Restvoer hebben we niet veel. Er zijn uiteenlopende theorieën over, maar ik ben van mening dat het niet altijd noodzakelijk is om voer over te houden. Om de vergelijking met de mens te maken: je gaat toch snachts ook niet naar de koelkast om te eten omdat je anders de nacht niet door komt?
sjonnies
Wij voeren savonds om 2 redenen swinters zijn me pa en ik niet altijd thuis omdat we nog wat buiten de deur werken. En savonds is er altijd 1 om 6 uur weer om te voeren. En volgende reden is als savonds voer hoef je de 1e paar uur niet aan te schuiven. Dan is dan de nachtelijke uren. Overdag kan moeders als we dan niet thuis zijn wel even aan schuiven met shovel. Dan doen we ca 4 a 5 x na elke schadtpauze zeg maar
+2
newholland6640
@sjonnies

Heb je zn hekel aan slapen?
sjonnies
@newholland6640 nee hoor kan niet lang genoeg slapen 😅 maar ligt je reactie toe?
grös
@sjonnies
Hier voeren ook altijd eind middag/avond. Dan zijn er toch 9-10 uren dat er niet aangeschoven word, op nieuwjaarsdag was ik ook even iets later, ze konden er nog net bij..
Koeien boertje
@grös ben na het nieuw jaar feest nog ff op de shovel gestapt, zat weinig tijd verschil in met anders.
Kon ik nog mooi een paar uurtjes slapen.
De rest met de robot kan met zoiets wel ff wachten
+4
JappieJo
Voor de koffie (10.00)het vaste werk aan de kant dus ook het voeren. Zit weleens te denken aan middags voeren maar breekt mij teveel de dag
jvt
Einde middag, begin avond voeren. Ben ik in de buurt als de melker een probleem zou hebben en genoeg voer voor de hele nacht, denk dat als je smorgens voert je semi verplicht bent een schuifbotje aan te schaffen. Voer in zomer 2x per dag ivm voeropname/versheid voer. Duw dan voor het slapen nog een keertje bij. Is smorgens toch de bak echt leeg, vind dit een manco. Altijd blij als hondsdagen voorbij zijn en we weer naar 1x per dag kunnen.
de hoef
@jvt is 11 uur begin avond voor jou
+1
MulderDeutz1
Winters ochtends voor de koffie 0845-0930 en zomers met weiden smiddags voor het koeien ophalen 1615-1700. Geen mengwagen, schuitemaker amigo.
grös
@MulderDeutz1
Valt me nog mee hoeveel blokkenwagens er nog tussen staan, ik heb ook nog een 40s, maar ik laat momenteel voeren. En anders deed ik dat rond 19:00 , schoof ik het nog 1x aan rond 22:00, maar geen weegschaal, dus kon ook een keer s middags al weer voeren..
MulderDeutz1
@grös Hier ook geen weegerij, maar met kuilsnijder eigenlijk nooit mis. Altijd 1.5 blok kuil en 1 blok mais, bij wijze van. 50 pk trekkertje, 1 keer in de 2 maand 60 liter tanken 👌🏻
+1
@casejxu ja de dealer is idd ook belangerijk, want met storingen sta je anders zo een paar uur stil
+1
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 daarom. Voordeel met lely is dat in vriendengroep veel lely melkers zijn. En me broertje melkt met een a4 en a5. En het computerprogramma van lely vind ik super overzichtelijk!!
@casejxu klopt ja dat hebben ze mooi voor elkaar, nadeel vindt ik dat de oudere modellen aardig veel lawaai maken in vergelijking met andere merken
+1
newholland6640
@Jelle Boerkamp6110

Ja die luchtklepjes hoor je wel
+1
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 die nieuwe a5 vind ik erg stil!
+1
grös
@casejxu
Hier in de buurt is ook 2/3e Lely, en nog veel A3's ook. De rest Laval boeren, die helpen mekaar ook veel.
+1
Josh1978
Bij onderzoek op vleesveebedrijven waar ze eind van de middag voeren hadden ze minder koeien die ‘s nachts kalfden. Dus misschien de droge koeien laat voeren. 😊
de Tank
Als je zorgt dat het voer goed gemengd is, 24 uur fris blijft , nietv100%op gaat en altijd bereikbaar maakt het niet uit wanneer je voert. Doe het dan wanneer het voor jou het meest praktisch is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren en koeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
252
DEELNEMERS
57
WEERGAVES
9.952
TREFWOORDEN