Teeltpachtovereenkomst

Weer een nieuw verzinsel voor 2024,

Deel dit topic

Reacties

weurding
Kreeg er mail over, veranderd weer veel, iemand die een link kan plaatsen graag, had ook effect op de BOR
Braboboer
@weurding

nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…

Dit bericht is van een maand geleden ik weet niet of dat is wat je bedoelt?
weurding
@Braboboer ongeveer denk ik, kreeg hele lap tekst, heb geen grond verpacht, zal kijken of ik iets kan kopieren

Wij raden u wel aan om de bijlage van de mail ook te lezen, zodat u alle relevante informatie krijgt.

 

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting die toegepast wordt bij de vererving of schenking van een bedrijf. Als landbouwgrond ter beschikking is gesteld aan een derde (bijvoorbeeld in het kader van vruchtwisseling), valt deze grond vanaf 1 januari 2024 alleen nog onder de BOR als er een schriftelijke teeltpachtovereenkomst is afgesloten. Zonder teeltpachtovereenkomst valt de waarde van de betreffende grond – eventueel na aftrek van een deel van de schulden en een verschuldigde koopsom – niet langer onder de BOR en wordt deze belast met schenk- of erfbelasting bij een schenking of overlijden. Als u grond uit gebruik heeft gegeven of gaat geven, moet u er daarom voor zorgen dat er een teeltpachtovereenkomst wordt afgesloten: Als u nu al grond uit gebruik gegeven heeft, zorg dan dat er voor 1 januari 2024 een ondertekende teeltpachtovereenkomst is. Als u op of na 1 januari 2024 grond uit gebruik geeft, zorg dan dat er direct bij aanvang een ondertekende teeltpachtovereenkomst is. Een teeltpachtovereenkomst kan echter alleen afgesloten worden voor een één- of tweejarige teelt waarvoor vruchtwisseling noodzakelijk is. Het is nog onduidelijk hoe dit precies moet worden uitgelegd. Maar we moeten er rekening mee houden dat niet voor alle situaties waarin grond uit gebruik gegeven wordt een teeltpachtovereenkomst kan worden afgesloten. De teeltpachtovereenkomst moet binnen twee maanden na de ingangsdatum worden geregistreerd bij de grondkamer (zie voor een verdere uitleg verderop in de bijlage).
Als u een gebouw (gedeeltelijk) ter beschikking stelt aan een derde, moet u ervan uitgaan dat dit (deel van het) gebouw bij schenking of vererving van het bedrijf ook niet meer onder de BOR valt.
Braboboer
@weurding

Oke, hier staat dat die overeenkomst bij de grondkamer geregistreerd moet zijn in dat artikel van nieuwe oogst staat weer dat dat niet noodzakelijk is.
bio boer
@Braboboer hoe weet de belasting of perceel ooits is verhuurd als er geen contact is
weurding
@bio boer glb, en neem aan dat je geld beurt bij verhuur, en laat dat nou in je boekhouding en op je bankrekening staan
+1
royale
Kortom: ga je het bedrijf overnemen komend jaar, maak dan een teeltpachtovereenkomst van een paar honderd euro en dan heb je minder kans op problemen met de belastingdienst! Alleen heeft RVO geen standaard overeenkomst om te downloaden! Zul je wat verder moeten zoeken op internet of zelf een simpele overeenkomst maken die voldoen aan de voorwaarden van RVO. En als het geen teeltpacht is, zou ik niet verpachten! Anders kun je gedoe krijgen met landbouwvrijstelling/belastingdienst.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN