Koe met kroonrand ontsteking door blauwtong

Wij hebben een koe die een fikse kroonrand ontsteking heeft opgelopen door blauwtong. Meerdere x ren ingespoten , maar de ontsteking wil maar niet overgaan. Iemand ervaring hiermee en tips wat we nog kunnen proberen om deze hardnekkige ontsteking te bestrijden.

Deel dit topic

Reacties

hans-hans
Bekappen door een goeie klauwbekapper
Ik zou het niet zelf doen (omdat ik zelf geen goede klauwbekapper ben)
hans-hans
Novaderma kun je bij veearts krijgen en is goed spul vind ik maar veearts is de deskundige en als die het ook goed vind voor kroonrand ontsteking dan is het goed
edepot.wur.nl/152599/
+3
komelker 2
Transportwaardig oplappen en dan afvoeren.
-Jan-
@komelker 2 Dacht ik ook maar was einde oefening richting de Son
Weidezicht
@komelker 2 hoe dan?
+1
Noorderling
@komelker 2
Afhankelijk van behandeling zit je op 3-4 week wachttijd.
Je komt niet weer van dergelijke koeien af.
Wat je wilt moet je voor het spuiten beslissen, als die dan nog weg kan, geen koorts heeft en er een zaak open is.
Weidezicht
Wij hadden dat bij 2 schapen die de eerste 10 dagen blauwtong hadden overleeft. Klauwen kwamen er helemaal vanaf. Smurrie als rotkreupel (misschien is dat inentingsspul iets? Er is ook medicijn om rotkreupel te behandelen bij schapen meen ik, misschien is dat wel wat)?. Toen snel de veearts die schapen uit hun lijden laten verlossen.
+1
pieta
@Weidezicht Milbosan zoiets heet dat spul
+1
Cowboy3
@pieta Heet Milbosin en heeft dezelfde werkzame stof als Micotil dat wordt in de kalverhouderij gebruikt met longontsteking.
Koeien boertje
@Cowboy3 dat mag je zelf niet spuiten alleen de veearts.
Micotil
Vario512
Is de kroonrand al aan de zijkant open gebroken, zodat de pus eruit komt?
Hoe is de klauw aan de onderkant, laat die ook helemaal los?

Nova derma heeft pas nut, wanneer de kroonrand is open gebroken of de klauw er helemaal af ligt.

Zelf ook een paar gehad. Ik smeer ze in met Udder Comfort. Wel eerst scheren, schoonmaken en droog maken. Paar keer per dag, 2 a 3 weken volhouden.

melkvee.shop/uierzalf-uier-creme-en-olien/…

Ik heb zulke koeien op de grup staan, zodat ze niet hoeven te lopen. Duurt wel 3 a 4 weken, voordat het helemaal over is.
Weidezicht
@Vario512 dat denk ik ook, goed schoon maken, droog maken en schoon houden. Dit verhelp je niet met 100 cc en een naald.
cs-agrar
Quote Reactie van @Weidezicht:
Dit verhelp je niet met 100 cc en een naald.

als niet lukt heb je het meestal wat (te) laat door gehad cq actie ondernomen
+1
Weidezicht
@cs-agrar is dat zo? Het schijnt zo te zijn, dat hoe vaker een koe of schaap geprikt door besmette knutten, hoe zieker ze worden. Sowieso is er weinig aan te doen, althans met de gangbare middelen. Maar mijn ervaring is ook met de schapen, dat als ik verschijnselen dacht te zien, ik direct met pijnstiller/ontstekingsremmer ben gaan spuiten. Aantal schapen kregen verder geen symptomen/klachten en andere werden zieker en zieker, en die gingen uiteindelijk allemaal dood. Die verder geen klachten kregen, heb ik die gered door zeer snel handelen? Of hadden die geen besmetting en heb ik voor niets gespoten? Of zijn die minder vaak gestoken en daardoor minder symptonen/ziek? Je weet het niet.
cs-agrar
Quote Reactie van @Weidezicht:
Aantal schapen kregen verder geen symptomen/klachten en andere werden zieker en zieker, en die gingen uiteindelijk allemaal dood. Die verder geen klachten kregen, heb ik die gered door zeer snel handelen?

schapen is geen peil op te trekken of een behandeling werkte. meesten hier waren gestopt met behandelen en zien wel wie dr door komt
HansBa
@cs-agrar normaal gesproken heb je gelijk maar in combi met blauwtong is het lastig te zeggen. Hier altijd 3 dagen met peniyet en tis weg. Wachttijd vlees ook maar 8 dagen.
Elvis
Heb er ook 3 lopen , 2 behandeld met 2e keus. Helpt allemaal niks,wel 3 maanden wachttijd voor ze weg kunnen. En de speenpunten ook kapot bij één
spotmelker
Hier één waar ik op tijd bij was. Schoon en droog houden en flink in de violetspray. In 2 weken volledig hersteld.

(klik om te vergroten)

Elvis
@spotmelker zo had ik ook één, raakte later weer ontstoken
Herbert
In een pootzak met biotex / sodawater laten weken. Zo heet mogelijk dat je het zelf nog net verdragen kunt. Paar dagen herhalen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , blauwtong en ervaring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN