Buren lelieteler frustreren onderzoek naar minder gewasbescherming. 'Rechtszaken maken meer kapot dan je lief is'



Quote:
De gerechtelijke procedure die omwonenden van een perceel lelies bij Boterveen hebben aangespannen tegen teler Joling, heeft ervoor gezorgd dat een onderzoek naar bollenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen is geflopt.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Buren lelieteler frustreren onderzoek naar minder gewasbescherming. 'Rechtszaken maken meer kapot dan je lief is'

De gerechtelijke procedure die omwonenden van een perceel lelies bij Boterveen hebben aangespannen tegen teler Joling, heeft ervoor gezorgd dat een onderzoek naar bollenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen is geflopt.
In mei stapten omwonenden van het veld met lelies bij Boterveen naar de rechter. Ze eisten een totaalverbod van gewasbeschermingsmiddelen op het perceel in Boterveen omdat ze zich zorgen maakten over schadelijke gezondheidseffecten. De rechter ging mee in deze eis. De uitspraak leek goed nieuws voor omwonenden.

De uitspraak blijkt echter het project Duurzame Bollenteelt Drenthe ernstig te frustreren. Want met de uitspraak legde de rechter ook twee proeven stil van dit onderzoeksproject dat uitgerekend op een deel van dit perceel in Boterveen werd gedaan.

‘Dit doet wel zeer’

Aan dit 1.3 miljoen euro kostende project verbonden wetenschappers onderzochten hoe zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen bollen geteeld kunnen worden. Het onderzoek verdwijnt grotendeels in de prullenbak. ,,Uitgerekend dat wat de omwonenden zelf graag willen, biologische bollenteelt zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen, hebben ze zelf kapotgemaakt”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). ,,Dat doet wel zeer.”

De proef met teelt zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen vervalt, bevestigt Ben Seubring van onderzoekslaboratorium HLB. Ook een proef voor versnelde toelating van meer milieuvriendelijke middelen – die worden gebruikt in andere (voedings)gewassen, maar niet zijn toegelaten in de lelieteelt – is stopgezet vanwege deze gerechtelijke uitspraak.

In een recente uitspraak draaide het Gerechtshof de uitspraak in kort geding (deels) terug. Lelieteler Joling mag vier middelen gebruiken voor zijn lelies. Dit kan, zo hoopt de teler, de lelieoogst deels redden. Maar de gerechtelijke procedures hebben de proeven in Boterveen vertraagd, aldus Seubring. ,,We hopen dit onderzoek volgend jaar opnieuw te kunnen doen, maar daarvoor hebben we wel nieuwe financiering nodig.”

Urgenda bemoeit zich met leliekwestie

Afgelopen donderdag werd bekend dat de actiegroep Urgenda zich mengt in de leliekwestie. De omwonenden in Boterveen hebben een crowdfundingssite gelanceerd, waarmee ze een bodemprocedure over de kwestie Boterveen willen bekostigen. Ze worden daarbij gesteund door de actiegroep Urgenda die in 2015 via de rechter afdwong dat de klimaatdoelen werden aangescherpt. Op de site van de omwonenden staan ook tips hoe je boeren die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken juridisch aan zou kunnen pakken.

KAVB-voorzitter Bond, verwijzend naar het getorpedeerde project Duurzame Bollenteelt: ,,Rechtszaken maken meer kapot dan je lief is. Ik praat liever met elkaar dan over elkaar.”
Constantijn de Lange, advocaat van lelieteler Joling zegt dat het iedereen vrijstaat om naar de rechter te gaan. ,,Ik hoop alleen dat de omwonenden als ze een bodemprocedure ingaan de staat aanklagen en niet een individuele teler die zich aan alle regels en afspraken houdt. Er is geen teler die zich zo goed aan alle regels houdt als Joling. Hij heeft de zaken picobello op orde. Er is enkele controlerende instantie geweest die tegen hem heeft gezegd dat hij het anders moet doen.”

‘Joling hoeft zich niet te laten dicteren’

Toen in Boterveen doordrong dat er lelies op het perceel geteeld zouden worden, ontving Joling een brief van omwonenden waarin de teler erop werd geattendeerd dat de omwonenden ‘rechtsmaatregelen’ overwogen.

In het begin heeft Joling geprobeerd het gesprek te zoeken, zegt De Lange. ,,We kunnen altijd praten”, zegt hij, ,,maar de standpunten liggen nogal ver uit elkaar. En praten betekent niet dat Joling gedicteerd moet krijgen wat hij moet doen.”
weurding
@weurding tegenhangers lelieteelt hebben een website opgericht www.aardigeburen.nl

Stukje eruit:
weurding

(klik om te vergroten)

+1
Mc_douwel
Fijn dat al die randstedelingen uit het westen hier int oosten komen wonen en dan ook nog willen gaan vertellen hoe wij moeten boeren
+4
Melkveehoudernh
@Mc_douwel eens, maar hier in omgeving worden veel tulpen geteeld, ze vliegen er twee of meer keer per week weer met die spuit doorheen, en waarvoor, een bos bloemen. Dat we proberen om met gewasbeschermingsmiddelen onze voedselvoorziening veilig te stellen en te beschermen tegen plagen,oké. Maar om nou te gaan spuiten voor een bos bloemen, je kunt ook gewoon bunder bloemenmengsel zaaien en plukken
+2
Zwaagdijk
@Melkveehoudernh is toch ook economie, de consument vraagt er om. En je wil wel een goed product leveren. Zo kan je alles wel als zinloos afvinken als het geen eten betreft.
+2
Edvof
@Melkveehoudernh wel een beetje kort door de bocht. Eenzijdig belicht van jou emoties. Hier rijden jaarlijks 10.000+ mensen de tulpen route. Zij krijgen een positieve indruk van de agrarische sector. Als de koeien voor de kleurenpracht in de wei lopen, is het Hollandse plaatje compleet.
Daarnaast zijn bloembollen een mooie aanvullend gewas in het bouwplan om aaltjes te beheersen. En verschillende teelten in de regio spreid het landwerk. Weidevogels maken daar dankbaar gebruik van.
Erco
@Melkveehoudernh weet niet waar jij zit in nh maar 2 of meer x per week spuiten ze hier lang niet. Zelfs 1x per 3 weken halen ze niet hier in NH
weurding
@Erco zeg ik je niet na, hier ook 2 keer per week volgens buren, die wonen naast een perceel lelies, en teler waarschuwd hun als ze gaan spuiten
+2
pieta
@weurding Bij een bekende van mij staan ook lelies achter het huis. Die heeft het ook over elke week.
+2
Edvof
@pieta ik spuit mijn uien ook elke week. En ook wel eens 2x per week.
De “oude” zwaardere middelen zijn er de laatste jaren allemaal uit gegaan. Daardoor nu 3 tot 4x spuiten met het zelfde resultaat van 1 onkruid bespuiting voorheen.
Schimmel bestrijding voorheen kon je ingrijpen bij een infectie, nu mag je alleen nog maar preventief spuiten.
Verbod op zaadcoating, 3 insecticide bespuitingen voor terug gekomen voorheen geen bespuiting. Is een direct gevolg van overheid beleid.
Laatste onkruid bespuiting valt meestal samen met eerste schimmel bespuiting, zit je op 2x spuiten in de week.
Schimmel en insecticide bespuiting vallen ook samen in de zelfde week.
+1
Edvof
@Edvof als ze er zo bij staan geeft dat ook wel voldoening.

(klik om te vergroten)

+3
weurding
@Edvof prachtig, jammer alleen dat de gemiddelde inwoner het niet snapt, die ziet alleen de spuit vaker verschijnen maar heeft geen idee van de inhoud en werkzame stoffen
+2
pieta
@Edvof Het is de realiteit. Hoe meer bespuitingen hoe meer weerstand.
Edvof
@pieta spot spraying en mechanische onkruid bestrijding gaan nog wat ruimte geven om minder vaak vol velds onkruid te spuiten.
Insecticide en schimmel zie ik op de korte termijn geen oplossing voor.
bio boer
@Mc_douwel dan zijn er boeren willen met rood voor rood huiskavels plaatsen in buitengebied đŸ€Šâ€â™‚ïž
JappieJo
@bio boer als je stopt en dat levert meer op, altijd doen
bio boer
@JappieJo maar voor de agrariche sector niet goed dan doe je het puur voor je eigen belang
JappieJo
@bio boer ja dat klopt.
Van-Epscheuten
Nu snap ik alleen niet helemaal waarom het onderzoek mislukt, de beste man ging toch voor het onderzoek telen zonder middelen?
+1
pieta
@Van-Epscheuten Geen vergelijking mogelijk.
Weidezicht
@pieta hebben ze dat niet direct de rechter verteld? Dan had die mogelijk andere afweging gemaakt. Nou vind ik de bollenteelt nogal hocus pocus, en gun ik iedereen het beste, maar ik kan me voorstellen, dat als je nooit bollenteelt in de buurt had, en nu door die nettenteelt zitten ze ineens rond je woning en er rijdt dan wekelijks een spuit langs, dat je dan denkt moet dat nou?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kapot , lelies , gewasbescherming en bestrijdingsmiddelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0