Coli

Helaas alweer een coli koe

Deel dit topic

Reacties

HansBa
Da's niet best, haalt ze het?
Heb je de koeien binnen dan?
+1
nederlandse boer
@HansBa Uddergold dippen (de hele speen!) heeft ons geholpen met voorkomen.
jhackert1986
@nederlandse boer bij de koe?
hans1980
@HansBa s avonds binnen, misschien andersom beter geweest
HansBa
@hans1980 hier overdag buiten en snachts binnen. Geen last gehad gelukkig, laatste celgetal was 100.
+1
Cowboy3
@hans1980 Er is heel veel verschil in coli, zou de koe naar buiten doen als ze nog binnen is en 2 keer daags 50 cc diatrim(3 dagen) in nek en uier infuus met een paar injectoren albiotic formula erin of een 10 cc diatrim(vroeger deden we colisol) wat novem bijspuiten en als ze kan staan drenchen.
T60401
Quote Reactie van @Cowboy3:
2 keer daags 50 cc diatrim(3 dagen) in nek en uier infuus met een paar injectoren albiotic formula erin of een 10 cc diatrim(vroeger deden we colisol) wat novem bijspuiten en als ze kan staan drenchen.

Dat heeft je veearts zo in het behandelplan staan. 🤔
labella
@T60401 daar kan de dierenarts wel een aparte brief voor maken
Cowboy3
@labella Dat hoef helemaal niet, het is geen tweede keus en diatrim of dofatrim gebruikte ze in 1940 ook al(sulfa)
labella
@Cowboy3 ik neem aan dat in het behandelplan niet staat dat een colimastitis 3dgn lang 2x50cc diatrim mag dus zal er toch een verklaring van een dierenarts bij moeten, maar als het wel in het behandelplan staat dan hoeft het natuurlijk niet.😉
Putjeschepperr
Hier een koe met pittige longontsteking
jhackert1986
Al maanden geen koe met uieronsteking
Coli is erg goed te behandelen
Kost veel inzet en weinig geld
Het kwartier ben je deze lactatie kwijt
+1
HansBa
@jhackert1986 beetje tegenstrijdig; goed te behandelen en kwartier ben je kwijt.
+1
jhackert1986
@HansBa ja
Deze lactatie gaat er weinig melk meer uitkomen
Als je geluk hebt gaat het kwartier weer produceren. Heb jij koeien?
zomaar
@jhackert1986 wat doe je dan als behandeling van een coli-koe?
+2
jhackert1986
@zomaar helaas kan ik dat niet typen vanwege de Nederlandse meelezende gestapo
jan w
@zomaar
Belangrijkste is drenchen en pijnstillers. Als een koe coli krijgt is het kwaad veelal al geschied. met drenchen probeer je de gifstoffen die coli aanmaakt via de urine uit de koe te krijgen. Vaak helpt antibiotica vrij weinig. en zoals hier boven vermeld, kun je het kwartier de volgende laktatie weer meemelken.
weurding
@jhackert1986 wij al jaren niet
+1
sorry
Voert u mais ?
+1
Cowboy3
@sorry Als je nog geen mais voert, snel mee beginnen (want gras stront is altijd dunner) daardoor minder vuile uiers en koeien.
Koeien die coli krijgen zijn meestal 1 a 2 maanden in lactatie geven veel melk en hierdoor in de negatieve energie balans en het zijn altijd koeien die vlot melken (veel liters per minuut) en met vochtig lucht en broeierig weer groeien coli bacteriën explosief op ligplaatsen.
Dippen met een barrière dip (bijvoorbeeld uddergold) om te voorkomen.
kaas
@Cowboy3 in een melkrobot wil dat moeilijk dippen met uddergold
grös
@Cowboy3
Misschien is coli wel een symptoom van veel maïs(meel) in het rantsoen.
kearl
@Cowboy3 Als je echt een overdreven dikke laag wilt hebben moet je IO Shield D hebben, nadeel/voordeel is wel dat het de volgende melkbeurt er nog steeds dik op zit.
newholland6640
Ook al 1 gehad helaas.
Maar alleen uier injector was genoeg.
Productie wel grotendeels kwijt.
joske1980
Hier laatst 3 koeien aan de weg met coli zo heftig nooit meegemaakt. Gewoon geen eetlust niet overeind meer kunnen en zo snel. Ook nog 2 in leven kunnen houden maar daar is het mooie wel af. Waren alle goed producerende koeien in goede conditie waar je wel wat weerbaarheid verwachte. Zijn nu begonnen met enten. We willen dat 2 x doen in kritische zomerperiode. Eergisteren weer 1 maar die blijft fit en knapt al weer op. Moeilijk te zeggen of dat al door 1 x enten komt.
Frits1
@joske1980 waar ent je mee?
joske1980
@Frits1 startvac ong 7 eur per dier per keer
Leo,s vriend
@joske1980 Ken(de) het, ent al een jaar of 7, nooit meer doodzieke koeien van Coli, en als er al eens 1 positief test is het relatief mild, en 99% vd gevallen is het kwartier ook niet weg. Mooie bijvangst is dat Aureus helemaal verdwenen is.
Kost wat, maar dan heb je ook wat.
+1
Edvof
@Leo,s vriend wij enten ook al jaren startvac. Ieder kwartaal alle beestje bij langs. Coli koeien gaan niet meer dood, en zijn goed te behandelen. Overige mastitis ook nauwelijks, wel eens een vlokje op het filter maar beestje lost het bijna altijd zelf op.
Frits1
@joske1980 Ook een aantal jaar gedaan, resultaten waren maar matig. Wel een behoorlijke kosten post.
Edvof
@joske1980 alleen in de kritische periode 2x heb je maar 4 maanden bescherming. Bij opstarten van het ent schema heb je na de eerste enting 4 weken bescherming en na de 2e 3 maanden. Met 4 entingen heb je jaar rond bescherming.
aldert
Bij coli kan ook met homeopathie goede resultaten behaald worden met conium maculatum en colibacillicum.
Koetje33
Coli is en blijft een donders werk. De reactie op deze bacterie verschilt behoorlijk per koe. Sommigen zijn goed te behandelen en andere sta je bij en je bent al te laat. Hier ook elk jaar helaas een paar. En met de hitte van de afgelopen tijd zijn ze wel kwetsbaarder hier voor is mijn ervaring. Succes er mee!🤷
+1
ntd79
Wat hier een heel groot verschil heeft gemaakt was de aanschaf van een tweede mesttor. Eerst om de 3,5 uur en nu elk uur. De boxen en de poten veel schoner, icm op tijd pluimen scheren lijkt hier een groot verschil te maken
MBH te N
@ntd79 hoe gaat dat icm ventilatoren?
Hier nog geen mestrobot , maar de stront droogt enorm met de blazers aan
Krijgt de mestrobot de roosters dan wel goed schoon?
ntd79
@MBH te N ik heb wel een roostervloer, in het nieuwe deel ligt daar een meadow rubbervloer overheen. Stalbezetting zit zo op 95 a 100 procent. Bij de koeien nooit last. Waar ie bij de droge koeien de bocht om moet, had je zoals laatst overdag weleens dat ie stil stond. Als je er langs loopt en je gooit op die plek een emmer water, dan loopt ie zo door. Overweeg op die plek een sproeinozzel boven te hangen, waterleiding hangt er toch al boven. Grappig is wel dat als de ventilatoren op max draaien dat dat in begin wat gedoe gaf omdat de ene met ultrasoon werkt, en door de turbulentie stoorde dat op die straal. Dat is nu sterker afgesteld en probleem verholpen. In het nieuwe deel hebben we een lely sinds dit voorjaar en in het oude deel een joz. Heb het idee dat de lely beter vrij loopt, en daar zijn de looppaden breder. De joz neemt in een keer 1,3 mee, dus die laat ik alleen kantlopen.
kearl
@MBH te N Hier de Lely houd het net vol. Zolang die loopt gaat het goed, staat hij een uur of 2 stil krijg je er een vracht werk mee.
jhackert1986
@kearl moderne stallen met emissie arme vloeren was de afgelopen maand 1 groot drama
Veel oplossingen voorbij zien komen om de Mestrobot maar wat aan het schuiven te houden
Het was geen goede maand voor de reductie van depositie
kearl
@jhackert1986 Die vloeren heb ik niet. Maar zoals Ntd79 al aangaf, de frequentie is het belangrijkste bij die robots. Zo vaak mogelijk laten schuiven, moet minimaal 1x in het uur alles langs. En als er een keer iets scheef loopt zul je met de hand moeten schuiven voordat het weer wil.
jhackert1986
@kearl kan een Lely elk uur schuiven,
Een JOZ kan dat niet vanwege de nachtlading
+1
ntd79
@jhackert1986 de lely doet hier twee routes, om de 33 minuten een route van een dik kwartier. Dan zit ik zo'n beetje op de 40 procent rijtijd en 60 laadtijd. Lely moet een uur onafgebroken op de lader staan. Dat kun je in de nacht doen, als het op zijn rustigste is. Joz moet idd een uur of 4 op lader staan, eigenlijk gewoon telang
kearl
@jhackert1986Hij moet een keer een uur bijladen. Gebeurt hier onder het melken. Voor de rest schuift wanneer ik dat wil, totdat de accu niet vol genoeg is en dan slaat hij een route over ik bij te laden. Dus zolang je tussendoor maar meer oplaad dan hij verbruikt is er geen grens.
Henry1
Natuurlijk is een coli vervelend. Maar als we hier een koe met hard kwartier (zeker als er geen of weinigvlokken uitkomen) hebben en temperatuur boven 40 graden dan komt gewoon direct de veearts. En dan is zo’n koe na een paar dagen gewoon weer goed te pas en kwartier ook.

En ja pas is hier er ook een koe aan “kapot gegaan” maar dat was juist een hele milde vorm (temperatuur maar iets boven 39 graden) waardoor we niet in de gaten hadden dat het een coli was…
ntd79
@Henry1 wat doet de veearts eraan dan. Voor jaren terug had je uierinfusen met een beste hoeveelheid antibiotica, dat hielp best. Nu een zoutoplossing in het kwartier. Voor een jaar of twee terug hebben ze hier wel een keer een coli koe gespoeld. In paar liter zoutinfuus in het bloed, en ondertussen de pens vol water drenchen, zodat ie een soort van de gifstoffen uit het bloed ging spoelen door het vocht aantrekken door het zout in het bloed. Voor de koe best, maar kwartier was er ook wel heen
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
maar kwartier was er ook wel heen

dat is het meest gunstige scenario met ecoli.
Moet er erg snel bij zijn, wel eens gehad dat met melken koe ziek was maar de melk nog goed, 3uur later watermelk.

Verder kun je er van alles aan doen, ecoli is een omgevingsbacterie die toeslaat wanneer de weerstand onderdruk staat. Zal afgelopen weken hittestress zijn geweest, icm met matig voer(opname)?
Dan gaat het dubbelop, een koe krijgt coli, de anderen hebben er ook flink last van, kost melk, vruchtbaarheid.
ntd79
@Noorderling als ik uierontsteking heb is het meestal bij kuil wisselen. Hete dagen laten we afkloppen
jhackert1986
@ntd79 ik heb nooit uieronsteking
Heb overigens ook geen uier
Vdejong
@jhackert1986 je vrouw wel op hete dagen?
Of bij wisselen van kuil met een Duitse?
jhackert1986
@Vdejong ik praat liever niet over anderen
Vdejong
@jhackert1986
Quote:
Beprijzen Vd wal is er gek op

Nee?
ntd79
@jhackert1986 en je hebt wel koeien?
jhackert1986
@ntd79 misschien wel
ntd79
@jhackert1986 raadselachtig, daaraan herken je de echte professional
Henry1
@ntd79 de behandeling is;

2 cc oxytocine (doen we zelf) om kwartier zo goed mogelijk leeg te melken.

Dan veearts:
50 cc borgal
20 cc niglumine (één van deze beide of beide gaan in de ader)

Dan uierspoeling met 750 ml zoutoplossing (Reg NL 1247)
En dan dus een orbeseal of ubroseal om de speen af te sluiten.

Dan vervolgbehandeling wat we zelf doen:

Na 2 tot 3 uur :
- orbeseal er uit en weer zo goed mogelijk leegmelken. Maar in de praktijk krijg ik er dan misschien maar 200 - 300 ml uit.
- direct een tube avuloxil er in en dan de volgende 2 melkingen een tube avuloxil (en dan eventueel nog 3 tubes als herhaling)

Volgende dag nog 20 cc rimadyl en 50 cc diatrim
En 3e dag ook 50 cc diatrim

Antibiotica, en dan met name avuloxil, twijfel ik ook wel eens aan om het verhaal dat de koe ziek wordt van de gifstoffen die ontstaan bij doodgaan van de bacterie. Maar dit is het advies en met wat ik hier lees over coli dan ben ik wel blij dat deze behandeling voor zover mij bekend altijd werkt. Als je het tenminste ditect doet.

We drenchen de koeien nooit hierom oid.

We melken wel in een melkstal dus dan zie je een hard kwartier wel direct.
ntd79
@Henry1 dat is wel een standaard behandeling, de orbeseal om hierbij in te zetten kende ik nog niet. Je doet niet direct een ca infuus? Das bij mij altijd het eerste, dat die koe niet plat gaat. Ontsteking trekt een boel calcium uit bloed. Maar daar zul je wel minder last van hebben, anders deed je het wel. Ik vind drenchen van een coli koe met 60 liter en een off feed naar mijn idee altijd wel de moeite waard.
Henry1
@ntd79 nee. Ca infuus bij coli kan ik me niet herinneren dat ooit gedaan te hebben.

Maar als dit de standaard behandeling is, waarom komt een koe er bij ons dan vrijwel altijd zonder schade uit?
Als ik het hier op prikkelbare altijd zo lees is het maar afwachten of het kwartier of de koe het overleefd…
ntd79
@Henry1 dat kan een aantal redenen hebben. Je bent er altijd heel op tijd bij, weerstand van jou koeien, want schijnbaar blijven ze wel goed vreten en het ziekmakend karakter kan per stam ook nogal verschillen. Het is ook interesse geen kritiek. Het is een standaard 'vee arts coli behandeling', maar dat is wel direct de beste methode, en maximaal erop.
Henry1
@ntd79 jup!
Dat vreten daar verbaas ik mij ook wel eens over. Dat je koeien hebt die ondanks flinke koorts gewoon staan te vreten. Maar dat is niet dat we daar iets speciaals voor hebben.
newholland6640
Drenchen is altijd top
Putjeschepperr
Hier eerder ook heftige coli gevallen heb bronwater vaarwel gezegd en nu leidingwater.nu komt coli nog wel voor maar veel minder heftig.
+1
Vdejong
@Putjeschepperr oei, wij gebruiken in huis zelfs bronwater. Gelukkig produceer ik geen melk en mijn vrouw ook niet meer.😁
grös
@Vdejong
Als je niet teveel maïsmeel of ander bestendig zetmeel eet kan het lang goed gaan 😬
Cowboy3
@grös Mais zetmeel is juist hard nodig in het begin van de lactatie om zo min mogelijk koeien in de negatieve te krijgen, dat is de grote fout bij rantsoen met een groot aandeel gras en voor droge koeien is gras of voordroog eigenlijk vergif, voer al meer dan jaar geen voordroog aan de droge (stro, mais en wat soyaschroot)
bevalt uitstekend, een goei begin is het halve werk.
+1
newholland6640
@Cowboy3

Denk dat oo de lange termijn vooral mais vergif is
Cowboy3
Quote Reactie van @newholland6640:
vooral mais vergif is

Voor een te laag productieve melkkoe in de 2de helft van de lactatie en jongvee boven een jaar is het snel te veel, omdat dan te vet worden.
+4
pieta
@Cowboy3 Wij voeren 100% kuilgras in de droogstand. Die vergiftigde koeien van ons doen het best aardig voor vergiftigde koeien.
Cowboy3
@pieta Zal best, mooi zo door doen en als je gras voert wat heel kort bij stro is zal het best een hele tijd goed kunnen gaan, maar dat hebben we hier niet.
pieta
@Cowboy3 Zoals wij met dat pittige gras van jou niet veel kunnen kun jij niet zo veel met ons gras. Maar bij ons zitten de voordelen in geen aankoop van dure structuur en de mest op eigen land kunnen plaatsen.
+1
Cowboy3
@pieta Gras wat kort bij stro is bedoel ik rond 700 vem en 120 re en dat voer jij ook niet aan de melkkoeien en als die verse koeien van je hier in de droogstand stonden dat je over een aantal maanden hier heel anders over zou denken.
Vdejong
@grös ben geen koe
Frits1
Heb de laatste jaren, ook altijd wel een aantal gevallen in deze periode. In 2020 in 6 weken tijd 5 koeien.
Ben dit jaar in april begonnen met boxclean en heb dit jaar nog geen gevallen gehad.
joske1980
@Frits1 ik weet nog niet of resultaten enten bevredigend zijn. We strooien ook ph12 op diepstrooisel boxen, betere spray, hadden al geïsoleerd dak nu nog ventilators besteld geen idee wat er nog meer kan
pieta
@joske1980 Cowcooling. 😁
Elvis
@joske1980 voeropname in warme periodes was hier een probleem, nu eerder opstallen en barrièredip gebruiken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
74
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN