Mais inkuilen? Pas op voor de kuilgassen!

Ik zie ze weer rijden: de maishakselaars. Op allerlei erven verschijnen alweer verse maiskuilen.

Bij deze een waarschuwing: tijdens de eerste twee weken na het inkuilen kunnen er roodbruine gassen worden gevormd, "nitreuze gassen". Deze zijn bijtend en zeer giftig. De vorming ervan begint al binnen enkele uren na het afdekken van de kuil. De piek ligt rond de 4e á 5e dag, waarna de productie weer afneemt. Na ca 2 weken is het gas bijna geheel verdwenen. Wat er dan nog aan risico onder het plastic overblijft is verstikkingsgevaar door kooldioxide. Leg de kuil daarom niet direct naast de stal of in de buurt van kalverboxen. Zorg ervoor dat mensen en dieren niet met dit gas in aanraking kunnen komen. Is het nodig de kuil te ontluchten omdat de gasvorming erg sterk is, doe dat dan wanneer het waait (van u en de stal af) en liefst terwijl u hoog staat (het gas is namelijk zwaarder dan lucht en kruipt over de grond).

Aan bruinverkleurde maisresten, witgekleurd gras en soms dode dieren rondom de kuil (zoals geelverkleurde wormen) kun je zien of je kuil nitreuze gassen bevat.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Dit klopt, had eens de intentie om dat plastic ff te ontdoen van gas, want heb een hekel aan niet strakke kuilbult.
Kaboem op slag koppijn en twee dagen niks kunnen ruiken.
Wimsumar
Beste Eric1: Inderdaad, die mogen er wel kraahigh van worden.
anonymous_196
In het verleden, ook wel bij graskuil
eric1
goed tegen de kraaien
+1
tijgernest
Een video van september 2012. Te zien zijn nitreuze gassen die uit een silo worden geperst door een ventilator, 1 dag na het vullen van de silo met gehakselde maïs.
Dit is het roodbruine gas dat ook regelmatig wordt gevormd in maïskuilen en in mindere mate in graskuilen. Adem het niet in, het is zeer giftig en bijtend!

In de praktijk zal dit gas meestal na een week of 2 weer zijn verdwenen. Puur natuur.
Het verstikkende kooldioxide blijft trouwens wel maanden lang in dodelijke concentraties onder het zeil hangen. Ga daarom nooit onder het zeil van een kuil als je leven je lief is!
+1
Grasbaal
Vorige week is Broer Roorda bevangen geweest door de kuilgassen in zijn torensilo. Hij was daar na afloop van een dag maisoogst bezig met onderhoud en werd toen onwel. Hij is op eigen keacht uit de silo gekomen en heeft zijn werk nog afgemaakt daarna naar de dokter die hem direct naar het ziekenhuis heeft gestuurd. Daar hebben ze Broer een paar dagen vastgehouden maar hij is nu weer thuis en gewoon aan het werk.

Het is allemaal weer goed afgekomen.......
tijgernest
Vandaag al 2 kuilgasincidenten.
De eerste was in Galder. bndestem.nl/home/…
Hier kropen de gassen over de openbare weg, waar ze werden opgemerkt door een voorbijganger. De kuil lag direct naast het woonhuis en vormde daardoor een direct gevaar voor de bewoners.
tijgernest
De tweede was in Leusden 112-eemland.nl/2018/08/…
tijgernest
Waarschuwing: nitreuze gassen ontstaan vooral wanneer het gewas kort voor de oogst gestresst is door droogte. Een situatie waar ditmaal heel Nederland last van heeft gehad.
Daarom een waarschuwing: haksel je de mais terwijl zij nog groen is, houd er dan rekening mee dat er nitreuze gassen kunnen ontstaan. Die zijn giftig en bijtend en wil je niet bij je dieren (kalverboxen, stal) of bij je eigen of andermans woning hebben.
Houd hier daarom rekening mee bij het moment van hakselen (bruine, droge mais heeft hier als het goed is geen last van) of bij de plaats van de kuil (indien mogelijk niet in de buurt van mens en dier). En is dat niet mogelijk, dek de kuil dan goed af, zodat het gas er moeilijk uit kan, en plaats een ontluchtingsbuis daar waar het gas het minst kwaad kan. Komen de gassen toch vrij (je ziet ze of je ruikt een irritante chloorachtige lucht), neem dan contact op met de brandweer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , inkuilen , stal , dieren , lei en jetty middelkoop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
6