Ozonlaag naar verwachting binnen enkele decennia hersteld, VN roemt aanpak

Gister dit groot in het nieuws, op zich goed nieuws maar de suggestie dat dit dankzij menselijk handelen is gebeurt vind ik niet geloofwaardig:

Quote:
Het gat in de ozonlaag was lange tijd voor veel mensen het bekendste en urgentste milieuprobleem. Succesvol internationaal milieubeleid leidde tot decennia van herstel.

Deel dit topic

Reacties

+2
Putjeschepperr
Ze zijn nou eenmaal knettergek. Het zelfde gaat gebeuren met stikstof als de helft weg is gaat het weet super met de natuur onvoorstelbaar.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Putjeschepperr:
Ze zijn nou eenmaal knettergek. Het zelfde gaat gebeuren met stikstof als de helft weg is gaat het weet super met de natuur onvoorstelbaar.

Zelf ook zo in de war dat ieder en alles het moet ontgelden?
Putjeschepperr
@arie.j nergens last van hoor maar blijkbaar is kritiek een raar goed tegenwoordig
+2
arie.j
Quote Reactie van @Putjeschepperr:
@arie.j nergens last van hoor maar blijkbaar is kritiek een raar goed tegenwoordig

Kritiek prima, maar ieder die iets vertelt wat je niet direct begrijpt of bevalt, gelijk maar voor gek verklaren is iets anders. Dat moet je toch ook eens wat naar jezelf kijken.
+1
Putjeschepperr
@arie.j naar mijn weten verklaar ik hier niet iedereen voor gek maar blijkbaar ervaar jij me zo.
Grasbaal
Hier wordt het allemaal uitgelegd, meerdere factoren hebben hier invloed op: knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/…

Quote:
Vraag 18: Is afbraak van de ozonlaag de voornaamste oorzaak van klimaatverandering?

Nee, de afbraak van de ozonlaag is niet de voornaamste oorzaak van klimaatverandering. Echter, omdat ozon zonne-energie in de vorm van ultraviolette straling absorbeert, en deze energie uitstraalt in de vorm van infrarode straling en deze afgeeft als thermische energie aan de locale omgeving, is het weldegelijk een broeikasgas. Veranderingen in de ozonlaag en klimaatverandering zijn in belangrijke opzichten verbonden. De afbraak van de ozonlaag in de stratosfeer en de wereldwijde toename van de ozonconcentraties in de troposfeer die zich hebben voorgedaan in de afgelopen decennia, hebben beide bijgedragen aan de klimaatverandering. Deze bijdragen zijn aanzienlijk maar klein in vergelijking met de totale bijdrage van alle andere broeikasgassen. Ozon en klimaatverandering zijn indirect verbonden, omdat zowel de ozonafbrekende gassen als de vervangende gassen bijdragen aan klimaatverandering. Omgekeerd kan klimaatverandering leiden tot veranderingen in de wereldwijde atmosferische stromingspatronen, wat weer invloed heeft op de verdeling van stratosferisch ozon over de Aarde.
Koeien boertje
@Grasbaal dus wij kunnen nog genieten van zulke makkelijke winters, en de generatie na ons gaat weer richting de ijstijd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nieuws , ozonlaag en vn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN