De laatste loodjes - Snijmaisoogst met Sinterklaas

Ik dacht dat de laatste snijmais al een maand geleden geoogst was:

VOORTHUIZEN - Een in deze tijd van het jaar niet-alledaags gezicht in Voorthuizen: op een perceel aan de Overhorsterweg werd donderdagmorgen maïs gekneusd. Twee keer eerder werd een poging gestaakt, omdat de grond te nat was

Meer: [www.barneveldsekrant.nl]

Nog eentje:
Maatschap Prins haalde donderdag de late mais van het land om straks in het voorjaar weer beter te beginnen. Het werd een flinke klus. Foto's:[www.boerderij.nl]

Deel dit topic

Reacties

Quattro-shooter
beter geweest om die mais over het land te spuiten .....
Erco
je moet maar voor je droge koeien/pinken nog tekort voer hebben ds
Grasbaal
Ik weet van een paar jaar terug toen had iemand hier in de buurt bevroren mais die weer was ontdooid over het land gespoten en daarna de schapen erin. Alle schapen werden toen doodziek van de schimmel die in die snijmais was ontstaan.
George
Hier in de buurt staat ook nog mais , mijn loonwerker moet nog 65 hectare dorsen. Maar het valt niet mee want het zijn veelal natte percelen en door de sneeuwval begin deze week is de grond ondanks flinke vorst nog steeds niet erg hard bevroren en zakt de combine weg. Ik denk dat het hier wel kerst of nieuwjaar wordt voordat de mais er af is.
anonymous_8
Ja maar hoe zal het gaan met het inkuilen van de bevroren mais? Wat blijft daar van over en wat is de voederwaarde?
Wimsumar
Beste MArcster e.a.: Bevroren mais (gras idem) conserveert niet. Het is te koud, (haast steriel) voor de (goede) melkzuurbacteriën. Zodra de bult open wordt gemaakt om van te gaan voederen treed snel bederf op.
De voederwaarde is als laag in te schatten immers stengel en blad zijn doordat ze compleet dor zijn volledig van nutriënten ( suikerse.d.) door regen uitgeloogd en is eigenlijk alleen ruwe celstof (stro). Het zetmeel in de korrel is echter nog wel van waarde. Daarom is het beter zulke late percelen te gaan dorsen om alleen de maiskorrel nog te oogsten.
George
Inderdaad Wim , deze mais kan veel beter gedorsen worden.
gezienus
hier bij de melkveehouders is alles weg de biogasinstalaties zitten hier noch volop er in hetwordt wel kerstdagen en er blijven ook diverse hoeken en kanten staan . en dan dat land duur pachten en er niks van afhalen
trekbek
deze boer had het nog niet zo dom bekeken,heeft de mais direct opgemengd met perspulp en kuil
kaas
bevroren mais inkuilen valt tegen in mei zit er nog vorst in de maisbult
Grasbaal
Het kan nog gekker, er zijn mensen die nu nog grasbalen persen:[www1.trekkerweb.nl]

Wimsumar
Beste Co Scholten: Reken maar dat als zo'n baal ontdooit dat er maar weinig gras inzit (Ofwel: het is (nu) een sneeuwbal) .
tok
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Co Scholten: Reken maar dat als zo'n baal
> ontdooit dat er maar weinig gras inzit (Ofwel: het
> is (nu) een sneeuwbal) .

En daarna is er nog een zakje van over.
Karsjen Tamminga
Je koeien beste wim weten wat voor spul het is want die liepen toen nog buiten
Neem aan dat ze vandaag binnen gebleven zijn
Dus maandag weet je ongeveer wat ze nog buiten aan voer ophaalden
Ben wel een beetje benieuwt wat je gehaltes gaan doen nu je ze binnen hebt
Wimsumar
Beste MtsTamminga: Toen ik vanmiddag( 12:30 uur) deur en hek losmaakte gingen slechts enkelen ( even) naar buiten, de meesten bleven vanwege de "sneeuwstorm''binnen. Om 15:00 uur heb ik ze 'eruitgedreven' . Gras hebben ze niet kunnen vinden in de sneeuw. ( Ze hebben de laatste week ook wel aangeleerd dat ze het in de stal moeten halen wat betreft het voer.)

Afgelopen week is het vetgehalte met 0,10 gestegennaar 4.82% en eiwit met 0,05 gedaald naar 3,60%


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/12/2010 22:38 door Wimsumar.
gezienus
12:30 uur) deur en hek losmaakte gingen slechts enkelen ( even) naar buiten, de meesten bleven vanwege de "sneeuwstorm'' binnen. Om 15:00 uur heb ik ze 'eruitgedreven'

schaam je wim........ tis dat je geen vrouw hebt,, dan weet je nietdat het behoorlijk koud is met je naakte boezem zo rond te lopen in de kou
Wimsumar
Beste Gezienus: Nee, dat valt reuze mee hoor ! Vanavond na het melken ben ik onder de douche gestapt en een paar keer in tussendoor buiten in de sneeuw gaan liggen rollen. Okee, 't is bezopen maar heerlijk!
anonymous_74
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Gezienus: Nee, dat valt reuze mee hoor !
> Vanavond na het melken ben ik onder de douche
> gestapt en een paar keer in tussendoor buiten in
> de sneeuw gaan liggen rollen. Okee, 't is bezopen
> maar heerlijk!

Hoe bezopen? Voor veel 50 plussers is niets te gek. En na hoeveel keer kon je niet meer rollen??
Wimsumar
Beste Diesel: U begrijpt het verkeerd. Het gaat om het effect, het gevoel van de temperatuurwisseling. Niet om de prestatie in aantallen.
Karsjen Tamminga
Vandaag gingen ze wel weer met plezier na buiten denk ik
Afgelopen week is het vetgehalte met 0,10 gestegen naar 4.82% en eiwit met 0,05 gedaald naar 3,60%
Andersom was leuker WIM
Wimsumar
Beste MtsTamminga: Ja, dacht ik gisteren nog ''het al wel afgelopen zijn'' maar vanmiddag om 13:00 uur scheen de zon hier zo lekker en de buienradar redlijk schoon dus: d'r uut! En machtig mooi man, als het half kan, morgen vrolijk verder
Wat de gehaltes betreft, de vetwaardestijging compenseert het verlies op het eiwit, ik maak me er niet druk om, uiteraard 't liefst allebeide zo hoog mogelijk maar ik stuur er niet op.
gezienus
krijg je geen boete als je over de sneeuw bemest
is het bij julie niet meer een probleem van te weinig mest opslag
tukker12
Boel geploeter en niks verdient door niemand niet.
Dit gedoe kost alleen maar handenvol geld, zowel voor de boer als voor de loonwerker die z'n kosten niet volop kan doorberekenen
tok
De loonwerker isblij dat hij nou nog werk heeft. Anders waren ze maar aan het werkplaats aanvegen.
George
Denk je dat echt?
tok
Ja
George
Dan zullen ze veel bezems verslijten.
casev
`k ben benieuwdwat het met het materiaal doet.

`n kluit grond is nu keihard.Lekker voor je maaier.....Lijkt me voor de pickup van de balenpershet zelfde verhaal.
anonymous_448
volgens mij is loonwerker anno 2010 iets creatiever geworden en zijn ze het jaarrond aan het werk. Momenteel hier veel onderhoud aan landgoederen en natuur en sneeuwschuiven/zoutstrooien. Nog een paar weken werken en dan hebben ze kerstvakantie en voor je het weet is het weer februari!
Jannus
Inderdaad roym,weet niet wat voor kijk de gemiddelde boer op de loonwerker heeft maar de meesten hebben zich de afgelopen jaren breder dan de boerderij georiënteerd,de winter is eenleuke bjkomstigheid voor velen,zoutstrooien,sneeuwschuiven,snoeiwerk,snipperwerk,zaagwerk,slootwallen boeren fresen,slootmateriaal afvoeren van de openbare wegen en als de mensen niet op de weg te plaatsen zijn gaan ze de werkplaats in voor onderhoud en winterstalling van het zomermaterieel.

prikken hebben ze niet van gehoord

Vorige week met mijn loonwerker gesproken en die vertelde dat hij de nieuwjaarsstop van 14 dgn eigenlijk te lang vond want hij zat dik in het werk tot half februari en daarna ging de mestgolf al weer te sputteren en dan heeft ie toch wel 25 man aan de 'praat'
Wimsumar
Beste Tukker12: (Loonwerk)tarieven zijn doorgaans gebaseerd op normale omstandigheden, voor afwijkingen hierop kan/mag een meerprijs worden doorberekend.
1455
gaat goed met ajax
George
Als PSV maar wint dan!
Wimsumar
Beste 1455: U schreef: "gaat goed met Ajax", bedoeld u daarmee uw ontevredenheid over Ajax, aangezien de topictitel is "De laatste loodjes".....
1455
Beste Wimsumar: Zit elke week bij AZ, dus vind het niet zo erg als ajax 1 punt haalt.
anonymous_141
h e he he
euroknaller
Nu de koeien weiden met een laagje sneeuw op het land schijnt heel goed te zijn tegen klauwaandoeningen (mortellaro e.d.)
Hier had Co vorig jaar ook een filmpje van gemaakt meende ik..

Conclusie van het verhaal kan zijn dat de veestapel van Wimsumar geen klauwproblemen heeft
tukker12
Jammer dat Ajax toch nog een punt haalde
gezienus
wat zal dat een kracht kosten eerst de sneeuwverwerken en dan rooien
Wimsumar
Beste Gezienus: Sneeuw op zich is niet zwaar, het moet alleen niet vastkleven in de ontbladeraar.
Grappig is het te zien dat bietenhopen in het buitenland vaak niet tegen de vorst afgedekt worden terwijl hier in Nederland om een paar bevroren bietende hoop niet opgeladen wordt voor transport naar de suikerfabriek.
gezienus
ben het niet met je eens wim wij hebben vroeger zelf bieten gerooid in nedmet een 3 rijige tim .ook wel eens in de sneeuw toen moest die 90 pk same moterer behoorlijk tegen trekken dan zonder sneeuw

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's snijmais , snijmaisoogst en maisoogst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0