Fleckvieh maar waarom geen MRIJ

Fleckvieh is hot de afgelopen maanden,dure dieren op de veiling,ki organisaties hebben allemaal Fleckvieh op de stierenkaart staan en ga maar door.
Maar we hebben in Nederland een vergelijkbaar ras de MRIJ met goede stieren en zeker zo geschikt om te kruisen met Holstein koeien.
Betrouwbare cijfers ,goede kalverprijzen en vooral eiwit.

Maar is van ver dan toch beter?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
ben een tevreden fleckvieh gebruiker melk 16 vaarzen en ook al een 5 tal 2 kalf dierengeen gedonder meer met de poten kalveren leveren vanaf 50 euro meer ophet kalveren verloopt meestal zonder hulp celletjes altijd lager dan de bsk en zo kan ik nog wel even doorgaanbij jongvee alleen nog witkoppen,resessie proofdushet wordt tijd dat delta eens van hun geloof afstapt andersis het binnen 10jaar einde oefening
Onbekend
Heb het idee dat jonge Fleckvieh kalveren slapper op de poten staan. Van de kalveren die we hebben, vallen de fleckvieh's op doordat ze moeilijker op komen.
Onlangs hoorde ik een andere boer ook vertellen dat hij dezelfde bevinding heeft. Zijn er meer?
Onbekend
als jij 21 fleckvee beestjes melkt en allemaal altijd meer bsk hebben dan cellen, dan moet je zeker zo door blijven gaan! Helaas lukt mij dat niet met alle HF beestjes, want ik heb geen bsk van 135!Ik ben al heel erg blij met het celgetal van 135, maar je hebt altijd baas boven baas!
Onbekend
hoe zit het met het karakter van die witkoppen hoor hier in de buurt dat ze behoorlijk slaan in de melkstal
Onbekend
Hoe kun je een veestapel van fleckvee en hf goed houden? Naar mijn mening is dat enorm moeilijk omdat je de hf koeien vermagert doordat je te melkdrijvend voert of dat je energierijk voert voor de hf koeien waardoor de fleckveekoeien slachtrijp worden. Ik probeer al jaren met veelal zuivere hf koeien op degelijk exterieur te fokken met een plusje in het eiwit. Het gevolg is vaak een breedstaande koe die ik goed in conditie kan houden met weinig problemen alleen de vruchtbaarheid wordt er niet beter op wanneer ze dik boven de 10.000 liter zitten.
Onbekend
@ Wilbert, Inderdaad is het al jaren lang zo dat boeren met MRIJ vee steevast het hoogste saldo hebben. Voor veel boeren is denk ik Brown Swiss of MRIJ zeker zo interessant is als Fleckvieh. Alleen tja qua marketing is Holstein natuurlijk de absolute topper, maar ook de hele verkoop van Fleckvieh rietjes is behoorlijk professioneel aangepakt en daarom krijgt Fleckvieh veel meer aandacht dan Brown Swiss en MRIJ. Neemt niet weg dat ik vind dat de Fleckvieh een aantal fantastische eigenschappen heb en ik er daarom ook wel eens wat mee fok. Heb geen zuivere Fleckvieh, maar kruis het soms met mijn tot nu toe overwegend zuivere HF veestapel
Onbekend
mensen die met fleckvieh kruisen hebben gewoon de verkeerde red holstein stieren gebruikten daar bedoel ik mee
jaar op jaar index stieren gebruiken dat gaat niet goed, je houdt een veel te smalle koe over die de productie niet aan kan
als je gewoon de goede exterieurverervers gebruikt met een plus voor het eiwitkom je het verst ,en als je dan toch wilt kruisen
doe het dan gewoon met MRY altijdt nog 10 maal beter dan die buitenlandse rassen
Onbekend
stieren die bij ons de afgelopen jaren veel zijn gebruikt achtereenvolgens astor 10 vd beemster -bevnick-stadel-taco
dit zijn allemaal stieren die niet de meeste melk vererven maar wel mooie en krachtige gebruikskoeien vererven,
wijmelken van stadel en taco op dit moment+- 45 dochters en wij zijn er heel tevreden over
Onbekend
taco, wisconsin-red, thunder-w
Onbekend
Het heterosis effect wordt nogal eens onderschat. Holstein en fleckvieh staan qua bloedvoering mijlenver uiteen, vandaar dat de F1 hieruit vaak beter zijn dan de optelsom van de twee rassen.
Verder ken ik het ras niet maar, ken wel 2 gebruikers en wat me opvalt is hoe goed ze het doen op veel mais zonder te vervetten.
Volgens de kenners heeft fleckvieh het beste beenwerk en vooral klauwen vanhet gehele veebestand. vind mijn eigen holsteinstal qua klauwen niet echt solide te noemen(bedoel dan veel onderhoud nodig).
Onbekend
Ik zal wel geen kenner zijn maar fleckvieh het beste beenwerk van alle rassen? Ik melk er een 30 beenwerk is echt niet zo bijzonder, nog geen uitval gehad wel goede conditie maar qua uiers ga je er direct op achteruit. Per stier maakt dat nogal wat uit, dus let daar goed op. Ze kunnen ook wel trappen, ook iets om op te letten. O ja, beenwerk van BS en jersey is wel beter.
Grasbaal
De touwen zaten daar om zijn vrouw te beschermen tijdens het melken

<object width="504" height="378"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="[vimeo.com]; /><embed src="[vimeo.com]; type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="504" height="378"></embed></object><p><a href="
http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=3559103&server=vimeo.com&fullscreen=1
">De koeien van de Fam. Baumann</a> from <a href="[vimeo.com] Scholten</a> on <a href="[vimeo.com">Vimeo<];
Wimsumar
Beste hf boer: Een paar weken geleden stond hier op het Prikbord een filmpje van een veehouder in Duitsland met koeien van "dit" ras: Allemaal met een touw tussen de poten.
Als Co meeleest: wilt u dit filmpje hier even 'aansluiten' ?
duitser
Mee eens. en we zijn niet alleen met de fokkerij doorgeslagen zo ook met de voeding. We kunnen alles tot min 2 cijfers achter de komma uitrekenen, maar vergeten dat een koe een dier is en geen machine. Ze kunnen ons van alles aansmeren van speciale mineralen tot gisten enz., maar wat doet een koe ermee? Geef hem gewoon gezond en goed voer, en voor holsteins in ieder geval een groot deel mais met voldoende struktuur erbij en het loopt zonder problemen. Holstein is een Amerikaans gerichte dier en daar wordt immers vnl. mais gevoerd. Voor puur grasbedrijven kan het verhaal wel anders zijn ,daar heb ik geen ervaring mee.
Wat me wel opvalt is dat als mensen gaan inkruisen ze ineens met minder melk tevreden zijn, waarom moet die holstein de laatste moeilijke liters dan wel geven?
George
Ik heb binnenkort nog wel wat kalfvaarzen met MRIJ Bloed en stamboek. Dus bij intresse , laat meer weten.
frank b
In deutsland ist alles besser
Eddie v
Nieuw bloed en krachtiger dieren met een veel betere gezondheidskenmerken met name uiergezondheid
Eddie v
Noem mij maar een paar RHF stieren van de laatste jaren die brede kruizen fokt en goed beenwerk hebbenen een plus in het eiwiten wat kwa bloedvoering ook nog past.
anonymous_252
Vorige week in Duitsland gweest bij een boer die 90 fleckviehen 130zwarte aan de melk heeft.Hij beweerde dat 1 man 300 fleckvieh konmelken en verzorgen en voeren.Doordat ze geen melkziekte kennen en geen slepende melkziekteheb je rond afkalven weinig problemen en met stier er tussen op 30 tot 60 dagen drachtig.
Hij wilde dan ook helemaal over,verder vertelde hij dat bij een HF koe de veearts kostenveel hoger waren door dat je zo`n koe die mager is wil redden.Bij een fleckvieh die niet wil brengt geslacht altijd nog 900 euro op.
anonymous_336
hoorde van een goede vriend die ook fleckvee heeft dat zuigers wel een probleem is
En ook de produktie echt behoorlijk tegen viel
anonymous_336
taco geeft ook koeien die het aankunnen met goede gehaltes dus bij Hf is ook wel wat goeds te krijgen
alleenmoet je dan niet alleen naar de inet kijken
anonymous_359
Mry is ook niks natuurlijk, daarom zijn er ook miljoenen doses kian verkocht. Daar zit ook mry in
Wilbert
Leuke discussie, alhoewel ik uit bovenstaande reacties de indruk krijg dat MRIJ geen enkel sterk punt heeft, terwijl dat zeker niet zo is
Onlangs is er in het kader van genetische diversiteit Nederlandse rundveerassen (europees project) een info folder gemaakt over ieder ras. De MRIJ folder is hier te vinden:
[www.regionalcattlebreeds.eu]
Een interessante quote uit het verhaal:
Quote

De sterke punten van de MRIJ-koe zijn de lange levensduur,
weinig klauwproblemen, goede vruchtbaarheid, lage veeartskosten
en hoge opbrengsten bij verkoop of slacht, in vergelijking
met de typische melkkoeien (Holstein-Friesian). De economische
cijfers van MRIJ-bedrijven tonen steevast aan dat een veehouder
zijn melk goedkoop met MRIJ kan produceren. Kengetallen van
melkveehouderij-bedrijven geven aan dat per kg geproduceerde
melk de MRIJ boer 1 à 2 cent meer overhoudt dan de veehouder
met Holstein-Friesians.
anonymous_994
Wij melken mrij en fleckies. Fleckies geven toch wel een liter of 500 meer en zijn voor de slacht toch zo een 300 euro meer waard. De kalveren een 50 meer. Maar inderdaad veel minder werk en omkijken naar deze koeien wij gaan ook volledig om, maar een goed hf stier pakken we ook zeker mee in de toekomst.
Vooral het mindere werk is het grootste voordeel. Denk dat het saldo, melk + vlees - voerkosten ongeveer gelijk is.
anonymous_994
Fleckvieh mag een dik pak vlees hebben. Vlees = melk. Kom maar eens in zuid duitsland de bedrijven met plus 9000 liter hebben allemaal zeer zware koeien. Maak nooit de vergissing om fleckvieh krap te voeren dan blijven ze in conditie en blijven vruchtbaar ( dit in tegenstelling tot hf) maar geven ze 7000 liter. Voer je ze goed metname droge mais dan geven ze net zoveel dan hf. Metname als je een beetje de kruising tussen hf en flv erin houdt. Voor echte weide bedrijven met dag en nacht weiden en een goedkoopa brokje kun je beter brown swiss gebruiken denk ik. Het voordeel van flv komt vooral naar boven als je flink wat zetmeel rijke mais voert. Dan heb je veel melk met hoog eiwit en 6 cent omzet en aanwas met eenvoudig te managen koeien. Zag deze week nog een mooi verhaal van nederlandse veehouder in zweden. Vond de fleckvies eerst maar niks maar kwam erachter dat ze veel eenvoudiger te managen zijn en ook 10000 liter kunnen geven. Insemineerd nu alles met flv.
anonymous_994
fleckvieh moet je met met holstein vergelijken. De bespiering die fleckvieh geeft zal holstein nooit geven. Wil je beslist bij holstein kijken dan moet je binnen het ras naar andere stieren zoeken. Fleckvieh gebruik je als je je saldo wilt verhogen. De eerste generatie geeft al 2 cent extra omzet en aanwas, hoger eiwit % en veel eenvoudiger en goedkoper management.Echter zoals ik al aangaf fleckvieh moet je wel passen, ze passen goed op zichzelf ook bij een slecht rantsoen. Als je alleen gras en een a brokje voert dan denk ik dat scandinavisch, brownswiss of MRIJ beter zijn.
anonymous_994
eerste zin bedoelde ik

Fleckvieh moet je niet met holstein vergelijken
anonymous_994
Taco heeft een lagere inet dan iedere fleckvieh stier die wij gebruikt hebben, zelfs met 8% correctie voor heterosis. Taco geeft geen heterosis en geen extra omzet en aanwas. Niet dat ik wil afgeven op hf want taco is zeker zo'n reparatie stier maar ik denk dat ik met de fleckvieh kruislingen meer verdien. Het bruiken van fleckvieh heeft ook wel nadelen hoor, een stier geeft krengen van dochters terwijl de andere gemiddeld juist heel rustig zijn. Verder heb je meer zuigers.
anonymous_994
Jerseys hebben mooie droge benen, we hebben er in het verleden een paar gemolken. Nadeel van jerseys is het speenbetrappen op latere leeftijd. Heb me laten vertellen dan vooral de F1 tussen hf en brown swiss de beste benen hebben. Bij ons hebben de fleckvieh in ieder geval wel veel betere klauwen en benen dan hf. Tussenklauw en mortellaro hebben ze ook wel maar vooral klauwbevangenheid na het afkalven zie eigenlijk niet meer. Terwijl we ook wel 3de kalfs fleckvieh kruislingen hebben met 50 a 60 liter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fleckvieh , holstein , dieren , kruisen en stierenkaart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
35