Illustratie van: 16045HSX

CRV klacht

Wanneer komt een duidelijk over zicht bij een kalf of pinken schets waar op staat dat die 100 % hf is. Waar van de vaders vader helemaal niet bekend is. Of stamboek als de moeder 50 of75 % onbekend is. DEZE 2 VOORBEELDEN KAN EEN KALF TOCH NIET 100 % HF ZIJN OF 100 % STAMBOEK. En kom niet met privecy gekwats.

Deel dit topic

Reacties

sorry
In je genoemde voorbeeld staat er dan code c op ipv s
pieta
Wat bedoel je nu precies? Kun je niet een foto uploaden (evt privé-gegevens doorhalen)?
Willemijn82
Dit schrijft de Europese regelgeving voor:

Zie ook: eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/…

(klik om te vergroten)

Dit schrijft de Europese regelgeving voor
Willemijn82
En deze:

(klik om te vergroten)

En nog een toevoeging
Willemijn82
En dit staat in het stamboekreglement:

Zie ook: cooperatiecrv-be6.kxcdn.com/wp-content/uploads/…

(klik om te vergroten)

En dit staat in het stamboekreglement
Todi
@Willemijn82 Tjonge jonge hoe moeilijk is het om op de kaart van het kalf/pink bij opmerking GEEN STAMBOEK neer te zetten. Weet de boer het. Kan de koper het zien . Nee de crv verstopt zich achter de e. regels.
pieta
@Todi Een beetje boer weet dat zelf toch. Wij hebben er hier ook lopen met deels onbekende bloedvoering die stamboek zijn. Ik heb er pas ook een paar verkocht voor de fokkerij. Zegt de handelaar tegen mij ze moeten 100% stamboek zijn. Ik vraag hem ff wat dat betekent. Ja, dat wist ie eigenlijk ook niet.
Willemijn82
@pieta je hebt een stamboekorganisatie nodig om een dier in het stamboek (de database) van het betreffende ras geregistreerd te krijgen. Als het dier voldoet aan de inschrijvingseisen is het een recht van de veehouder om het dier in te mogen schrijven in de database van het betreffende ras en een plicht van de erkende stamboekorganisatie om hem in te schrijven.Maar dit moet worden vastgesteld door de erkende stamboekorganisatie en dat kan je niet zelf vaststellen. Je hebt in het stamboek (de database) dan het onderscheid tussen dieren ingeschreven in de hoofdsectie en de aanvullende sectie. Als het goed is (het is immers een EU-verplichting) staat er op het stamboekcertificaat of het dier in de hoofdsectie of in de aanvullende sectie van het stamboek van betrefffende ras ingeschreven staat. Dieren met minder dan 75% HF bloedvoering kunnen wel degelijk in de hoofdsectie van het Holstein stamboek ingeschreven staan als een van de (vrouwelijke)voorouders in de aanvullende sectie ingeschreven staat.
Willemijn82
@Todi helpt dit?

animalgeneticresources.net/wp-content/uploads/…

Vanaf pagina 21 staat beschreven hoe het werkt om dieren op te nemen in de hoofdsectie (raszuivere dieren) of aanvullende sectie.
Todi
@Willemijn82 Niet zo moeilijk doen. Dat hoef ik niet te weten. Wat ik vraag om een duidelijk antwoord op de kaart is is het kalf stamboek ja of nee. Ik heb er nu 1 de vaders vader is helemaal niet bekend en toch is het kalf 100 % hf.
Willemijn82
@Todi dat dier kan als de vader niet bekend is, niet in de hoofdsectie van het stamboek van het Holstein worden geregistreerd. Hoe ze dan bepalen dat dat dier 100% HF is is dan even de vraag..
Todi
@Willemijn82 Dus de kaarten op to dajd maken. Af gegeven door crv.
+3
pieta
Quote Reactie van @Todi:
Ik heb er nu 1 de vaders vader is helemaal niet bekend en toch is het kalf 100 % hf.

Ik zou toch de schets wel eens willen zien. Dat kan toch eigenlijk niet. Ik heb hier schetsen liggen waar moedersvader onbekend is. En dan kun je een stamboekdier hebben met een 75% HF 25% Onbekend bloedvoering.
+1
Fosfaatrecht12
Waar maak je je druk om
Todi
@Fosfaatrecht12 Ik niet maar de boer die een kalf wil verkopen voor de fokkerij[export] hebben de papieren niet voor elkaar.
Bekkink
@Todi dan moet de boer zakken in prijs, wedden dat ie verkocht word😏
Todi
@Bekkink Bij een slechte registratie kijk je het over de kop. Dus weer op de as naar de mester. How even daar zijn ook regels PLUS EXTRA TRANSPORT IS OOK WEER CO 2 UITSTOOT. S
schoppenboer
@Todi
Dat is zijn probleem. Moet ie maar zorgen dat ie de registratie voor elkaar heeft. En anders geen export.
+1
diekman
@Todi export naar Rusland loopt dat nog.
labella
@diekman Poetin komt ze straks zelf halen.
+1
arjen90
Ik zie stamboek meer als iets van vroeger, in de tijd dat CRV/CR Delta niet bestond.
Het heeft iets met raszuiverheid te maken volgens mij. Vroeger had je nog FRS en NRS.
Deze zijn uiteindelijk opgegaan in het huidige CRV.
Als een koe het goed doet op het bedrijf is veel belangrijker dan stamboek of geen stamboek.
Als je met goede (mpr)lijsten komt dan zal in mijn beleving veel belangrijker gevonden worden dan dat 'gedateerde' stamboek-verhaal.
pieta
Quote Reactie van @arjen90:
een koe het goed doet op het bedrijf is veel belangrijker dan stamboek

Als je met (dhz) ki werkt, je de registratie netjes bijhoudt zijn toch alle dieren stamboek. Raszuiver is weer wat anders. Stamboek wil zeker niet zeggen dat het een goede koe, wel dat er van de afstamming wat bekend is.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
wel dat er van de afstamming wat bekend is.

Is het niet iets van 7% van de inseminaties die verkeerd regegistreerd worden, door zowel DHZ boeren als KI?
Kwam al uit de steekproeven voor genomic selection, en nu bij CRV veel haartjes worden getrokken wordt het pas massaal duidelijk.

Tot zover wat gegevens waard zijn. Het veranderd er ook weinig aan, pas als je er mee gaat fokken wordt bloedvoering interessant, tegenwoordig is dat het vertrekpunt. Voordat er een euro is geinvesteerd is DNA profiel al bekend en daarmee ook of de afstamming klopt. In die zin is het allemaal al niet zo van belang of het op papier klopt, het scheelt alleen wat werk, de puzzel wordt hoe dan ook kloppend.
grös
@Noorderling
Ik weet niet of het wel 7% is, maar hier best wel eens verkeerde stier gekozen door inseminator, maar ze maken het vaak ook veel te moeilijk, veel stieren niet van CRV, en dan hebben ze een KI-code, maar ook nog weer een eigen CRV-code, die mensen moet gewoon koeien insemineren en niet allemaal overbodige zaken op een tablet in hoeven tikken.
Willemijn82
@pieta is dat zo? Een dier is pas in het stamboek van het ras geregistreerd als je daar opdracht voor geeft aan de stamboekorganisatie… Je kan zelf niet zeggen het is een stamboek dier en je kan zelf ook geen certificaat afgeven die dat bevestigd..
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
zijn toch alle dieren stamboek

kan ook zijn dat jij een rood kalf trekt wat volgens CRV onmogelijk is vanwege de afstamming. Wordt vader ook niet erkend tenzij je haren opstuurt
grös
@cs-agrar
Ook 1x gehad dat een 3 weken te laat geboren werd, dan word kalf niet erkent, ook al werd alles door CRV geïnsemineerd.
Willemijn82
@arjen90 hoezo zou het iets van vroeger zijn? Stamboekorganisaties zijn er voor het bepalen van het fokdoel, om te zorgen dat populaties gezond blijven en zijn vooral data gedreven organisaties. Ze beheren de data van veehouders (diergegevens zoals afstamming, prestaties en fokwaarden) en dat is eigenlijk hun hoofd activiteit.. Vrij belangrijk dat dat goed gebeurt denk ik.. Data wordt immers steeds belangrijker ikv besluitvorming/beleid maken. Dus ik denk dat stamboekorgansisaties nog steeds wel heel belangrijk zijn voor veehouders.

En ja ook belangrijk is het of een dier goed presteert.. Maar dat is op bedrijfsniveau. Een stamboekorganisatie opereert op ras/populatieniveau. Dus heeft een verantwoordelijkheid richting alle veehouders in NL.. denk aan het voorkomen van bijvoorbeeld erfelijke gebreken in de melkvee populatie.
Utzalwal
@arjen90 Gaat eigenlijk er alleen maar over dat de afstamming officieel geregistreerd is. Meer niet.
Willemijn82
@Utzalwal en of de afstamming voldoet aan inschrijvingseisen van het stamboek van het betreffende ras… Je kan je afstamming registreren, maar dat betekent niet meteen dat het een stamboek geregistreerd dier is.. Je moet het zo zien. CRV heeft een grote bak (database) waar dieren in geregistreerd staan. Alleen een gedeelte daarvan mag volgens de EU-regels ingeschreven worden in het stamboek van het betreffende ras. Of in de hoofdsectie (raszuiver) of in de aanvullende sectie (dieren die voldoen aan rasomschrijving en behulpzaam kunnen zijn om het ras vooruit te helpen, maar niet voldoen aan de afstammingseisen voor inschrijving in hoofdsectie). Alles wat niet in de hoofdsectie of aanvullende sectie valt kan wel geregistreerd/vastgelegd worden (in een aparte database/onder niet stamboek vermelding (CRV noemt het register dacht ik)) maar zou dus niet in een van de stamboeken van het betreffende ras geregistreerd mogen worden. Zo’n register dier valt (als je de regels bekijkt) ook niet meer onder het fokprogramma (lees moet uitgesloten worden voor deelname aan officieel prestatie-onderzoek voor nationale fokwaardeschatting).

Van zo’n register dier kan de afstamming wel volledig bekend zijn. Verder fokken met een register stier betekent automatisch dat de nakomelingen allemaal niet meer in het stamboek geregistreerd kunnen worden.. Voor sommige veehouders geen enkel probleem. Voor andere veehouders wel degelijk van belang.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pinken en stamboek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN