Automatisch voeren met hulp van de Lely Orbiter

De Lely Orbiter in actie op de open avond bij maatschap Reyne in Starnmeer (N.-H.). De machine met een capaciteit van een ton per uur is geschikt voor bedrijven tot 250 koeien

Video:

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Waarom is er gekozen voor automatisch voeren?:
jan.1
Veel draaiende delen,en het piept en kraakt me te veel,maar laat ze maar een paar jaar testen .automatisch voeren kan voor gezinsbedrijf een goede keuze zijn,en bij nieuwbouw kan je iets besparen op de bouwkosten.
anonymous_91
zo nieuw is dit allemaal niet... De orbiter heeft al een aantal jaren op het high tech bedrijf gedraait en de voerbak is van rovibec, deze bakken werken al vele jaren in canada. Een goede combinatie lijkt mij! Voordeel ten opzichte van andere voersystemen lijkt mij dat je geen stortbunkers met bodemkettingen e.d. nodig hebt. Daarnaast ben je flexibeler in je aantal voersoorten lijkt mij. geen extra bunker nodig alleen extra stukje beton en misschien een extra stukie rail. Denk dat als ik automatisch zou willen voer dat dit wel 1 v.d. systemen is die mij het meest aanspreekt.
brabo
Een beter omschrijving is half-automatisch voeren. De blokken moeten nog steeds door de veehouder binnen gezet worden.

Het voeren uitbesteden aan de loonwerker is pas echt automatisch voeren en mogelijk nog goedkoper ook.
Wimsumar
Beste discussieleden: Ja, weer een typisch geval van een CHINDOGU ( nuteloze uitvinding)
Daar wordt het niet beter van, afhankelijk zijn van een investering vanruim € 100.000,- met maandelijks en monteur (Okee, deels kinderziekten) en nauwelijks ruimte voor een alternatieve ingreep. En dat om in hoofdzaak de gras (mais)-kuil voor het voerhek te krijgen.
Grasbaal
Als je met 2 man 200 koeien goed wil voeren en verzorgen dan lijkt dit mij een perfect hulpmiddel. Een beetje tractor, shovel en voermengwagen hebben minimaal dezelfde jaarkosten en dan moet je het ook nog zelf doen.
brabo
Co, als je 200 koeien melkt dan wil je toch al wel een shovel of verreiker hebben voor allerhande klusjes, dus die besparing mag je niet rekenen.
anonymous_8
Maar zoals jij rekent mag ook niet. Dat je toch graag een shovel/verreiker op je bedrijf wilt hebben, wil niet zeggen dat je de kosten niet moet doorberekenen.
brabo
Marcster, natuurlijk moet je de kosten van elk machientje op je erf doorberekenen. Maar Co gaf aan dat op de gebuikelijke manier voeren met trekker + shovel + voermengwagen net zo veel kost als deze semi-automaat.
Ik bedoelde te zeggen dat als je zo'n speeltje aanschaft, dat dan mogelijk de trekker en de voermengwagen zal vertrekken, maar de shovel zal zeker blijven voor al de andere klusjes. En dat je deze kosten toch ergens zal moeten verekenen, dus besparing is alleen trekker en voermengwagen.
anonymous_8
ja mee eens
Wimsumar
Beste Co Scholten: Dan is een voerloonwerker, zoals Brabo ook al aangeeft, welhaast voordeliger. En anders de blokken zo bij het voerhek zetten en de krachtvoerachtigen in de vorm van krachtvoerbrokjes via voerstations.
anonymous_448
Mooi systeem in het werk en zal ook nog wel praktijkrijper worden de komende jaren. Ik zie persoonlijk meer in het loonwerkvoeren dat regionaal behoorlijk opgepakt wordt. Ik vraag me verder af hoe de mengkwaliteit is bij ongesneden voer en bij gedorst hooi. Ikzelf werk met een goede shovel, oude betrouwbare trekker en een verticale mengwagen waar weinig aan kapot kan gaan. De jaarkosten zijn misschien wel net zo hoog als dat lely-apparaat, maar ik doe veel meer met deze trekker en shovel. Bij aanschaf van dat lely-apparaat moet er een shovel en trekker blijven om het voer naar dat apparaat te brengen, dus dat zou hoogstwaarschijnlijk de kostprijs doen stijgen. De tijd zal het uitwijzen, maar als ik toch flink wil automatiseren, dan maar de innovado voor 2 ton van schuitemaker oet riessen.
anonymous_435
ik ben het met je eens co maar er zal toch ook een kuilsnijder moeten komen en een deel van de trekker, shovel of shovel zal ook nog moeten worden gerekend.
Wimsumar
Beste discussieleden: Iemand die verzot is op technische snufjes en automatisering zal in zo'n apparaat geld willen steken.
Co moet als 'documentairemaker' bij deze veehouder maar aangeven of het klopt of niet maar ik denk dat deze veehouder met dit voersysteem in eigen zwaard valt door gebrek aan technisch inzicht.
Als ik het filmpje bekijk dan zit bij wijze van spreken morgenochtend de voermeng/doseerbak vast gespiest aan het voerhek en lopen een deel van de koeien op het voerpad of buiten. OP 2 minuut 40 seconden is duidelijk te zien dat de bovenste voerhekkeerbuis(je ! ) los is. Daar had op zijn minst al een touw omheen moeten zitten !
Grasbaal
Je hebt goeie ogen!:


Maar als je deze screenshot zie van vrijwel dezelfde situatie dan zie je dat dit een soort van flexibele doorgang is:


Het is een flinke keerrand en die koeien staan ook aardig lager.
Wimsumar
Beste Co: Goeie ogen ?Man, dat ziet een, een, ehhh een blind paard nog ( is dat een goede uitdrukking ?) Maar, als je dit in één oogopslag ziet of laat ik zeggen NIET ziet dan ontbreekt technisch inzicht en is zo'n automtisch voerdoseersysteem in verkeerde handen.( Of was daarom ook al het maandelijkse bezoek va de storingsmonteur ? )

@ Tomtom: Bent u wel veehouder ? Zo ja dan hoef ik niet uit te leggen dat de koeien binnen de korste tijd zo'n buisje aan de kant hebben gedrukt of niet dan ?
Grasbaal
Met het technisch inzicht zit het wel goed op dit bedrijf, de serrestal is grotendeels zelf gebouwd, er wordt al bijna 10 jaar met een melkrobot gemolken, de tweede robot is tweedehands gekocht en zelf gedemonteerd en weer gemonteerd.
anonymous_359
Dat komt omdat jij al je vee aankoopt wim, dan kun je ze niet zelf opvoeden. MIJN KOEIEN DOEN DAT NIET..........DUSSSZ.......maar vandaag wordt ik het toch al niet met je eens, want mijn vrouw werkt ook in de zorg(gehandicaptenzorg) en de uren die mijn vrouw draait zijn zowel fysiek als mentaal tropenuren waarvoor die meiden in de zorg diep respect dienen te krijgen
anonymous_359
wim, met dit systeem komen de koeien zo snel en vaak aan het voerhek, die beestjes hebben geen eens tijd van uitbreken
pieta
Beste Co, het vervelende is dat je alleen de voermengwagen weg kan laten. De rest van wat je noemt heb je toch nodig.
fendt 4s
techniek maakt je wel kwetsbaar ...voor storingen
jan.1
hansie Schreef:
-------------------------------------------------------
> techniek maakt je wel kwetsbaar ...voor storingen
Ja,dat is wel zo,maar de techniek wordt steeds beter en als mens ben je ook kwetsbaar .Als voorbeeld onze lely,s, de melkrobot van 12 jr oud in het begin 6 keer onderhoudsbeurtper jaar en nu kan het met 1 of 2 beurten en ze melken wel 24 uur per dag.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2009 09:07 door Jan.1.
Wimsumar
Beste Jan 1: Van een melksysteem accepteer je gemakkelijker (kwetsbare) verfijnde techniek. Een voersysteem moet robuustheid hebben en uitstralen. Het voersysteem van en "ruige" boer die de blokken, happen en/of pakken kuilvoer 'zo tegen het voerhek pleurt' hoeft niet mindere resultaten te geven als bij een boer die met een Lely Orbiter voert. Als je alleen al hoort naar de geluiden van het dichtknijpende bakje in de graskuil dan zet ik m'n veiligheidsbril al op ook al zit ik achter het beeldscherm
George
Het ziet er inderdaad allemaal nog wel wat krakkemikkeg uit. Ik heb ook ergens een filmpje van die zelfrijdende robotmengwagen van Schuitemaker gezien en die haalt het voer volgens mij in de kuil zelf uit.
Grasbaal
Hieronder een eerdere video van het vergelijkbare Rovibec systeem, de voerbak hier wordt gevuld via verschillende stortbunkers

<embed id="VideoPlayback" src="
video.google.com/googleplayer.swf/…
style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>

Discussie: [melkquotum.startpagina.nl]
brabo
over rammelen en piepen gesproken !!
Wimsumar
Beste Brabo: Dat rammelen en piepen gaat wel over als alle menghaspeltjes gelagerd liggen in grootpakperstouw en wikkelfolie. Beter kunststof lagermateriaal is er niet
Serieus: Als voordeel wordt dan genoemd besparing op bouwkosten wegens het ontbreken van de voergang. Mijn ervaring is echter, hoe ruimer het voerpad, hoe beter. Ook wordt de besparing meer dan teniet gedaan door de bouw van de zgn. voerkeuken.Bovendien is het erg handig even een snelle contrôle vanaf het voerpad te kunnen maken in je ''goede kleren'' of om bijvoorbeeld iets tijdelijk en snel onderdak te kunnen zetten ( wagentje hooi o.i.d.)
brabo
Wim, vaak wordt bovenop de rail nog gauw een wandelpad aangelegd om een mooi overzicht over je koeien te hebben. En als je hier vaak genoeg gebruik van maakt dan is deze route ook in je zondagse kleren goed te doen zonder al die vervelende spinnenwebben.
Wimsumar
Beste George: U heeft "ERGENS" eens een filmpje gezien van de Schuitemaker zelfrijdende voerwagen ? Dat is een kleine belediging jegens Co, dat was immers ( en hoe kan het ok anders) op het M.S. Prikbord.

Klik voor video: [melkquotum.startpagina.nl]
George
Nee volgens mij was het Op 't Land.
gezienus
[www.farmersguardian.com] hier noch een paar systemen van de laatste jaren die zich volgens mijook niet bewezen hebben
fendt 4s
Je moet maar proefpersoon willen wezen , met z'n fiberboxen serrestal voerrobot
maar de melkrobot

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , automatisch voeren en lely orbiter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1